Tisk

Vepřové sádlo škvařené

Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené sádlo je bílé, nejvýše zabarvené do smetanova, konzistence jako mast a hladké, povoleny jsou jemné krupičky. Musí však být čisté, bez usazenin vzniklých při škvaření, bez škvarků a jiných příměsí. Sádlo se stále používá při pečení nebo smažení a do některých pomazánek. Jedná se však o živočišný tuk, jehož spotřeba by měla být spíše omezována. 


Další pojmy slovníku:

  • Slunečnicový olej

    Slunečnicový olej se lisuje ze semen zcela dozrálé kukuřice. Nemá žádnou výraznou barvu, vůni ani chuť a je vhodný k různému použití. Podle druhů...

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Celozrnná mouka

    V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce...

  • Asa (Asant)

    Druhý název tohoto koření je poněkud nestandardní. Ase se říká čertovo lejno. Je to klejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny,...

  • Pastinák

    Pastinák je kořenová zelenina a pochází z Evropy.Svým vzhledem je velmi podobný petrželi, ale má sladší kořen, který svou chutí spíše připomíná...



Nové příspěvky