Tisk

Krekry (Cracker)

Krekr je druh drobných, tenkých a plochých sušenek vyrobených z mouky bez přidání kvasnic. Do těsta se přidává sůl a celá řada dochucujících přísad jako například aromatické koření, bylinky nebo semínka, uzenina, sýr nebo paštika, ale i ovocné přísady. Tyto přísady mohou být nejen přidávány do těsta, ale také sypány na povrch krekru. Jednoduché krekry bez přísad se používají jako podklad pro jednohubky mazané pomazánkou. Nepřímým předchůdcem krekrů byly různé placky ve starověku nebo v novější historii vojenské suchary, které jsou vhodné jak pro skladování tak pro přepravu. Přímým předchůdcem nebo spíše již prvními krekry byly sušenky vyráběné v Americe na začátku 19. století, kdy u jejich zrodu stála na první pohled nešťastná náhoda, kdy pekař trochu připálil sušenky, které ale neobvykle chutnaly a křupaly.


Další pojmy slovníku:

  • Bramborová moučka

    Bramborová moučka se vyrábí ze škrobnatých brambor. V podstatě se jedná o koncentrovaný sušený škrob. Nejznámější obchodní název je Solamyl a tak...

  • Šalotka

    Cibule šalotka, lidově nazývaná množilka, je odrůda cibule, která místo jedné cibule vytváří trs cibulek stejné velikosti. Používá se jako normální...

  • Otruby

    Otruby jsou produktem, který zbývá po vymletí mouky. Skládají se z částic slupek, klíčků a zrn. Dělí se na hrubé a jemné, podle toho při kterém...

  • Olivový olej

    Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je...

  • Hlávkový salát

    Pochází pravděpodobně ze Středozemí, v současnosti se však pěstuje na celém světě a to ve třech hlavních typech: tzv. ledový salát s pevnou tvrdou...



Nové příspěvky