Tisk

Žitná mouka

 Žitná mouka se mele ze zrn potravinářského žita a to na mouku hladkou. Žitná mouka je bílá s nádechem do šeda nebo do šedozelena, na omak je velmi hladká a je základem pro pečení tmavého chleba. Kromě chleba se ze žitné mouky pečou i menší výrobky z chlebového těsta, jako jsou dalamánky, chlebové bagety a jiné. Žitná mouka obsahuje velmi málo lepku, proto se i do chlebových těst přidává mouka pšeničná, která váže vodu a těsto pak při pečení nabývá a upečené výrobky jsou větší a kypřejší. Kromě chleba a chlebového pečiva se žitná mouka používá někdy do perníkových těst.


Další pojmy slovníku:

  • Šproty

    Šproty jsou menší rybky, podobající se malým sleďům. Jejich průměrná délka je asi 15 cm. Loví se v místě výskytu, tj. v Severním, Středozemním a...

  • Kanapky

    Název kanapky není příliš známý. Říkávalo se tak malým obloženým chlebíčkům. Oproti tomu, co se všechno zahrnuje pod pojem jednohubky, jsou kanapky...

  • Kukuřičná mouka

    Kukuřičná mouka se mele z vyzrálých kukuřičných zrn. Její používání není příliš rozšířeno, protože je to teplomilnější plodina a u nás se pěstovala...

  • Cornflake

    Cornflake jsou kukuřičné vločky neboli lupínky, které se začaly vyrábět již na konci 19. století. Konzumují se většinou k snídani a míchají se s...

  • Cukr krystalový

    Cukr je vlastně běžný název pro přírodní sladidlo sacharózu, které je obsaženo v některých rostlinách. Z těchto rostlin se pak cukr vyrábí. V...

Recepty s "Žitná mouka":

  • Žitný chleb

    Do nádoby napřed nalijeme vodu s octem a pak teprve potom sypké směsi, ale pozor bez kvasnic tu dejte až rozdrobenou na suchou směs a dávejte pozor...



Nové příspěvky