Tisk

Oregano

Tato aromatická bylinka se používá v Asii a Evropě už po staletí. Její latinský název zní origanum, proto tedy oregano. Má také hezké české jméno dobromysl obecná a je příbuzná s majoránkou, ale chuťově se od ní liší. Dnes je populární zejména v italské kuchyni, protože se s ní koření pizza. Kromě toho je také součástí směsi provensálského koření. Oregano je chuťově vhodné k rajčatům, sýrům, fazolím a lilku, v české kuchyni se s ním koření i polévky nebo omáčky. Kromě toho se oregano neboli dobromysl používá jako léčivá bylina, protože má uklidňující účinky na zažívací trakt.


Další pojmy slovníku:

  • Čekanka salátová

    Čekanka salátová pochází z Evropy a západní Asie. Z této čekanky se využívají vybělené listové puky, které slouží jako pochoutková zelenina pro...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...

  • Sýr mascarpone

    Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné. Pochází z Itálie a je krajovou variantou sýra ricotta. Tento...

  • Vepřová hlava

    Vepřová hlava se prodává částečně očištěná a bez mozečku. Jde o speciální masovou část z vepře používanou při domácím vaření jen výjimečně. Vařená...

  • Karí koření

    Setkáváme se s ním také pod názvem curry. Je to směs běžnějších i cizích a vzácných druhů koření. Takže kromě pepře, nového koření, hřebíčku,...

Recepty s "Oregano":

  • Chřestová pizza

    Chřest očistíme, uvaříme v osolené vodě, necháme odkapat a pokrájíme na menší kousky. Listové těsto vyválíme na plát, které přeneseme na plech...

  • Papriková pizza

    Těsto rozválíme na plát, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme lehce olejem. Pizzu poklademe na plátky nakrájenými rajčaty, na...

  • Zapékaná cuketa

    Cukety omyjeme a rozkrojíme na dvě poloviny (příčně). Dužinu vydlabeme a dáme stranou. Přivedeme k varu asi 2 l osolené vody a cukety v ní 3 minuty...

  • Lasagne s mletým masem

    Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli s posekaným česnekem, přidáme maso, zprudka opečeme, promícháme a přidáme všechno koření a rajčata....

  • Plněné cibule

    Cibule oloupeme, ve 2/3 vodorovně rozřízneme, vnitřek vydlabeme. Polovinu vydlabané cibule porkájíme na kostičky a osmahneme na 1 lžíci másla s...



Nové příspěvky