Svěží recepty na bábovku s citronem na 5 různých způsobů. Inspirujte se!

Bábovka patří mezi oblíbený moučník českých kuchyní.

Je jednoduchá na přípravu, hezky vypadá a ještě líp chutná.

Pojďte s námi vyzkoušet 5 nových receptů na citronovou bábovku, kterou jsou lehké, vláčné a osvěžující.

Pochutnáte si!

Citronová bábovka s čerstvými borůvkami

Užijte si tento vláčný citronový moučník plněný čerstvými borůvkami a přelitý sladkou citronovou polevou. Nejen milovníci citronu z něj budou nadšení!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 300 g čerstvých borůvek + 1 lžíce hladké mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 170 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
  • 400 g krystalového cukru
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 80 ml čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 230 g zakysané smetany, pokojové teploty

Na polevu:

  • 120 g moučkového cukru
  • 2-3 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 175° C.
  • Do mísy přidejte borůvky a 1 lžíci mouky a míchejte, dokud nejsou všechny borůvky obaleny moukou.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Dejte stranou.
  • V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem nebo ve velké nádobě pomocí elektrického mixéru šlehejte máslo a cukr asi 4–5 minut, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
  • Po jednom vmíchejte vejce a poté i vanilku.
  • Pomalu vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a olej.
  • Do směsi ve třech přídavcích přidávejte suché ingredience střídavě se zakysanou smetanou, počínaje a konče suchými ingrediencemi.
  • Promíchejte každý přídavek, dávejte však pozor, abyste těsto nepřemíchali.
  • Poté přidejte borůvky a jemně je vmíchejte do těsta.
  • Postříkejte 25 cm formu na bábovku olejem ve spreji.
  • Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete.
  • Pečte 50-65 minut nebo dokud párátko vložené do středu bábovky nevyjde čisté.
  • V případě potřeby na posledních 5–10 minut pečení volně přikryjte alobalem, aby nedošlo k přílišnému zhnědnutí.
  • Vyjměte z trouby a nechte 30 minut chladnout ve formě na mřížce, poté bábovku překlopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Ve středně velké míse šlehejte moučkový cukr a citronovou šťávu, dokud se vše dobře nespojí a ve směsi nezůstanou žádné hrudky.
  • Pokud je poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy.
  • Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru, aby zhoustla.
  • Polevu nalijte na bábovku a nechte asi 10-15 minut odležet, aby poleva ztuhla.
  • Užijte si to!
Citronový moučník plněný čerstvými borůvkami a přelitý sladkou citronovou polevou.
www.livewellbakeoften.com

Bábovka přímo vybízí k tomu, abyste si k ní připravili lahodnou a kvalitní kávu. Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších pákových kávovarů. Který byl nejlepší?

Cuketová bábovka s citronem a pistáciemi

Tak tohle je naprostá bomba! Kombinace vláčného těsta z cukety, opečených pistácií a svěžího citronu a jemné polevy s citrusovou chutí vás dostane. Na klasickou bábovku si ani nevzpomenete!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku pistácií, opečených a jemně nasekaných
  • 1 šálek moučkového cukru
  • kůra ze dvou citronů
  • 1 šálek olivového oleje
  • 3 vejce
  • 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 2 šálky cukety, nastrouhané

Na polevu:

  • 1 a 1/2 šálku jemného moučkového cukru
  • kůra z půlky citronu
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 a 1/2 lžíce plnotučného mléka
  • 1/3 šálku pistácií, opečených a nahrubo nasekaných

Postup

  • Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia.
  • Velkou formu na bábovku postříkejte olejem ve spreji a vysypte třtinovým cukrem.
  • Dejte stranou.
  • Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Přidejte najemno nasekané pistácie, lehce prošlehejte a dejte stranou.
  • Do velké mísy dejte cukr a citronovou kůru.
  • Dobře prošlehejte a za stálého šlehání pomalu přilévejte olivový olej.
  • Přidejte vejce, jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte.
  • Poté přidejte citronovou šťávu, vanilkový a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Lehce vmíchejte nastrouhanou a vymačkanou cuketu.
  • Do směsi lehce vmíchejte moučnou směs.
  • Těsto vložte do formy, povrch lehce uhlaďte a dejte péct do trouby na 50 – 55 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Bábovku nechte 10 minut vychladnout ve formě, než ji překlopíte na mřížku, kde ji nechte zcela vychladnout.
  • Jakmile bábovka vychladne, připravte si polevu.
  • Prosejte jemný moučkový cukr do střední mísy.
  • Přidejte zbývající ingredience na polevu a míchejte, dokud nebude poleva krásně hladká.
  • Bábovku přendejte na servírovací tác.
  • Přelijte polevou a posypte nahrubo nakrájenými opečenými pistáciemi.
  • Před krájením a podáváním nechte polevu ztuhnout alespoň 15 minut.
Bábovka z cukety, citronu a pistácií na tácu.
www.mummascountrykitchen.com.au

