Tisk článku

Pečeme domácí chléb bez domácí pekárny

Domácí pekárna je zajisté užitečným pomocníkem v domácnosti. Z nejrůznějších důvodů ji ale ne každý vlastní. Ať už je to nedostatek místa, nechuť k dalšímu přístroji v domácnosti nebo například to, že zvláště zkušenější kuchařky používají přístroje v domácnosti jen k tzv. hrubé práci a postup a zpracování mají raději pod vlastní kontrolou. Platí to i pro domácí pečení chleba. Výhodou zpracování těsta mimo domácí pekárnu je skutečně to, že zpracování těsta lze přizpůsobit kvalitě mouky, protože ne každá mouka pojímá tekutiny stejně, vypracovat si více dávek těsta, dochucovat při propracovávání a dohlížet i na kynutí. Celý postup při tom není tak náročný, jak by se mohlo zdát.

Příprava pečení domácího chleba

Suroviny pro pečení domácího chleba

Chléb pečeme zásadně z hladké mouky. Část mouky můžeme nahradit moukou žitnou, sójovou nebo celozrnnou, případně také vařenými prolisovanými brambory. Základní dávka, která se dobře zpracuje ručním hnětačem je 50 dkg mouky a z tohoto množství získáme po upečení chléb o hmotnosti 75 dkg. Pro úplně běžný chléb dále přidáváme samozřejmě droždí a to 2,5 nejvýše 3 dkg, sůl, kmín a lžíci octa, která zajistí vláčnost chleba a mírně nakyslou chuť. Pokud použijeme sušené droždí, musíme ho dát o polovinu více než čerstvého droždí. Zaděláváme vlažnou vodou (vhodná teplota je kolem 35°C), na 50 dkg mouky nejvýše 3 dl tekutiny. Podle chuti pak můžeme přidat i další koření.

Zadělávání těsta na domácí chléb

Do malé mističky rozdrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru a zalijeme teplou vodou, kterou zahrneme do celkového množství tekutiny a posypeme lžící mouky. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek, což trvá přibližně 10 minut. Droždí se rozpustí a suroviny zhruba zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si odvážíme mouku a vložíme ji do vhodné nádoby. Pokud budeme pracovat s ručním hnětačem, je lepší užší a vyšší nádoba, těsto se v ní lépe propracuje než v široké míse. Do mouky zamícháme sůl, vsypeme kmín, přidáme lžíci octa, vlijeme kvásek a zbytek vlažné vody. Ručním hnětačem propracováváme těsto až je hladké a lesklé a nelepí se na stěny nádoby. Těsto vložíme do větší nádoby a necháme v teplém prostředí kynout. Jakékoliv kynuté těsto nejlépe kyne při teplotách kolem 25-30°C, proto není třeba ho dávat na nějaký zdroj tepla. Těsto necháme kynout zhruba tři čtvrtě hodiny až hodinu, kdy by mělo zdvojnásobit svůj objem, pak ho vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme buď veku nebo bochníček. Nevymazaný plech jemně posypeme hladkou moukou, připravený tvar těsta na něj uložíme a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Když už se pustíme do pečení chleba, je praktické si postupně zadělat dvě dávky, které se nám pěkně vejdou na plech. Takže než zpracujeme těsto v první dávce, připravíme si suroviny na kvásek druhé dávky, který nám během propracovávání těsta první dávky vzejde a my pak můžeme ihned zpracovat druhou dávku. Je docela vhodné do druhé dávky zapracovat další přísady, ať už koření, např. lžíci papriky se špetkou chilli, trochou kari koření či majoránky nebo také 2 lžíce kečupu, nadrobno nakrájenou cibuli či prolisovaný česnek. Cibuli a česnek můžeme míchat s kořením. Při jednom pečení tak získáme jeden běžný chléb s kmínem a druhý kořeněný.

Pečení domácího chleba

Pro pečení chleba si troubu předehřejeme asi na 220°C. Pokud jsme si připravili veku (nebo 2 veky), uděláme do nich na povrchu 3 důlky, kulatý tvar uprostřed nařízneme do kříže. Toto opatření se dělá proto, aby měla kudy odcházet pára, jinak by byl chléb po upečení nízký (sražený). Připravíme si trochu studené vody, mírně ji osolíme a osvědčilo se přidat několik kapek oleje. Celý tvar potřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Po 15 minutách, kdy se již zapekla kůrka, teplotu zmírníme asi na 180- 200°C. Tady už se musí vycházet z vlastností trouby. Chléb vyjmeme a znovu potřeme vodou. Chceme-li mít krásně křupavou kůrku, potřeme ho v průběhu pečení ještě jednou. Více potírání se neosvědčilo, kůrka je pak už moc tvrdá. Celkem pečeme chléb nejméně hodinu, spíše o cca 10 minut déle. Že je chléb upečen poznáme podle toho, že má zabarvenou kůrku dohněda a hlavně podle toho, že při poklepu na spodní část zní dutě. Upečený chléb necháme vychladnout položený na mřížce, napříč na užším tácu nebo křížem přes plech, aby chladl odspoda a nevlhl.

Ukládání domácího chleba

Chléb necháme vychladnout a pak ho uložíme buď do chlebovky nebo zabalíme do utěrky. Chléb můžeme samozřejmě i zmrazit, nechat si jen potřebné množství a vychladlý zbytek uložit rozdělený na potřebné porce do mrazničky. Po vyjmutí ho necháme volně rozmrazit a máme opět čerstvý a chutný chléb.
 





Příspěvky ke článku: Pečeme domácí chléb bez domácí pekárny

Vložit nový příspěvek
mám problém Autor: Inka, vloženo 21.04.2016
Odpovědět Chleba si nechávám nakynout v pekárně, pak nechám ještě v ošatce, než se trouba nahřeje a pak vkládám na papír do rozehřátého pekáče, přikryté peču nejdříve na 230 st. 9 minut a pak 51 minut na 190 st. Nevím v čem dělám chybu, ale kůrka je tuhá i když po upečení zabalím na mřížce do útěrky.Poradí mi někdo?


Nové příspěvky