Tisk

Máslo

Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už jen v muzeu. Dnes je máslo vyráběno z pasterizované smetany, často s použitím zákysu. Máslo je vlastně mléčný tuk, který doplňují mléčné bílkoviny. I po technologickém zpracování máslo obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E a K. Protože je máslo živočišná bílkovina s vysokým podílem trans nenasycených mastných kyselin, není doporučováno osobám s cévními chorobami a vysokým obsahem cholesterolu. Máslo používáme především jako pomazánku, protože tak nejlépe využijeme jeho vlastností. Kromě toho se z másla dělají různé sladké i slané krémy, přidává se jako tuk do těst na pečivo a moučníky, pro zjemnění do polévek a omáček, lze na něm péct a opékat maso nebo jiné potraviny, nehodí se však pro smažení. I při vaření však dáváme přednost tomu, aby se máslo přidávalo syrové až při dokončení pokrmu, protože jakékoliv přepalování je pro něj nevhodné.


Další pojmy slovníku:

  • Čekanka salátová

    Čekanka salátová pochází z Evropy a západní Asie. Z této čekanky se využívají vybělené listové puky, které slouží jako pochoutková zelenina pro...

  • Bazalka

    Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní...

  • Šalotka

    Cibule šalotka, lidově nazývaná množilka, je odrůda cibule, která místo jedné cibule vytváří trs cibulek stejné velikosti. Používá se jako normální...

  • Hořčice dijonská

    Hořčic je mnoho druhů a to i těch, které se nazývají dijonská nebo pro nás ještě jednodušeji francouzská. Nejznámější je však burgundská dijonská...

  • Cukr moučkový

    Bílý moučkový cukr se vyrábí mletím krystalového cukru najemno. Ve starších receptech se někdy uvádí jako cukr práškový. Je to jemný cukr, do...

Recepty s "Máslo":

  • Čokoládová bábovka

    Z vajec oddělíme bílky a žloutky a z bílků ušleháme hustý sníh. Žloutky s máslem a cukrem utřeme do pěny. Prosátou mouku smícháme s práškem do...

  • Sýrové koule

    Sýr i salám nastrouháme, část sýra odložíme na obalování. Vejce nastrouháme nebo protlačíme kolečkem na brambory. Máslo utřeme se sardelovou pastou...

  • Papriková stehýnka

    Kuřecí stehna omyjeme a osmažíme ze všech stran na másle. Česnek a cibuli očistíme, nakrájíme najemno a opečeme. Přidáme rajský protlak, mletou...

  • Kuřecí paštika

    Játra smícháme s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme posekanou bazalku. V chladničce necháme odležet 2-3 hodiny. Směs vaříme asi 10...

  • Okurková polévka se zeleninou

    Mrkev, cibuli a brambory očistíme a oloupeme a nakrájíme na kostičky, zelenou nať pórku nakrájíme na nudličky. Mrkev, cibuli a pór pak osmahneme na...



Nové příspěvky