Máme pro vás i další skvělé recepty na moučníky z cukety, na kterých si pochutnáte! Mlsejte sladce, ale zdravě!


Levandulovo-citronová bábovka

Tato bábovka je díky čerstvé citronové kůře a sušeným pupenům levandule dokonale osvěžující, lehká a vláčná. Dokonalé letní občerstvení!

Co budete potřebovat

  • ½ šálku másla, pokojové teploty
  • 1 šálek cukru
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • ½ šálku podmáslí
  • 1/8 lžičky soli
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1a ¼ lžičky sušené levandule
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 a ¼ lžičky sušených pupenů levandule

Na polevu:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 lžičky podmáslí
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  • Postříkejte 15 cm formu na bábovku olejem ve spreji.
  • Dejte stranou.
  • Do mixovací nádoby dejte máslo pokojové teploty.
  • Nasypte cukr do malé misky společně s citronovou kůrou.
  • Citronovou kůru a cukr mačkejte zadní částí lžíce, dokud cukr nebude mokrý a voňavý.
  • Přidejte cukrovou směs k máslu a šlehejte, dokud vám nezvikne světlá a nadýchaná směs, asi 3 minuty.
  • Přidávejte vejce jedno po druhém, dokud se úplně nezapracují.
  • Smíchejte podmáslí, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
  • V malé misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  • Vezměte sušené pupeny levandule a rozdrťte je konečky prstů v dlani.
  • Do směsi mouky přidejte sušenou levanduli i rozdrcené pupeny.
  • Zapněte mixér na nízkou rychlost a do máslové směsi střídavě přidávejte moučnou směs a směs podmáslí, počínaje a konče moučnou směsí, ve 3 přídavcích.
  • Nalijte těsto do připravené formy.
  • Zadní stranou stěrky těsto rovnoměrně uhlaďte.
  • Pečte 40-50 minut.
  • Zkontrolujte propečenost párátkem; mělo by vyjít čisté.
  • Nechte bábovku úplně vychladnout ve formě a poté vyndejte.
  • Připravte si polevu
  • Vyjměte bábovku z formy, když je úplně vychladlá.
  • Připravte si polevu a to tak, že smícháte moučkový cukr, podmáslí a čerstvou citronovou šťávu.
  • Míchejte, dokud nebude konzistence hladká.
  • Bábovku potřete polevou a servírujte.
Bábovka z citronu a levandule přelitá polevou.
www.ibakeheshoots.com

Maková bábovka s citronovou polevou

Úžasná elegantní bábovka, která je božsky vláčná a má spoustu živé chuti z čerstvé citronové kůry. Je ozdobena sladkou citronovou polevou, což konečný výsledek ještě zlepšuje. Ideální pro každou příležitost!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce máku
  • 2 šálky krystalového cukru
  • ½ šálku citronové kůry
  • 1 šálek másla pokojové teploty
  • 1 šálek podmáslí
  • 4 velká vejce

Na polevu:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané
  • 1 až 2 lžíce mléka (nebo tolik, kolik je potřeba)

