Tisk článku

Velikonoční zákusky

Pro velikonoční svátky můžeme péci cukroví podobně jako na vánoce. Můžeme ale také zvážit, že velikonoční svátky s volnými dny jsou kratší, dost času nám na jaře zabere úklid, který není tradicí, ale nutností a teplejší a slunečné počasí (snad bude) si žádá trochu lehčí moučníky. Místo cukroví jsou jednou z variant zákusky tvarované již při pečení nebo vykrajované z piškotových plátů.

Velikonoční zákusky

Výběr velikonočních zákusků

Snad se shodneme na tom, že pod pojmem zákusek si představujeme moučníkový kousek různého tvaru, větší než cukroví a tím také s větším podílem těstové hmoty. Zákusek se plní různými lehčími krémy, většinou nastavovanými tvarohem, jogurtem nebo želatinou a zdobený jednoduchými polevami nebo šlehačkou. Mezi dalším zdobením figuruje často ovoce a nanejvýš lehký posyp strouhanou čokoládou, kokosem nebo strouhanými ořechy. Mezi nejoblíbenější a nejznámější patří zákusky z odpalovaného těsta nebo piškotového těsta, které buď pečeme ve formičkách nebo v plátu na celý plech a po upečení z něho vykrajujeme různé tvary.

Odpalované těsto

Odpalované těsto se skládá z mouky spařené v mléce nebo vodě s tukem a následným přidáním vajec. Pro jemné a specielní recepty se také používá víno. Postupujeme tak, že do mléka nebo vody přidáme tuk a pro chuť trošku soli, zahřejeme k varu a do prudce vroucí tekutiny tenkým pramínkem sypeme mouku a přitom stále mícháme. Těsto odstavíme a mícháme tak dlouho, až se nelepí ani na vařečku ani na stěny nádoby. Pak je necháme trochu zchladnout a přidáváme vejce jedno po druhém a každé důkladně několik minut zašleháváme. Práci nám značně ulehčí ruční šlehač nebo hnětač. U odpalovaného těsta je velmi důležité pečení a to také může být příčinou případného nezdaru. Trouba musí být řádně vyhřátá na 220-230°C a teprve pak do ní vkládáme zákusky k pečení. Při této teplotě pečeme zhruba 10 minut a troubu neotvíráme, protože těsto by kleslo. Pak teplotu zmírníme na 200°C a dopečeme. Správně upečeme korpusy zákusků jsou na povrchu zlatavé a uvnitř propečené, nemazlavé. Z odpalovaného těsta pečeme věnečky, větrníčky, banánky a řezy.

Věnečky z odpalovaného těsta

Plech důkladně vymažeme tukem a zdobícím sáčkem s velkou špičkou tvarujeme na plech kulaté kroužky na věnečky. Nejsme-li si jistí tím, že se nám podaří stejné tvary, tak si je předem naznačíme pomocí vykrajovacího kolečka do tuku. Věnečky po upečení necháme vychladnout, prokrojíme a plníme vanilkovým nebo jiným krémem. Povrch pocukrujeme, polijeme bílou polevou s příchutí podle vlastní chuti nebo potřeme čokoládovou polevou.

Větrníčky z odpalovaného těsta

Z vypracovaného těsta zdobícím sáčkem a velkou špičkou nejlépe se čtyřmi zářezy tvarujeme na vymazaný plech hromádky na větrníčky. Při použití sáčku je lepší stříkat dvě vrstvy na sebe. Nemáme-li nebo nechceme-li používat sáček, tak stačí navrstvit lžící hromádky. Prochladlé kousky prokrojíme a plníme krémy, tvarohem nebo šlehačkou. Povrch cukrujeme, poléváme lehkou polevou nebo zdobíme šlehačkou.

Banánky z odpalovaného těsta

Z vypracovaného těsta tvarujeme sáčkem se špičkou na vymazaný plech vlnovitým stříkáním podlouhlé tvary banánků. Pro jejich stejnost je zase lepší si tvary naznačit. Vychladlé banánky plníme krémem. Oblíbený u banánků je kávový krém a poleva s kávovou příchutí.

Řezy z odpalovaného těsta

Tyto řezy jsou léta známé pod názvem Mraky nebo Vlny. Připravené těsto rozdělíme na dvě části a natřeme každou zvlášť na vymazaný plech. Pomůžeme si stěrkou nebo plastovou kartou. Plát určený jako spodní můžeme propíchat vidličkou, aby byl rovný. Většinou však předem nevíme, který plát se lépe upeče, takže je jednodušší nepropichovat žádný. Na správně upečeném plátu se během pečení vytvoří nerovnoměrné vyfouklé "vlny". Pláty upečeme, necháme vychladnout a pak mezi ně dáme krémovou náplň. Povrch jen pocukrujeme nebo použijeme některou z polev. Poleva by měla být tužší, aby těsto nepromáčela. Krájíme na obdélníkové řezy nebo kostky.

Piškotové zákusky

Při troše fantazie se jedná o vděčný typ zákusků, protože jsou velmi rychlé a s různým zdobením i pokaždé jiné. Na celý plech upečeme piškotový plát nejlépe podle svého vyzkoušeného a oblíbeného receptu nebo si vybereme jiný recept k vyzkoušení. Z upečených plátků tvarujeme malé dortíčky, kostky nebo je nakrájíme jako řezy.

Piškotové dortíčky

Upečený plát necháme vychladnout a pak vykrajujeme různá větší kolečka, měsíčky nebo jiné tvary, které zdobíme jako malé dortíčky krémem nebo šlehačkou. Často navrch přidáváme čerstvé nebo kompotované ovoce. Pro ovoce na dortíčku je vhodný přeliv želatinou, ovoce si tak zachová svoji barvu i tvar a neosychá. Při zdobení pro velikonoční svátky zdobíme i malými čokoládovými nebo barevnými cukrovými vajíčky.

Piškotové kostky

Postupujeme stejně jako u dortíčků a nejdříve si upečeme jeden nebo více piškotových plátů. Na prochladlý plát pak vršíme nebo více plátů promazáváme krémy, povrch doplníme polevou, šlehačkou, případně želatinou a krájíme na pravidelné kostky o velikosti asi 4x4 cm. Před podáváním je můžeme je vkládat do papírových košíčků.

Piškotové řezy

Na piškotové řezy pečeme většinou více plátů. Podle druhu receptu můžeme připravit i pláty světlé a tmavé a po upečení je skládat střídavě na sebe. Kombinovat můžeme i různé druhy těst. Upečené je necháme vychladnout a na jednotlivé pláty nanášíme nastavovaný máslový krém, ochucený tvaroh, krém z pudinku s tvarohem a další, většinou lehké krémy. Pod krém můžeme ještě namazat pikantní zavařeninu nebo krémy pokládat ovocem. Taky lze vytvořit jednu vrstvu z piškotů namáčených v kávě nebo rumu. Na povrch dáváme opět krém nebo některou z polev. Krájíme na menší, úzké a úhledné řezy.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční zákusky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky