Tisk článku

Nakládaná zelenina

Vrcholí období, kdy je k dostání řada nejrůznější zeleniny. S trochou námahy můžeme připravit samostatně nakládané druhy nebo velmi pestré směsi, které nám v následujícím období poslouží jako pikantní přílohy, jako přísady do pomazánek a do salátů nebo jako náplně do slaných koláčů. Zeleninu můžeme kombinovat i s masem a připravit si tak předem pikantní pomazánky. Domácí výroba má tu výhodu, že si výslednou chuť můžeme přizpůsobit vlastním zvyklostem.

Nakládaná zelenina

Co a jak nakládáme

Nakládat můžeme téměř všechny druhy zeleniny a to buď samostatně jako třeba okurky, zelí či květák nebo ve směsích. Recepty většinou nejsou nijak striktní, takže vše můžeme přizpůsobit tomu, jaký druh máme k dispozici. Nepostradatelnou součástí je samozřejmě cibule. Doplňujeme buď jenom kořením nebo různě okořeněnými nálevy. Tímto způsobem připravujeme čalamády, různé saláty, lečo, pomazánky, čatní, domácí hořčice a směsi zeleniny do polévky nebo omáček.

Domácí zeleninová čalamáda

Čalamáda je směs zeleniny připravená většinou z okurek, paprik, rajčat, zelí a nepostradatelné cibule. Přidat se může i květák, cuketa, mrkev, celer nebo kyselejší jablka. Zeleninu na čalamádu nakrájíme na kostičky nebo plátky, zelí nastrouháme, přidávanou mrkev trochu předvaříme. Vše smícháme, naplníme do sklenic, zalijeme vlažným okořeněným kyselým nálevem a sterilujeme asi 20 minut při 85 °C. Sterilace není vždy nutná, ale alespoň krátká sterilace zajišťuje trvanlivost i při delším skladování. Podáváme jako pikantní přílohu k nejrůznějším masovým pokrmům, ale hodí se i k pokrmům z těstovin, rýže nebo brambor.

Domácí zeleninový salát

Zeleninový salát je obdobou čalamády, ale většinou jej doplňujeme pouze kořením a nezaléváme nálevem. Připravujeme ho ze stejných druhů zeleniny jako čalamádu, výraznější chuti docílíme přidáním chilli papriček nebo ostřejšího koření. Zeleninu na salát krájíme na jemnější kostičky nebo nudličky. Podáváme jako přílohu k různým pokrmům.

Domácí lečo

Lečo je velice praktický domácí výrobek z paprik, rajčat a cibule. Jedná se o polotovar, který v zimním období můžeme použít pro přípravu klasického leča s vejci nebo jako doplněk k masovým pokrmům nebo omáčkám. Lečo lze využít i jinak, například z rozmixovaného leča je velice chutný základ pro polévku.

Domácí zeleninové pomazánky

Pro zeleninové pomazánky využíváme především papriky a rajčata, samozřejmě cibuli a doplňujeme cuketami, mrkví a jablky. Na pomazánku musíme suroviny velmi nadrobno nakrájet, umlít nebo nastrouhat a směs podusit doměkka tak, aby se vydusilo maximum vody a směs byla zahoustlá. Do těchto pomazánek můžeme přidávat i maso, které předem umeleme a také podusíme.Většinou se jedná o vepřové maso, ale může to být i hovězí nebo kuřecí. Lze přidávat i podušené houby, uvařené fazole nebo uvařenou rýži. Hustou směs plníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85°C. Pomazánky s masem sterilujeme alespoň 30 minut při 90°C nebo sterilaci druhý den opakujeme. Používáme jako pomazánky na pečivo nebo jako náplně do slaných koláčů.

Domácí čatní (chutney)

Čatní je hustý ovocný nebo zeleninový protlak, který je velice pikantně okořeněn a většinou by měl mít sladkokyselou chuť. Téměř nezbytnou přísadou je česnek. Používáme jej především k jídlům odvozeným z asijských jídel, protože odtamtud také pochází. Ovoce nebo zeleninu nakrájíme nadrobno, podusíme a pak buď prolisujeme nebo rozmixujeme. Doplníme octem, cukrem a kořením. Často se podle receptu přidávají rozinky, které v něm jsou opravdu výborné. Necháme přejít varem, naplníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Také můžeme jen krátce sterilovat.

Domácí zeleninová hořčice

Jedná se opět o zeleninový protlak, velmi pikantně okořeněný. Připravujeme ji většinou z rajčat, jablek a vynikající surovinou je cuketa. Příprava je stejná jako u čatní. Zeleninu nakrájíme nadrobno, podusíme a prolisujeme nebo rozmixujeme. Přidáme koření, cukr a ocet, necháme přejít varem a naplníme do skleniček. Používáme k uzenině, ke grilovaným masům, do pomazánek, na potření pizzy nebo zahuštěnou jako náplň do slaných koláčů či pečiva.

Domácí směs zeleniny

Jedná se o směsi zeleniny do polévek nebo omáček. Tím už je určeno, že se nejčastěji připravují z kořenové zeleniny, mrkve, celeru a petržele včetně cibule. Do směsi na polévku se může přidat i květák, brokolice a zelené natě. Zaléváme většinou jen slaným nálevem, výjimečně sladkokyselým a sterilujeme.
 





Příspěvky ke článku: Nakládaná zelenina

Vložit nový příspěvek
Se zeleninou se dají dělat divy Autor: , vloženo 21.09.2009
OdpovědětU nás se dělá odjakživa čalamáda, domácí kečupek a nakládaní zelinka v soli namletá jako ochucovadlo do polévek a omáček výborná věc.


Nové příspěvky