Luxusní recepty na buchty s mákem 6x jinak. Inspirujte se!

Máte chuť na něco sladkého a nevíte, co si připravit?

Pak se podívejte na naše recepty na makové buchty v 6 různých variantách.

Je libo tradiční makovec, makovou bábovku nebo raději buchtu se švestkami či pomeranči?

Výběr je na vás.

Dobrou chuť!

Pomerančová buchta s mandlemi a mákem

Hledáte recept na chutnou sváteční buchtu? Pak dávejte pozor! Tento dezert s pomeranči, mandlemi a mákem je lahodný, vláčný, s perfektní karamelovou polevou. Navíc je bezlepkový!

Ingredience

Na těsto:

  • 2 šálky (300 g) máku
  • 7 vajec, oddělených
  • 1 šálek kokosového cukru
  • 2 šálky mandlové mouky
  • 1 čajová lžička skořice
  • kůra ze 3 pomerančů

Na karamelovou polevu:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 1/3 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2/3 šálku kokosového cukru

Na posypání:

  • 3/4 šálku vloček mandlí, opečených

Postup                                       

  1. Mák zalijte spoustou vroucí vody a máčejte ho několik hodin (nejlépe přes noc), aby byl měkký a zbavený hořkosti.
  2. Sceďte vodu z máku pomocí tenkého plátna a namelte ho dvakrát mlýnkem na jídlo (případně použijte mlýnek na kávu).
  3. Předehřejte troubu na 175 ° C.
  4. Vymastěte 23 cm kulatou dortovou formu máslem.
  5. Vyložte pečícím papírem a omastěte horní část papíru.
  6. Ve velké misce pomocí elektrického mixéru rozšlehejet žloutky s cukrem tak, aby byly husté a měly bledou barvu, asi 5 minut.
  7. Přidejte mák a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  8. Vmíchejte mandlovou mouku, skořici a pomerančovou kůru.
  9. Dejte stranou.
  10. V samostatné misce šlehejte bílky, dokud nevytvoří tuhé vrcholky.
  11. Jemně přidejte do těsta.
  12. Nalijte těsto do připravené formy a rovnoměrně jej zahlaďte lžící.
  13. Pečte po dobu 45-50 minut, dokud párátko vložené doptrostřed nevyleze čisté.
  14. Mezitím co se dort peče, připravte si polevu.
  15. Do malého hrnce přidejte kokosové mléko, pomerančový džus, kokosový olej a kokosový cukr.
  16. Polevu rozšlehejte na středním ohni, dokud nezačne houstnout (asi 10–15 minut).
  17. Sundejte z ohně.
  18. Až bude buchta hotová, propíchejte ji špejlí a nalejte na ni polovinu karamelové polevy.
  19. Buchtu rovnoměrně posypte mandlemi a zalijte další částí polevy, přičemž si ponechte část na servírování.
  20. Když jste připraveni servírovat, ozdobte plátkem pomeranče a trochou karamelové polevy.
  21. Užijte si to!
Buchta s mákem a pomeranči posypaná mandlemi a zalitá polevou na talíři.
www.yummyaddiction.com

Maková bábovka s citronovou polevou

Tato delikátní bábovka s čerstvou citronovou kůrou a mákem, zalitá luxusní citrónovou polevou, je skvělý dezert, kterým nepohrdne žádná návštěva.

Ingredience

Na těsto:

  • 3 šálky hladké mouky, nalité do odměrky a zarovnané nožem
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 šálku máku
  • 1 šálek nízkotučného podmáslí
  • jemně nastrouhaná kůra ze 3 citronů
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 šálek změkčeného másla
  • 2 a 1/4 šálku cukru krystal a další
  • 3 velká vejce

Na sirup:

  • 1/4 šálku vody
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Na polevu:

