Tisk článku

Pestrá sekaná pečeně

Z mletého masa pečeme nejčastěji sekanou vytvarovanou do šišky. Pořídíme si na ni mleté maso, které buď jako mleté nebo mělněné koupíme nebo si je sami doma umeleme. Ale ani sekaná nemusí být pokaždé stejná, mleté maso umožňuje při zpracovávání velkou variabilitu při kořenění a především při přidávání dalších ingrediencí, které mohou více či méně změnit jeho chuť i vzhled.

Pestrá sekaná pečeně

Sekaná pečeně a příprava

Maso můžeme umlít z různých částí, ale na sekanou se většinou používají méně kvalitní části masa. U hovězího masa je to maso přední, u vepřového bůček nebo plec, u drůbeže pak různé okrojky, které nám zbudou po naporcování jiného jídla. Na mletí se dá využít i maso rybí. Mleté maso zpracujeme v míse se solí, kořením, vejci a máčenou houskou. Zahušťujeme strouhankou, kterou můžeme nahradit moukou nebo ovesnými vločkami. Dobře je propracujeme tak, aby se do něj dostalo dost vzduchu. Zpracované maso vytvarujeme do šišky a v tukem vymazaném pekáči pečeme asi hodinu, během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby i trochou horké vody. Můžeme také péci v tukem vymazané a strouhankou vymazané formě na chlebíček či podobné. Do mletého masa během zpracování přidáváme další ingredience a to například :

  • • koření
  • • houby
  • • zeleninu
  • • sýr
  • • uzeninu

Sekaná pečeně s kořením

Maso samozřejmě solíme v množství podle svých zvyklostí a chuti. Kromě soli můžeme do sekané přidat drcený kmín, mletý zázvor, majoránku nebo oregano, mletou sladkou papriku, kari nebo chilli koření. Dobře poslouží různé kořenící směsi, které jsou určené pro mleté maso nebo směsi, které rádi využíváme a které nám chutnají. Mleté maso také dochucujeme jemně nasekanou a případně lehce osmahnutou cibulí, sekaným nebo prolisovaným česnekem, strouhaným křenem a také různými sušenými nebo čerstvými bylinkami. Mleté maso se dá dochutit i kečupem, sardelovou pastou nebo kořenícími omáčkami.

Sekaná pečeně s houbami

Houby do sekané musíme předem jemně nakrájet a podusit téměř doměkka. Vhodné je jejich podušení na nakrájené cibuli, kterou si tak do sekané podusíme současně. Použít můžeme kupované žampiony nebo hlívu nebo různé druhy lesních hub z vlastního sběru. Podušené houby necháme trochu vychladnout a pak je zapracujeme do masa.

Sekaná pečeně se zeleninou

Zeleninou sekanou nejen nastavíme, ale také trochu odlehčíme. Dobře upravená zelenina v dostatečném množství také udrží sekanou šťavnatější. Podle druhu můžeme přidávat zeleninu čerstvou a jen jemně nakrájenou nebo nastrouhanou, jinou musíme předem podusit nebo povařit. Do masa na sekanou můžeme nastrouhat syrovou mrkev nebo celer nebo je do poloměkka uvařené nakrájet na kostičky. Dále můžeme přidávat nakrájenou cibuli, lahůdkovou cibulku i s natí nebo pórek nebo prolisovaný česnek. Na nudličky můžeme do masa nakrájet papriky a přitom využít jejích různých barev. Maso můžeme míchat i s podušenou kapustou, květákem nebo brokolicí, nakrájenou cuketou, výborný je povařený nebo sterilovaný hrášek či kukuřice. Pokud spěcháme, tak do masové hmoty můžeme vmíchat mraženou zeleninovou směs.

Sekaná pečeně se sýrem

Do mletého masa na sekanou můžeme přidávat i sýry. Buď tam zapracujeme sýry tavené nebo tvrdé sýry strouhané. Tvrdé sýry můžeme nakrájet i na kostičky. Druh sýra si zvolíme podle vlastní chuti, pokud máma rádi výraznější chutě i vůně, tak můžeme použít i tvarůžky.

Sekaná pečeně s uzeninou

Do mletého masa se dá samozřejmě zapracovat i uzenina. Především je to slanina, případně anglická slanina. Tu můžeme pro ovlivnění chuti umlít s masem, můžeme ji nakrájet na kostičky a využít na vytvoření mozaiky nebo na ní můžeme orestovat nakrájenou cibuli. Podobně postupujeme i u jiných druhů uzenin, mezi které patří různé salámy, párky nebo klobásy.
 





Příspěvky ke článku: Pestrá sekaná pečeně

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky