Lahodná čína z krůtího masa vám bude chutnat

Určitě jste někdy zatoužili umět pořádnou čínu sami. Je to otázka správné kombinace koření a pak už jen věc fantazie. Přesvědčete se sami, není to vůvec těžké!

Co dělá čínu čínou? Koření. Chcete vědět jaké? Zkuste čínu z krůtích prsou podle některého z těchto 3 snadných receptů, pošmákne si celá rodina!

Krůtí maso na čínu

Protože se čína připravuje jako minutka rychlým osmažením nebo maximálně podušená, tak k její přípravě jsou z krůtího masa vhodná pouze krůtí prsa, ať už je koupíme jako prsa nebo jako prsní řízky.

Čína a příprava masa

Krůtí prsa samozřejmě před přípravou opláchneme, osušíme a na čínu je nejvhodnější je nakrájet na nudličky. Aby bylo krůtí maso křehčí a pikantnější tím, že bude dobře prostoupeno použitým kořením, tak je můžeme několik hodin nebo ještě lépe den předem naložit do marinády. Základ marinády může být z oleje, vývaru nebo jogurtu. Zvláště jogurt dokáže maso hodně zkřehčit.

Krůtí čína a koření

Na čínu se nabízí řada směsí koření, zde si musíme vybrat podle chuti a zkušeností. Pokud si vytváříme vlastní směs, pak zcela jistě použijeme:

  • pepř
  • zázvor
  • chilli
  • kari koření
  • samotná kurkuma
  • česnek
  • cibule

Dochucujeme kořenícími přípravky, především:

  • sójovou omáčkou
  • worcesterovou omáčkou
  • kečupem
  • pikantní hořčicí

Krůtí čína a tepelná úprava masa

Připravené maso opékáme na tuku. Hodí se hlubší pánev, výborná je k tomuto účelu pánev Wok. Maso vkládáme až na rozehřátý tuk. Opláchnuté maso osušíme, můžeme je zlehka obalit ve škrobové moučce, maso z marinády necháme alespoň okapat. Během opékání občas promícháme. Opékáme tak, aby maso bylo propečené, ale přitom zůstalo šťavnaté. Mělo by stačit 10, nejvýše 15 minut.

Pokud si nejsme jisti minutkovou přípravou, maso podlijeme vývarem, vodou nebo marinádou a dusíme. Úprava trvá déle, ale maso vydrží měkčí. V závěru můžeme k masu přidat další ingredience, které se společně s ním opečou nebo alespoň prohřejí.

Krůtí čína a další ingredience

Zkuste tyto recepty

Zázvorová polévka s rýží

Zapečené krůtí plátky s brokolicí

Zapečené krůtí kousky

Uzené s povidlovou omáčkou

Krůtí maso zpravované jako „čína“ můžeme zpestřit a doplnit dalšími ingrediencemi:

  • zelenina: pórek, lahůdková cibulka, hrášek nebo kukuřice
  • houby: Houby používáme předem podušené nebo sterilované. Pouze tehdy, pokud čínu dusíme, můžeme je dusit společně. Pak je přidáváme do směsi po zatáhnutí masa.
  • uzenina: Uzenina do číny sice moc nepatří, ale někdy se tím vhodně nastaví menší množství masa. Přidáváme ji nakrájenou až ke konci.
  • ovoce

Krůtí čína se zeleninou

INGREDIENCE

  • 500 g krůtích prsou
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 3 různobarevné papriky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 natě porku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžička mleté papriky

POSTUP

  1. Maso nakrájíme na nudličky a naložíme do marinády z oleje, smetany, česneku  a koření a necháme v uzavřené nádobě přes noc.
  2. Do marinády můžeme rovnou pokrájet i cibuli, porek a papriky.
  3. Druhý den zprudka opečeme na pánvi, stáhneme plyn a pod pokličkou a s občasným zamícháním necháme pustit šťávu.
  4. Podáváme s tenkými nudlemi, rýžovými nudlemi nebo rýží.
Recept na krútí čínu se zeleninou
foto zdroj: google.com

Zkusit můžete také krevetky na způsob číny!

Krůtí čína s houbami

INGREDIENCE

  • 300 g hub (asijských) nakrájených
  • 500 g krůtích prsou na nudličky
  • 3 papriky na nudličky
  • porek
  • červená cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Ze všech ingrediencí připravíme marinádu.
  2. Vložíme do ní krůtí prsa na nudličky a necháme v uzavíratelné nádobě přes noc v lednici.
  3. Potom rozpálíme pánev a maso a směs do ní vložíme.
  4. 10 minut mícháme a opékáme.
  5. Pak ihned podáváme. Servírujeme s rýží nebo nudlemi.

 

Recept na krútí čínu s houbami
foto zdroj: google.com

K číně se hodí například pažitková rýže.

Krůtí čína s ovocem

INGREDIENCE

  • fenyklová semínka
  • hořčičná semínka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 800 g dužiny z manga
  • 500 g kuřecího masa na nudličky
  • 1 čili paprička
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 2 lžíce rajčatového pyré

POSTUP

  1. Připravíme marinádu z olivového oleje, pyré, semínek, soli a koření.
  2. Maso naskládáme do uzavíratelné misky a přelijeme marinádou.
  3. Necháme přes noc v lednici.
  4. Potom rozehřejeme pánev a zprudka opečeme, potom stáhneme plyn a přidáme mango a zvolna dusíme pod pokličkou s občasným zamícháním asi 30 minut.
  5. Podáváme s rýží.
Recept na krůtí čínu s ovocem
foto zdroj: google.com

Kurkuma stojí za žlutou barvou všech pokrmů, kterým říkáme čína. Má protizánětlivé účinky, působí jako antioxidant a v některých zemích věří, že léčí různá závažná onemocnění.

 

Tip na závěr:

Do číny se kupodivu výborně hodí ořechy nebo arašídy, které můžeme nechat marinovat s masem den dopředu – změknou a nasáknou chuť a vůni marinády.

Jaká je ta vaše čína? Podělte se s námi v sekci komentářů pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

4.2 (83.33%) 6 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *