Bábovka patří mezi oblíbený moučník českých kuchyní.
Je jednoduchá na přípravu, hezky vypadá a ještě líp chutná.
Pojďte s námi vyzkoušet 5 nových receptů na citronovou bábovku, kterou jsou lehké, vláčné a osvěžující.
Pochutnáte si!
Citronová bábovka s čerstvými borůvkami
Užijte si tento vláčný citronový moučník plněný čerstvými borůvkami a přelitý sladkou citronovou polevou. Nejen milovníci citronu z něj budou nadšení!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 300 g čerstvých borůvek + 1 lžíce hladké mouky
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 170 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
- 400 g krystalového cukru
- 4 velká vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 80 ml čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce citronové kůry
- 60 ml rostlinného oleje
- 230 g zakysané smetany, pokojové teploty
Na polevu:
- 120 g moučkového cukru
- 2-3 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 175° C.
- Do mísy přidejte borůvky a 1 lžíci mouky a míchejte, dokud nejsou všechny borůvky obaleny moukou.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem nebo ve velké nádobě pomocí elektrického mixéru šlehejte máslo a cukr asi 4–5 minut, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
- Po jednom vmíchejte vejce a poté i vanilku.
- Pomalu vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a olej.
- Do směsi ve třech přídavcích přidávejte suché ingredience střídavě se zakysanou smetanou, počínaje a konče suchými ingrediencemi.
- Promíchejte každý přídavek, dávejte však pozor, abyste těsto nepřemíchali.
- Poté přidejte borůvky a jemně je vmíchejte do těsta.
- Postříkejte 25 cm formu na bábovku olejem ve spreji.
- Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte 50-65 minut nebo dokud párátko vložené do středu bábovky nevyjde čisté.
- V případě potřeby na posledních 5–10 minut pečení volně přikryjte alobalem, aby nedošlo k přílišnému zhnědnutí.
- Vyjměte z trouby a nechte 30 minut chladnout ve formě na mřížce, poté bábovku překlopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Ve středně velké míse šlehejte moučkový cukr a citronovou šťávu, dokud se vše dobře nespojí a ve směsi nezůstanou žádné hrudky.
- Pokud je poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru, aby zhoustla.
- Polevu nalijte na bábovku a nechte asi 10-15 minut odležet, aby poleva ztuhla.
- Užijte si to!

Bábovka přímo vybízí k tomu, abyste si k ní připravili lahodnou a kvalitní kávu. Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších pákových kávovarů. Který byl nejlepší?
Cuketová bábovka s citronem a pistáciemi
Tak tohle je naprostá bomba! Kombinace vláčného těsta z cukety, opečených pistácií a svěžího citronu a jemné polevy s citrusovou chutí vás dostane. Na klasickou bábovku si ani nevzpomenete!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku pistácií, opečených a jemně nasekaných
- 1 šálek moučkového cukru
- kůra ze dvou citronů
- 1 šálek olivového oleje
- 3 vejce
- 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 2 šálky cukety, nastrouhané
Na polevu:
- 1 a 1/2 šálku jemného moučkového cukru
- kůra z půlky citronu
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 a 1/2 lžíce plnotučného mléka
- 1/3 šálku pistácií, opečených a nahrubo nasekaných
Postup
- Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia.
- Velkou formu na bábovku postříkejte olejem ve spreji a vysypte třtinovým cukrem.
- Dejte stranou.
- Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Přidejte najemno nasekané pistácie, lehce prošlehejte a dejte stranou.
- Do velké mísy dejte cukr a citronovou kůru.
- Dobře prošlehejte a za stálého šlehání pomalu přilévejte olivový olej.
- Přidejte vejce, jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Poté přidejte citronovou šťávu, vanilkový a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Lehce vmíchejte nastrouhanou a vymačkanou cuketu.
- Do směsi lehce vmíchejte moučnou směs.
- Těsto vložte do formy, povrch lehce uhlaďte a dejte péct do trouby na 50 – 55 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Bábovku nechte 10 minut vychladnout ve formě, než ji překlopíte na mřížku, kde ji nechte zcela vychladnout.
- Jakmile bábovka vychladne, připravte si polevu.
- Prosejte jemný moučkový cukr do střední mísy.
- Přidejte zbývající ingredience na polevu a míchejte, dokud nebude poleva krásně hladká.
- Bábovku přendejte na servírovací tác.
- Přelijte polevou a posypte nahrubo nakrájenými opečenými pistáciemi.
- Před krájením a podáváním nechte polevu ztuhnout alespoň 15 minut.

Máme pro vás i další skvělé recepty na moučníky z cukety, na kterých si pochutnáte! Mlsejte sladce, ale zdravě!
Objevte podobné tipy
Levandulovo-citronová bábovka
Tato bábovka je díky čerstvé citronové kůře a sušeným pupenům levandule dokonale osvěžující, lehká a vláčná. Dokonalé letní občerstvení!
Co budete potřebovat
- ½ šálku másla, pokojové teploty
- 1 šálek cukru
- 1 a ½ šálku hladké mouky
- 2 velká vejce
- ½ šálku podmáslí
- 1/8 lžičky soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1a ¼ lžičky sušené levandule
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 a ¼ lžičky sušených pupenů levandule
Na polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžičky podmáslí
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Postříkejte 15 cm formu na bábovku olejem ve spreji.
- Dejte stranou.
- Do mixovací nádoby dejte máslo pokojové teploty.
- Nasypte cukr do malé misky společně s citronovou kůrou.
- Citronovou kůru a cukr mačkejte zadní částí lžíce, dokud cukr nebude mokrý a voňavý.
- Přidejte cukrovou směs k máslu a šlehejte, dokud vám nezvikne světlá a nadýchaná směs, asi 3 minuty.
- Přidávejte vejce jedno po druhém, dokud se úplně nezapracují.
- Smíchejte podmáslí, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
- V malé misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Vezměte sušené pupeny levandule a rozdrťte je konečky prstů v dlani.
- Do směsi mouky přidejte sušenou levanduli i rozdrcené pupeny.
- Zapněte mixér na nízkou rychlost a do máslové směsi střídavě přidávejte moučnou směs a směs podmáslí, počínaje a konče moučnou směsí, ve 3 přídavcích.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Zadní stranou stěrky těsto rovnoměrně uhlaďte.
- Pečte 40-50 minut.
- Zkontrolujte propečenost párátkem; mělo by vyjít čisté.
- Nechte bábovku úplně vychladnout ve formě a poté vyndejte.
- Připravte si polevu
- Vyjměte bábovku z formy, když je úplně vychladlá.
- Připravte si polevu a to tak, že smícháte moučkový cukr, podmáslí a čerstvou citronovou šťávu.
- Míchejte, dokud nebude konzistence hladká.
- Bábovku potřete polevou a servírujte.

Maková bábovka s citronovou polevou
Úžasná elegantní bábovka, která je božsky vláčná a má spoustu živé chuti z čerstvé citronové kůry. Je ozdobena sladkou citronovou polevou, což konečný výsledek ještě zlepšuje. Ideální pro každou příležitost!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce máku
- 2 šálky krystalového cukru
- ½ šálku citronové kůry
- 1 šálek másla pokojové teploty
- 1 šálek podmáslí
- 4 velká vejce
Na polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané
- 1 až 2 lžíce mléka (nebo tolik, kolik je potřeba)
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Formu na bábovku o objemu 2,84 litru vydatně postříkejte olejem ve spreji a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a mák.
- Dejte stranou.
- Do mísy vašeho mixéru přidejte cukr a citronovou kůru.
- Pomocí šlehacího nástavce šlehejte cukr s kůrou několik minut, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte máslo a šlehejte, dokud není směs světlá a nadýchaná, asi 4 minuty.
- Dále přidejte podmáslí a vejce a dobře mixujte asi 2 až 3 minuty, dokud nebude směs hladká.
- Přidejte polovinu moučné směsi do mixéru a mixujte, dokud se vše dobře nespojí.
- Poté přidejte zbývající mouku a pokračujte v míchání, dokud se vše dobře nespojí.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Pečte 55 až 65 minut nebo dokud párátko zapíchnuté doprostřed formy nevyjde čisté.
- Zatímco se bábovka peče, připravte si citronovou polevu vyšleháním moučkového cukru spolu s citronovou šťávo a vanilkovým extraktem.
- Poleva musí být docela tekutá, takže podle potřeby přidávejte po lžících mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Vyjměte bábovku z trouby a nechte ji 10 minut uležet ve formě.
- Je-li to nutné, přejeďte nožem po stranách bábovky a poté bábovku překlopte na dortový podnos.
- Bábovku nechte asi 10 až 20 minut trochu vychladnout.
- Bábovku pokapejte citronovou polevou, nakrájejte na plátky a podávejte.

