Tisk článku

Sekaná masová pečeně

Sekaná pečeně sice není pro zkušené kuchařky žádná novinka, ale protože existuje jenom velmi málo jídel umožňujících takovou variabilitu jako sekaná pečeně, vždy se ještě najde recept, který stojí za to vyzkoušet.

Suroviny pro sekanou pečeni

Sekanou pečeni připravujeme především ze směsi mletého masa, kde je obsaženo maso hovězí, maso vepřové a pro chuť trochu masa uzeného. Z hovězího masa se využívá především přední maso, z vepřového pak bůček, u uzeného masa pak uzený bůček. Sekaná pečeně nemusí být jen z tohoto masa, ale můžeme ji připravit jak ze samostatného hovězího nebo vepřového masa, tak i z masa skopového, drůbežího nebo rybího. Maso doplňujeme přísadami z různých druhů zelenin, máčenou žemlí, ovesnými vločkami nebo kašemi z obilovin. Velmi důležitou přísadou umletého masa jsou celá vejce nebo jenom bílek, které kašovitou hmotu spojují a potom také koření, které určí specifickou chuť sekané pečeně.

Příprava sekané pečeně

Mletí masa pro sekanou pečeni a přidávání přísad

Pokud si meleme maso doma sami na masovém strojku, používáme většinou mlecí destičku se středními otvory, pro jemnější druh sekaniny pak použijeme mlecí destičku s menšími otvory nebo maso umeleme dvakrát. Aby bylo maso šťavnatější tak umleté maso prošleháme s trochou studené vody nebo mléka, až maso tekutinu vpije. Potom přidáme máčenou housku, kterou jsme předtím rozdrobili na kousky, zalili studenou vodou a vodu nechali vsáknout. Nasáklou housku vymačkáme a rozdrobíme, aby byla sypká a nemazala se. Pokud přidáváme zeleninu, tak ji podle jejího druhu buď předem trochu povaříme nebo ji do sekané nastrouháme syrovou. Pro zahuštění přidáme trochu strouhánky, ovesných vloček, dušené rýže nebo povařených krupek. Masovou hmotu pak osolíme a okořeníme. Výběr koření záleží na vlastní chuti, ale vždy by měla být sekaná dobře okořeněná. Sekaná pečeně lze velmi dobře plnit uzeninou, smaženými nebo vařenými vejci, dušenými houbami, sýrem nebo zeleninovou směsí. Náplně do sekané pečeně je nejvhodnější si připravit ještě před samotnou přípravou masové směsi.

Formování sekané pečeně

Sekanou pečeni nejčastěji formujeme jako šišku. Je dobře nechat hmotu nejdříve vychladit a pak ji rukama namočenýma ve studené vodě na vodou opláchnutém prkénku nebo navlhčeném mikrotenu zformovat. Při přípravě plněné sekané postupujeme stejně, ale nejdříve vytvarujeme plát, naplníme jej a potom stočíme. Nejlépe se nám to podaří s pomocí mikrotenu. Sekanou pečeni můžeme také péci jen v plátech, kdy do vymazaného pekáče jenom navrstvíme hmotu. Pláty můžeme i plnit a to tak, že dospod dáme polovinu hmoty, poklademe ji náplní a zakryjeme zbytkem hmoty. Kromě šišek a plátů můžeme tvarovat i koule, placičky nebo tyčinky. Všechny tyto tvary můžeme také plnit vajíčky, uzeninou, houbami, zeleninou nebo sýrem.

Pečení sekané pečeně

Vytvarovanou pečeni pokládáme vždy na vymazaný pekáč a vkládáme do vyhřáté trouby. Nezapékáme však příliš prudce, protože prudkým zapečením kůrka ztvrdne a během pečení popraská. Před pečením se doporučuje potřít povrch bílkem, aby se zpevnil. Během pečení přeléváme sekanou pečeni vypečeným tukem a podle potřeby ji podléváme horkou vodou nebo vývarem. K pečeni můžeme přidat na kostičky nakrájenou slaninu nebo sekanou cibuli, papriky a rajčata, čímž zpestříme chuť vypečené šťávy.

Přílohy k sekané pečeni

Velmi častou přílohou k sekané pečeni je bramborová kaše a pikantní kompot nebo zeleninový salát. Lze ji však podávat jen s vařenými brambory nebo s brambory a se zelím nebo také s různými druhy bramborových salátů. Občas se k sekané pečeni podávají různé omáčky a potom může být servírována i s knedlíkem. Sekanou pečeni můžeme podávat i studenou.
 





Příspěvky ke článku: Sekaná masová pečeně

Vložit nový příspěvek
Sekaná je výborná Autor: Darina, vloženo 28.07.2009
OdpovědětJejda tu zbožňujeme sekaná neboli u nás karbošky:)K tomu udělám kopec bramborové kaše a rajčatový salátek:)A jsou všichni spokojeni nadmíru.
Re: Sekaná je výborná Autor: Magda, vloženo 05.08.2009
OdpovědětJá zase plním mleté maso okurkou a vařenými vejcemi na půl a udělám takovou velkou nohavicu a je to taky dobré:)
Sekaná pečeně Autor: Waldo Karel, vloženo 01.07.2011
OdpovědětMyslím, že tento recept sekané je nejlepší co se jsem našel na webu. Mohu pouze doporučit.


Nové příspěvky