Tisk

Krekry (Cracker)

Krekr je druh drobných, tenkých a plochých sušenek vyrobených z mouky bez přidání kvasnic. Do těsta se přidává sůl a celá řada dochucujících přísad jako například aromatické koření, bylinky nebo semínka, uzenina, sýr nebo paštika, ale i ovocné přísady. Tyto přísady mohou být nejen přidávány do těsta, ale také sypány na povrch krekru. Jednoduché krekry bez přísad se používají jako podklad pro jednohubky mazané pomazánkou. Nepřímým předchůdcem krekrů byly různé placky ve starověku nebo v novější historii vojenské suchary, které jsou vhodné jak pro skladování tak pro přepravu. Přímým předchůdcem nebo spíše již prvními krekry byly sušenky vyráběné v Americe na začátku 19. století, kdy u jejich zrodu stála na první pohled nešťastná náhoda, kdy pekař trochu připálil sušenky, které ale neobvykle chutnaly a křupaly.


Další pojmy slovníku:

  • Feta

    Řecký sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka, občas se připravuje i ze směsi obou. Sýr zraje ve slaném roztoku vody a syrovátky několik měsíců, pak...

  • Mandarinky

    Mandarinky patří mezi citrusy. Jsou to plody citrusového stromku, který je odrůdou oranžovníku. Mandarinek je mnoho druhů a kvalitní mandarinky by...

  • Brie

    Brie je francouzský sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí...

  • Cukr vanilkový

    Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...



Nové příspěvky