Velikonoční aspik udělá dojem na koledníky

Míváte o Velikonocích chuť na neslazené dobroty?

O velikonočních svátcích je většinou třeba připravit také pohoštění s pikantnější chutí.

A k tomu se výborně hodí právě velikonoční aspik!

Velikonoční aspik a základní surovina

Aspik se tradičně připravoval z masových vývarů, do kterých byly používány masné suroviny s rosolovací schopností. Doma si ale vyrobíme snadný, rychlý a efektní velikonoční aspik bez tučného vývaru díky želatině.

POSTUP

  1. Rosolovací přípravek, prodávaný pod názvem želatina, se rozmíchá ve studené vodě a zahřeje na doporučenou teplotu.
  2. Aby nebyl aspik bez chuti, tak vodu přiměřeně dochucujeme. Použít můžeme také masový vývar, pak většinou jen solíme, případně trochu přikyselíme.
  3. Do vody rovněž přidáváme sůl, ocet nebo citronovou šťávu a můžeme přidat trochu koření, které povaříme a pak vývar z něho před přidáním želatiny přecedíme.
  4. Hotovým nálevem se želatinou ihned přeléváme připravené další suroviny do aspiku, jinak nám aspik ztuhne.
  5. Hotový aspik necháme v chladu ztuhnout a můžeme podávat.
Do aspiku se hodí barevné ingredience.
foto zdroj: google.com

 

Velikonoční aspik a příprava

Tyto rychlé aspiky můžeme připravovat jako:

  • masové
  • uzeninové
  • vaječné
  • sýrové
  • zeleninové

Pro všechny druhy aspiků volíme vhodnou formu. Může to být skleněná nebo porcelánová mísa i menší misky na jednotlivé porce. Hodí se i různé druhy forem, které používáme pro moučníky.

Velikonoční aspik masový

Připravujeme jej z některého jemného druhu masa, jako je maso drůbeží, rybí nebo libové vepřové maso. Maso musíme uvařit doměkka a vývar po scezení můžeme použít jako základ pro želatinu. Maso krájíme na drobné kostky a doplňujeme je rovněž nadrobno nakrájenou vařenou nebo sterilovanou zeleninou.

INGREDIENCE

  • 300 g vařeného kuřecího masa
  • 100 g papriky
  • 100 nakládané zeleniny
  • 1 sáček aspikové želatiny
  • sůl, mletý pepř, ocet, cukr
  • sterilované nebo krátce povařené a vychlazené lusky fazolek nebo hrášku

POSTUP

  1. Maso nakrájíme na tenké plátky.
  2. Papriku nakrájíme na jemné proužky a vše promícháme v míse s dobře okapanou sterilovanou zeleninou.
  3. Okořeníme dle chuti.
  4. Podle návodu na obalu připravíme želatinu, necháme ji chvíli nabobtnat ve studené vodě a pak zahřejeme pod bod varu (želatina se nesmí vařit) a odstavíme z ohně.
  5. Některé druhy želatiny jsou již ochucené, v opačném případě osolíme a dochutíme octem a cukrem dle vlastní chuti.
  6. Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií a vsypeme do ní masovo-zeleninovou směs. Přelijeme želatinou pokojové teploty a necháme ztuhnout v chladničce.
  7. Po 4 hodinách můžeme aspik pomocí fólie vyklopit a nakrájet. Podáváme, sterilovanými nebo vařenými fazolkovými či hráškovými lusky ochucenými octem, solí a drceným pepřem.
Recept na velikonoční aspik lze postavit na masové nálnivelikonoční aspik masový
foto zdroj: google.com

Pro masový aspik z kuřecího masa s vejci a žampiony zkuste tento recept.

Velikonoční aspik uzeninový

Místo masa můžeme použít i šunku nebo jemnější salámy, případně i párky. Šunku nebo salámy nakrájíme na kostičky a doplníme dalšími surovinami. Pokud použijeme třeba trochu bramborového salátu, tak se dají jednotlivé plátky vrstvit. Šunka nebo salámy se výborně hodí na závitky, které plníme pomazánkou, salátem nebo směsí.

