Minutky z hovězího masa

Hovězí minutky aneb víte, jak upravit kvalitní hovězí maso během chvilky?

Hovězí je velmi oblíbené, ale jen pokud… ano, jen pokud není tuhé. Jak připravit lahodnou a rychlou večeři se dozvíme ve 3 snadných receptech na hovězí minutky!

Hovězí maso na rychlou úpravu

Abychom mohli maso opékat na pánvi, musí to být:

  • roštěnky nakrájené z roštěnce
  • maso nakrájené vždy přes vlákno (tak je maso měkčí)
  • maso nakrájené na plátky nebo na nudličky
  • po okrajích vždy naříznuté (aby se při opékání maso nekroutilo)

Úprava hovězího masa

Naklepané roštěnky opékáme v horkém tuku z obou stran. Osušené je vkládáme do horkého tuku, aby se co nejrychleji vytvořila na povrchu ochranná vrstva, která zabrání unikání šťávy z masa a to tak zůstane šťavnaté.

Maso se doporučuje solit až po opečení, můžeme je však předem nechat odležet potřené olejem a kořením nebo přímo marinovat v marinádě a po vyjmutí osušit.

Kromě celých plátků se i hovězí maso může krájet na menší medailonky nebo na nudličky. I tyto menší kousky rychle opékáme v horkém tuku a během opékaní lopatkou obracíme nebo mícháme, aby se maso opeklo ze všech stran.

Výpek z masa trochu podlijeme podle chuti vývarem, vodou, smetanou, pivem nebo vínem, odvaříme a šťávu přeléváme při podávání přes maso.

Marinády na hovězí minutky

Základem marinády může být:

  • víno
  • pivo
  • smetana
  • med
  • pikantní zavařenina

Na dochucení marinády používáme:

  • worcester
  • tabasco
  • sojovou omáčku
  • pepř
  • chilli
  • česnek
  • koriandr
  • hořčice

Příklad dobré marinády k hovězímu

INGREDIENCE

  • 3 stroužky česneku
  • 3 snítky petrželky
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 10 rozdrcených kuliček pepře
  • 5 hřebíčků
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 0.75 l červeného vína
  • 2 lžíce oleje
  • půl kelímku smetany
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Vše dobře promícháme, maso vložíme do marinády.
  2. Necháme uležet do 2.dne.
Recept na marinádu k hovězím minutkám
foto zdroj: pinterest.com

Minutkový hovězí guláš

INGREDIENCE

  • 4 plátky hovězího z roštěnce
  • 3 lžíce oleje
  • 250 g žampionů
  • 3 papriky
  • 3 cibule
  • 1 česnek
  • worcester / sojová omáčka dle chuti
  • pažitka

POSTUP

  1. Maso a papriku nakrájíme na nudličky, pokapeme olejem, promícháme a do druhého dne necháme v lednici.
  2. Maso osmahneme zprudka na oleji.
  3. Po několika minutách osolíme a opepříme, přidáme drobně krájenou cibuli a česnek, dochutíme případně omáčkami.
  4. Dusíme ještě 8 minut.
  5. Servírujeme s rýží nebo s brambory.
Recept na rychlý guláš z hovězího masa
foto zdroj: google.com

Guláš je původně maďarský pokrm z masových kostek a cibule v omáčce kořeněné paprikou, nabízí však mnoho variant, kromě žampionů ho lze doplnit o brambory a fazole, nebo pomocí kvašeného zelí a smetany vykouzlit segedínský guláš.

 

Smažený hovězí řízek

INGREDIENCE

  • 4 plátky hovězího steaku
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • půl hrnku hladké mouky
  • hrnek strouhanky

POSTUP

  1. Tenké plátky hovězího masa nařízneme po okrajích a rozklepeme.
  2. Oloupaný česnek utřeme se solí a pepřem a promícháme se lžící oleje. Touto směsí maso z obou stran potřeme.
  3. Pokud připravíme maso den dopředu, zabalíme steaky do folie a necháme v lednici do 2.dne.
  4. Připravené plátky hovězího obalíme v trojobalu.
  5. Maso zprudka osmažíme z obou stran ve vyšší vrstvě oleje.
  6. Servírujeme s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou.
Recept na minutkový hovězí řízek
foto zdroj: pinterest.com

Roštěnky z hovězího masa

INGREDIENCE

  • 4 lžíce oleje
  • 4 plátky z roštěnce
  • 3 cibule
  • 1 česnek
  • sůl, pepř
  • worcester
  • hrst žampionů

POSTUP

  1. Naklepané roštěnky na okraji nařízneme, posolíme, na rozpáleném tuku prudce opečeme a vyjmeme.
  2. Do stejné pánve vloříme nakrájenou cibuli a česnek.
  3. Přidáme roštěnky a žampiony, mírně podlijeme vodou a worcestrem a dusíme 5 minut, před koncem přidáme 3 lžíce smetany.
  4. Mezitím si připravíme rychlou bramborovou přílohu, například bramborové krokety do trouby.
  5. Servírujeme s bylinkami.
Recept na rychlé roštěnky z hovězího masa
foto zdroj: google.com

 

Tip na závěr:

K minutkám se hodí především různě upravené brambory. Z vařených to jsou jednoduché uvařené nebo šťouchané brambory i bramborová kaše, malé bramboráčky, nebo smažené kuličky z bramborové kaše.  Další vhodnou přílohou je dušená rýže, kterou můžeme snadno dochutit dalšími přísadami.

Která minutka nejvíce bodovala u vás? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Roštěnky sice z našeho jídelníčku mizí…..tak to je možné, ale že se na tom „mizení“ podílí příliš vysoká cena, to by bylo fér uvést. – Stáda krav se vybila, tak fakj, zvedne se cena. Kuřecí maso – dobrý, ale každý den? A vepřové, tučné tedy ne.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *