Tisk článku

Mleté maso s omáčkou

Sníh za oknem nijak neláká ke studeným a dietním pokrmům. Naopak je tu doba, kdy se spíše zavděčíme něčím teplým a sytivějším. Jednou z možností je úprava mletého masa, která pomíjí běžné smažení a pečení a místo toho se upravené mleté maso dusí a podává s omáčkou.

Mleté maso s omáčkou

Recepty z mletého masa s omáčkou

V názvech receptů se odráží, že většina těchto receptů se k nám dostala z jiných kuchyní. Takže si můžeme připravit klopsy na smetaně, polpety v rajské omáčce, kjuftěty a podobně. Vždycky se však jedná o upravené mleté maso tvarované do různě velkých placiček, kuliček, menších šišek nebo plochých řízků, případně netvarované. Maso se předem opéká a pak podusí v omáčce. Použít lze jakékoliv maso včetně drůbežího nebo rybího.

Příprava masových knedlíčků

Pokud nemáme zakoupené již umleté maso, pak připravené maso rozdělíme na kousky a umeleme na masovém strojku. Přidáme celá vejce, sůl a mletý pepř a případně další koření podle chuti. Do mletého masa přidáme také jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a další většinou předem tepelně upravenou zeleninu, kterou se s velmi dobrým výsledkem dá mleté maso nastavit a tím jak zlevnit, tak kaloricky odlehčit. Vhodná je předem povařená kapusta, kořenová zelenina nebo květák. Místo zeleniny to mohou být i najemno nasekané houby. Masovou směs s ostatními přísadami důkladně propracujeme a zahustíme strouhankou, celozrnnou moukou nebo drcenými ovesnými vločkami. Pak už jen tvarujeme podle receptu nebo vlastního uvážení - nejčastěji to asi budou různě velké masové kuličky neboli knedlíčky. Vytvarované knedlíčky obalíme v hladké mouce a opečeme je ze všech stran na sádle nebo na oleji. Vyjmeme z tuku a necháme okapat. Mezitím si připravíme základ omáčky z osmažené cibule a dalších přísad. Omáčku podléváme vývarem, pivem i vínem. Zahušťujeme jíškou, strouhaným chlebem nebo bramborem a rozmíchanou moukou. Opečené masové knedlíčky pak vkládáme do připravované a již téměř hotové zahuštěné omáčky a necháme společně podusit asi tak 15 minut. Místo omáčky můžeme knedlíčky podusit v zeleninové směsi nebo v kyselém či sladkém zelí. Tyto směsi zahušťujeme jen velmi málo nebo vůbec ne.

Omáčka s masovými knedlíčky

Pro omáčku připravujeme většinou běžný základ, který představuje na tuku orestovaná cibule. Pak už postupujeme podle připravovaného receptu. Přidáváme koření, kečup nebo rajský protlak, zeleninu a smetanu. Nejvhodnější a nejčastější omáčky pro přípravu a podávání s masovými knedlíčky jsou například :

  • papričky: oblíbená a velmi pikantní omáčka kořeněná mletou paprikou a kečupem nebo rajským protlakem
  • papriková: omáčka na způsob guláše kořeněná jen mletou paprikou
  • papriková se smetanou: papriková omáčka doplněná sladkou nebo zakysanou smetanou
  • smetanová: omáčka se základem z kořenové zeleniny doplněná smetanou, podobá se svíčkové omáčce
  • rajská: omáčka z rajského protlaku, dokořeněná jako klasická rajská omáčka
  • roštěná omáčka: připravujeme na základu z osmažené cibule, můžeme doplnit i zeleninou nebo sterilovanými okurkami (znojemská), nasekaným vařeným vajíčkem (štěpánská) nebo sterilovaným hráškem (bratislavská)
  • houbová: omáčka z čerstvých, sušených či mražených hub, která může, ale nemusí být doplněna smetanou
  • kari omáčka: obdoba paprikové omáčky, kdy místo papriky použijeme kari koření a doplňujeme zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem
  • hořčičná omáčka: do povařené zahuštěné omáčky ke konci vmícháme několik lžic hořčice
  • zeleninové směsi: připravujeme z čerstvé nebo mražené zeleniny, kterou podusíme, podle potřeby zaprášíme moukou nebo ji necháme zcela přírodní a okořeníme
  • zelné směsi: podušené a okořeněné kysané, sterilované nebo sladké zelí, okořeněné a podlévané vínem, pivem, smetanou

Příloha k masovým knedlíčkům

Jako přílohu lze k těmto pokrmům podávat cokoliv. Nejvhodnější jsou těstoviny a dušená rýže, ale ke smetanovým omáčkám se více hodí jemné knedlíky nebo noky. K zeleninovým směsím pak vařené nebo opékané brambory.
 





Příspěvky ke článku: Mleté maso s omáčkou

Vložit nový příspěvek
Rajská s plněnýma paprikama mletým masem Autor: Dáša, vloženo 18.01.2010
OdpovědětK rajské dělám plněné papriky s mletým masem vepřové a na půl hovězí je to výborné. bez toho si rajskou nedokáži představit.
Re: Rajská s plněnýma paprikama mletým masem Autor: Silva, vloženo 19.01.2010
OdpovědětDělám domácí sekanou s vajíčkem uvnitř a okurkou je výborná:) al ejen domácí, kupovanou hotovou nejíme radši.
Re: Re: Rajská s plněnýma paprikama mletým masem Autor: Amálka, vloženo 21.01.2010
Odpovědětosmahlé mleté maso na cibulce s čínskými nudlemy lahůdka a do toho ještě přidávám osmahlé bambudové výhonky.
Re: Re: Re: Rajská s plněnýma paprikama mletým masem Autor: Petra, vloženo 25.01.2010
OdpovědětMleté masíčko dávám do listového těsta a ochutit si ho můžete jak chcete, ale pozot potírám jakoby celej plát a stáčím ho do šneka a peču. Je ot delikatesa
Re: Re: Re: Re: Rajská s plněnýma paprikama mletým masem Autor: Karlička.B, vloženo 02.02.2010
OdpovědětDo mletého masíčka is přidávám speciálně udělanou zeleninovou směs, kterou děláme doma a je ot skvělý recept do toho ještě česnek a pepř, sůl a trocha kečupu a jeot výborná Boloňská směs na špagety
Re: Rajská s plněnýma paprikama mletým masem Autor: lenka, vloženo 23.02.2010
OdpovědětA k tomu jsou výborné špagety.. aspoň takhle jsme to jedly s mou malou dcerou. Je tak si cutněte na zem a jezte jen natahování a s takířkem v ruce, kdyby něco upadlo. Pa


Nové příspěvky