Tisk článku

Nahlédnutí do řecké kuchyně

Řecko patří ke starým kulturním národům a ke kultuře vždy patřil i způsob vaření a podávání jídel. V kulinářské historii Řecka se objevují jak nákladné a složitě připravované hostiny, tak i pokrmy jednodušší, vycházející z místně dostupných surovin. Dnešní řecká kuchyně částečně smísila historické tradice a tak se v ní i dnes můžeme setkat s velmi chutnými a dobře připravenými jídly, která stojí za naši pozornost.

Nahlédnutí do řecké kuchyně

Nejznámější řecká jídla

Typicky řeckých jídel je celá řada, ať už jsou to jídla připravovaná z masa či zeleniny nebo sladké moučníky. Bohužel většina z nich je pro nás těžko vyslovitelných, o zapamatování ani nemluvě. Přesto se některá z nich vryla i do našeho povědomí a objevují se i v našem jídelníčku. Patří mezi ně například :

  • gyros: Je to v podstatě špíz. Tenké kořeněné plátky masa se rožní na jehle, postupně se odřezávají a jakmile jsou tepelně upravené, tak se balí do plochých pečených placiček z moučného těsta a většinou se k nim přidává i zelenina. Gyros se rozšířil i jako rychlé občerstvení.
  • musaka: Jedná se o vrstvené zapékané jídlo. Jednotlivé vrstvy tvoří zelenina a kořeněné mleté maso, vše předem opečené. Vrstvy se přelévají jogurtem nebo bešamelem, který slouží jako zapékací omáčka. Jako zelenina se používají nejčastěji některé z druhů tykví včetně nám dobře známých cuket nebo lilků.
  • tzatziki: Je to známý a oblíbený letní salát z okurek a řeckého jogurtu ochucený česnekem a typickým řeckým kořením.
  • pilaf: Jedná se o jídlo z dušené rýže, která se připravuje buď samostatně nebo společně se zeleninou a masem. Je to obdoba nám dobře známého rizota, rozdíl je v tom, že do řeckého pilafu se používá daleko více zeleniny.
  • baklava: Je to něco jako řecký národní moučník a je velmi, opravdu velmi sladký. Skládá se z vrstveného tenkého těsta podobného našemu lístkovému těstu. Mezi jednotlivé pláty těsta se dává nádivka z másla, ořechů a cukru. Moučník se po naplnění vrstev stáčí, krájí na plátky a tyto nakrájené šneky se po upečení ještě zalévají hodně sladkým sirupem.
  • pita: Je to slaný koláč, který se plní masem, sýrem a některou ze zelenin. Název pita mají i placičky, do kterých se balí gyros.

Čím se v Řecku koření

Mezi nejčastěji používaná koření v Řecku patří ta, která patří k tzv. středomořské kuchyni. To znamená, že je zde oblíbená a často používaná bazalka, oregano, rozmarýn, fenykl, tymián a petrželka. Kromě toho se běžně používá i kmín, majoránka, bobkový list a kopr. Koření se velmi často využívá a také prodává jako různé kořenící směsi. Jídla se poměrně dost dochucují česnekem. Kromě tohoto běžného koření, které je pro Řecko většinou domácí, pronikla do řecké kuchyně samozřejmě i koření z jiných zemí.

Řecká masitá jídla

I v Řecku se jedí masitá jídla. Používají se různé druhy masa, oblíbené je jehněčí maso, ale hodně se používá i telecí nebo vepřové maso, často upravené jako mleté. V zemi obklopené mořem jsou samozřejmostí ryby a různí mořští živočichové. U přípravy se dává přednost rychlejší úpravě, takže maso se často rožní, opéká nebo smaží. Současně však není opomíjeno ani pečení a zvláště dušení. K dušenému masu se většinou přidává zelenina a jídlo se dusí do husté omáčky zahuštěné zeleninou.

Řecké přílohy

Jako příloha se i v Řecku používají různě vařené, pečené nebo smažené brambory, často dochucené kořením, česnekem a různými bylinkami, které jim dodávají samostatnou chuť. Kromě toho se používá i rýže nebo těstoviny. Poměrně často se podává k jídlům jenom chléb.

Řecké saláty

V zemích s teplým klimatem jsou saláty nezbytnou součástí jídelníčku. Je tomu tak i v Řecku, kdy se saláty připravují téměř z každé zeleniny. Přední místa zaujímají rajčata, papriky a okurky. Olej do salátových zálivek se používá téměř zásadně jen olivový a často je základem zálivky hustý řecký jogurt.
 





Příspěvky ke článku: Nahlédnutí do řecké kuchyně

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...