  • 1 šálek cukru moučka
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C a umístěte rošt do střední polohy.
  2. Postříkejte 25 cm formu na bábovku nepřilnavým sprejem na vaření a poprašte cukrem.
  3. Ujistěte se, že je celá forma potažená sprejem a zaprášená cukrem.
  4. Ve střední misce rozšlehejte mouku, sodu, sůl a mák.
  5. Dejte stranou.
  6. V malé misce smíchejte podmáslí, citronovou kůru a citronovou šťávu.
  7. Dejte stranou.
  8. V misce elektrického mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem (nebo šlehačem) šlehejte máslo s cukrem, dokud nebude lehké a nadýchané, 3-4 minuty.
  9. Oškrábejte boky mísy, poté po jednom zašlehejte vajíčka a po každém přidání dobře promixujte.
  10. Znovu seškrábněte boky misky.
  11. Když je mixér na nízké rychlosti, zašlehejte jednu čtvrtinu moučné směsi a poté jednu třetinu směsi podmáslí.
  12. Vmíchejte další čtvrtinu moučné směsi, poté další třetinu mléčné směsi.
  13. Opakujte s další čtvrtinou moučné směsi a zbývající mléčnou směsí.
  14. Nakonec zašlehejte zbývající moučnou směs.
  15. Oškrábejte boky a dno mísy a rychle promíchejte gumovou stěrkou, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience dobře zapracovány.
  16. Nalijte husté těsto do připravené formy a vrch vyhlaďte gumovou stěrkou.
  17. Pečte po dobu 65 až 75 minut, nebo dokud není vrch bábovky zlatý a špejle nevyjde čistá.
  18. Nechte bábovku vychladnout ve formě po dobu deseti minut na stojanu.
  19. Zatímco bábovka chladne, připravte sirup.
  20. Vodu a krystalový cukr smíchejte v hrnci a přiveďte k varu.
  21. Odstavte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu.
  22. Obraťte teplou bábovku na rošt.
  23. Vsuňte pod rošt velký kus pečícího papíru nebo alobalu, abyste zachytili všechny kapky ze sirupu.
  24. Horký sirup postupně natírejte na bábovku a nechte ho vsáknout (trochu sirupu odkape, ale snažte se nespěchat, aby se většina vstřebala).
  25. Bábovku nechte úplně vychladnout, asi jednu hodinu.
  26. Když je vychladlá, opatrně ji přeneste na servírovací talíř.
  27. Na polevu si rozmíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu v malé misce a míchejte, dokud nebude zcela hladká.
  28. Pokud je to nutné, přidejte další moučkový cukr, abyste vytvořili silnou, neprůhlednou polevu (chcete konzistenci medu nebo melasy).
  29. Polevu nakapejte na vrchní část bábovky a nechte odkapat po stranách.
  30. Před krájením a podáváním bábovky nechte polevu ztuhnout, asi 15 minut.
  31. Dobrou chuť!
Bábovka s mákem politá citronovou polevou na talíři.
www.onceuponachef.com

Líné nedělní odpoledne si říká o zákusek ke kafíčku?
Pojďte se podívat na 8 nejlepších receptů na bábovku!

Srbský makový závin

Srbská kuchyně je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro ty, kteří rádi vaří a kteří si rádi užijí dokonalé balkánské chutě. Tento závin je jedním z nadčasových dezertů, který si můžete hravě připravit i vy.

Ingredience

Na těsto:

  • 1 kg mouky
  • 150 g cukru
  • 4 žloutky
  • asi 7 dl mléka (nebo vody)
  • 1 balení droždí
  • 150 g sádla nebo margarínu

Na náplň:

  • 600 g máku
  • 500 ml mléka (nebo vody)
  • 400 g cukru

Postup                                       

  1. Smíchejte droždí s trochou cukru, mouky a teplé vody a nechte jej na teplém místě, aby nabylo.
  2. Přidejte k prosáté mouce rozpuštěný margarín nebo tuk, cukr, žloutky a trochu soli (dle chuti můžete přidat trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry a vlašských ořechů), přidejte kynuté droždí a začněte hníst těsto.
  3. Zakryjte ručníkem a nechte kynout.
  4. Jakmile se zvedne, rozdělte jej na polovinu nebo na tři části a každou část vyválejte válečkem.
  5. Připravte si náplň.   
  6. Vařte mák s mlékem a smíchejte s cukrem (můžete také přidat rozinky nebo jemně nasekané ořechy).
  7. Vyválené těsto natřete margarínem, pak náplní, závin přeložte a nechejte ho asi 15 minut odležet.
  8. Poté ho přesuňte na vymazaný plech, potřete bílkem a pečte hodinu při teplotě 220 ° C.
  9. Na konci pečení jej ještě horký posypte moučkovým cukrem.
Závin plněný mákem nakrájený a servírovaný na ubruse.
www.serbia.com

Buchta s mákem a švestkami

Buchty, kdy smícháte mouku, vejce a máslo, jsou nejjednodušší a zároveň ty nejoblíbenější. Tento luxusní makový dezert se švestkami nikdy nezklame!

Ingredience

  • 1,5 šálku celozrnné mouky   
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/8 lžičky soli
  • 3 lžíce máku
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku kokosového oleje   
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku kokosového mléka light
  • 7-8 švestek, nakrájených na malé kousky
  • 1/4 šálku mandlových vloček

Na posypání:

  • 2 lžíce mandlových vloček
  • moučkový cukr

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  2. Vymažte formu na pečení a vysypte moukou.
  3. Použijte ideálně obdélníkovou formu 20 x 10 cm.
  4. Ve velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a mák.
  5. V jiné misce šlehejte vejce a cukr, dokud směs není hustá a zdvojnásobená.
  6. Pomalu přidávejte olej a vanilkový extrakt.
  7. Přidejte směs mouky ve 3 dávkách do vaječné směsi, střídavě s kokosovým mlékem.
  8. Jemně přidejte švestky a mandle.
  9. Těsto by mělo být silné.
  10. Nalijte těsto do připravené formy.
  11. Posypte mandlemi a pečte 45-50 minut, dokud špejle vložená doprostřed nevyleze čistá.
  12. Před vyklopením na chladicí rošt nechte buchtu 10 – 15 minut vychladnout ve formě.
  13. Tato buchta se velmi dobře skladuje v chladničce ve vzduchotěsné nádobě.
Makový koláč se švestkami servírovaný na talířku s nožem.
www.tashasartisanfoods.com

Hledáte rychlé a chutné recepty na švestkové buchty?
Milujete sladké, ale zároveň si chcete dopřát i pár vitamínů? Vyzkoušejte naše jednoduché dezerty, po kterých se budete zaručeně oblizovat! 

Maková buchta s citronem a tvarohem

Lehká, citronová buchta plná křupavého máku, je naprosto luxusní! S čerstvým citronovým tvarohem se jedná o opravdovou pochoutku, kterou musíte vyzkoušet.

Ingredience

  • 1 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 2 lžíce máku
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 šálek plnotučného řeckého jogurtu
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1/2 šálku citronového tvarohu (viz níže)
  • 2 velká vejce
  • kůra z 1 citronu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Na citronovou polevu:

  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy

Na citronový tvaroh:

  • žloutky ze 4 vajec
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/3 šálku čerstvé citronové šťávy
  • kůra ze 3 citronů
  • 6 lžíc másla, pokojové teploty

Postup                                       

  1. Nejprve si připravte citronový tvaroh.
  2. Připravte si vodní lázeň.
  3. Do horního hrnce dejte vaječné žloutky, cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru a vyšlehejte do hladka.
  4. Pokračujte ve šlehání asi 10 minut, nebo dokud směs nezhoustne.
  5. Odstraňte z tepla a vmíchejte máslo po 1 lžíci, dokud se dobře nespojí.
  6. Před použitím nechte vychladnout a poté vložte alespoň na 2 hodiny do chladničky.
  7. Předehřejte troubu na 175 ° C a nastříkejte boky formy o rozměrech 23 x 13 cm nepřilnavým sprejem na vaření a poté vyložte pečícím sprejem.
  8. Ve střední misce rozšlehejte mouku, mák, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  9. Dejte stranou.
  10. V samostatné velké misce smíchejte jogurt, cukr, vejce, citronovou kůru, vanilku, olej a citronový tvaroh.
  11. Nasypte suché přísady do mokré směsi a míchejte, dokud se vše krásně nespojí.
  12. Nalijte těsto do připravené formy a pečte 50 minut, nebo dokud není střed propečený.
  13. Mezitím si připravte polevu smícháním cukru a citronové šťávy v malem hrnci.
  14. Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 2 minuty.
  15. Když je buchta upečená, nechte ji asi 15 minut vychladnout a poté ji převraťte.
  16. Otočte buchtu pravou stranou nahoru a dřevěnou špejlí propíchejte otvory po celé buchtě.
  17. Nalijte polevu na vrch a nechte ji vsáknout.
  18. Před nakrájením nechte asi 20 minut sedět.
Citronová buchta s mákem a domácím citronovým tvarohem na prkýnku.
www.thefeedfeed.com

Makovec s citronovou polevou

Tento snadný recept na český makovec s citronovou polevou si zamilujete. Připravte si s námi tento lahodný staromódní dezert úplně od nuly.

Ingredience

Na těsto:

  • šálek (130 g) mletého máku
  • 1 šálek (200 g) krystalového cukru
  • 1 vejce
  • ⅓ šálku rostlinného oleje
  • 1 a ⅔ šálků (215 g) hladké mouky
  • 1 polévková lžíce (13 g) prášku do pečiva
  • 1 a ⅓ šálku (320 ml) mléka
  • máslo a prosetá strouhanka (na vymaštění a poprášení plechu)

Na citronovou polevu:

  • 1 a ½ šálku (180 g moučkového cukru) (prosátého)
  • 4 lžičky (60 ml) citronové šťávy

Postup                                       

  1. Před začátkem pečení vymastěte a vysyplte plech.
  2. Předehřejte troubu na 170 ° C.
  3. Do velké misky kuchyňského robotu přidejte vejce, rostlinný olej a krystalový cukr.
  4. Mixujte po dobu 3 minut.
  5. V samostatné misce rozšlehejte mouku, mák a prášek do pečiva.
  6. Přidejte je do rozmixované směsi.
  7. Přidejte mléko a vše promíchejte pomocí mixéru nastaveného na nízkou rychlost, dokud nevznikne polotekuté těsto.
  8. Nalijte a rovnoměrně rozložte těsto na připravený plech.
  9. Pečte 30 minut.
  10. Chcete-li otestovat, zda je makovec hotový, vložte do jeho středu párátko.
  11. Párátko musí vyjít čisté, nebo s několika přilepenými drobky.
  12. Upečený makovec odložte stranou.
  13. Mezitím si připravte hladkou citrónovou polevu.
  14. Smíchejte prosetý moučkový cukr s čerstvě lisovanou citronovou šťávou.
  15. Pokapejte makovec citronovou polevou a rozetřete ji lžící.
  16. Buchtu nechte na plechu úplně vychladnout.
  17. Nakrájejte a podávejte jako dezert nebo dobrotu ke kávě.
Koláč z máku nakrájený na talířku a zalitý citronovou polevou.
www.cooklikeczechs.com

Pokud vám tato buchta zachutnala, podívejte se i na naše další recepty na makovec.

A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X