Tisk

Vepřové sádlo škvařené

Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené sádlo je bílé, nejvýše zabarvené do smetanova, konzistence jako mast a hladké, povoleny jsou jemné krupičky. Musí však být čisté, bez usazenin vzniklých při škvaření, bez škvarků a jiných příměsí. Sádlo se stále používá při pečení nebo smažení a do některých pomazánek. Jedná se však o živočišný tuk, jehož spotřeba by měla být spíše omezována. 


Další pojmy slovníku:

  • Slanina

    Jako slanina nebo také špek se označuje solené či uzené vepřové sádlo. Sádlo se nechává proležet v solném roztoku a někdy se ještě následně udí....

  • Čekanka salátová

    Čekanka salátová pochází z Evropy a západní Asie. Z této čekanky se využívají vybělené listové puky, které slouží jako pochoutková zelenina pro...

  • Šalvěj lékařská

    Známá rostlina severního Středozemí má plstnaté listy, silně aromatickou vůni a kořennou chuť. Barva listů, chuť a vůně jsou u různých druhů...

  • Oliva

    Olivy jsou plody olivovníku, stromu z čeledi olivovníkovitých, který v Evropě roste především při pobřeží Středozemního moře. K dispozici jsou...

  • Toustovač (Toaster)

    Toustovač je malý domácí elektrospotřebič. Jedná se o kuchyňské zařízení, které slouží k přípravě toustů metodou zvanou rozpékání neboli opakované...



Nové příspěvky