Tisk článku

Velikonoční aspik

O velikonočních svátcích je většinou třeba připravit také pohoštění s pikantnější chutí. K tomuto účelu se samozřejmě hodí různé obložené chlebíčky nebo menší jednohubky či drobné slané pečivo. Chceme-li však něco méně obvyklého, můžeme vyzkoušet aspik. Není příliš pracný, poskytuje mnoho možností při zdobení a lze jej podávat jen s kouskem pečiva.

Velikonoční aspik

Velikonoční aspik a základní surovina

Správně se aspik připravuje z masových vývarů, do kterých byly použity masné suroviny s rosolovací schopností. Aby byl aspik čirý, tak se z něj po vychladnutí odstraňuje tuk a samotný vývar se ještě různými způsoby čistí. To vše je velmi pracné a proto se prodávají různé rosolovací přípravky, které tento postup nahradí a pro rychlou přípravu menšího množství aspiku jsou ideální. Protože přípravky jsou různé a od různých výrobců, je obtížné doporučit přesný postup a je nutné se řídit návodem. Většinou se tento přípravek, prodávaný pod názvem želatina, rozmíchá ve studené vodě a zahřeje na doporučenou teplotu. Aby nebyl aspik bez chuti, tak vodu přiměřeně dochucujeme. Použít můžeme také masový vývar, pak většinou jen solíme, případně trochu přikyselíme. Do vody rovněž přidáváme sůl, ocet nebo citronovou šťávu a můžeme přidat trochu koření, které povaříme a pak vývar z něho před přidáním želatiny přecedíme. Použít se dá i scezený nálev z okurek nebo sterilované zeleniny, který již obsahuje vylouhovanou chuť koření a podle potřeby jej zředíme vodou. Hotovým nálevem se želatinou ihned přeléváme připravené další suroviny do aspiku, jinak nám aspik ztuhne. Pokud už dojde k tomu, že zatuhne, pak většinou pomůže jej opatrně a za stálého míchání rozehřát. Hotový aspik necháme v chladu ztuhnout a můžeme podávat.

Velikonoční aspik a příprava

Tyto rychlé aspiky můžeme připravovat jako masové, uzeninové, vaječné, sýrové nebo zeleninové. Pro všechny druhy aspiků volíme vhodnou formu. Může to být skleněná nebo porcelánová mísa i menší misky na jednotlivé porce. Hodí se i různé druhy forem, které používáme pro moučníky. Může to být dortová forma kulatá, podkova, srdce či forma jiného tvaru, chlebíčková forma nebo forma na srnčí hřbet. Na závitky používáme plochou mísu. Z těchto forem je vyklápíme tak, že je krátce zespoda nahřejeme v horké vodě a pak vyklopíme. V některých případech je však můžeme krájet na porce přímo z formy.

Velikonoční aspik masový

Připravujeme jej z některého jemného druhu masa, jako je maso drůbeží, rybí nebo libové vepřové maso. Pokud je to možné, tak můžeme použít i více druhů. Maso musíme uvařit doměkka a vývar po scezení můžeme použít jako základ pro želatinu. Maso krájíme na drobné kostky a doplňujeme je rovněž nadrobno nakrájenou vařenou nebo sterilovanou zeleninou.

Velikonoční aspik uzeninový

Místo masa můžeme použít i šunku nebo jemnější salámy, případně i párky. Šunku nebo salámy nakrájíme na kostičky a doplníme dalšími surovinami. Pokud použijeme třeba trochu bramborového salátu, tak se dají jednotlivé plátky vrstvit. Šunka nebo salámy se výborně hodí na závitky, které plníme pomazánkou, salátem nebo směsí. Závitky pak rovnáme na vhodnou mísu, dozdobíme a přeléváme postupně několikrát želatinovým přelivem.

Velikonoční aspik sýrový

Do aspiku se hodí tvrdší sýry. Používáme buď plátky nebo sýr nakrájený na kostičky. Z jednoho druhu sýra by byl aspik trochu jednotvárný, proto použijeme buď několik druhů nebo sýr kombinujeme s uzeninou, případně s dalšími surovinami. Z úhledně nakrájených plátků můžeme připravit závitky podobně jako z uzeniny.

Velikonoční aspik vaječný

I ze samotných vařených vajec doplněných zeleninou, případně trochou sýra anebo uzeniny je výborný aspik. Použijeme samozřejmě vejce vařená, která krájíme na plátky nebo kostičky. Připravenou směs z vajec a ostatních ingrediencí zalijeme želatinovým nálevem a necháme ztuhnout.

Velikonoční aspik zeleninový

Chceme-li velikonoční pohoštění odlehčit, pak lze připravit i aspik jen zeleninový. Hodí se na něj vařená kořenová zelenina, povařený květák nebo brokolice, sterilované okurky nebo sterilovaná směs zeleniny. Vše se dá doplnit čerstvými paprikami, rajčaty, kolečky cibule a plátky ředkviček. Aby zeleninový aspik neměl fádní chuť, dostatečně ochutíme želatinový přeliv.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční aspik

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky