Tisk článku

Lasagne

Lasagne jsou, samozřejmě jak také jinak, italské těstoviny, které rozšířily i náš dosavadní sortiment těstovin sestávající především z nudlí, flíčků, kolínek a špaget. Lasagne mají tvar plátků zhruba 5x7 cm a připomínají tak velké široké nudle. Používají se na zapékané pokrmy, kde tvoří vrstvy mezi náplněmi z masa nebo zeleniny. Výsledkem je pak chutné a nepříliš pracné hlavní jídlo.

Lasagne

Lasagne kupované nebo domácí

Lasagne lze koupit, což je samozřejmě nejrychlejší a pravděpodobně i nejpoužívanější způsob. Je ale také možné si lasagne připravit doma, podobně jako nudle, z hrubé nebo polohrubé mouky, žloutků, soli a vody. Je možné je připravit i z hladké mouky, jsou sice o něco tužší, ale lépe se vyvalují. Základní poměr surovin je 9 dkg mouky na 1 žloutek a lžíci vody a špetka soli. Suroviny smícháme, vypracujeme hladké těsto, vyválíme je na sílu 1-2 mm a necháme proschnout. Proschlé pak krájíme na obdélníčky 5x7 cm.

Vaření lasagní

Lasagne vaříme ve větším množství osolené vroucí vody a v menším počtu, aby se nám neslepily. Vaříme je pouze do poloměkka, protože se pak zapékají a změknou ještě pečením. Pokud budeme dávat dostatečně vlhkou náplň, která případně ještě pustí šťávu, nemusíme je předvářet vůbec.

Náplně do lasagní

Lasagnové náplně připravujeme z masa, uzenin, zeleniny, sýra nebo dušených hub. Náplně většinou předem podusíme nebo jinak alespoň částečně tepelně upravíme. Takto připravené suroviny často spojujeme bešamelovou omáčkou. Všechny suroviny můžeme vzájemně kombinovat. Pokud máte v oblibě sladká jídla, velmi dobře se lasagne připravují i nasladko.

Masová náplň do lasagní

Na masovou náplň používáme například mleté maso, které předem opečeme nebo podusíme. Dále používáme různé druhy vařených nebo pečených mas. Oblíbené je uzené maso nebo uzeniny. Důležité je přiměřené dochucení, kdy kromě soli a koření, používáme cibuli, česnek, kečup nebo hořčici.

Zeleninová náplň do lasagní

Jako zeleninová náplň poslouží téměř cokoliv. Může se jednat o dušený špenát, předem trochu podušené papriky s rajčaty, rajčata, cuketu, brokolici, zelí, kapustu, květák a další druhy zeleniny, včetně kořenové. Nejpestřejší náplň samozřejmě získáme z vhodně zvolené směsi zeleniny. Zeleninu podle potřeby opět tepelně předem připravíme a dochutíme. Pro zeleninu využíváme bešamelové omáčky, kdy do ní připravenou zeleninu zamícháme a vrstvíme mezi plátky lasagní.

Bešamelová omáčka do lasagní

Bešamelovou omáčku připravíme ze 2 lžic másla, 2 lžic hladké mouky, 1 malé cibule, čtvrt litru mléka a trochy vývaru, půlky bobkového listu, 3 kuliček pepře a soli. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme mlékem a metličkou rozšleháme. Podle potřeby zředíme vývarem. Přidáme sůl a koření, povaříme 20 minut a hotovou omáčku přecedíme. Do bešamelové máčky pak můžeme vmíchat suroviny připravené do náplně a zbytkem omáčky přelít horní vrstvu lasagní.

Sladká náplň do lasagní

Mezi surovinami pro sladkou náplň zaujímá přední místo samozřejmě tvaroh. Připravujeme ho podobně jako na moučníky, to znamená s cukrem a chceme-li ho opravdu vylepšit, zamícháme do něj 2 žloutky a sníh z bílků. Tvaroh doplňujeme ovocem a to čerstvým i okapaným kompotovaným, kousky čokolády nebo ochutíme kakaem či kokosem. Samostatně lze lasagne plnit i strouhanými nebo na malé kousky nakrájenými a cukrem a skořicí dochucenými jablky. Mezi sladkou náplň lze zařadit i makovou náplň ze spařeného mletého máku či ořechovou náplň z mletých ořechů. Protože u lasagní je vždy více vrstev, lze samozřejmě náplně vzájemně kombinovat.

Zapékání lasagní

Předvařené lasagne skládáme do vymazané zapékací misky nebo pekáčku. Na každou vyrovnanou vrstvu lasagní navršíme zvolenou náplň, zakryjeme další vrstvou lasagní a pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstvou jsou vždy lasagne. Poslední vrstvu pokapeme rozpuštěným máslem nebo poklademe plátky másla a zapékáme 20-30 minut v horké troubě. Povrch by měl pěkně zezlátnout. Před dokončením pečení můžeme ještě slané lasagne posypat strouhaným sýrem. Po upečení krájíme na čtverce a podáváme se zeleninovým salátem. Sladké lasagne pocukrujeme nebo podlijeme šťávou z kompotu.
 





Příspěvky ke článku: Lasagne

Vložit nový příspěvek
Lasange jsou prostě skvělé Autor: Vlaďka, vloženo 03.09.2009
Odpovědětlasange prostě zbožńujeme celá rodinka, dělám je doma a taky jsme je zkoušela podle vašehi receptu:) a nebo si je dáme někde v restauraci, když je možnost. Je to přiměřeně jednoduchý recept a skvěle chutná.
Re: Lasange jsou prostě skvělé Autor: Zuza, vloženo 01.10.2009
OdpovědětjÁ JE DĚLÁM VŽDYCKY JEN A JEN DOMÁCÍ:) KUPVANÉ POLOTOVARY NEMÁME RÁDI FŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮJ:(
Re: Re: Lasange jsou prostě skvělé Autor: Vlasta Lukovská, vloženo 03.10.2010
OdpovědětDobrý den, paní Zuzo, byla by jste tak laskavá a napsala mě na mail, Váš recept na domácí těsto na lasaně. Děkuji Vlasta
Re: Re: Lasange jsou prostě skvělé Autor: pepé, vloženo 13.04.2014
Odpovědětneplet se do života jinem


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...