Recepty na švestkové knedlíky: 3x jinak, ale stále lahodně

V sezóně čerstvých švestek se bez nich nelze obejít.

Je jich mnoho druhů – podle zvoleného typu těsta.

Ty nejprověřenější recepty se dědily od babiček.

O čem že je řeč? Ano, uhodli jste – o švestkových knedlících. Tři nejlepší recepty se dnes dozvíte právě zde!

Těsto na švestkové knedlíky

Na švestkové knedlíky můžeme volit těsto podle toho, co máme právě k dispozici, možností je mnoho. Švestkovou chuť však výborně doplňuje zejména těsto:

  • bramborové
  • krupicové
  • tvarohové

Švestkové bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky mají své příznivce napříč republikou i generacemi. Patříte-li mezi ně a uctíváte-li obě varianty, tedy slanou i sladkou, nejspíše dáte přednost tomuto receptu..

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 1  vejce
  • 1  žloutek
  • 120 g hrubé krupice

 

POSTUP

  1. Brambory uvařte a počkejte, až ochladnou.
  2. Suché je oloupejte a nastrouhejte. U sladkých knedlíků raději najemno.
  3. Nyní včechny ingredience smíchejte a uhněte těsto.
  4. Vyválejte 3 válečky, odkrajujte plátky, do nich vložte švestičky.
  5. Vařte pomalu asi 20 minut.
Bramborová varianta švestkových knedlíků jde dobře k mákovému posypu!
Foto zdroj: Ceskatelevize.cz

Nemáte-li pokrmů z brambor nikdy dost, určitě nezapomeňte vyzkoušet smetanové brambory, budete příjemně překvapeni.

Švestkové knedlíky z krupicové kaše

Krupicové kaše není s malými dětmi nikdy dost, sám mám pro ni dodnes slabost. Výbornou obměnou kaše jsou knedlíky z krupicového těsta. Jak na to?

INGREDIENCE

  • 3/4 l mléka
  • 200g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • 500g hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • špetka soli

 

POSTUP

  1. Uvaříme krupicovou kaši a necháme vystydnout.
  2. Smícháme kaši se zbytkem ingrediencí, výsledkem by mělo být nelepivé těsto.
  3. Utvoříme válečky, odkrájíme  plátky, do každého zabalíme švestku (nebo jen půlku, pokud chceme knedíčky malinké).
  4. Vaříme 5 minut
  5. Na talíři můžeme přelít máslem a posypat skořicí.
Knedlíky z krupicové kaše servírované se zmrzlinou a lístkem máty.
zdroj: Novinky.cz

 

Máte doma děti? Až se nabaží krupicových knedlíků, připravte jim tyto výborné domácí nanuky!

 

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Tvaroh je cenný vysokým obsahem bílkovin a lehkou stravitelností. Web Rehabilitace.cz podává kompletní přehled vitamínů, minerálů a aminokyselin, kterými tvaroh přispívá k vašemu zdraví. Mimo jiné přispívá také k dobrému spánku, proto je ideální zvolit tvarohové švestkové knedlíky jako večeři.

INGREDIENCE

  • 1 měkký tvaroh
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

 

POSTUP

  1. Tvaroh, mouku, vejce i sůl umícháme ve vláčné těsto.
  2. Z těsta vytvoříme 3 až 4 válce.
  3. Z nich odkrajujeme plátky, na které klademe odpeckované švestky a které pečlivě zabalíme.
  4. Vaříme 8-10 minut.
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta se rozplývají na jazyku
Foto zdroj: Aktualne.cz

Tip na servírování: Kromě posypu mákem, tvarohem nebo opraženou strouhankou zkuste talíř se švestkovými knedlíky dozdobit snítkou máty, lístečky řebříčku či jinou jedlou květinou.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *