Co je/jsou Máslo

Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už jen v muzeu. Dnes je máslo vyráběno z pasterizované smetany, často s použitím zákysu. Máslo je vlastně mléčný tuk, který doplňují mléčné bílkoviny. I po technologickém zpracování máslo obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E a K. Protože je máslo živočišná bílkovina s vysokým podílem trans nenasycených mastných kyselin, není doporučováno osobám s cévními chorobami a vysokým obsahem cholesterolu. Máslo používáme především jako pomazánku, protože tak nejlépe využijeme jeho vlastností. Kromě toho se z másla dělají různé sladké i slané krémy, přidává se jako tuk do těst na pečivo a moučníky, pro zjemnění do polévek a omáček, lze na něm péct a opékat maso nebo jiné potraviny, nehodí se však pro smažení. I při vaření však dáváme přednost tomu, aby se máslo přidávalo syrové až při dokončení pokrmu, protože jakékoliv přepalování je pro něj nevhodné.