Nejlepší čína z krůtího masa: recepty & inspirace

Určitě jste někdy zatoužili umět pořádnou čínu sami. Je to otázka správné kombinace koření a pak už jen věc fantazie.

Přesvědčete se sami, není to vůvec těžké!

Co dělá čínu čínou? Koření!

Chcete vědět jaké? Zkuste čínu z krůtích prsou podle některého z těchto 3 snadných receptů, pošmákne si celá rodina!

Krůtí čína se zeleninou

INGREDIENCE

  • 500 g krůtích prsou
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 3 různobarevné papriky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 natě porku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžička mleté papriky

POSTUP

  1. Maso nakrájíme na nudličky a naložíme do marinády z oleje, smetany, česneku  a koření a necháme v uzavřené nádobě přes noc.
  2. Do marinády můžeme rovnou pokrájet i cibuli, porek a papriky.
  3. Druhý den zprudka opečeme na pánvi, stáhneme plyn a pod pokličkou a s občasným zamícháním necháme pustit šťávu.
  4. Podáváme s tenkými nudlemi, rýžovými nudlemi nebo rýží.

Recept na krútí čínu se zeleninou

Krůtí čína s houbami

INGREDIENCE

  • 300 g hub (asijských) nakrájených
  • 500 g krůtích prsou na nudličky
  • 3 papriky na nudličky
  • pórek
  • červená cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Ze všech ingrediencí připravíme marinádu.
  2. Vložíme do ní krůtí prsa na nudličky a necháme v uzavíratelné nádobě přes noc v lednici.
  3. Potom rozpálíme pánev a maso a směs do ní vložíme.
  4. 10 minut mícháme a opékáme.
  5. Pak ihned podáváme. Servírujeme s rýží nebo nudlemi.

Recept na krútí čínu s houbami

Krůtí čína s ovocem

INGREDIENCE

  • fenyklová semínka
  • hořčičná semínka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 800 g dužiny z manga
  • 500 g kuřecího masa na nudličky
  • 1 čili paprička
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 2 lžíce rajčatového pyré

POSTUP

  1. Připravíme marinádu z olivového oleje, pyré, semínek, soli a koření.
  2. Maso naskládáme do uzavíratelné misky a přelijeme marinádou.
  3. Necháme přes noc v lednici.
  4. Potom rozehřejeme pánev a zprudka opečeme, potom stáhneme plyn a přidáme mango a zvolna dusíme pod pokličkou s občasným zamícháním asi 30 minut.
  5. Podáváme s rýží.

Recept na krůtí čínu s ovocem

Kurkuma stojí za žlutou barvou všech pokrmů, kterým říkáme čína. Má protizánětlivé účinky, působí jako antioxidant a v některých zemích věří, že léčí různá závažná onemocnění.

Krůtí prsa samozřejmě před přípravou opláchneme, osušíme a na čínu je nejvhodnější je nakrájet na nudličky.

Aby bylo krůtí maso křehčí a pikantnější tím, že bude dobře prostoupeno použitým kořením, tak je můžeme několik hodin nebo ještě lépe den předem naložit do marinády.

Základ marinády může být z oleje, vývaru nebo jogurtu. Zvláště jogurt dokáže maso hodně zkřehčit.

Krůtí maso zpravované jako „čína“ můžeme zpestřit a doplnit dalšími ingrediencemi:

  • zelenina: pórek, lahůdková cibulka, hrášek nebo kukuřice
  • houby: Houby používáme předem podušené nebo sterilované. Pouze tehdy, pokud čínu dusíme, můžeme je dusit společně. Pak je přidáváme do směsi po zatáhnutí masa.
  • uzenina: Uzenina do číny sice moc nepatří, ale někdy se tím vhodně nastaví menší množství masa. Přidáváme ji nakrájenou až ke konci.
  • ovoce

Do číny se kupodivu výborně hodí ořechy nebo arašídy, které můžeme nechat marinovat s masem den dopředu – změknou a nasáknou chuť a vůni marinády.

Vyzkoušejte také jídlo příbuzné, takzvané ohnivé kuře!

Jaká je ta vaše čína? Podělte se s námi v sekci komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.