V horkém létě máme někdy tendenci polévku z hlavního jídla vynechávat.
Ale to není zrovna dobrý způsob, jak zjednodušit letní stravování.
Léto je obdobím, kdy je dispozici čerstvá zelenina v řadě druhů a byla by škoda této možnosti nevyužít.
Připravili jsme si pro vás ty nejlepší recepty na letní polévky v 6 různých variantách.
Užijte si je!
Rychlá cuketová polévka
Cukety v létě rostou jako z vody, tak proč si nezkusit připravit tuto rychlou polévku. Příprava je jednoduchá a zabere miniumum času, ovšem výsledek je delikátní.
INGREDIENCE
- 2 střední cukety
- 2 brambory
- 1 menší pórek
- 1 cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- pár snítek tymiánu a máty
- 1 l zeleninového vývaru
POSTUP
- Na olivovém oleji osmahneme jemně krájenou cibuli a dva stroužky česneku.
- Přidáme jednu nakrájenou cuketu, brambory, pórek, tymián, sůl a pepř.
- Zalijeme vývarem.
- Vaříme asi 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Mezitím na troše olivového oleje osmahneme jeden česnek nakrájený na menší kostičky.
- Vyndáme ho, aby se nepřepálil, a na česnekovém oleji opečeme nakrájené tenké proužky z druhé cukety.
- Uvařenou zeleninu v polévce rozmixujeme dohladka.
- Podle chuti osolíme a opepřete.
- Na talířích ozdobíme plátky opečené cukety.
Možná se vám budou hodit naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Letní ovocné Gazpacho
Tato lení polévka z ovoce je tak neuvěřitelně osvěžující, že ji budete chtít jíst každý horký den. Navíc je neuvěřitelně snadná na přípravu a tak není problém si ji udělat naprosto kdykoli.
INGREDIENCE
- 6 šálků žlutého melounu, oloupaného a zbaveného semínek, nakrájeného na kousky
- 1 lžíce čerstvé máty
- 1 šálek jahod zbavených stopek a nakrájených na čtvrtky
- 1 broskev, zbavená pecky a nakrájená na kostičky
- 1/2 šálku borůvek
- 1/2 šálku jogurtu
- 1 lžíce medu
POSTUP
- Vložíme kousky melounu do kuchyňského robotu a rozmixujeme na pyré.
- Ve velké míse smícháme mátu, jahody, broskev a borůvky.
- V samostatné malé misce smícháme jogurt a med.
- Do malých misek rovnoměrně rozdělíme pyré z melounu, poklademe ho nakrájeným ovocem a navrch přidáme kopeček medového jogurtu.
- Pokud chcete udělat toto jídlo veganské, nahraďte jogurt a med sójovým nebo kokosovým jogurtem a agáve.
Studená polévka z okurek
Možná zní studená polévka pro někoho trochu neobvykle, ale na léto je to ideální volba. Skvěle osvěží, poskytne vám potřebné vitamíny a navíc si pochutnáte!
INGREDIENCE
- 7 okurek
- 500 g zakysané smetany
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek petrželky
- trochu kopru
- 1/2 červené cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- špetku koriandru
POSTUP
- Okurky oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nasekaný kopr a petrželku.
- Ke směsi přilijeme citrónovou šťávu, koriandr, olivový olej, pepř, sůl a zakysanou smetanu.
- Vše spolu dáme do mixéru, a pokud bude polévka příliš hustá, přilijeme trochu čisté vody.
- Hotovou polévku dáme zchladit do lednice na cca 2 hodiny.
- Při servírování můžeme posypat čerstvou cibulkou, nebo navrch přidat lžíci zakysané smetany.
Máme pro vás i další nejlepší recepty na polévky za studena aneb zdraví a osvěžení v jednom!
Objevte podobné tipy
Lehká bramborová polévka s houbami
Bramboračka rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Ale klasická bývá zahušťovaná moukou, zkuste připravit tuto odlehčenou variantu, která přijde v teplém létě vhod.
INGREDIENCE
- hrst sušených hub
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 1/4 menšího celeru
- růžičková kapusta nebo pokrájený kapustový list
- 1 malá cibule
- sůl
- 2 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1 bobkový list
- 5 brambor
- pepř
- majoránka
- stroužek česneku
POSTUP
- Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme je nabobtnat.
- Zeleninu očistíme a pokrájíme.
