Tisk článku

Venkovní grilování - co a jak grilujeme

V článku "Venkovní grilování - příprava" jsme si řekli, co vše je potřeba připravit před grilováním na zahradě, takže teď už zbývá jen roztopit oheň a můžeme grilovat. Máme přitom na paměti, že grilujeme teplem nikoli plamenem.

Venkovní grilování - co a jak grilujeme

Grilované maso

Maso grilujeme vcelku, v plátcích nebo nakrájené na kousky napíchané na špízu. Předem připravené maso zbavené přebytečného tuku, osolíme a okořeníme. Marinované maso necháme okapat a přebytečnou marinádu setřeme. Čistý rošt, na který budeme pokládat maso, předem potřeme trochu olejem, zvláště, pokud je maso suché. Na špízy napichujeme kousky masa společně se slaninou, cibulí a dalšími surovinami podle vybraného receptu. S grilováním začínáme tehdy, když je palivo dostatečně prohořelé a uhlíky mají šedavou barvu. Aby se póry grilovaného masa rychle uzavřely a šťáva tak zbytečně nevytékala, musí teplota dřevěného uhlí dosáhnout dostatečné teploty. Máme-li výškově nastavitelný rošt, tak k pomalému pečení jej dáváme výše a k rychlejšímu níže. Střední teploty dosáhneme při výšce asi 10 cm nad uhlím. Během grilování maso obracíme kleštěmi nebo obracečkou a kontrolujeme stav propečení. Plátkové maso lehce zmáčkneme prstem, pokud lehce povolí, je pečení v pořádku. U porcí z drůbeže zkusíme vidličkou vpíchnutím vedle kloubu, zda šťáva není ještě načervenalá. U ryb můžeme postupovat jako u drůbeže nebo si kousek masa odkrojit. Vepřové maso v plátcích grilujeme zhruba 15 minut, hovězí maso grilujeme o něco déle. Na rybí filé by mělo stačit cca 10 minut, u ostatních ryb záleží na velikosti. Celé kuře potřebuje ke změknutí 1,5-2 hodiny, kuřecí stehna 30-45 minut. Chceme-li dobu grilování celého kuřete zkrátit, předpečeme ho v troubě.

Grilovaná uzenina

Grilování uzeniny je velmi jednoduché. Pro zpestření uzeninu obalujeme ve slanině nebo ji nařízneme a do zářezů vsouváme kousky sýru, cibule, slaniny, rajčat nebo cukety. Uzeninu dochucujeme kořením nebo ji můžeme před grilováním podobně jako maso marinovat v pikantní marinádě. Grilujeme opět na roštu nejlépe při střední teplotě přibližně 10-15 minut.

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina výborně doplní a zpestří masové grilování. Vhodné jsou všechny šťavnaté a měkké druhy jako paprika, lilky, rajčata nebo cukety. Oblíbené grilované klasy kukuřice musíme předem povařit. Grilovat se dají i houby. Zeleninu před grilováním potřeme trochu olejem, má pak lepší chuť. Zeleninu grilujeme přímo na roštu nebo v alobalové misce. Grilovat můžeme i brambory, ale na jejich přípravu musíme počítat s nejméně 1 hodinou času.

Grilované ovoce

Grilované ovoce nám může posloužit jako zákusek. Nejlepší je horké, přímo z grilu a proto si vše organizujeme tak, abychom tuto podmínku splnili. Grilovat se dá měkké a šťavnaté ovoce, což jsou jablka, banány, vypeckované broskve nebo nektarinky a další druhy. Ovoce můžeme grilovat samostatně, jako smíšený špíz nebo v plátcích na alobalové misce spolu s dalšími přílohami či náplněmi. Grilované ovoce doplňujeme medovou marinádou, ovocnou šťávou (zejména citronovou) nebo zmrzlinou.

Grilované pečivo

Chceme- li podávat jako přílohu křupavé pečivo, můžeme ho krátce grilovat zabalené v alobalu. Současně si můžeme zpestřit jeho chuť potřením česnekem, sardelovou pastou nebo kečupem.

Přílohy ke grilovaným pokrmům

Pikantní omáčky

Pikantní omáčky připravujeme z jogurtu, kečupu, hořčice a trochy oleje a doplňujeme kořením, aromatickými bylinkami, cibulí, česnekem, popřípadě jemně nastrouhanou zeleninou. Dbáme na to, aby chuťově doplňovaly podávané jídlo.

Dipy

Dipy jsou vlastně také omáčky, jsou i podobně připravované, ale podávají se tak, že jídlo grilované v drobných kouscích se do nich namáčí. Proto se dobře hodí například ke grilované kukuřici.

Ochucená másla

Ochucená másla podáváme v plátcích k sušším grilovaným plátkům z masa, ryb nebo drůbeže. Připravujeme je předem z másla, které dochutíme trochou soli, kořením, bylinkami nebo třeba i mletými oříšky. Vše dohladka utřeme, vytvarujeme do válečku a zabalené v alobalu necháme ztuhnout v chladničce.





Příspěvky ke článku: Venkovní grilování - co a jak grilujeme

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...