Připravili jsme si pro vás i další vynikající recepty na makové moučníky, kterým přijde na chuť snad každý!
Jogurtovo-citronová bábovka
Tento moučník z jogurtu a citronu je tak jednoduchý a chutný, že si ho budete připravovat znovu a znovu. Těsto z jogurtu, čerstvé citronové kůry a šťávy a poleva plná citronové chuti dohromady vytváří dokonale svěží bábovku, kterou prostě musíte milovat!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 320 g hladké mouky plus další na posypání
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 500 g krystalového cukru
- 2 lžíce nastrouhané citronové kůry (zhruba ze 3 až 4 citronů)
- 230 g změklého másla
- 60 ml čerstvé citronové šťávy (zhruba ze 2 až 3 citronů)
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 230 g bílého plnotučného řeckého jogurtu
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru, prosetého
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C s roštem ve střední poloze.
- Velkoryse vymažte formu na bábovku o objemu 2,84 litru tukem a vysypte moukou.
- Připravenou formu dejte do lednice, zatímco budete připravovat těsto.
- V malé míse prošlehejte hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem smíchejte krystalový cukr a citronovou kůru.
- Pomocí prstů utřete cukr a citronovou kůru dohromady, dokud nebudete mít vlhkou a voňavou směs.
- Přidejte změklé máslo.
- Šlehejte směs másla a cukru při střední rychlosti po dobu 4 až 5 minut, nebo dokud nebude mít světlou barvu.
- Přidejte citronovou šťávu a zašlehejte.
- Při střední rychlosti pomalu přidávejte vejce, jedno po druhém ,a šlehejte, dokud se nezapracují.
- Podle potřeby jednou nebo dvakrát seškrábněte misku.
- Při nízké rychlosti přidávejte moučnou směs ve třech přídavcích, střídavě se dvěma přídavky jogurtu, počínaje a konče moučnou směsí.
- Míchejte, dokud se poslední část moučné směsi nevstřebá.
- Vyjměte mísu z mixéru a pomocí stěrky seškrábněte dno mísy, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience rovnoměrně promíchány.
- Těsto přendejte do (vychlazené) připravené formy a rozetřete ho stěrkou do rovnoměrné hladké vrstvy.
- Pečte 55 až 60 minut, nebo dokud nevyjde párátko vložené do středu bábovky čisté.
- Umístěte na chladicí mřížku a nechte bábovku chladnout ve formě po dobu 1 hodiny.
- Opatrně vyjměte bábovku z formy a položte na mřížku, aby zcela vychladla.
- Připravte si polevu.
- Ve střední míse vyšlehejte prosátý moučkový cukr a citronovou šťávu do hladka.
- Je-li poleva příliš řídká, zašlehejte ještě trochu prosátého moučkového cukru.
- Pokud je příliš hustá, přidejte trochu citronové šťávy.
- Vršek bábovky rovnoměrně pokapejte citronovou polevou, aby stekla přes okraje bábovky.
- Před krájením a podáváním nechte polevu mírně ztuhnout.

Citron je blahodárné ovoce pro naše tělo a můžete ho použít různými způsoby. Víte, jak ho správně skladovat? Jaké jsou jeho zdravotní benefity? A jaké vitamíny obsahuje?
To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o citronech!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!