Co je/jsou Rýže

Rýže se pěstuje od dávných dob na Dálném Východě, především v Číně, ale postupně se její pěstování rozšířilo do dalších vhodných oblastí. Rýže je vysoká obilovina, ze které se konzumují především obilky, které podle druhů mají různé tvary a od nich bývají odvozeny i názvy. Tak známe rýži dlouhozrnnou, kulatozrnnou nebo krátkozrnnou. I u rýže platí, že nejvíce látek je uloženo pod slupkou, proto nejvýživnější je neloupaná rýže. Biologicky nejméně hodnotná je rýže hlazená. Rýže se tepelně upravuje dušením v přiměřeném objemu vody, ale může se i vařit podobně jako těstoviny. Její použití je všestranné. Podává se jako příloha k různým jídlům, připravují se z ní sladké nebo slané nákypy, vaří sladké nebo slané kaše. Může být i základem salátů, součástí nádivek do masa i zeleniny.