Tisk článku

Martinské rohlíčky

Svatý Martin býval tradičně dnem posvícení a hodů. Po něm pak následoval advent s různými postními omezeními a proto se na Martina hodovalo podle možností a tím se vlastně uzavíral hospodářský rok. Na stole bývala pečená drůbež, některá zvěřina a různě vylepšené pečivo. Některá jídla si dodnes dochovala přízvisko "martinský". Nejznámější je asi martinská husa nebo kachna, ale rozhodně sem patří i martinské rohlíčky, které ovšem můžeme péci kdykoli, nejen na Martina.

Martinské rohlíčky

Těsto na martinské rohlíčky

Recepty na martinské rohlíčky jsou obsaženy téměř ve všech všeobecných kuchařkách a to především starších a velmi starých. Při přípravě těsta se můžeme rozhodnout, zda rohlíčky připravíme klasickým způsobem z kynutého těsta nebo se již tolik nebudeme držet dřívějších tradic a vybereme si místo něho některé z následujících těst.

Martinské rohlíčky z kynutého těsta

Na tradiční martinské rohlíčky se připravuje tučnější kynuté těsto. Nemělo by se šetřit ani žloutky, bílek se do kynutého těsta dávat nemusí, těsto bez něj lépe kyne, takže zbylé bílky upotřebíme jinde. Těsto se zadělává vykynutým kváskem z mléka, cukru a droždí, teplým mlékem a pro chuť těsta můžeme přidat špetku soli. Ve zpracovávání kynutého těsta a jeho kynutí platí osvědčená pravidla pro kynuté těsto.

Martinské rohlíčky z nekynutého těsta

Jedná se o podobné těsto jako na nekynuté koláče. Těsto se sice zadělává vzešlým kváskem, ale po vypracování se již nenechává kynout a ihned se tvarují rohlíčky. Součástí těsta je samozřejmě tuk a žloutky.

Martinské rohlíčky z mrkvového těsta

Pro kypření se u tohoto těsta nepoužívá droždí, ale pouze prášek do pečiva, takže se vlastně jedná o těsto, kterému se říká křehké. Součástí těsta je jemně nastrouhaná mrkev, která těstu dodá vláčnost a hezkou oranžovou barvu, dále pak tuk a cukr, mouka se používá polohrubá. Výhodou je poměrně rychlá příprava těsta.

Martinské rohlíčky z tvarohového těsta

Jedná se o velmi jednoduché těsto, kde se k mouce, tuku a cukru přidává tvaroh. Těsto se již jinak nemusí kypřit a je velmi rychle zpracované. Po upečení je těsto vláčné a nevysychá.

Martinské rohlíčky z listového těsta

Listové těsto si můžeme připravit sami, ale jednodušší je si ho koupit. Výhodou je velmi rychlá příprava, rychlé pečení a nakonec i chutné a křupavé rohlíčky.

Tvarování martinských rohlíčků

Rohlíčky se nejlépe tvarují tak, že těsto rozdělíme na části, vyválíme je do kruhu a ten rozdělíme na 8 částí. Nebo z těsta vyválíme plát a rozkrájíme jej na trojúhelníky. Těsto rozkrájíme rádýlkem nebo nožem. Na širší části výsečí či trojúhelníků dáváme náplň a rohlíček pak stáčíme směrem ke špičce. Další možnosti je těsto rozdělit na kousky, vyválet nebo roztlačit do oválku, naplnit a stočit.

Náplně do martinských rohlíčků

Martinské rohlíčky se nejčastěji plní mákem povařeným s mlékem a oslazeným medem nebo cukrem. Pro chuť a vůni se do máku přidává vanilka, skořice, hřebíček a rum. Kromě toho se do máku přidávají rozinky, sekané ořechy a v případě potřeby se mák zahušťuje piškotovými drobečky nebo strouhaným perníkem, mohou to být i strouhané ořechy. Mák však nemusí být jedinou náplní do martinských rohlíčků. Mohou to být i ochucená a zahuštěná povidla, podobně upravená marmeláda nebo džem, ochucený tvaroh nebo mleté ořechy spařené mlékem. Do listového těsta můžeme použít i dohusta uvařený pudink. Kdo si nepotrpí na podobné sladké moučníky, může založit novou tradici a rohlíčky plnit slanou náplní ze šunky, sýra, dušených hub a podobných náplní. Jakékoliv připravované těsto na slané rohlíčky je třeba jen mírně upravit dosolením.

Pečení martinských rohlíčků

Rohlíčky pečeme na plechu vymazaném tukem nebo vyloženým pečícím papírem. Výjimkou jsou rohlíčky z listového těsta, kde plech jen opláchneme studenou vodou. Kynuté rohlíčky necháváme na plechu ještě alespoň 15 minut dokynout. Před pečením všechny druhy rohlíčků potřeme rozšlehaným vejcem nebo jen rozšlehaným bílkem či rozpuštěným tukem. Můžeme je i sypat sekanými ořechy nebo sekanými mandlemi. Všechny druhy rohlíčků vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při 200°C 30-40 minut podle velikosti rohlíčků. Rohlíčky z listového těsta je třeba péci zpočátku prudčeji, aby těsto vyběhlo, pak teplotu zmírníme. Nakonec upečené rohlíčky sypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
 





Příspěvky ke článku: Martinské rohlíčky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky