Tisk

Rýže

Rýže se pěstuje od dávných dob na Dálném Východě, především v Číně, ale postupně se její pěstování rozšířilo do dalších vhodných oblastí. Rýže je vysoká obilovina, ze které se konzumují především obilky, které podle druhů mají různé tvary a od nich bývají odvozeny i názvy. Tak známe rýži dlouhozrnnou, kulatozrnnou nebo krátkozrnnou. I u rýže platí, že nejvíce látek je uloženo pod slupkou, proto nejvýživnější je neloupaná rýže. Biologicky nejméně hodnotná je rýže hlazená. Rýže se tepelně upravuje dušením v přiměřeném objemu vody, ale může se i vařit podobně jako těstoviny. Její použití je všestranné. Podává se jako příloha k různým jídlům, připravují se z ní sladké nebo slané nákypy, vaří sladké nebo slané kaše. Může být i základem salátů, součástí nádivek do masa i zeleniny.


Další pojmy slovníku:

  • Tvrdý sýr

    Tvrdým sýrem pro použití v kuchyni je myšlen sýr, který je tuhé konzistence, takže jej lze krájet na plátky a především strouhat. Sýr těchto...

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

  • Konfit (Confit)

    Je to jeden z nejstarších způsobů, jak uchovávat neboli konzervovat jídlo, zejména maso a pochází z jihozápadní Francie, odkud se postupně rozšířil...

  • Mléko

    Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin,...

  • Polenta

    Polenta je název pramenící ze staroitalského názvu pro kaši. Za dob starého Říma se připravovala z jedlých kaštanů, dnes se vaří z kukuřičné mouky....

Recepty s "Rýže":

  • Zázvorová polévka s rýží

    Na oleji zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zázvor. Přidáme maso, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a dusíme...

  • Zapečené rizoto s houbami

    Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli a česnek, vmícháme mletou papriku, houby pokrájené na plátky, mrkev a papriky pokrájené na nudličky a...

  • Rizoto s rajčaty

    . Na 10 dkg másla necháme zrůžovět drobně nakrájenou cibuli, mrkev a anglickou slaninu. Přidáme oloupaná nakrájená rajčata a vše dusíme asi 20...

  • Rizoto se žampiony

    Očištěnou růžičkovou kapustu podlijeme trochou osolené vody a podusíme ji doměkka. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme propláchnutou,...

  • Čína

    Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Nejprve se teda osmahně cibule na kroužky, pak se dá maso a mírně osmahneme. Potom dáme porek, směs na čínu,...



Nové příspěvky