Máte chuť na něco sladkého a nevíte, co si připravit?
Pak se podívejte na naše recepty na makové buchty v 6 různých variantách.
Je libo tradiční makovec, makovou bábovku nebo raději buchtu se švestkami či pomeranči?
Výběr je na vás.
Dobrou chuť!
Pomerančová buchta s mandlemi a mákem
Hledáte recept na chutnou sváteční buchtu? Pak dávejte pozor! Tento dezert s pomeranči, mandlemi a mákem je lahodný, vláčný, s perfektní karamelovou polevou. Navíc je bezlepkový!
Ingredience
Na těsto:
- 2 šálky (300 g) máku
- 7 vajec, oddělených
- 1 šálek kokosového cukru
- 2 šálky mandlové mouky
- 1 čajová lžička skořice
- kůra ze 3 pomerančů
Na karamelovou polevu:
- 400 ml kokosového mléka
- 1/3 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2/3 šálku kokosového cukru
Na posypání:
- 3/4 šálku vloček mandlí, opečených
Postup
- Mák zalijte spoustou vroucí vody a máčejte ho několik hodin (nejlépe přes noc), aby byl měkký a zbavený hořkosti.
- Sceďte vodu z máku pomocí tenkého plátna a namelte ho dvakrát mlýnkem na jídlo (případně použijte mlýnek na kávu).
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Vymastěte 23 cm kulatou dortovou formu máslem.
- Vyložte pečícím papírem a omastěte horní část papíru.
- Ve velké misce pomocí elektrického mixéru rozšlehejet žloutky s cukrem tak, aby byly husté a měly bledou barvu, asi 5 minut.
- Přidejte mák a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Vmíchejte mandlovou mouku, skořici a pomerančovou kůru.
- Dejte stranou.
- V samostatné misce šlehejte bílky, dokud nevytvoří tuhé vrcholky.
- Jemně přidejte do těsta.
- Nalijte těsto do připravené formy a rovnoměrně jej zahlaďte lžící.
- Pečte po dobu 45-50 minut, dokud párátko vložené doptrostřed nevyleze čisté.
- Mezitím co se dort peče, připravte si polevu.
- Do malého hrnce přidejte kokosové mléko, pomerančový džus, kokosový olej a kokosový cukr.
- Polevu rozšlehejte na středním ohni, dokud nezačne houstnout (asi 10–15 minut).
- Sundejte z ohně.
- Až bude buchta hotová, propíchejte ji špejlí a nalejte na ni polovinu karamelové polevy.
- Buchtu rovnoměrně posypte mandlemi a zalijte další částí polevy, přičemž si ponechte část na servírování.
- Když jste připraveni servírovat, ozdobte plátkem pomeranče a trochou karamelové polevy.
- Užijte si to!

Maková bábovka s citronovou polevou
Tato delikátní bábovka s čerstvou citronovou kůrou a mákem, zalitá luxusní citrónovou polevou, je skvělý dezert, kterým nepohrdne žádná návštěva.
Ingredience
Na těsto:
- 3 šálky hladké mouky, nalité do odměrky a zarovnané nožem
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 šálku máku
- 1 šálek nízkotučného podmáslí
- jemně nastrouhaná kůra ze 3 citronů
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 šálek změkčeného másla
- 2 a 1/4 šálku cukru krystal a další
- 3 velká vejce
Na sirup:
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Na polevu:
- 1 šálek cukru moučka
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 160 ° C a umístěte rošt do střední polohy.
- Postříkejte 25 cm formu na bábovku nepřilnavým sprejem na vaření a poprašte cukrem.
- Ujistěte se, že je celá forma potažená sprejem a zaprášená cukrem.
- Ve střední misce rozšlehejte mouku, sodu, sůl a mák.
- Dejte stranou.
- V malé misce smíchejte podmáslí, citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Dejte stranou.
- V misce elektrického mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem (nebo šlehačem) šlehejte máslo s cukrem, dokud nebude lehké a nadýchané, 3-4 minuty.
- Oškrábejte boky mísy, poté po jednom zašlehejte vajíčka a po každém přidání dobře promixujte.
- Znovu seškrábněte boky misky.
- Když je mixér na nízké rychlosti, zašlehejte jednu čtvrtinu moučné směsi a poté jednu třetinu směsi podmáslí.
- Vmíchejte další čtvrtinu moučné směsi, poté další třetinu mléčné směsi.
- Opakujte s další čtvrtinou moučné směsi a zbývající mléčnou směsí.
- Nakonec zašlehejte zbývající moučnou směs.
- Oškrábejte boky a dno mísy a rychle promíchejte gumovou stěrkou, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience dobře zapracovány.
- Nalijte husté těsto do připravené formy a vrch vyhlaďte gumovou stěrkou.
- Pečte po dobu 65 až 75 minut, nebo dokud není vrch bábovky zlatý a špejle nevyjde čistá.
- Nechte bábovku vychladnout ve formě po dobu deseti minut na stojanu.
- Zatímco bábovka chladne, připravte sirup.
- Vodu a krystalový cukr smíchejte v hrnci a přiveďte k varu.
- Odstavte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu.
- Obraťte teplou bábovku na rošt.
- Vsuňte pod rošt velký kus pečícího papíru nebo alobalu, abyste zachytili všechny kapky ze sirupu.
- Horký sirup postupně natírejte na bábovku a nechte ho vsáknout (trochu sirupu odkape, ale snažte se nespěchat, aby se většina vstřebala).
- Bábovku nechte úplně vychladnout, asi jednu hodinu.
- Když je vychladlá, opatrně ji přeneste na servírovací talíř.
- Na polevu si rozmíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu v malé misce a míchejte, dokud nebude zcela hladká.
- Pokud je to nutné, přidejte další moučkový cukr, abyste vytvořili silnou, neprůhlednou polevu (chcete konzistenci medu nebo melasy).
- Polevu nakapejte na vrchní část bábovky a nechte odkapat po stranách.
- Před krájením a podáváním bábovky nechte polevu ztuhnout, asi 15 minut.
- Dobrou chuť!

Líné nedělní odpoledne si říká o zákusek ke kafíčku?
Pojďte se podívat na 8 nejlepších receptů na bábovku!
Srbský makový závin
Srbská kuchyně je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro ty, kteří rádi vaří a kteří si rádi užijí dokonalé balkánské chutě. Tento závin je jedním z nadčasových dezertů, který si můžete hravě připravit i vy.
Ingredience
Na těsto:
- 1 kg mouky
- 150 g cukru
- 4 žloutky
- asi 7 dl mléka (nebo vody)
- 1 balení droždí
- 150 g sádla nebo margarínu
Na náplň:
- 600 g máku
- 500 ml mléka (nebo vody)
- 400 g cukru
Postup
- Smíchejte droždí s trochou cukru, mouky a teplé vody a nechte jej na teplém místě, aby nabylo.
- Přidejte k prosáté mouce rozpuštěný margarín nebo tuk, cukr, žloutky a trochu soli (dle chuti můžete přidat trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry a vlašských ořechů), přidejte kynuté droždí a začněte hníst těsto.
- Zakryjte ručníkem a nechte kynout.
- Jakmile se zvedne, rozdělte jej na polovinu nebo na tři části a každou část vyválejte válečkem.
- Připravte si náplň.
- Vařte mák s mlékem a smíchejte s cukrem (můžete také přidat rozinky nebo jemně nasekané ořechy).
- Vyválené těsto natřete margarínem, pak náplní, závin přeložte a nechejte ho asi 15 minut odležet.
- Poté ho přesuňte na vymazaný plech, potřete bílkem a pečte hodinu při teplotě 220 ° C.
- Na konci pečení jej ještě horký posypte moučkovým cukrem.

Objevte podobné tipy
Buchta s mákem a švestkami
Buchty, kdy smícháte mouku, vejce a máslo, jsou nejjednodušší a zároveň ty nejoblíbenější. Tento luxusní makový dezert se švestkami nikdy nezklame!
Ingredience
- 1,5 šálku celozrnné mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/8 lžičky soli
- 3 lžíce máku
- 2 vejce
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálku kokosového mléka light
- 7-8 švestek, nakrájených na malé kousky
- 1/4 šálku mandlových vloček
Na posypání:
- 2 lžíce mandlových vloček
- moučkový cukr
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Vymažte formu na pečení a vysypte moukou.
- Použijte ideálně obdélníkovou formu 20 x 10 cm.
- Ve velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a mák.
- V jiné misce šlehejte vejce a cukr, dokud směs není hustá a zdvojnásobená.
- Pomalu přidávejte olej a vanilkový extrakt.
- Přidejte směs mouky ve 3 dávkách do vaječné směsi, střídavě s kokosovým mlékem.
- Jemně přidejte švestky a mandle.
- Těsto by mělo být silné.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Posypte mandlemi a pečte 45-50 minut, dokud špejle vložená doprostřed nevyleze čistá.
- Před vyklopením na chladicí rošt nechte buchtu 10 – 15 minut vychladnout ve formě.
- Tato buchta se velmi dobře skladuje v chladničce ve vzduchotěsné nádobě.