INGREDIENCE

  • 300 g šunky
  • 100 g nakládaných okurek
  • 200 g bramborového salátu
  • sůl, pepř, ocet, cukr
  • zeleninový vývar

POSTUP

  1. Do plátků šunky zabalíme bramborový salát.
  2. Okurčičky nakrájíme na jemné proužky a vložíme do formy vyložené poravinovou folií k šunkovým závitkům.
  3. Okořeníme dle chuti.
  4. Podle návodu na obalu připravíme želatinu, necháme ji chvíli nabobtnat ve studeném vývaru a pak zahřejeme pod bod varu (želatina se nesmí vařit) a odstavíme z ohně.
  5. Některé druhy želatiny jsou již ochucené, v opačném případě osolíme a dochutíme octem a cukrem dle vlastní chuti.
  6. Formu přelijeme želatinou pokojové teploty a necháme ztuhnout v chladničce.
  7. Po 4 hodinách můžeme aspik pomocí fólie vyklopit a nakrájet.
Recept na velikonoční aspik se šunkou přijde vhod.
foto zdroj: pinterest.com

Chcete vyzkoušet aspik z rybího masa? Pak jedině podle tohoto receptu!

Velikonoční aspik sýrový

Z jednoho druhu sýra by byl aspik trochu jednotvárný, proto použijeme buď několik druhů nebo sýr kombinujeme s uzeninou, případně s dalšími surovinami. Z úhledně nakrájených plátků můžeme připravit závitky podobně jako z uzeniny.

INGREDIENCE

  • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
  • půl hrnku vývaru
  • půl hrnku mléka
  • 10 dkg taveného sýra bez příchuti
  • 10 dkg eidamu
  • 10 dkg šunky
  • celerová nať
  • provensálské koření

 POSTUP

  1. V kastrolku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm všechny druhy sýrů pokrájené na kostičky.
  2. Vymícháme na hladkou pastu a přimícháme koření, proužky šunky a najemno nasekanou nať.
  3. Mezitím si v kastrolku ohřejeme vývar a želatinu. Vmícháme do sýrové směsi.
  4. Formu vyložíme potravinovou folií a nasypeme do ní směs,  dáme vychladit na několik hodin do lednice.

Sýrový aspik se výborně doplňuje s velikonční nadílkou vajec.

foto zdroj: google.com

Velikonoční aspik vaječný

Vařená velikonoční vejce nejlépe zpracujete právě v aspiku! Stačí doplnit zeleninou, popřípadě sýrem nebo uzeninou, a zalít želatinou!

INGREDIENCE

  • kopr
  • ředkvička
  • rajče
  • lístky bazalky
  • nakládané okurky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce želatiny v prášku
  • 1 špetka pepř mletý
  • 5 vajec natvrdo
  • 1 balení majonézy

POSTUP

  1. Slijeme lák z okurek a dáme do něj na 2 hodiny nabobtnat želatinu, pak mírně zahřejeme, aby se rozpustila.
  2. Do želatiny přidáme všechny ingredience pokrájené na kostičky, jen kopr si necháme na ozdobu.
  3. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Vlijeme do formy vyložené potravinovou folií.
  5. Dáme do lednice  ztuhnout na 3 hodiny.
Recept na velikonoční aspik výborně zpracuje přebytečná vejce.
foto zdroj: pinterest.com

foto zdroj: google.com

Velikonoční aspik zeleninový

Chceme-li velikonoční pohoštění odlehčit, pak lze připravit i aspik jen zeleninový. Hodí se na něj vařená kořenová zelenina, povařený květák nebo brokolice, sterilované okurky nebo sterilovaná směs zeleniny. Vše se dá doplnit čerstvými paprikami, rajčaty, kolečky cibule a plátky ředkviček. Aby zeleninový aspik neměl fádní chuť, dostatečně ochutíme želatinový přeliv.

INGREDIENCE

  •  1 lžíce cukru
  • špetka pepře
  • 1 lžička máslo
  • 250 g čerstvé zeleniny dle výběru / nakládané zeleniny
  • 1 sáček želatiny
  • 1 lžíce octa

POSTUP

  1. Zeleninu orestujeme na másle.
  2. V jiném hrnci rozpustíme želatinu, ohřejeme a před varem vypneme.
  3. Želatinu ochutíme solí, pep­řem, octem, cukrem a promícháme.
  4. Do rozpuštěné želatiny přidáme ze­­­­leninu a směs dobře promí­cháme.
  5. Želatinvou směs nalijeme do formiček s potravinovou folií.
  6. Naplněné formy dáme ztuhnout do lednice na 3 hodin.
  7. Servírujeme s celozrnným pečivem.
Recept na zeleninový aspik přijde po velikonočním sladkém hodování vhod.
foto zdroj: google.com

Pro nutriční hodnoty aspiku navštivte tyto stránky.

Tip na závěr:

Pokud se pustíte do tlačenky s uzeninou nebo sýrem, uberte na zelenině, jinak bude směs příliš sypká – je nutné dodržet poměr náplně a želatiny.

A jaký vzor má váš velikonoční aspik? Pochlubte se v komentářích pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *