Tisk

Máslo

Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už jen v muzeu. Dnes je máslo vyráběno z pasterizované smetany, často s použitím zákysu. Máslo je vlastně mléčný tuk, který doplňují mléčné bílkoviny. I po technologickém zpracování máslo obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E a K. Protože je máslo živočišná bílkovina s vysokým podílem trans nenasycených mastných kyselin, není doporučováno osobám s cévními chorobami a vysokým obsahem cholesterolu. Máslo používáme především jako pomazánku, protože tak nejlépe využijeme jeho vlastností. Kromě toho se z másla dělají různé sladké i slané krémy, přidává se jako tuk do těst na pečivo a moučníky, pro zjemnění do polévek a omáček, lze na něm péct a opékat maso nebo jiné potraviny, nehodí se však pro smažení. I při vaření však dáváme přednost tomu, aby se máslo přidávalo syrové až při dokončení pokrmu, protože jakékoliv přepalování je pro něj nevhodné.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová plec

    Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez...

  • Estragon

    Estragon má i domácí název a to pelyněk kozalec. Je to tradiční potravinářské koření téměř na celém světě a současně i naše domácí koření z...

  • Glazování

    Postup, který se používá k tomu, aby se docílilo u některých potravin při pečení nebo po dokončení vlhkého a lesklého povrchu, glazury. Ke...

  • Bujónová kostka

    Bujón je francouzský výraz pro čistý vývar z masa nebo zeleniny podávaný jako polévka. Průmyslově vyráběná bujónová kostka tento vývar nahrazuje a...

  • Sezamová semena

    Tato semena jsou plody sezamu, jednoleté rostliny pocházející z Indie, která se v současnosti pěstuje i jinde, ale pouze v tropických oblastech....

Recepty s "Máslo":

  • Linecké hvězdičky

    Mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme nakrájené máslo, vejce a kakao. Vypracujeme těsto a dáme na 1 hodinu odpočinout do chladničky. Vyválíme...

  • Špenátová pizza z pivního těsta

    Uvedené suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme přes noc v chladničce odležet. Pak vyválíme na dva pláty nebo kruhy do dvou kulatých...

  • Šunkové zapékané toasty

    Nadrobno rozsekanou cibuli osmažíme na másle, přidáme kari koření a na kostičky nakrájené jablko. Pak přidáme na kostičky nakrájenou šunku,...

  • Krupicová polévka s mrkví

    Máslo necháme rozpustit v hrnci, na rozpuštěné dáme strouhanou mrkev a krupici a osmažíme. Pak postupně zaléváme 1/2 l vody nebo vývaru a mícháme....

  • Jemný drůbeží nákyp

    Vykostěné maso umeleme na masovém strojku, osmahneme na oleji, podlijeme trochou horké vody a podusíme. Žloutky utřeme se změklým máslem do pěny,...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...