Tisk článku

Perníková chaloupka

Nejkrásnější období v roce nás teprve čeká, avšak již teď se můžete ponořit do pohádkového snění a připravit si několik nejdůležitějších a nezbytných částí pro výrobu krásné chaloupky. Čím dříve upečete toto perníkové těsto, tím lépe vám chaloupka bude při sestavě držet a nebude se lámat. A protože je chaloupka dostatečně vysoká, můžete do ní vložit několik čajových svíček. Při první adventní neděli tedy nemusíte zapálit svíčky pouze na věnci, ale také v chaloupce. Nádherně vám ve večerních hodinách osvětlí celou místnost a ucítíte příjemnou vůni perníku.

Těsto na perník

1,5 kg hladké mouky, 3 vejce, 60 dkg medu, 60 dkg cukru ( nejlépe hnědého,pokud hnědý nemáte, použijte bílý a do těsta přidejte o 2 lžíce více kakaa ), 36 dkg másla, 4 lžičky perníkového koření, strouhaná kůra ze 2 citrónů, 6 dkg holandského kakaa, 3 lžičky jedlé sody, 5 lžic rumu

Poleva perníku

60 dkg moučkového cukru, šťáva ze 2 -3 citrónů ( můžete použít také šťávu z pomerčů ), 2 - 3 bílky

Příprava papírové šablony

Vezmeme tvrdý papír (čtvrtku nebo karton) a vystřihneme z něj tyto díly:
Štít s čelní stěnou ( 1 x A4 ) – výška stěny 13 cm, výška štítu 17 cm, šířka stěny 15cm – na čtvrtku narýsujte „domeček“ z čelní strany tak,abyste získali tyto naměřené údaje a vystřihněte. Na boční stěny vystřihněte obdélník o výšce 13 cm a délce 23 cm. Na střechu vystřihněte další obdélník o výšce 19 cm a délce 25 cm. Můžete si vystřihnout také šablonku pro vykrojení komínu.

Příprava perníku

Do většího hrnce vložíme máslo, necháme rozpustit, přidáme cukr a med. Na mírném ohni mícháme tak dlouho,až se cukr zcela rozpustí. Směs přelijeme do misky a mícháme do vychladnutí. Mouku smícháme se sodou, perníkovým kořením, kakaem a citrónovou kůrou,přidáme rum, vejce a nasypeme do vychladlé medové směsi. Těsto hněteme tak dlouho, až se nám přestane lepit na strany misky. Uložíme nejméně na 8 hodin do chladničky.

Těsto rozválíme na placku o síle 5 mm a můžeme vykrajovat tvary chaloupky.Štít s čelní stěnou vykrojíme 2x, také boční stěny a střechu vykrojíme 2x. Stěny ke komínu vykrojíme 4x.Ze zbylého těsta vyválíme plát jako podložku pod chalopku. Vykrojené díly postupně pečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 20 minut každý. Dokud jsou pláty horké, vykrojíme do nich okénka, dveře a otvor pro komín. Necháme zcela vychladnout.Pokud jste začali péci včas, můžete hotové perníkové těsto na několik dní uložit na chladné místo,aby ztvrdlo a lépe se s ním pracovalo.Jestliže jste rychlí, můžete díly vykrajovat až po upečení perníku, v tom případě vyválejte a upečte několik plátů, ze kterých musíte ihned vykrajovat požadované tvary, jinak vám těsto ztvrdne a bude se při krájení štípat. Na plát, který jste upekli jako podložku pod chaloupku, pomocí polevy a kousků tvrdého papíru můžete začít lepit díly k sobě. Až budou všechny díly pevně držet, polevou ozdobíme střechu, přilepíme vykrájená okénka a poprášíme moučkovým cukrem. Místo kouře použijeme vatu, kterou „zasadíme“ do komína. Pokud vám vyzbylo těsto, můžete vykrájet stromečky a přilepit je na spodní plát k chaloupce.





Příspěvky ke článku: Perníková chaloupka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky