Tisk

Stolní olej

Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých neboli stolních olejů, ale pro praktické použití v kuchyni jsou nejdůležitější rostlinné oleje řepkový, slunečnicový, olivový a sójový, které se používají nejčastěji k vaření nebo smažení. Mezi další, již jen výjimečně používané oleje patří kokosový, arašídový, kukuřičný, ořechový, mandlový a některé další, které však nejsou běžně na trhu. 


Další pojmy slovníku:

  • Bazalka

    Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Kuře

    Kuře a kuřecí maso je dnes jeden z nerozšířenějších druhů masa. Přispěl k tomu průmyslový odchov, takže kuře je dnes chlazené nebo mražené k...

  • Toustovač (Toaster)

    Toustovač je malý domácí elektrospotřebič. Jedná se o kuchyňské zařízení, které slouží k přípravě toustů metodou zvanou rozpékání neboli opakované...

  • Fazole

    Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože...

Recepty s "Stolní olej":

  • Česnekový olej ke grilování

    Do oleje vložíme na plátky pokrájený česnek, saturejku nebo celý pepř a necháme v chladu několik dní rozležet. Před upotřebením přecedíme....

  • Citronový olej ke grilování

    Olej vlijeme do skleničky, přidáme citronovou šťávu, oregano a pepř. uzavřeme, protřepeme a necháme v chladnu několik dnů rozležet. Před použitím...



Nové příspěvky