Tisk

Stolní olej

Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých neboli stolních olejů, ale pro praktické použití v kuchyni jsou nejdůležitější rostlinné oleje řepkový, slunečnicový, olivový a sójový, které se používají nejčastěji k vaření nebo smažení. Mezi další, již jen výjimečně používané oleje patří kokosový, arašídový, kukuřičný, ořechový, mandlový a některé další, které však nejsou běžně na trhu. 


Další pojmy slovníku:

  • Špaldová mouka

     Špalda je druh pšenice, dříve při pěstování dost rozšířený, později nahrazený výnosnějšími druhy. Používá se jako běžná mouka pro pečení a...

  • Muškátový oříšek

    Muškátový oříšek je kulovité sušené jádro pecky muškátovníku pocházejícího z Indonésie. Pecka je pak z masitého plodu podobného meruňce. Prodává se...

  • Pekanové ořechy

    Pekanové ořechy jsou plody stromu z názvem ořechovec pekanový. Ačkoliv jsou příbuzné s vlašským ořechem, pocházejí ze Severní Ameriky, kde jsou...

  • Proso

    Proso je jednoletá obilná tráva pocházející z Asie. Kdysi bylo proso základní obilninou Evropy a konkurovalo tehdy hojně pěstovanému ječmenu....

  • Mortadela

    Mortadela je známý italský salám, který je pozoruhodný tím, že se jedná o jeden z největších salámů v průměru. Přísady se mění podle druhu nebo...

Recepty s "Stolní olej":

  • Česnekový olej ke grilování

    Do oleje vložíme na plátky pokrájený česnek, saturejku nebo celý pepř a necháme v chladu několik dní rozležet. Před upotřebením přecedíme....

  • Citronový olej ke grilování

    Olej vlijeme do skleničky, přidáme citronovou šťávu, oregano a pepř. uzavřeme, protřepeme a necháme v chladnu několik dnů rozležet. Před použitím...



Nové příspěvky