Hledáte rychlé a chutné recepty na švestkové buchty?
Milujete sladké, ale zároveň si chcete dopřát i pár vitamínů? Vyzkoušejte naše jednoduché dezerty, po kterých se budete zaručeně oblizovat!
Maková buchta s citronem a tvarohem
Lehká, citronová buchta plná křupavého máku, je naprosto luxusní! S čerstvým citronovým tvarohem se jedná o opravdovou pochoutku, kterou musíte vyzkoušet.
Ingredience
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 2 lžíce máku
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1 šálek plnotučného řeckého jogurtu
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1/2 šálku citronového tvarohu (viz níže)
- 2 velká vejce
- kůra z 1 citronu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na citronovou polevu:
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
Na citronový tvaroh:
- žloutky ze 4 vajec
- 1/2 šálku cukru
- 1/3 šálku čerstvé citronové šťávy
- kůra ze 3 citronů
- 6 lžíc másla, pokojové teploty
Postup
- Nejprve si připravte citronový tvaroh.
- Připravte si vodní lázeň.
- Do horního hrnce dejte vaječné žloutky, cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru a vyšlehejte do hladka.
- Pokračujte ve šlehání asi 10 minut, nebo dokud směs nezhoustne.
- Odstraňte z tepla a vmíchejte máslo po 1 lžíci, dokud se dobře nespojí.
- Před použitím nechte vychladnout a poté vložte alespoň na 2 hodiny do chladničky.
- Předehřejte troubu na 175 ° C a nastříkejte boky formy o rozměrech 23 x 13 cm nepřilnavým sprejem na vaření a poté vyložte pečícím sprejem.
- Ve střední misce rozšlehejte mouku, mák, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- V samostatné velké misce smíchejte jogurt, cukr, vejce, citronovou kůru, vanilku, olej a citronový tvaroh.
- Nasypte suché přísady do mokré směsi a míchejte, dokud se vše krásně nespojí.
- Nalijte těsto do připravené formy a pečte 50 minut, nebo dokud není střed propečený.
- Mezitím si připravte polevu smícháním cukru a citronové šťávy v malem hrnci.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 2 minuty.
- Když je buchta upečená, nechte ji asi 15 minut vychladnout a poté ji převraťte.
- Otočte buchtu pravou stranou nahoru a dřevěnou špejlí propíchejte otvory po celé buchtě.
- Nalijte polevu na vrch a nechte ji vsáknout.
- Před nakrájením nechte asi 20 minut sedět.

Makovec s citronovou polevou
Tento snadný recept na český makovec s citronovou polevou si zamilujete. Připravte si s námi tento lahodný staromódní dezert úplně od nuly.
Ingredience
Na těsto:
- šálek (130 g) mletého máku
- 1 šálek (200 g) krystalového cukru
- 1 vejce
- ⅓ šálku rostlinného oleje
- 1 a ⅔ šálků (215 g) hladké mouky
- 1 polévková lžíce (13 g) prášku do pečiva
- 1 a ⅓ šálku (320 ml) mléka
- máslo a prosetá strouhanka (na vymaštění a poprášení plechu)
Na citronovou polevu:
- 1 a ½ šálku (180 g moučkového cukru) (prosátého)
- 4 lžičky (60 ml) citronové šťávy
Postup
- Před začátkem pečení vymastěte a vysyplte plech.
- Předehřejte troubu na 170 ° C.
- Do velké misky kuchyňského robotu přidejte vejce, rostlinný olej a krystalový cukr.
- Mixujte po dobu 3 minut.
- V samostatné misce rozšlehejte mouku, mák a prášek do pečiva.
- Přidejte je do rozmixované směsi.
- Přidejte mléko a vše promíchejte pomocí mixéru nastaveného na nízkou rychlost, dokud nevznikne polotekuté těsto.
- Nalijte a rovnoměrně rozložte těsto na připravený plech.
- Pečte 30 minut.
- Chcete-li otestovat, zda je makovec hotový, vložte do jeho středu párátko.
- Párátko musí vyjít čisté, nebo s několika přilepenými drobky.
- Upečený makovec odložte stranou.
- Mezitím si připravte hladkou citrónovou polevu.
- Smíchejte prosetý moučkový cukr s čerstvě lisovanou citronovou šťávou.
- Pokapejte makovec citronovou polevou a rozetřete ji lžící.
- Buchtu nechte na plechu úplně vychladnout.
- Nakrájejte a podávejte jako dezert nebo dobrotu ke kávě.

Pokud vám tato buchta zachutnala, podívejte se i na naše další recepty na makovec.
A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!