Nejlepší recepty na omáčky k masu. Inspirujte se!

Jste milovníkem masa a hledáte recepty na omáčky k masu, které potěší vaše chuťové buňky?

Vyzkoušejte jeden z našich mnoha lahodných pokrmů a zkuste inspirovat sebe i své okolí.

Pokud rádi grilujete, pak vás tento článek rozhodně chytí za srdce.

Snadná pepřová omáčka k masu

Tuto recepturu si zamilujete, protože je snadná, rychlá a vynikající. Je to ideální omáčka ke grilovanému hovězímu steaku, kuřecím minutkám nebo vepřovým kotletám.

Příprava zabere jen pár minutek, ale výsledek rozhodně oceníte. Možná vás zaujmou i nejlepší recepty na vynikající vepřové kotletky: zapečené i grilované.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 středně velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 hrnky smetany ke šlehání
  • Šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Cibuli s česnekem očistíme a nakrájíme najemno.
  • Na pánvi rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a smažíme dozlatova.
  • Poté přihodíme česnek a necháme restovat cca minutu.
  • Zasypeme pepřem a necháme vařit asi 5 minut, až bude pepř vonět.
  • Přilijeme smetanu, ochutíme citronovou šťávou i solí a necháme vařit zhruba 10 – 15 minut.
  • Výsledná omáčka by měla být pěkně hustá a jemná.
Smetanový pepřový sos ke grilovanému masu.
Zdroj: https://simply-delicious-food.com/

Švestková omáčka

V jednoduchosti je krása, což přesně platí u této omáčky. Je lahodná, rychlá a v lednici vydrží dlouho. Může se servírovat teplá, ale i chlazená. Perfektně se hodí k vepřovému či kuřecímu masu.

Ingredience:

  • 1 sklenice švestkové marmelády
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce sušené mleté cibule
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru

Postup

  • Připravíme si menší hrnec na sporák a nastavíme střední oheň.
  • Do hrnce dáme marmeládu s octem, zamícháme a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty.
  • Přisypeme hnědý cukr, sušenou cibuli, červenou papriku, mletý černý pepř, prolisovaný česnek i zázvor.
  • Promícháme a přivedeme k varu.
  • Odstavíme a můžeme servírovat.
  • Pokud chceme omáčku schovat na později, necháme jí nejprve vychladnout a až poté uložíme do lednice.
Šťáva ze švestkové marmelády s paprikovým nádechem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Žampionový sos ke grilovaným steakům

Žampiony jsou nedílnou součástí našich kuchyní, i když nejraději je připravujeme jen tak restované s vajíčkem či na pizze. Ovšem v tomto případě jsou součástí naprosto dokonalého sosu, který podráždí vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velkou žlutou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g hnědých žampionů
  • 3 lžíce neslaného másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 1/2 hrnku hovězího vývaru
  • 2 lžíce Worcestrové omáčky
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře

Postup

  • Do pánve dáme olivový olej a zahřejeme na středním ohni.
  • Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a vaříme po dobu 3 minut.
  • Jakmile cibule zesklovatí, přihodíme prolisovaný česnek a necháme vařit dalších 30 sekund, až česnek provoní celou kuchyň.
  • Houby nakrájíme na plátky a vhodíme do pánve.
  • Necháme restovat zhruba 3 minuty, dokud nezískají zlatavý nádech a nezměknou.
  • K houbám dáme rozpustit máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání necháme povařit cca 1 minut, aby mouka trochu zhnědla.
  • Stále mícháme, a přitom pomalu přiléváme hovězí vývar.
  • Vaříme 4 až 5 minut, poté dochutíme Worcestrovou omáčku, a nakonec osolíme i opepříme podle chuti.
  • Při servírování omáčkou zalijeme hotové grilované steaky.
Omáčka z čerstvých žampionů k hovězímu masu.
Zdroj: https://cafedelites.com/

Jak si nejlépe vybrat mikrovlnnou troubu do vaší kuchyně? V samostatném článku se o tomto tématu dozvíte vše podstatné.


Křenová omáčka

Křen má svou specifickou chuť i aroma a když se spojí se zakysanou smetanou, je to naprosto dokonalé. Výsledný pokrm si vychutnáte vy i vaši blízcí. Je to vynikající doplněk k vepřovému i hovězímu masu.

Ingredience:

  • 2 hrnky zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 hrnku nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce jemně nasekané čerstvé pažitky
  • Špetka mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Do misky dáme zakysanou smetanu s hořčicí a mícháme.
  • Přidáme nastrouhaný křen s pažitkou a znovu promícháme.
  • Osolíme, opepříme a naposledy důkladně zamícháme.
  • Ihned servírujeme.
Studený přeliv na hovězí steaky a vepřové minutky s křenem.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Nivový dip

Modrý sýr umí překvapit a v kombinaci s masem je to hotová božská mana. Lahodná chuť masa a jemný nádech modré plísně jsou naprosto úžasné. Uvidíte, že se k tomuto receptu budete rádi vracet. Základ této omáčky/dipu, tvoří výpek ze steaků.

Ingredience:

  • 1 lžíce neslaného másla
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 2 – 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 2 steaky
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1/2 hrnku hovězího vývaru
  • 125 g Nivy (může být i jiný sýr s modrou plísní)
  • 1 polévková lžíce nasekané čerstvé pažitky

Postup

  • Hodinu před začátkem přípravy dipu si vyndáme steaky, aby měly pokojovou teplotu.
  • Důkladně je osušíme pomocí kuchyňských utěrek.
  • Z obou stran je osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
  • Nejlépe litinovou pánev zahřejeme a poté na ní oba steaky položíme.
  • Smažíme po obou stranách po dobu 2 – 3 minut.
  • Jakmile otočíme steaky na druhou stranu, přidáme máslo, rozmarýn, tymián a rozmačkaný česnek.
  • Necháme péct ještě 2 minuty.
  • Poté steaky vyndáme z pánve a odložíme stranou, kde je necháme odpočívat.
  • Ke koření v pánvi přilijeme hovězí vývar, důkladně promícháme tak, aby se vše, co je v pánvi přilepené smíchalo s vývarem.
  • Zalijeme smetanou, zamícháme a 5 minut vaříme.
  • Když začne omáčka houstnout, přisypeme pažitku a nivu.
  • Necháme vařit až se sýr spojí se smetanou.
  • Už nesolíme, ale trochu opepříme.
  • Servírujeme s připravenými steaky.
Luxusní omáčka z modrého plísňového sýru.
Zdroj: https://www.dontgobaconmyheart.co.uk/

Jaké maso je skvělé na steaky?

Milovníci masa mi jistě dají za pravdu, že kvalitnímu hovězímu masu se nic nevyrovná. Ideální je maso z mladých býčků a také jalovic.

Maso by mělo mít mramorování z tuku. Ten je totiž zárukou toho, že bude maso dokonale šťavnaté a chutné.

  • Rib Eye steak pochází se střední části vysokého roštěnce. Je to vskutku delikátní a perfektně měkké maso. V podstatě jedno z nejměkčích hned po svíčkové.
  • Rump steak je libový kus masa, který vyniká svou jemností a křehkostí. Je vykrojený z horní části kýty neboli květové špičky. Nejlépe uděláte, když jej grilujete jako celek a pak z něj nakrájíte dokonale tenké plátky.
  • Flank Steak je lahodné jemné maso ze spodní části pupku. Je oblíbený pro svou vyzrálou chuť.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X