Tisk článku

Makové moučníky

Mletý a spařený nebo krátce podušený mák je tradiční náplň sladkých moučníků. Mohou to být buchty nebo koláče z kynutého těsta, záviny, různé skládané moučníky z dvojího těsta či s další nádivkou nebo oblíbený makovec. Pro všechny tyto moučníky je důležité si předem dobře připravit makovou nádivku.

Makové moučníky

Maková nádivka

Makovou nádivku připravíme tak, že potřebné množství máku umeleme na makovém mlýnku nebo si mletý mák koupíme již hotový. Mák dáme do kastrolu, přelijeme vařícím mlékem a ochutíme. Důkladnější a chutnější je podušení máku. Mák v kastrolu podlijeme mlékem a krátce podusíme tak, aby byl hladký. Do máku přidáme cukr a ochutíme. V ochucování máku využíváme jak receptů, tak osobní chuti nebo fantazie. Dochucujeme rumem, skořicí, mletým hřebíčkem, pro pikantnost můžeme přidat trochu povidel nebo rybízové marmelády, pro vůni strouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného nebo dobře omytého citronu. Přidat můžeme rozinky nebo strouhané mandle. Příliš řídkou nádivku zahušťujeme drobečky z piškotů, sušenek nebo strouhaným perníkem. V dobách, kdy se hospodyně snažily u máku dosáhnout jisté úspornosti, se mák nastavoval kaší uvařenou z mléka a hrubé mouky, ale to již dnes není zapotřebí.

Makové moučníky

Maková buchta

Makovou nádivkou plníme buchty z kynutého těsta. Připravíme si obvyklé kynuté těsto, které po vykynutí rozdělíme na menší kousky, roztáhneme na placičku, přidáme lžíci náplně a zabalíme. Na makovou nádivku můžeme ještě položit osminku jablka nebo rozpůlenou švestku. Buchty necháme na vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu asi 15 minut dokynout, pomastíme je máslem a upečeme.

Makové řezy

U makových řezů můžeme využit různých kombinací těsta a nádivek. Místo buchet můžeme kynuté těsto rozdělit na poloviny a vyválet z něj dva pláty velikosti plechu. Na první plát vložený na plech rozprostřeme makovou nádivku a zakryjeme druhým plátem. Jestliže chceme mít řezy šťavnatější, posypeme je strouhanými jablky nebo na kousky nakrájeným jiným ovocem. U ovoce volíme menší kousky, aby se hotové řezy lépe krájely. Připravené řezy necháme dokynout, pomastíme a upečeme. Po upečení pocukrujeme a krájíme na čtvercové nebo obdélníkové řezy. Obdobný postup, pouze s jiným zpracováním těsta můžeme použít i u řezů z křehkého těsta. Z křehkého těsta děláme oblíbené mřížkové koláče. Pod makovou nádivku přitom můžeme ještě natřít marmeládu. U těchto řezů je možné i kombinovat druhy těsta tak, že spodní těsto je z křehkého těsta a vrchní z piškotového. Nebo si vyválíme tři pláty a připravíme další nádivku, například tvarohovou nebo jablečnou, kterou navršíme na druhý plát. Chutné jsou i řezy z jednoho plátu kynutého nebo křehkého těsta, zakrytého makovou nádivkou, kterou poklademe rozpůlenými švestkami a posypeme drobenkou.

Makové koláče

Makovou nádivku používáme do malých, vázaných koláčků nebo na velké ploché koláče. U velkých plochých koláčů, kdy nádivku dáváme navrch, zdobíme koláče ještě například mandlemi, nastříkanými ornamenty z tvarohu nebo využíváme možnosti střídání nádivek na jednom koláči v různých výsečích nebo kruzích. Podobně jako velké koláče můžeme péci a zdobit koláče pečené v kulaté formě.

Maková bábovka

Maková bábovka se připravuje z kynutého těsta tak, že po vykynutí těsto rozválíme na plát, potřeme nádivkou, svineme do závinu a ten vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Necháme dokynout a upečeme.

Makové záviny

Makové záviny připravujeme z nejrůznějších těst. Nejrychlejší a nejméně tučné je jogurtové těsto. Vypracované těsto rozválíme na plát, potřeme nádivkou a buď svineme do závinu nebo přeložíme poloviny těsta přes sebe, nebo okraje ozdobně nakrájíme a proužky překládáme. I zde můžeme makovou nádivku ještě doplnit rozinkami nebo kousky jablek.

Makovec

Makovec je moučník, kde převážnou část suroviny tvoří mletý mák doplněný vejci, moukou a různými příchutěmi nebo ovocem. Po upečení se může jen pocukrovat, potřít marmeládou a posypat kokosem nebo polévat různými polevami.

Makové pečivo

Makovou nádivkou plníme i sladké pečivo, vypracované z kynutého, křehkého nebo listového těsta. Tvarujeme je jako rohlíčky, hřebeny nebo šátečky. Podáváme je k čaji nebo ke kávě.
 





Příspěvky ke článku: Makové moučníky

Vložit nový příspěvek
Radši si nechám makovec udělt Autor: leňa, vloženo 25.11.2009
OdpovědětU nás makovce dělá jenom naše babička já to neumím a ani se mě se přiznám nechce nic dělt co se týče buchet:(
Re: Radši si nechám makovec udělt Autor: Hanah, vloženo 30.11.2009
OdpovědětJá dělám klasicky kynutky s makovkou a jsou jednoduché a dobré:)
Re: Re: Radši si nechám makovec udělt Autor: Raduška, vloženo 04.12.2009
OdpovědětJá zase makový závin a je to mooc jednoduché, vždycky ho udělám na víkend ať máme na snídani a ot je pošušňáníčko:)
Re: Re: Re: Radši si nechám makovec udělt Autor: Lea, vloženo 25.01.2010
Odpovědětmakovou bábovku u nás zbožnují uplně všichni i Max náš pejsek


Nové příspěvky