Tisk článku

Minutky z hovězího masa

Hovězí maso sice postupně mizí z našich jídelníčků, ale pro pestrost stravování by se mělo alespoň občas objevit na našem stole. Hovězí maso obecně potřebuje delší čas na přípravu, ale tomu se můžeme vyhnout, pokud z kvalitnějších částí zvolíme jeho rychlou úpravu.

Minutky z hovězího masa

Hovězí maso na rychlou úpravu

Roštěnky můžeme připravovat jen opékané jako minutky nebo smažit. V tomto případě musí být maso nakrájené z roštěnce. Maso krájíme vždy přes vlákno, tak je maso měkčí a krájíme ho na plátky nebo na nudličky. Plátky po okrajích vždy několikrát nařízneme, aby se při opékání maso nekroutilo. I hovězí maso se může smažit obalované jako řízky, ale k tomuto způsobu úpravy jsou vhodnější jiná masa, nic však nebrání tomu, abychom si to někdy nevyzkoušeli.

Roštěnky jako minutky

Roštěnky jako minutky patří mezi rychle připravená jídla. Naklepané roštěnky opékáme v horkém tuku z obou stran. Osušené je vkládáme do horkého tuku, aby se co nejrychleji vytvořila na povrchu ochranná vrstva, která zabrání unikání šťávy z masa a to tak zůstane šťavnaté. Maso se doporučuje solit až po opečení, můžeme je však předem nechat odležet potřené olejem a kořením nebo přímo marinovat v marinádě a po vyjmutí osušit. Kromě celých plátků se i hovězí maso může krájet na menší medailonky nebo na nudličky. I tyto menší kousky rychle opékáme v horkém tuku a během opékaní lopatkou obracíme nebo mícháme, aby se maso opeklo ze všech stran. Roštěnky jako minutky ihned podáváme s různými přílohami a pro zpestření jídla využijeme i obložení zeleninou nebo jinými ingrediencemi. Výpek z masa trochu podlijeme podle chuti vývarem, vodou, smetanou, pivem nebo vínem, odvaříme a šťávu přeléváme při podávání přes maso.

Marinády na roštěnky

Marinády na roštěnky připravujeme z různých surovin. Protože roštěnky budeme nejspíše podávat jako slavnostnější jídlo, tak na marinádu použijeme víno nebo pivo, na jemnější marinádu smetanu. Můžeme však zvolit i med nebo některou pikantní zavařeninu. Doplníme kořením tak, aby marináda byla co nejpikantnější a doplnila chuť hovězího masa. Použijeme k tomu samotné koření, kořenící směsi a nemusíme se vyhýbat ani kořenícím omáčkám typu worcesteru nebo tabasca, i když s použitým množstvím musíme nakládat velmi opatrně.

Roštěnky smažené

Na tenčí plátky naporcované, naklepané, osušené, osolené a podle chuti okořeněné roštěnky obalujeme buď v klasickém trojobalu z mouky, rozšlehaných vajec a strouhanky nebo v libovolném těstíčku. K roštěnkám se hodí pikantnější těstíčko z vína nebo piva a doplněné ostřejším kořením, kečupem, hořčicí nebo česnekem. Část mouky do těstíčka můžeme nahradit strouhaným sýrem. Obalené maso smažíme ve vyšší vrstvě tuku a ihned podáváme.

Roštěnky a obloha

Zvláště roštěnky, připravené jako minutky, doplňujeme oblohou především z čerstvé nebo sterilované zeleniny. Zelenina na obložení může být nejen studená, ale i prohřátá nebo rychle opečená. Ze zeleniny se hodí především papriky nebo rajčata, pórek, cibule a česnek. Podobně postupujeme s ovocem, které je vhodnější kompotované. Tak se používají především broskve, meruňky a kořeněná jablka. Roštěnky můžeme doplnit i sázenými vejci, opečeným plátkem slaniny nebo opečenou uzeninou. Hotové jídlo pomůžou doplnit studené omáčky, například tatarská nebo jiné samostatně připravené omáčky z majonézy, hořčice, jogurtu či kečupu. Poměrně jednoduchým doplňkem a současně ozdobou je postrouhání sýrem nebo posypání křenem. Z rychle opečeného masa touto konečnou úpravou připravíme pestré jídlo.

Roštěnky a příloha

K roštěnkám se hodí všechny druhy příloh. K minutkám to jsou především různě upravené brambory. Z vařených to jsou jednoduché uvařené nebo šťouchané brambory i bramborová kaše. Ze smažených brambor podáváme smažené hranolky, malé bramboráčky, krokety nebo smažené placičky či kuličky z bramborové kaše. Vhodné jsou i pečené brambory, zvláště pak kořeněné americké brambory. Jako další příloha je vhodná dušená rýže, kterou můžeme snadno dochutit dalšími přísadami.
 





Příspěvky ke článku: Minutky z hovězího masa

Vložit nový příspěvek
Hovězí maso je drahé Autor: Ria Oaks, vloženo 11.03.2013
OdpovědětRoštěnky sice z našeho jídelníčku mizí.....tak to je možné, ale že se na tom "mizení" podílí příliš vysoká cena, to by bylo fér uvést. - Stáda krav se vybila, tak fakj, zvedne se cena. Kuřecí maso - dobrý, ale každý den? A vepřové, tučné tedy ne.


Nové příspěvky