Víte, k čemu použít voňavý a léčivý badyán?
Jedná se o poměrně známé koření, ovšem u nás málo využívané. Koření, které má zajímavý tvar, připomínající voňavou květinku. Využití najde jak v kuchyni, tak i jako léčivá rostlina.
Badyán má červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořeněnou vůni velmi podobnou anýzu, se kterým je i příbuzný. Ale v receptech se nedoporučuje toto koření zaměňovat.
Jak se využívá badyán v kuchyni ?
Používá se rozlámaný, umletý, případně rozdrcený v hmoždíři. Lze ho přidat k orientálním masitým pokrmům. Zvýrazňuje sladkou chuť póru, dýně a kořenové zeleniny. V podobě prášku se používá především do moučníků, cukroví a sladkých jídel. Bývá součástí perníkového koření, sušenek, přidává se také do švestkových povidel nebo kompotu. Badyán lze využít i k aromatizaci čajů. Dobře se uplatňuje i při výrobě likérů.
Proč je významný pro lidské zdraví ?
Čaj z badyánu příznivě působí při nadýmání a zácpě. Uklidňuje žaludek při bolestech. Ulevuje celkově od koliky a revmatizmu. Badyán posiluje organismus, zlepšuje spánek a odstraňuje křeče z nadýmání.
Badyán se pro svůj krásný hvězdicový tvar používá také k aranžování a do vonných směsí.
zdroj : shop.laboiteny.com