- Z cibule jen ořízneme kořínky a odstraníme vrchní vrstvu slupky.
- Do hrnce s osolenou vodou vložíme zeleninu, celou cibuli, kuličky koření a bobkový list.
- Přivedeme k varu, povaříme, dokud zelenina není téměř měkká.
- Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, houby i s tekutinou z nich a společně vaříme doměkka.
- Z polévky vyjmeme cibuli, koření, polévku dochutíme solí a pepřem, majoránkou a čerstvě prolisovaným stroužkem česneku.
Zelená polévka ve vietnamském stylu
Vyzkoušejte tento zdravý veganský vývar plný zeleniny a quinoy. Jedná se o rychlý a snadný recept, který obsahuje ty nejlepší vietnamské příchutě, jako je citronová tráva, zázvor a máta, a jedna porce má méně než 150 kalorií.
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 svazek jarní cibulky, nakrájené (včetně zelených kousků)
- 1 stonek citronové trávy, zbavený dřevnatých vnějších listů, nakrájený nadrobno
- kousek zázvoru o velikosti vlašského ořechu, jemně nasekaný
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 červená chilli paprička nakrájená nadrobno
- 3 lžíce quinoy
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 g brokolice nakrájené na 1 cm kousky
- 100 g zelených fazolek nakrájených na 2 cm kousky
- 100 g mraženého hrášku, rozmraženého
- 100 g špenátu, nasekaného
- hrst bazalky, nasekané
- hrst máty, nasekané
- šťáva a kůra z 1 limety
POSTUP
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej.
- Přidáme jarní cibulku, citronovou trávu, zázvor, česnek a chilli a restujeme 3–4 minuty do změknutí.
- Přidáme quinou a vývar a vaříme, dokud quinoa nezměkne.
- Dáme přidáme brokolici a zelené fazolky a vaříme 3 minuty, poté vmícháme hrášek a špenát a vaříme ještě další 2 minuty.
- Okořeníme, poté vmícháme bylinky a limetkovou kůru a šťávu a podáváme.
Pokud jste milovníci asijské kuchyně, nezapomeňte vyzkoušet i naše tradiční recepty na vietnamskou polévku Pho v 6 originálních variantách. Inspirujte se!
Letní polévka z rajčat s praženou kukuřicí a nakládanými chilli papričkami
Kombinace pražené kukuřice a rajčat je naprosto luxusní a pár nakládaných chilli papriček to ještě vylepší. Tato polévka má mexickou příchuť a nejen milovníci této kuchyně si zaručeně pochutnají!
INGREDIENCE
- 5 lžic olivového oleje
- 10 g másla
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1,2 kg rajčat, nakrájených
- ½-1 lžička krupicového cukru (v případě potřeby – některá rajčata nejsou dost sladká)
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 kukuřičný klas
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 nakládané chilli papričky, nakrájené na kolečka
- několik snítek koriandru
POSTUP
- Na pánvi se silným dnem rozehřejeme 4 lžíce oleje a všechno máslo a restujeme cibuli s trochou soli, dokud nebude úplně měkká.
- Přidáme česnek a kmín a restujeme další 4 minuty.
- Vsypeme rajčata a přidáme cukr, pokud používáme.
- Znovu osolíme.
- Přikryjeme a vaříme na mírném ohni – neměli bychom přidávat žádnou vodu, protože z rajčat vyteče tekutina – asi 30 minut.
- Možná bude polévka potřebovat trochu déle.
- Necháme vychladnout.
- Předehřejeme troubu na 190 stupňů Celsia.
- Mezitím vložíme kukuřici, stojící na jednom konci, do malé zapékací formy.
- Ostrým nožem odřízneme jádra na proužky odshora dolů a pohybujeme se dokola.
- Okořeníme a přidáme 1 lžíci oleje.
- Do kukuřice vmícháme olej.
- Pečeme 15 minut, nebo dokud na některých jádrech nezůstanou zlaté skvrny, v polovině promíchneme.
- Polévku rozmixujeme na kaši v kuchyňském robotu.
- Protlačíme přes nylonové síto.
- Vmícháme smetanu a dochutíme kořením.
- Pokud chceme polévku řidší, přidáme více vody, ale po přidání znovu dochutíme.
- Polévku podáváme teplou nebo studenou, ozdobenou trochou zakysané smetany, praženou kukuřicí, nakládanými chilli papričkami a koriandrem.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!