Tisk článku

Místo cukru med

Těžko se najde někdo, kdo by měl pochybnosti o tom, že med je zdravý a že jeho používání jako sladidla místo rafinovaného cukru je každému jen ku prospěchu. Upotřebení medu v kuchyni není nutné omezovat jen na sladký přídavek do nápojů, ale může se jím nahradit bílý rafinovaný cukr v dezertech, cukroví a moučnících a využít tak jeho mimořádných vlastností.

Místo cukru med

Kladné vlastnosti medu

Včelí produkt, med, je složen především z jednoduchých cukrů a to sacharózy, glukózy a fruktózy. Tyto cukry je lidský organismus schopen rychle zpracovat a přeměnit na energii. Kromě toho obsahuje i řadu vitamínů, například vitamín A, C, vitamíny skupiny B a další. Kromě vitamínů má vysoký obsah minerálních látek, z nichž nejdůležitější jsou vápník, fosfor a draslík. Med obsahuje i protizánětlivé látky, proto se často využívá při nachlazení a chřipkovém onemocnění. Dále posiluje srdce, příznivě působí při trávicích obtížích. Je vhodný pro děti i dospělé osoby a v přiměřené a lékařem kontrolované dávce mohou med používat i diabetici.

Kvalita medu

Kvalitní med se poznává velmi obtížně. Jedním z vodítek je jeho barva, která je u květových medů světlá, u medovicového, tzv. lesního medu, tmavá. Med by neměl obsahovat žádné přísady ani konzervační prostředky. Zcukernatění medu není na závadu, naopak u světlých květových medů je to známka jisté kvality. Zcukernatění se odstraní tak, že se sklenice nebo jen přiměřené množství medu ve sklenici nechá prohřát v teplé vodě. Tmavý medovicový neboli lesní med by měl mít přiměřenou hustotu. To znamená, že by neměl být tak řídký, aby tekl, ani moc hustý, aby netekl vůbec, ale měl by se jen tak táhnout. Med, který vykazuje známky zkvašení, je již nekvalitní a pro běžné kuchyňské použití nevhodný.

Použití medu do moučníků

Med můžeme v tekuté formě použít do různých pečených i nepečených moučníků, mezi které patří například :

  • perníky: Perníky by bez medu neměly svoji typickou chuť, byť by nechybělo perníkové koření. Přednostně se používá do figurkových nebo tvarovaných perníčků, ale docela dobře se s použitím medu dá upéct rychlý litý perník na plech.
  • medové řezy: Většinou se jedná o speciální medové recepty, jako je medovník nebo různé medové řezy. Tyto řezy se skládají z jednotlivých upečených placek. Méně zkušené kuchaře a kuchařky by nemělo zaskočit, že tyto placky jsou po upečení velmi tvrdé a křehké a proto se snadno lámou. Zacházíme s nimi proto opatrně, plníme je větším množstvím krému a řezy necháme 1-2 dny proležet. Po proležení jsou pak měkké a velmi chutné.
  • medové dorty: Pečeme je podobným způsobem jako medové řezy, pouze využíváme dortovou formu. Krémy do těchto dortů připravujeme také s použitím medu. Jestliže chceme mít dort trochu dietnější, tak máslový krém hodně nastavíme kaší či pudinkem nebo zcela nahradíme ochuceným tvarohem. K medovému dortu se hodí kávová, kakaová nebo karamelová příchuť krému.
  • medové rolády: Med je možné místo cukru použít i do rolovaných piškotových rolád, které po upečení plníme krémem nebo jenom marmeládou.
  • medové bábovky: Celé množství nebo část cukru nahrazujeme u bábovek medem. Bábovky můžeme dělat jak z obvyklého třeného těsta, tak i z těsta kynutého. Zvlášť chutné jsou jestliže do těsta přidáme ještě kakao a ořechy nebo mandle. Místo bábovky si můžeme upéct v jiné formě i chlebíček nebo srnčí hřbet.
  • medové nepečené moučníky: Med může zastoupit cukr i v nejrůznějších rychlých nepečených moučnících připravených z piškotového korpusu nebo piškotů a krému oslazeného medem. Krém do těchto nepečených moučníků připravujeme z másla, pudinku, tvarohu, jogurtu, zakysané smetany nebo tyto suroviny mezi sebou vzájemně kombinujeme.
  • medové zákusky a cukroví: Je možné si vybrat z celé řady receptů na zákusky nebo drobnější cukroví, kde je místo cukru použit med.
  • dezerty s medem: Dezert je velmi rychlé sladké pohoštění, ale i zde lze krém, který bývá často součástí různých pohárů nebo sladkých misek přisladit místo cukru medem. Případně můžeme některé ovce přelévat místo sirupu mírně rozředěným medem.
  • domácí müsli: Med se dobře pojí s ovesnými vločkami. Přidáme-li do nich oříšky, rozinky, ovoce a další podobné přísady, získáme domácí směs, kterou můžeme s jogurtem nebo mlékem podávat k snídani nebo přesnídávce, zvláště pak dětem. Krátkodobě lze takto připravené müsli i skladovat.

 





Příspěvky ke článku: Místo cukru med

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...