Tisk

Máslo

Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už jen v muzeu. Dnes je máslo vyráběno z pasterizované smetany, často s použitím zákysu. Máslo je vlastně mléčný tuk, který doplňují mléčné bílkoviny. I po technologickém zpracování máslo obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E a K. Protože je máslo živočišná bílkovina s vysokým podílem trans nenasycených mastných kyselin, není doporučováno osobám s cévními chorobami a vysokým obsahem cholesterolu. Máslo používáme především jako pomazánku, protože tak nejlépe využijeme jeho vlastností. Kromě toho se z másla dělají různé sladké i slané krémy, přidává se jako tuk do těst na pečivo a moučníky, pro zjemnění do polévek a omáček, lze na něm péct a opékat maso nebo jiné potraviny, nehodí se však pro smažení. I při vaření však dáváme přednost tomu, aby se máslo přidávalo syrové až při dokončení pokrmu, protože jakékoliv přepalování je pro něj nevhodné.


Další pojmy slovníku:

  • Konfit (Confit)

    Je to jeden z nejstarších způsobů, jak uchovávat neboli konzervovat jídlo, zejména maso a pochází z jihozápadní Francie, odkud se postupně rozšířil...

  • Černý kořen

    Původ černého kořene je v Evropě, konkrétně ve Středozemí. Má i další, poněkud zvláštní název, hadí mord. Patří mezi lahůdkové zeleniny, protože...

  • Patison (Patizon)

    Patison je tykvovitá zelenina s plochými krémově bílými plody, které mají tvar malého disku a obloukovitě vykrajovaný okraj plodů. Patisony mají...

  • Ančovičky

    S pojmem ančovičky se občas setkáváme ve starších receptech. Toto pojmenování pochází od baskických rybářů. Týká se malých rybek o velikosti cca 15...

  • Pastinák

    Pastinák je kořenová zelenina a pochází z Evropy.Svým vzhledem je velmi podobný petrželi, ale má sladší kořen, který svou chutí spíše připomíná...

Recepty s "Máslo":

  • Čokoládové řezy s oříškami

    Takže uděláme těsto- máslo , cukr,hl. mouku a žloutky s práškem do pečiva vše dobře promícháme a uděláme těsto, které vlijeme na předem vymaštěný...

  • Plněné krůtí řízky

    Řízky rozklepeme do šířky, osolíme, poklademe plátky sýra a uzeného masa, přeložíme je v půli a okraje sklepneme. Naplněné řízky na povrchu...

  • Ananasový šlehačkový dort

    Smícháme změklé máslo, cukr, vejce, skořici, mandle a mouku promíchanou s kypřícím práškem. Těsto naplníme do vymazané a vysypané dortové formy a...

  • Králičí roláda

    Králičí maso opatrně vykostíme, případné prořezy zakryjeme kousky masa a rozklepeme. Mleté maso důkladně promícháme se studeným mlékem, osolíme,...

  • Šunkový salám s Nivou

    Plátky šunkového salámu opečeme po obou stranách na lžíci másla. Druhou lžíci másla rozehřejeme a prohřejeme je na ní kečup.s prolisovaným...



Nové příspěvky