Tisk článku

Slaný štrůdl se zeleninou

Sladký štrůdl patří k oblíbeným moučníkům, ale pro ty, kdo sladké nemusí nebo by ho jíst neměli a přesto by rádi něco pečeného okusili, je zde varianta štrůdlu neboli závinu slaného. Náplně do slaného štrůdlu se dají velmi dobře připravit ze zeleniny a pokud přidáme i některé další ingredience včetně koření, máme úspěch zaručen.

Slaný štrůdl se zeleninou

Slaný štrůdl a těsto

Těsta na slaný závin jsou obdobná jako u závinů sladkých. Nejčastěji je to křehké těsto, které na plát vyvalujeme nebo obdobné těsto, které neválíme, ale jenom vytahujeme. Stejně tak oblíbené je listové těsto, které si buď připravíme doma sami nebo si je koupíme již hotové. Asi nejméně používané je kynuté těsto, ale i z něj se dá připravit velice chutný závin.

Slaný štrůdl a zeleninové náplně

Slané záviny můžeme samozřejmě plnit masem, uzeninou, houbami, ale pokud dáme přednost zelenině, tak i zde máme velmi dlouhou řadu možností. Někdy plníme zeleninou syrovou, ale většina zeleniny potřebuje předem alespoň trochu tepelné úpravy. Některé stačí, když ji jenom osmahneme, některá potřebuje krátce podusit nebo povařit. Cibuli nebo česnek přidáváme do většiny zeleninových náplní. Velmi chutné jsou například tyto náplně :

  • cibulová: Cibuli na náplň nakrájíme nahrubo nebo najemno, osmažíme ji na anglické nebo obyčejné slanině, okořeníme a krátce podusíme. Zahustíme podle potřeby vejci nebo strouhankou.
  • česneková: Větší množství česneku nakrájeného na plátky krátce osmahneme na troše tuku a pak jej mícháme většinou s uzeným masem, uzeninou nebo některým ze sýrů.
  • pórková: Pórek nakrájený na kolečka osmahneme na tuku, krátce podusíme a okořeníme.
  • mrkvová: Mrkev na náplň strouháme na nudličky a krátce podlitou vodou nebo na troše másla ji podusíme. K mrkvi většinou přidáváme ještě cibuli nebo česnek.
  • květáková: Syrový květák nastrouháme na nudličky a krátce jej podusíme. Pro barvu přidáváme některou z barevných zelenin, vhodné jsou barevné papriky. Podušený a okořeněný květák zahustíme vejci.
  • brokolicová: Postupujeme podobně jako u květáku. Růžičky brokolice nemusíme strouhat, stačí je jen drobně nasekat, strouháme jen košťály.
  • rajčatová: Rajčata před použitím spaříme a sloupneme. Pak je nakrájíme na kostičky a mícháme je s taveným sýrem nebo osoleným tvarohem nebo zahustíme vejci. Pro chuť přidáme cibuli či česnek.
  • papriková: Hodí se směs barevných paprik, kterou podusíme společně s cibulí a zahustíme vejci.
  • hrášková: Můžeme použít sterilovaný hrášek, který tepelně neupravujeme nebo mražený syrový hrášek, který krátce povaříme. Pak jej buď zahustíme vejci nebo jej mícháme s měkkými sýry či osoleným tvarohem.
  • cuketová: Oloupanou cuketu nakrájíme na kostičky, krátce společně s cibulí a česnekem podusíme a zahustíme vejci. Pro chuť můžeme přidat libovolnou uzeninu.
  • kapustová: Kapustu nakrájenou na nudličky musíme předem podusit. Pak ji dochutíme, zahustíme vejci a dostatečně okořeníme.
  • špenátová: I špenát se musí tepelně předem upravit. Podusíme jej a zahustíme vejci. Můžeme do něj vmíchat i kostičky uzeného masa nebo uzeniny.
  • zelná: Na zelnou náplň můžeme použít jak hlávkové zelí, tak zelí sterilované, ale nejlepší je náplň z kysaného zelí. každé zelí předem krátce podusíme podle potřeby, tak aby se všechna přebytečná voda vydusila. Pak je dochutíme a k zelí většinou přidáváme uzené maso nebo pikantnější uzeninu.
  • zeleninové směsi: Vytvoříme si je sami z čerstvé zeleniny nebo se dá použít některá z mražených směsí. I směsi musíme předem trochu tepelně upravit.

Slaný štrůdl a další ingredience

I když zeleninová náplň většinou pro chuť stačí, tak závin můžeme vylepšit přidáním jemné nebo pikantní uzeniny, strouhaným nebo plátkovým sýrem či dušenými houbami. Závin získá na sytosti a můžeme jej pak podávat i jako samostatné jídlo. Tyto další ingredience rozkládáme pod náplň nebo je do náplně zamícháme. Některé druhy zeleniny zjemňujeme smetanou a pokud je potřebujeme zahustit, tak používáme kromě strouhanky nebo ovesných vloček vejce, která necháme ztuhnout.

Slaný štrůdl a tvarování

I na slané záviny válíme nebo vytahujeme těsto na plát. Potřeme jej trochu rozpuštěným tukem a posypeme strouhankou, která vsákne přebytečnou šťávu ze zeleniny. Místo strouhanky můžeme použít drcené chipsy nebo osmahnuté ovesné vločky. Pak závin potřeme náplní, pod kterou můžeme rozložit další ingredience a svineme nebo náplň umístíme uprostřed a okraje plátu přeložíme přes náplň, případně je nakrájíme na pruhy a přes náplň je křížíme.

Slaný štrůdl a pečení

V pečení postupujeme stejně jako u jiných druhů. Konce závinů dobře uzavřeme, záviny přeložíme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem a záviny potřeme buď rozpuštěným máslem nebo sádlem nebo rozšlehaným vejcem. K potírání se dá použít i světlé pivo. Na povrchu můžeme potřené záviny ještě posypat semínky. Záviny připravené k pečení vkládáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova. Můžeme je podávat teplé i studené.
 





Příspěvky ke článku: Slaný štrůdl se zeleninou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...