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Formu na bábovku o objemu 2,84 litru vydatně postříkejte olejem ve spreji a dejte stranou.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a mák.
  • Dejte stranou.
  • Do mísy vašeho mixéru přidejte cukr a citronovou kůru.
  • Pomocí šlehacího nástavce šlehejte cukr s kůrou několik minut, dokud se dobře nespojí.
  • Přidejte máslo a šlehejte, dokud není směs světlá a nadýchaná, asi 4 minuty.
  • Dále přidejte podmáslí a vejce a dobře mixujte asi 2 až 3 minuty, dokud nebude směs hladká.
  • Přidejte polovinu moučné směsi do mixéru a mixujte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Poté přidejte zbývající mouku a pokračujte v míchání, dokud se vše dobře nespojí.
  • Nalijte těsto do připravené formy.
  • Pečte 55 až 65 minut nebo dokud párátko zapíchnuté doprostřed formy nevyjde čisté.
  • Zatímco se bábovka peče, připravte si citronovou polevu vyšleháním moučkového cukru spolu s citronovou šťávo a vanilkovým extraktem.
  • Poleva musí být docela tekutá, takže podle potřeby přidávejte po lžících mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Vyjměte bábovku z trouby a nechte ji 10 minut uležet ve formě.
  • Je-li to nutné, přejeďte nožem po stranách bábovky a poté bábovku překlopte na dortový podnos.
  • Bábovku nechte asi 10 až 20 minut trochu vychladnout.
  • Bábovku pokapejte citronovou polevou, nakrájejte na plátky a podávejte.
Bábovka z máku a citronu na talíři.
www.jocooks.com

Připravili jsme si pro vás i další vynikající recepty na makové moučníky, kterým přijde na chuť snad každý!

Jogurtovo-citronová bábovka

Tento moučník z jogurtu a citronu je tak jednoduchý a chutný, že si ho budete připravovat znovu a znovu. Těsto z jogurtu, čerstvé citronové kůry a šťávy a poleva plná citronové chuti dohromady vytváří dokonale svěží bábovku, kterou prostě musíte milovat!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 320 g hladké mouky plus další na posypání
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 500 g krystalového cukru
  • 2 lžíce nastrouhané citronové kůry (zhruba ze 3 až 4 citronů)
  • 230 g změklého másla
  • 60 ml čerstvé citronové šťávy (zhruba ze 2 až 3 citronů)
  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 230 g bílého plnotučného řeckého jogurtu

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru, prosetého
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 °C s roštem ve střední poloze.
  • Velkoryse vymažte formu na bábovku o objemu 2,84 litru tukem a vysypte moukou.
  • Připravenou formu dejte do lednice, zatímco budete připravovat těsto.
  • V malé míse prošlehejte hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.
  • Dejte stranou.
  • V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem smíchejte krystalový cukr a citronovou kůru.
  • Pomocí prstů utřete cukr a citronovou kůru dohromady, dokud nebudete mít vlhkou a voňavou směs.
  • Přidejte změklé máslo.
  • Šlehejte směs másla a cukru při střední rychlosti po dobu 4 až 5 minut, nebo dokud nebude mít světlou barvu.
  • Přidejte citronovou šťávu a zašlehejte.
  • Při střední rychlosti pomalu přidávejte vejce, jedno po druhém ,a šlehejte, dokud se nezapracují.
  • Podle potřeby jednou nebo dvakrát seškrábněte misku.
  • Při nízké rychlosti přidávejte moučnou směs ve třech přídavcích, střídavě se dvěma přídavky jogurtu, počínaje a konče moučnou směsí.
  • Míchejte, dokud se poslední část moučné směsi nevstřebá.
  • Vyjměte mísu z mixéru a pomocí stěrky seškrábněte dno mísy, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience rovnoměrně promíchány.
  • Těsto přendejte do (vychlazené) připravené formy a rozetřete ho stěrkou do rovnoměrné hladké vrstvy.
  • Pečte 55 až 60 minut, nebo dokud nevyjde párátko vložené do středu bábovky čisté.
  • Umístěte na chladicí mřížku a nechte bábovku chladnout ve formě po dobu 1 hodiny.
  • Opatrně vyjměte bábovku z formy a položte na mřížku, aby zcela vychladla.
  • Připravte si polevu.
  • Ve střední míse vyšlehejte prosátý moučkový cukr a citronovou šťávu do hladka.
  • Je-li poleva příliš řídká, zašlehejte ještě trochu prosátého moučkového cukru.
  • Pokud je příliš hustá, přidejte trochu citronové šťávy.
  • Vršek bábovky rovnoměrně pokapejte citronovou polevou, aby stekla přes okraje bábovky.
  • Před krájením a podáváním nechte polevu mírně ztuhnout.
Moučník z jogurtu a citronu přelitý polevou.
www.abeautifulplate.com

Citron je blahodárné ovoce pro naše tělo a můžete ho použít různými způsoby. Víte, jak ho správně skladovat? Jaké jsou jeho zdravotní benefity? A jaké vitamíny obsahuje?
To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o citronech!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X