Tisk článku

Jáhly znovu v naší kuchyni

Žlutá zrnka z prosa, nazývaná jáhly, bývala kdysi běžně používanou obilninou. Postupem času proso nahradily výnosnější a klimaticky méně náročnější plodiny. Je to rozhodně škoda, protože svým složením obohacovaly běžný jídelníček o důležité a zdraví prospěšné látky. Lidová kuchyně disponovala řadou receptů, podle kterých se jáhly připravovaly jako sladká nebo slaná jídla a ta se dnes postupně mohou vracet.

Jáhly znovu v naší kuchyni

 

Jáhly a jejich původ

Jáhly jsou malá kulatá zrnka žluté barvy vyloupaná z prosa, které patří mezi obiloviny. Původ prosa spadá do hodně dávných dob. Předpokládá se, že se proso do Evropy dostalo z Asie a postupně se začalo pěstovat v alespoň trochu teplejších oblastech. U nás proto pro jeho pěstování připadá v úvahu především jižní Morava a výjimečně teplejší oblasti Čech.

Jáhly a zdravotní přínos

Jáhly jsou především velmi syté a výživné, proto se hodí pro děti a nemocné osoby, ale poměrně dobře zajišťují i energetickou potřebu fyzicky pracujících lidí. Mají vysoký obsah vlákniny, takže působí příznivě na celkové zažívání. Proti některým dalším obilovinám mají vyšší obsah rostlinných bílkovin a tuků. Právě obsah tuků nedovoluje jejich dlouhodobé skladování v nevhodných teplých podmínkách. protože tuk v nich obsažený může získat nepříjemnou pachuť. U jáhel je však nejdůležitější jejich obsah minerálních látek. Patří mezi ně draslík, hořčík, železo, křemík a další látky. Z vitamínů jsou to pak především vitamíny skupiny B. Vysoký obsah železa pomáhá při chudokrevnosti, vysoký obsah křemíku příznivě ovlivňuje stav zubů, vlasů a nehtů. Celkovým složením tak jáhly ovlivňují žádoucím způsobem metabolismus a imunitu organismu. Důležité je u nich také to, že neobsahují lepek, takže jsou vhodné pro bezlepkovou dietu nebo pro alergiky. Nelze pominout ani fakt, že svou příjemně žlutou barvou vytvářejí již na pohled lákavá jídla.

Jáhly a příprava před vařením

Před vařením jáhly nejdříve přebereme a pak je propláchneme studenou vodou. Aby se odstranila jejich někdy nahořklá pachuť, tak je na sítu dvakrát až třikrát prolijeme vroucí vodou. Tady nám dobře poslouží rychlovarná konvice. Jáhly se mohou předem namáčet, aby se rychleji uvařily, ale protože i tak jsou uvařeny za 20-30 minut, tak to není nutné. Stačí je jen zalít studenou vodou a v poměru 3 díly vody na 1 díl jáhel a se špetkou soli mírným varem zakryté uvařit doměkka. Po uvaření je zakryté necháváme dojít, podobně jako rýži. Pro přípravu sladkých jídel je můžeme vařit i v mléce, případně v mléce zředěném vodou.

Jáhly a použití v kuchyni

Jáhly můžeme v kuchyni všestranně využít do polévek a na vaření sladkých i slaných jídel. Používáme je do polévek, připravujeme z nich kaše, nebo je zapékáme jako nákyp. Z jáhel můžeme i smažit různé placičky nebo s nimi nastavovat mletá masa nebo zeleninu na karbanátky. Využijeme je i ve studené kuchyni do pomazánek nebo salátů.

Jáhlová polévka

Jáhly před vařením trochu osmažíme na tuku, získají tak lepší chuť. Pak je zalijeme zeleninovým nebo masovým vývarem a přidáme další ingredience. Jáhlové polévky můžeme vařit se všemi druhy zeleniny, s brambory nebo i s houbami. Doplňovat je můžeme mlékem, smetanou, vejci nebo sýry. Kořeníme podle chuti, ale kromě soli je vhodnější použití různých čerstvých nebo sušených bylinek.

Jáhlová kaše

Jahelnou kaši můžeme vařit nasladko i naslano. V obou případech jáhly vaříme doměkka. Jáhly pro sladkou kaši můžeme uvařit v mléce se špetkou soli a pro chuť přidat i kousek hřebíčku nebo celé skořice. Cukr přidáváme až po uvaření, aby se během vaření nepřipaloval. Sladkou jáhlovou kaši podáváme s různým čerstvým nebo kompotovaným ovocem, poléváme ji rozpuštěným máslem a sypeme cukrem, perníkem a dalšími ingrediencemi, podobně jako u jiných obilninových kaší. Kaši naslano můžeme jen dochutit a podávat jako přílohu k masovým nebo zeleninovým jídlům. Samostatně ji doplňujeme masem, zeleninou, vejci nebo sýry, případně dalšími přílohami. 


Jáhlový nákyp

Na jáhlový nákyp si uvaříme předem jáhlovou kaši a k vychladlé kaši přidáváme vejce a další přísady. Nákyp může být slaný, pak přidáváme zeleninu a sýry, případně kousek vařeného nebo pečeného masa. Stejně tak může být nákyp sladký, pak využíváme k doplnění tvaroh nebo jogurt a především ovoce. Zahušťujeme podle potřeby moukou nebo strouhankou. Nákyp je kypřejší, pokud vejce rozdělíme na žloutky a z bílků pak přidáváme nakonec tuhý sníh. Připravený a náležitě ochucený nákyp zapékáme asi 30 minut v troubě ve vymazaném a vysypaném pekáčku nebo zapékací misce.

Jáhlové placičky

Připravujeme je vždy z uvařených jáhel. Podle potřeby je necháme vcelku nebo je trochu rozmixujeme a pak buď ze samotných jáhel nebo s jinými surovinami vytváříme hmotu, kterou pak lžící klademe do horkého oleje a smažíme placičky. Opět je možné připravovat jáhlové placičky nasladko i naslano.

Jáhly ve studené kuchyni

Uvařené a rozmixované jáhly mohou tvořit základ pomazánek. Nahradí tak například tvaroh, brambory či jiné suroviny. Jáhly rozmixované dohladka s trochou oleje mohou nahradit i majonézu. Uvařené celé jáhly se dají použít i do různých salátů.
 





Příspěvky ke článku: Jáhly znovu v naší kuchyni

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...