Ty nejlepší recepty na vánoční rybí polévku

Rybí polévka? Že jste ještě nenašli recept, který by sedl celé rodině?

Pojďme si jich několik představit.

Budete příjemně překvapeni!

Rybí polévka z kapra

INGREDIENCE

  • 2 kapři
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1/4 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 kuličky pepře
  • bobkový list

POSTUP

  1. Na vánoční rybí polévku z kapra si nejdříve připravíme vývar. Na 1,5 až 2 l polévky potřebujeme 2 kapří hlavy a k nim přidáváme kapří ocasy a ploutve.
  2. Kapří hlavy očistíme, žábry vyjmeme, protože někdy bývají hořké a mohly by nám pokazit chuť polévky. Hlavy zbavíme i očí a rozsekneme je po délce na dvě půlky.
  3. Omyjeme a vložíme do studené osolené vody. Můžeme přidat i mlíčí nebo jikry, které ale při jejich případném dalším používání raději vaříme zvlášť.
  4. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, 1 cibuli, asi 3 kuličky pepře a 1 bobkový list.
  5. Vše uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až jde maso lehce oddělit od kostí.
  6. Hlavy vyjmeme, velké kosti vybereme a maso protlačíme cedníkem.
  7. Polévku procedíme a můžeme servírovat s petrželkou nebo třeba osvěžit čerstvou porkovou natí, dobře se doplňuje s chutí kapřího masa.

Rybí polévka z kapra je česká vánoční klasika.

Pro odlehčenou verzi polévky z kapra zkuste tento dietní recept!

Rybí polévka z tresky

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • muškátový květ
  • kelímek sladké smetany
  • 1/4 kila kořenové zeleniny
  • 500 g filé z tresky
  • 2 lžíce hladké mouky

POSTUP

  1. Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a osmažíme na másle.
  2. Když zelenina lehce ztmavne, zalijeme vodou a jíškou.
  3. Vložíme syrové filé, osolíme, opepříme a necháme vařit.
  4. Když zelenina změkne, polévku přecedíme, do polévky vrátíme maso, zjemníme smetanou a přidáme muškátový květ.
  5. Servírujeme s osmaženou houskou.

Rybí polévku lze uvařit i z tresky.

O přínosu ryb pro naše zdraví nelze pochybovat, blíže se s výživovými hodnotami tresky můžete seznámit třeba v tomto článku!

Krémová rybí polévka

Nejčastější úpravou vánoční rybí polévky je ale pravděpodobně bílá neboli krémová rybí polévka.

INGREDIENCE

  • vnitřnosti z 1 kapra
  • maso z 1 kapra
  • 1/2 kg kořenové zeleniny dle chuti
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla
  • 1 l vývaru
  • muškátový květ
  • zázvor
  • kelímek smetany
  • 1 žloutek
  • 2 housky na houstičky

POSTUP

  1. Mlíčí nebo jikry a játra z kapra očistíme, omyjeme ve studené vodě, dáme do hrnku, osolíme a uvaříme doměkka.
  2. Pokud nechceme mlíčí a jikry použít, vynecháme je a jenom osmažíme na másle nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu.
  3. Zalijeme ji vývarem a povaříme ji i s kapřími jatýrky.
  4. Z másla a hladké mouky připravíme světlejší jíšku, rozředíme ji studenou vodou a zavaříme do polévky se zeleninou.
  5. Povaříme, dosolíme a opět můžeme přikořenit muškátovým květem nebo špetkou zázvoru.
  6. Do polévky vložíme na kousky nakrájené rybí maso a podle vlastních zvyklostí buď přidáme nebo nepřidáme uvařené jikry nebo mlíčí.
  7. Polévku můžeme ještě zjemnit mlékem nebo smetanou s rozšlehaným žloutkem, ale dále již nevaříme. Podáváme s osmaženými kostičkami housky.

Rybí polévku je vhodné zahustit smetanou, její krémová konzistence lahodí oku i chutná.

Máte-li chuť na rybí polévku s knedlíčky, zkuste tento recept!

Rybí polévka s houbami

INGREDIENCE

  • 15 dkg hub
  • kmín, sůl
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek smetany
  • rybí vývar
  • rybí maso

POSTUP

  1. Na pánvi osmahneme  cibuli, přidáme houby, osolíme, přidáme kmín a podusíme doměkka.
  2. Udušené houby zaprášíme moukou, mírně osmahneme, podlijeme studeným rybím vývarem (nebo trochou vody) a 10 minut povaříme.
  3. Pak dolijeme zbytkem vývaru a přidáme obrané rybí maso.
  4. Pro ozvláštnění chuti polévky můžeme přidat i trochu bílého vína.
  5. Polévku zjemníme smetanou, ale dále už nevaříme.
  6. Servírujeme ozdobené patrželkou nebo celerovou natí.

Rybí polévku lze osvěžit houbovou chutí.

Rybí polévka z filé

INGREDIENCE

  • 2 l vody
  • 1/2 kg rybího filé
  • 4 zrnka černého pepře
  •  4 kuličky nového koření a 3 bobkové listy
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • kelímek smetany
  • 1 žloutek
  • celerová nať
  • 2 housky na kostičky

POSTUP

  1. Uvaříme filé ve slané vodě (v poměru 1 litr vody / 25 dkg rybího filé), přidáme 4 zrnka černého pepře, 4 kuličky nového koření a 3 bobkové listy.
  2. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou, dobře ji povaříme a doplníme mlékem.
  3. Uvařené filé prolisujeme nebo rozmixujeme bez koření, přidáme k povařené jíšce a zjemníme smetanou s rozšlehaným žloutkem.
  4. Hotovou polévku dochutíme a doplníme nadrobno nasekanou celerovou nebo petrželovou natí.
  5. Podáváme s osmaženými kostičkami housky.

Rabí polévku lze rychle uvařit například z filé.

Neholduje vaše potomstvo rybí polévce? Zkuste tento recept na polévku z uzeného masa!

Tip na závěr: Pokud chceme mít polévku skutečně krémovou, pak zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a dál postupujeme stejně: zavaříme jíšku, vložíme maso, dochutíme a podáváme s osmaženou houskou.

Máte už vybráno? Která rybí polévka bude letos vonět u vás? Dejte nám vědět v sekci komentářů pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *