Tisk článku

Vánoční rybí polévka

Ve štědrovečerním menu by rozhodně neměla chybět rybí polévka, kterou většinou připravu-jeme z odřezků a vnitřností z kapra, kořenové zeleniny a různého koření. Aby vámi uvařená rybí polévka byla skutečně chutná, připomeneme si prověřené postupy při přípravě několika druhů rybích polévek.

Vánoční rybí polévka

 

Postup přípravy rybí polévky

Na vánoční rybí polévku z kapra si nejdříve připravíme vývar. Na 1,5 až 2 l polévky potřebu-jeme 2 kapří hlavy a k nim přidáváme kapří ocasy a ploutve. Kapří hlavy očistíme, žábry vyjmeme, protože někdy bývají hořké a mohly by nám pokazit chuť polévky. Hlavy zbavíme i očí a rozsekneme je po délce na dvě půlky. Omyjeme a vložíme do studené osolené vody. Můžeme přidat i mlíčí nebo jikry, které ale při jejich případném dalším používání raději vaříme zvlášť. Neriskujeme tak to, že se nám do nich mohou dostat kostičky. Pokud nemáme mlíčí a jikry rádi, tak je odložíme a jejich použití v receptech vynecháváme. Do vývaru můžeme již rovnou přidat asi 25 dkg kořenové zeleniny, tj. mrkev, celer a petržel. Pro chuť můžeme přidat stroužek česneku nebo přidáme 1 cibuli, asi 3 kuličky pepře a 1 bobkový list. Záleží na nás, jakou chceme mít chuť vývaru. Pro použití v polévce je však také lepší připravit zeleninu zvlášť a do vývaru přidat jen koření. Vše uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až jde maso lehce oddělit od kostí.. Většinou není třeba vařit déle než 30, nejvýše 45 minut. Hlavy vyjmeme, velké kosti vybereme a maso protlačíme cedníkem. Nebo maso z hlav jenom pečlivě obereme a rozsekáme na drobné kousky a dál upravujeme podle potřeby. Polévku procedíme a tak získáme rybí vývar, který podle chuti dále upravujeme na jednotlivé druhy vánoční rybí polévky.

 

 

Rybí polévka s vejci

Nejjednodušší rybí polévkou je Rybí polévka s vejci. Do procezeného vývaru, který jsme vařili se zeleninou, přidáme jíšku připravenou z másla a hladké mouky a rozšlehanou s trochou stude-ného vývaru. Jíšku provaříme, osolíme a nakonec vlijeme do polévky 2 rozšlehaná vejce. Mícháme metličkou, aby vejce v polévce sice ztuhla, ale nevytvořila kousky. Nakonec polévku dochutíme sekanou petrželkou.

 

 

Rybí polévka krupicová

Další jednoduchou a oblíbenou polévkou je Rybí polévka krupicová. Mlíčí a jikry do této polévky buď nepoužíváme nebo je necháme povařit s ostatními částmi kapra. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a zalijeme ji vývarem. Ze zeleniny můžeme také přidat kousek na drobné růžičky rozebraného květáku. Vaříme, až je zelenina téměř měkká. Na másle osmahneme 2 lžíce hrubé krupice, zavaříme do polévky a povaříme ještě 10 minut. Usekané rybí maso dáme do polévky prohřát, polévku dosolíme a můžeme ji přikořenit muškátovým květem.

 

 

Bílá rybí polévka

Nejčastější úpravou vánoční rybí polévky je ale pravděpodobně Bílá rybí polévka. Mlíčí nebo jikry a játra z kapra očistíme, omyjeme ve studené vodě, dáme do hrnku, osolíme a uvaříme doměkka. Pokud nechceme mlíčí a jikry použít, vynecháme je a jenom osmažíme na másle nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme ji vývarem a povaříme ji i s kapřími jatýrky. Z másla a hladké mouky připravíme světlejší jíšku, rozředíme ji studenou vodou a zavaříme do polévky se zeleninou. Povaříme, dosolíme a opět můžeme přikořenit muškátovým květem nebo špetkou zázvoru. Do polévky vložíme na kousky nakrájené rybí maso a podle vlastních zvyklostí buď přidáme nebo nepřidáme uvařené jikry nebo mlíčí. Polévku můžeme ještě zjemnit mlékem nebo smetanou s rozšlehaným žloutkem, ale dále již nevaříme. Podáváme s osmaženými kostičkami housky. Pokud chceme mít polévku skutečně krémovou, pak zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a dál postupujeme stejně: zavaříme jíšku, vložíme maso, dochutíme a podáváme s osmaženou houskou.

 

 

Rybí polévka s knedlíčky z rybího masa

Připravit si můžeme také Rybí polévku s knedlíčky z rybího masa. Obrané kousky masa a mlíčí umixujeme s 1 vejcem. Mlíčí ovšem můžeme vynechat. Pro lepší chuť můžeme přidat k rybímu masu kousek drůbežích jater. Vzniklou hmotu osolíme, lehce opepříme, můžeme přidat sekanou petrželku a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme knedlíčky, které zaváříme do polévky. Polévku můžeme připravit jako vývar se zeleninou nebo i jako polévku zahuštěnou jíškou.

 

 

Rybí česnečka

Kdo má rád pikantní polévky, může si připravit i Rybí česnečku. Do rybího vývaru dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. Když jsou brambory měkké, polévku zahustíme osmaženou krupicí a rozšlehaným vejcem. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl. Podáváme s osmaženými kostičkami chleba.

 

 

Rybí polévka s houbami

Zajímavým zpestřením pro vánoční stůl může být i Rybí polévka s houbami. Na pánvi osmahneme 1 cibuli, přidáme asi 15 dkg žampionů nebo hrst sušených, předem namočených hub, osolíme, přidáme kmín a podusíme doměkka. Udušené houby zaprášíme moukou, mírně osmahneme, podlijeme studeným rybím vývarem (nebo trochou vody) a 10 minut povaříme. Pak dolijeme zbytkem vývaru a přidáme obrané rybí maso. Pro ozvláštnění chuti polévky můžeme přidat i trochu bílého vína. Polévku zjemníme smetanou. Už dále nevaříme, ale pouze prohřejeme. Na talířích zdobíme sekanou pažitkou.

 

 

Rybí polévka z filé

Když z nejrůznějších důvodů není na vánočním stole kapr, můžeme si uvařit Rybí polévku z filé. Na 1 litr vody použijeme asi 30 dkg rybího filé, přidáme 4 zrnka černého pepře, 4 kuličky nového koření a 3 bobkové listy. Osolíme, uvedeme do varu a uvaříme doměkka. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou, dobře ji povaříme a doplníme mlékem. Uvařené filé prolisujeme nebo rozmixujeme bez koření, přidáme k povařené jíšce a zjemníme smetanou s rozšlehaným žloutkem. Hotovou polévku dochutíme a doplníme nadrobno nasekanou celerovou nebo petrželovou natí. Podáváme s osmaženými kostičkami housky.

 





Příspěvky ke článku: Vánoční rybí polévka

Vložit nový příspěvek
rybí polévka Autor: jarda, vloženo 28.12.2013
OdpovědětHlavy,ploutve,ocásky dáme vařit s kořenovou zeleninou,po uvaření obereme maso a výver ocedíme.Vntřnosti osmahneme na másle,na másle osmahneme mouku a vývar tímto zahustíme.Pak přidáme vnitřnosti dochutíme solí a přidáme muškátového květu.Můžete uvařit i nudle a dát si na talíř zvlášt.Dobrou chut


Nové příspěvky