Co je/jsou Krekry (Cracker)

Krekr je druh drobných, tenkých a plochých sušenek vyrobených z mouky bez přidání kvasnic. Do těsta se přidává sůl a celá řada dochucujících přísad jako například aromatické koření, bylinky nebo semínka, uzenina, sýr nebo paštika, ale i ovocné přísady. Tyto přísady mohou být nejen přidávány do těsta, ale také sypány na povrch krekru. Jednoduché krekry bez přísad se používají jako podklad pro jednohubky mazané pomazánkou. Nepřímým předchůdcem krekrů byly různé placky ve starověku nebo v novější historii vojenské suchary, které jsou vhodné jak pro skladování tak pro přepravu. Přímým předchůdcem nebo spíše již prvními krekry byly sušenky vyráběné v Americe na začátku 19. století, kdy u jejich zrodu stála na první pohled nešťastná náhoda, kdy pekař trochu připálil sušenky, které ale neobvykle chutnaly a křupaly.