Rychlé a zdravé recepty na srbskou omáčku z pečených paprik a lilků! Inspirujte se

Připravte si jeden z těchto receptů na ajvar a následně si ho vychutnejte jako přílohu nebo i hlavní chod k dalším pokrmům, které jsme si pro vás připravili níže!

Tato sladká a jemná omáčka krásně dokreslí chuť každého dobře upečeného masa.

Ale můžete si jí vychutnat i jako hustou polévku v podzimním nečase.

Srbský ajvar z grilované zeleniny

Tento recept je určen zejména pro letní období, kdy na zahrádce každý víkend rozpálíte svůj gril a vychutnáváte si slunečních paprsků u dobrého jídla, jako jsou například tyto recepty na grilované dobroty. Červená paprika a lilek grilované na dřevěném uhlí, totiž dodávají této sladké a pikantní srbské omáčce příjemný nádech kouře.

Co budeme potřebovat

  1. 1 kg červené papriky
  2. 750 g lilku
  3. 5 stroužků čerstvě nasekaného česneku
  4. 60 ml slunečnicového nebo olivového oleje
  5. Lžíce bílého octa
  6. Lžička soli
  7. Čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. V grilu si zapálíme dřevěné uhlí
  2. Když je veškeré dřevěné uhlí zapáleno a pokryto šedým popelem nahrneme uhlíky na jednu stranu grilu
  3. Umístíme grilovací rošt na místo a zakryjeme ho
  4. Gril necháme 5 minut předehřát
  5. Poté očistíme a naolejujeme grilovací rošt
  6. Papriky položíme na rozpálenou stranu grilu (tam kde jsou uhlíky) a pečeme, 10-15 minut dokud celé nezčernají
  7. Přeneseme je z grilu do velké mísy, zakryjeme plastovým obalem a necháme uležet, dokud nevychladnou, aby se daly oloupat, přibližně 20 minut
  8. Z paprik odstraníme připálenou slupku, semena a jádřince
  9. Zatímco papriky chladnou, propícháme slupku lilku po celém povrchu vidličkou
  10. Umístíme lilek na chladnou stranu grilu (tam kde nejsou uhlíky)
  11. Přikryjeme a pečeme asi 30 minut, dokud slupka neztmavne a nezvrásní se a lilek nebude rovnoměrně měkký, když ho stlačíte kleštěmi
  12. V polovině pečení lilek otočíme, aby se rovnoměrně opekl
  13. Lilek vyndáme z grilu a necháme ho uležet, dokud nevychladne, aby se s ním dalo pracovat
  14. Poté ho ořízneme a podélně rozkrojíme
  15. Lžící vydlabeme dužinu lilku a slupku vyhodíme
  16. Pečenou červenou papriku, dužinu z lilku a česnek vložíme do kuchyňského robotu s ocelovou čepelí
  17. Mixujeme, dokud zelenina není hrubě nasekaná
  18. Přidáme olej, ocet a sůl a znovu mixujeme, dokud se vše spolu nepromíchá a nezapracuje do jemné struktury
  19. Omáčku vložíme do pánve a přivedeme k varu
  20. Poté teplotu snížíme a za občasného míchání vaříme po dobu 30 minut
  21. Ajvar sundáme z plotny a dochutíme solí a pepřem
  22. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho ihned servírujeme nebo ho uložíme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme v lednici po dobu až dvou týdnů
Výborná omáčka přímo z grilu, s lilkem a paprikou.
Zdroj: sweetsandlifestyle.com

Ajvar z paprik a lilků

Ajvar je srbská směs pečeného lilku a sladké papriky a někdy je označován jako vegetariánský kaviár. Je to skvělá příloha k masům, zejména potom jehněčímu, kdy recept s jehněčím masem najdete níže v tomto článku, ale také si ho můžete vychutnat jako pomazánku, viz sekce TIP.

Co budeme potřebovat

  1. 1,5 kg lilků
  2. 6 velkých červených paprik
  3. Sůl
  4. Čerstvě mletý černý pepř
  5. 5 stroužků česneku (nasekaný nahrubo)
  6. Šťáva z 1 citronu
  7. 125 ml kvalitního olivového oleje
  8. Lžíce jemně nasekané petrželky

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů
  2. Lilek po celém povrchu propícháme vidličkou
  3. Omyté lilky a papriky položíme na plech s pečicím papírem a opékáme asi 30 minut v troubě, dokud jejich slupka nezčerná
  4. Pečenou zeleninu vložíme do mísy
  5. Přikryjeme je igelitem a necháme 10 minut v páře
  6. Poté oloupeme a vyhodíme zčernalé slupky, stonky a semena
  7. Ve velké misce zeleninu rozmačkáme nebo nakrájíme, podle toho, jakou konzistenci ajvaru chceme mít
  8. Dochutíme solí a pepřem
  9. Přidáme česnek a citronovou šťávu a za stálého míchání vmícháme olej
  10. Ajvar dáme do mísy a podle chuti posypeme nasekanou petrželkou na ozdobu

Zkuste v kuchyňském robotu smíchat:
300 g ajvaru
100 g ovčího sýra (nebo kozího sýra)
Střední cibuli
2 stroužky česneku
Špetku pepře
3 lžíce zakysané smetany


Vezměte si k ruce čerstvý bochník chleba (nebo si ho upečte podle našeho receptu na domácí pečivo) a naneste ajvar. Posypte jí trochou soli a pepře, položte na ni váš oblíbený sýr, který mimochodem můžete zapéct, a vychutnejte si tuto lahodnou pomazánku z ajvaru.

Nejlepší makedonská omáčka z pečených paprik a lilků.
Zdroj: regal.fr

Zavařený ajvar z cukety

Pokud nejste fandou lilku, nevadí, tento recept na srbskou omáčku, lilek zcela vynechává. Pochutnejte si na kombinaci sladké papriky a cukety. Třešničkou na dortu tohoto receptu je, ž e si ho můžete zavařit a uchovat tak k pozdější konzumaci.

Co budeme potřebovat

  1. 1 kg cukety
  2. 1 kg červené papriky
  3. 1,5 litr vody
  4. 50 ml octa
  5. Pepř
  6. 30 ml oleje
  7. Cibule (nadrobno nakrájená)
  8. Česnek dle chuti

Postup

  1. Cuketu a papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky
  2. Ve velkém hrnci začneme vařit vodu
  3. Přidáme ocet a promícháme
  4. Vložíme papriku a cuketu
  5. Zeleninu vaříme asi 15 minut
  6. Scedíme a uvařenou zeleninu dáme do kuchyňského robota
  7. Zeleninu rozmixujeme
  8. Do hrnce vrátíme ajvar a hrnec umístíme zpátky na plotnu
  9. Přidáme olej, cibuli, česnek, pepř a sůl
  10. Směs vaříme asi půl hodiny
  11. Mezitím si ohřejeme zavařovací sklenice
  12. Horký ajvar nalijeme do horkých sklenic, hrdlo sklenic otřeme a uzavřeme víčkem
  13. Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout
  14. Takto zavařený ajvar nám vydrží až jeden rok
Nejlepší zavařená srbská omáčka z pečené papriky a cukety.
Zdroj: herrgruenkocht.de

K čemu ajvar použít?

Výše jsme vám přinesli různé recepty na domácí ajvar, pojďte se s námi podívat, k čemu ho vlastně můžeme servírovat.

Vyzkoušejte jeden z těchto luxusních receptů z ajvaru a nebudete se stačit divit, k čemu všemu se tato skvělá omáčka z pečených paprik hodí.

Čevabčiči s domácím ajvarem

Tímto receptem budete muset začít den předem, abyste zajistili, že mleté maso absorbuje všechny chutě česneku a sladké papriky. Nejlepší je masové šišky servírovat se sladkou omáčkou z lilku a paprik, zakysanou smetanou, citronem a opečeným chlebem.

Co budeme potřebovat

  1. 300 gramů mletého vepřového masa
  2. 700 gramů mletého hovězího masa
  3. Cibule (jemně nakrájená)
  4. 3 stroužky česneku (prolisované)
  5. Lžička jedlé sody
  6. 2 lžičky sladké papriky
  7. 200 ml perlivé minerální vody
  8. Vejce (lehce rozšlehané)
  9. 2 lžíce olivového oleje
  10. Zakysaná smetana
  11. Plátky citronu
  12. Chléb
  13. Domácí ajvar (vyberte si z receptů uvedených výše)

Postup

  1. Rukama smícháme v misce vepřové a hovězí maso, cibuli, česnek, sodu, papriku, lžičku soli a pepře
  2. Zapracováváme, dokud se vše dobře nespojí
  3. Postupně vmícháváme minerální vodu a vejce, dokud směs nemá konzistenci jako pasta
  4. Ze směsi vytvarujeme šišky o délce 10 cm a šířce 2 cm
  5. Vyskládáme je na plech plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme je potravinářskou fólií a necháme přes noc v chladu
  6. Čevabčiči vyndáme z lednice 20 minut před vařením
  7. Rozpálíme si velkou pánev na střední teplotu
  8. Masové šišky potřeme olejem
  9. Vložíme na pánev a pečeme asi 10 minut ze všech stran, dokud nezhnědnou a nepropečou se
  10. Podáváme s ajvarem, zakysanou smetanou, kolečky citronu a chlebem

Pro ještě zdravější verzi nahraďte masové čevabčiči čočkovými a pochutnejte si na tomto pokrmu s ajvarem ještě více. Načerpejte u nás inspiraci na nejlepší čočkové placky a vykouzlete si tradiční srbský pokrm trochu netradičně.

Masové šišky naplněné v chlebu a polité domácí paprikovou omáčkou.
Zdroj: philosokitchen.com

Snídaně po makedonsku s ajvarem

Nádherné rustikální jídlo připravené s pečenými vejci v ochucené omáčce z pečené červené papriky. Makedonská Shakshuka je ideální snídaňové jídlo připravené na jedné pánvi, které nasytí i hladový dav.

Co budeme potřebovat

  1. 2 lžíce rostlinného oleje
  2. Cibule (jemně nakrájená)
  3. 2 stroužky česneku (prolisovaný)
  4. Lžička lístků čerstvého tymiánu
  5. Lžička sušeného tymiánu
  6. 700 g domácího ajvaru (vyberte si z receptů uvedených výše)
  7. Sůl
  8. Pepř
  9. 150 gramů rozdrobené fety
  10. 5 vajec

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů
  2. Mezitím si rozpálíme pánev na středně vysokou teplotu
  3. Na rozehřátou pánev přidáme olej
  4. Do rozpáleného oleje vhodíme cibuli a opékáme jí 2 minuty, dokud nezměkne
  5. Přidáme česnek a vařím dalších 20 vteřin
  6. Přidáme doma vyrobený ajvar a vše společně promícháme
  7. Dochutíme solí a pepřem
  8. Vmícháme 75 g rozdrobené fety
  9. Za stálého míchání vaříme 8 minut
  10. Pánev odstraníme z plotny
  11. Ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme solí a pepřem
  12. Lžící uděláme v omáčce 4 až 5 jamek
  13. Do každé jamky přidáme vejce
  14. Celou směs vložíme do trouby a pečeme 12 až 14 minut, dokud se vejce neupečou
  15. Vyndáme z trouby a necháme 5 minut odpočinout
  16. Shakshuku ozdobíme zbývající fetou a petrželkou
Makedonská snídaně z ajvaru, vajec a zeleniny.
Zdroj: alwaysorderdessert.com

Polévka z ajvaru

Skvělý recept do chladných podzimních dnů, který vás zahřeje z venku i zevnitř.

Co budeme potřebovat

  1. 2 červené cibule
  2. 2 stroužky česneku
  3. 800 g cukety
  4. 4 lžíce olivového oleje
  5. Sůl
  6. Pepř
  7. 150 g ajvaru (vyberte si z receptů uvedených výše)
  8. 1 ½ l zeleninového vývaru

Postup

  1. Cibuli nakrájíme nahrubo a česnek nakrájíme na plátky
  2. Cuketu omyjeme a odkrojíme konce a nakrájíme jí na plátky
  3. V hrnci rozehřejeme olej
  4. Přidáme cibuli a podusíme jí
  5. Přidáme plátky cukety a začneme restovat
  6. Vše dochutíme solí a pepřem
  7. Vmícháme ajvar a přidáme zeleninový vývar
  8. Polévku přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut na mírnou teplotu
  9. Podáváme s opečeným toastovým chlebem
Polévka připravená z klasické srbské omáčky z paprik a lilku, podávaná s chlebem.
Zdroj: foodwithlove.de

Jehněčí maso s ajvarovou omáčkou

Nejlépe však chutná ajvar s masem. Není pochyb o tom, že se tato omáčka nejlépe hodí k masitým pokrmům, zejména tedy k jehněčímu masu. Proto tento recept musíte vyzkoušet i u vás doma!

Co budeme potřebovat

  1. 300 g jehněčí kýty (nakrájené na kostičky)
  2. 200 g bílých fazolí (z konzervy)
  3. 100 g zelených fazolek
  4. 20 g petrželky
  5. Stroužek česneku
  6. Cuketa
  7. Cibule
  8. 20 gramů másla
  9. Sůl
  10. Pepř
  11. Ajvar ((vyberte si z receptů uvedených výše)

Postup

  1. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej na vysokou teplotu
  2. Přidejte jehněčí maso a opékáme asi 4 až 5 minut z každé strany, dokud není propečené
  3. Vyndáme ho z pánve a přendáme ho do mísy, kterou přikryjeme, aby maso zůstalo teplé
  4. Mezitím rozehřejeme na vysokou teplotu olej v pánvi
  5. Přidáme cibuli a zbývající česnek
  6. Vaříme a mícháme asi 1 minutu
  7. Vhodíme fazole a vaříme další 2 minuty
  8. Přidáme cuketu a máslo
  9. Pokračujeme ve vaření asi 2 minuty, poté přidáme ajvar a vše necháme společně provařit
  10. Jehněčí maso podáváme s cuketovou směsí, ozdobené petrželkou
Jehněčí maso pečené v oleji a smícháme s paprikovou omáčkou.
Zdroj: delish.com

Co je ajvar?

Ajvar je tradiční pochoutka balkánské kuchyně. Původ názvu je turecký a pochází z osmanského slova Havyar, což znamená kaviár.

Tento název získal nejspíš díky paprice, kterou obsahuje. Její textura, po rozemletí mlýnkem na maso, byla tvořena malými kousky podobné kaviáru.

Spor o první připravený Ajvar je stále otevřený a nevyřešený a probíhá mezi Srbskem, Severní Makedonií a Slovinskem.

Ajvar se tradičně připravuje na konci září, během období kdy zrají Rogy, což jsou srbské sladké červené papriky.

Pravděpodobně nejznámější oblast pro Ajvar je kolem srbského města Leskovac, kde jsou papriky považovány za obzvláště dobré a kvalitní. Zde je výroba paprik tak životně důležitá, že se Leskovcům přezdívá Paprikari!

Ajvar se běžně připravuje v různých stupních pikantnosti. Méně pikantní verze se jmenuje Slatko, zatímco ta nejpálivější se jmenuje Ljuto.

V Leskovci se pochoutka připravuje jen s paprikou. V několika dalších oblastech Balkánu se paprika mísí s malým množstvím lilku a česneku.

Kromě toho jsou hlavní variace Ajvaru:

LIUTENICA – obohacená o čerstvá rajčata a petrželku.

PINDJUR – v tomto případě jsou lilky obzvláště dominantní a smíchané s paprikou a rajčatovou omáčkou.

MELITZANO – připravené se zelenou paprikou, lilkem a hořčicí.

Nejtradičnější párování je s grilovanými čevabčiči a dalším grilovaným masem, v tomto případě je běžné používat pikantnější variantu zvanou Ljuto.

Jemná variace zvaná Slatko se podává jen tak namazaná na krajících chleba jako předkrm nebo svačina.

Ajvar je také vynikající v kombinaci s grilovanými rybami, jako jsou pstruzi nebo kapři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X