Nejlepší recepty na svatomartinské rohlíčky

Svatý Martin přijíždí na bílém koni a kromě sněhu s sebou přináší husu, víno a staročeské martinské rohlíčky. Prapůvodní recept, ten který přivezl i Martin, počítá s přípravou kynutého těsta. Pokud se necítíte příliš silní v kramflecích nebo si chcete práci urychlit, doporučujeme vyzkoušet některý z modernějších receptů, kynuté těsto není nutností. Lahodně chutnají rohlíčky z tvarohu, zakysané smetany nebo mrkvové.

Rohlíčky se nejlépe tvarují tak, že těsto rozdělíme na části, vyválíme je do kruhu a ten rozdělíme na 8 částí. Nebo z těsta vyválíme plát a rozkrájíme jej na trojúhelníky. Na širší části výsečí či trojúhelníků dáváme náplň a rohlíček pak stáčíme směrem ke špičce.

Mezi oblíbené náplně rohlíčků patří:

  • mák povařený s mlékem a cukrem
  • povidla
  • marmeláda
  • džem
  • pudink
  • slané náplně (šunka, sýr, houby)
  • a další

Vyzkoušejte s námi následující recepty, po kterých se vaši blízcí, s nadsázkou, utlučou.

1. Základní recept na nekynuté martinské rohlíčky

Připravte křehké a vláčné martinské rohlíčky bez kynutí. Psst. Ani babička nic nepozná.

INGREDIENCE na 8 rohlíčků

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 1 vejce
  • 10 lžic mléka
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 kostka droždí
  • sůl
  • švestková povidla
  • cukr moučka na obalení

POSTUP

  1. Smícháme vlažné mléko, lžíci cukru, lžíci hladké mouky, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (15 až 20 minut).
  2. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
  3. Smícháme zbytek hladké mouky, máslo (Heru), špetku soli a vejce.
  4. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto.
  5. Rozdělíme na 8 dílů a do každého dáme lžičku povidel.
  6. Rohlíčky zarolujeme a pečeme přibližně 10 minut.
  7. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru.

Chutný hotový recept na nekynuté martinské rohlíčky.

2. Recept na martinské rohlíčky z tvarohového těsta

Rohlíčky se doslova rozplývají na jazyku. Jako náplň jsme zvolili ořechy, ale skvěle se doplňují i s náplní makovou.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 8 lžic vody
  • 8 lžic rozpuštěného másla
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 250 g mletých ořechů (mandle, vlašské ořechy)
  • 200 g mléka
  • 50 g krystalového cukru

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme náplň. Mléko, ořechy a cukr přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí.
  2. Necháme vychladnout.
  3. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva.
  4. Přidáme tvaroh, vejce, vodu, máslo a vypracujeme těsto.
  5. Rozdělíme na díly a do každého dáme lžičku ořechové náplně.
  6. Rohlíčky zarolujeme a necháme přibližně 30 minut kynout.
  7. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
  8. Pečeme přibližně 20 minut.

Hotový recept na nejlepší martinské rohlíčky z tvarohového těsta.

3. Recept na martinské rohlíčky ze zakysané smetany

Křehké a nadýchané jako obláček. Výborně chutnají s makovou náplní.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g másla nebo Hery
  • sůl
  • 250 g mletého máku
  • 150 g mléka
  • 3 lžíce povidel
  • špetka skořice

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme náplň. Mléko s mákem přivedeme k varu.
  2. Vmícháme povidla, ochutíme skořicí a necháme vychladnout.
  3. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
  4. Ze zbylých ingrediencí vypracujeme těsto.
  5. Rozdělíme na díly a do každého dáme lžičku makové náplně.
  6. Rohlíčky zarolujeme a pečeme přibližně 15 minut.
  7. Po dopečení můžeme posypat moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

Hotový recept na skvělé martinské rohlíčky ze zakysané smetany.

Představili jsme vám tři vynikající a snadné recepty na martinské rohlíčky pro chvilky rodinné pohody. Nezapomeňte vašim dětem převyprávět legendu o svatém Martinovi.

Aby se nám rohlíčky nerozpadly, před pečením všechny druhy rohlíčků potřeme rozšlehaným vejcem nebo jen rozšlehaným bílkem či rozpuštěným tukem.

Můžeme je i sypat sekanými ořechy nebo sekanými mandlemi.

Nakonec upečené rohlíčky sypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Vyzkoušejte také martinské rohlíčky z listového těsta.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *