Tisk článku

Ledvinky

Z našich stolů pomalu mizí jídla připravovaná z vnitřností, mezi které patří i ledvinky. Možná je to z hlediska výživy trochu škoda, protože vnitřnosti a jídla z nich připravená jsou velmi výživná. Obsahují dostatečné množství živočišných bílkovin a vitamín A. Jsou však poněkud náročnější na základní přípravu, ale pokud je řádně zvládnuta, tak se dočkáme velmi chutných pokrmů.

Ledvinky

Ledvinky a jejich druhy

Nejčastěji se k vaření používají ledvinky vepřové, které se dají připravit na několik způsobů. Telecí a skopové nejsou v obchodech často k vidění, natož ke koupi. Hovězí ledvinky se nabízí běžně, potřebují však k tepelné úpravě více času a proto je používáme hlavně k dušení.

Ledvinky a jejich příprava

Hned po nákupu ledvinky podélně rozřízneme, vyřízneme kanálky s pánvičkami, což je místo, kde se žilky sbíhají) a hned je namočíme do studené vody. Před samotným vařením pak jednotlivé půlky příčně rozřízneme na plátky a spaříme v horké vodě. Scedíme, propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme okapat. V některých receptech se doporučuje namočit je do studeného mléka, ale voda postačí. Důležité je důkladné vykrojení kanálků.

Ledvinky a způsoby úpravy

Ledvinky vepřové i hovězí především dusíme. Vepřové ledvinky se dají využít i k rychlejším úpravám, kdy je pouze opečeme a potom zapékáme. Vhodně nakrájené vepřové ledvinky můžeme i plnit.

Ledvinky dušené

Po předcházející kuchyňské úpravě ledvinky nakrájíme na tenké plátky silné asi 1 cm. Můžeme je krájet i napříč na menší kousky, lépe se tak dusí a jsou pak i stravitelnější. Před tepelnou úpravou je nesolíme, sůl přidáváme až po dokončení. Po nakrájení je opečeme na tuku ze všech stran a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem, horkou vodou, pivem nebo vínem. Šťávu k měkký roštěnkám můžeme ponechat jen přírodní bez zahuštění nebo zahustit jíškou, moukou, kterou necháme osmahnout, trochou solamylu nebo strouhaným chlebem. Dokončujeme dochucením solí, podle potřeby i kořením nebo citronovou šťávou a připravenou šťávu můžeme zjemnit sladkou nebo zakysanou smetanou.

Dušené ledvinky a další ingredience

Ledvinky můžeme dusit s dalšími ingrediencemi, kterými pokrm doplníme, zpestříme a dodáme mu specifickou chuť. K tomu můžeme využít například :

  • uzeninu: Hodí se kolečka párků nebo klobásy a to především tehdy, máme-li ledvinek méně a potřebujeme pokrm nastavit.
  • zeleninu: Většinou začínáme s opékáním ledvinek na osmažené cibule, ale k dušení můžeme přidat i další zeleninu. Mohou to být rajčata, papriky, brokolice, květák, pórek, cuketa, hlávkové nebo sterilované zelí a pro dochucení česnek. Vhodné jsou i zeleninové směsi mražené nebo sterilované.
  • ovoce: Hodí se především jablka, ale někdy můžeme využít i švestky nebo meruňky.
  • koření: Kromě soli, kterou dáváme až nakonec, můžeme ledvinky kořenit mletou sladkou i pálivou paprikou, chilli a kari kořením, zázvorem, kmínem, majoránkou nebo některou ze sypkých kořenících směsí. Dochucovat můžeme i hořčicí, kečupem nebo sójovou omáčkou a podobnými výrobky.

Ledvinky zapékané

Využíváme na ně pouze vepřové ledvinky, případně vzácnější ledvinky telecí. Očištěné a důkladně oprané ledvinky krájíme na velmi tenké plátky. Obalíme je v solamylu nebo hladké mouce a opečeme na tuku ze všech stran. Pak je vložíme do pekáčku a zapékáme se zeleninou, uzeninou či sýrem. Jako zapékací omáčku použijeme bešamel, smetanu nebo rozšlehaná vejce.

Ledvinky plněné

Ledvinky nakrojíme do dvou třetin po délce tak, abychom dobře vykrojili žilky, ale neporušili plát masa. Několikrát je důkladně propláchneme vodou, osušíme, můžeme je i zlehka naklepat a plníme plátky uzeniny, sýra, smaženými vejci nebo plátky zeleniny. Neplníme příliš, spíše jen tak, aby bylo možné naplněné plátky zajistit párátkem nebo jehlou. Pak je opečeme ze všech stran na tuku, podlijeme a dusíme doměkka. Konečnou úpravu šťávy provádíme buď podle receptu nebo podle vlastní volby.

Ledvinky a přílohy

K ledvinkám můžeme podávat různě upravené brambory, dušenou rýži, těstoviny nebo jemné moučné či bramborové noky.
 





Příspěvky ke článku: Ledvinky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky