Badyán

Víte, k čemu použít voňavý a léčivý badyán?

Jedná se o poměrně známé koření, ovšem u nás málo využívané. Koření, které má zajímavý tvar, připomínající voňavou květinku. Využití najde jak v kuchyni, tak  i jako léčivá rostlina.

Badyán má červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořeněnou vůni velmi podobnou anýzu, se kterým je i příbuzný. Ale v receptech se nedoporučuje toto koření zaměňovat.

Jak se využívá badyán v kuchyni ?

Používá  se rozlámaný, umletý, případně rozdrcený v hmoždíři. Lze ho přidat k orientálním masitým pokrmům. Zvýrazňuje sladkou chuť póru, dýně a kořenové zeleniny. V podobě prášku se používá především do moučníků, cukroví a sladkých jídel. Bývá součástí perníkového koření, sušenek, přidává se také do švestkových povidel nebo kompotu. Badyán lze využít i k aromatizaci čajů. Dobře se uplatňuje i při výrobě likérů.

Proč je významný pro lidské zdraví ?

Čaj z badyánu příznivě působí při nadýmání a zácpě. Uklidňuje žaludek při bolestech. Ulevuje celkově od koliky a revmatizmu.  Badyán posiluje organismus, zlepšuje spánek a odstraňuje křeče z nadýmání.

Badyán se pro svůj krásný hvězdicový tvar používá také k aranžování a do vonných směsí.

Badyán

zdroj : shop.laboiteny.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také