Tisk

Žitná mouka

 Žitná mouka se mele ze zrn potravinářského žita a to na mouku hladkou. Žitná mouka je bílá s nádechem do šeda nebo do šedozelena, na omak je velmi hladká a je základem pro pečení tmavého chleba. Kromě chleba se ze žitné mouky pečou i menší výrobky z chlebového těsta, jako jsou dalamánky, chlebové bagety a jiné. Žitná mouka obsahuje velmi málo lepku, proto se i do chlebových těst přidává mouka pšeničná, která váže vodu a těsto pak při pečení nabývá a upečené výrobky jsou větší a kypřejší. Kromě chleba a chlebového pečiva se žitná mouka používá někdy do perníkových těst.


Další pojmy slovníku:

  • Grilování

    Grilování je tepelná úprava nezabaleného pokrmu, který se opéká na otevřeném roštu přímo nad sálajícím zdrojem tepla. Pro klasické grilování nad...

  • Ďas mořský

    Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že...

  • Podmáslí

    Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním...

  • Okurky nakládačky

    Okurky k nakládání, jednoduše zvané nakládačky jsou vyšlechtěným druhem okurky využívaným téměř výhradně ke konzervaci. Mají krátké a štíhlé plody,...

  • Celer bulvový

    Bulvový celer se údajně pěstoval již ve starém Egyptě, ale v Evropě se začal pěstovat až v 17.století. Tento celer se pěstuje pro mohutný...

Recepty s "Žitná mouka":

  • Žitný chleb

    Do nádoby napřed nalijeme vodu s octem a pak teprve potom sypké směsi, ale pozor bez kvasnic tu dejte až rozdrobenou na suchou směs a dávejte pozor...



Nové příspěvky