Krémové recepty s kyselou čočkou, které nezatíží váš rozpočet! Inspirujte se

Hledáte nápad pro výborný, rychlý, ale levný oběd? S těmito recepty na čočku na kyselo zabijete všechny mouchy jednou ranou!

Pokrmy nejsou náročné, prakticky vám bude stačit jeden hrnec.

A jsou i neskutečně lahodné, čočka se přímo rozplývá na jazyku.

Čočka na kyselo s vejcem a smaženou cibulkou

Klasický „one pot“ recept neboli jídlo uvařené v jednom hrnci. Tento recept na kyselou čočku je opravdu chutné, snadno se připravuje a je vysoce výživné. Sladkokyselá chuť zelené čočky je dokonale vyvážená díky octu, cibuli, soli a černému pepři.

Co budeme potřebovat

Na čočku

  1. 450 g zelené čočky
  2. 2 bobkové listy
  3. 2 lžíce oleje
  4. 180 g cibule (nadrobno nakrájené)
  5. 60 ml octa (nebo bílého vína)
  6. Lžička soli
  7. ½ lžičky černého pepře
  8. Lžíce cukru

Na smaženou cibulku

  1. 2 lžíce oleje
  2. 120 g cibule (nadrobno nakrájené)

Na přílohu

  1. Volské oko
  2. Nakládané okurky
  3. Nasekaná čerstvá petrželka

Postup

  1. Čočku si důkladně propláchneme pod studenou vodou
  2. Scedíme jí do velké mísy
  3. Přidáme vodu, tak aby byla přibližně 5 centimetrů nad čočkou
  4. Čočku necháme takto odmočit minimálně hodinu, nejlépe však přes noc
  5. Odmočenou čočku i s vodou přelijeme do většího hrnce
  6. Přidáme bobkové listy a přivedeme jí k varu
  7. Když se čočka začne vařit, teplotu snížíme na střední teplotu a dále vaříme v odkrytém hrnci
  8. Vaříme jí přibližně 15-18 minut, dokud není zcela změklá
  9. Ale pozor, by se nezačala rozpadat
  10. Když má čočka správnou strukturu, vyhodíme bobkové listy
  11. Čočku přecedíme přes síto do velké mísy
  12. Scezenou vodu si schováme a dáme stranou
  13. Na střední teplotu si v hrnci zahřejeme rostlinný olej
  14. Přidáme cibuli a vaříme, dokud nám nezesklovatí
  15. Přidáme uvařenou čočku, ocet, sůl a pepř
  16. Vmícháme cukr, trochu scezené vody a vaříme dalších 10 minut
  17. Pro krémovější konzistenci odebereme trochu čočky, kterou rozmixujeme dohladka a poté jí vrátíme zpět do hrnce a promícháme
  18. Čočku ochutnáme a popřípadě dochutíme podle našich preferencí
  19. Na smaženou cibulku si na malé pánvičce současně smícháme olej s nakrájenou cibulí
  20. Pomalu jí zahříváme na střední teplotě, dokud není zlatohnědá, přibližně 10-12 minut
  21. Cibulku dáme stranou a na stejné pánvi si usmažíme volské oko
  22. Na středně rozehřátou pánev si rozklepneme vejce a přiryté pokličkou ho vaříme, dokud není bílek zcela uvařený
  23. Čočku na kyselo podáváme posypanou smaženou cibulkou, s volským okem a nakrájenou kyselou okurkou
krémová čočka s kyselou okurkou a volským okem.
Zdroj: verygoodcook.com

Kyselá červená čočka s lilkem

Okořeňte večeři tímto super zdravým receptem s vysokým obsahem vlákniny, nabitým železem a počítá se jako 4 z vašich 5 jídel denně – je to navíc levné!

Co budeme potřebovat

  1. 100 g červené čočky
  2. Lžička kurkumy
  3. Lžíce tamarindové pasty
  4. Cibule (nakrájená na plátky)
  5. Stroužek česneku (prolisovaný)
  6. Kousek zázvoru (nastrouhaný)
  7. Lžička kari
  8. Lilek (nakrájený na plátky)
  9. 500 ml vody

Postup

  1. Čočku, kurkumu a tamarindovou pastu zalijeme 500 ml vody
  2. Přidáme sůl a začneme vařit
  3. Čočku vaříme 15 minut, dokud nám nezměkne
  4. Z hrnce odstraníme veškerou pěnu, která se nám vytvořila
  5. Mezitím si na vetší pánvi rozehřejeme olej
  6. Přidáme cibuli, česnek a zázvor
  7. Opékáme dozlatova asi 5 minut
  8. Do směsi na pánvi přidáme kari a vaříme další 2 minuty
  9. Přidáme čočku a pokračujeme ve vaření dalších 10 minut
  10. Vedle si rozehřejeme pánev na velmi vysokou teplotu
  11. Lilek potřeme olejem a okořeníme
  12. Okořeněné plátky lilku na pánvi smažíme z každé strany 2-3 minuty
  13. Čočku na kyselo podáváme s opečeným lilkem

Čočku můžete podávat i s uvařenou basmati rýží, limetkovým nebo mangovým chutney a koriandrem.

Bezmasá verze luštěninového pokrmu s lilkem a zeleninou.
Zdroj: cookieandkate.com

Čočka na kyselo s klobásou

Dopřejte svému rozpočtu na potraviny oddych, s tímto lahodným receptem na sladkokyselou čočku. Čočka je nejen levná, ale také plná živin, jako je vláknina, železo a fosfát.

Co budeme potřebovat

  1. 600 ml kuřecího vývaru
  2. 450 g čočky
  3. 2 bobkové listy
  4. Lžička soli
  5. 75 g másla
  6. 2 cibule
  7. Lžička kari
  8. 50 ml červeného vinného octa
  9. 50 ml medu
  10. Lžička oregana
  11. Lžička worcesterské omáčky
  12. Klobásu s vysokým obsahem masa (alespoň 85 %)
  13. 3 stroužky česnek (nakrájený na kostičky)

Postup

  1. Do velkého hrnce přidáme vývar, čočku a bobkové listy
  2. Čočku začneme vařit na střední teplotu
  3. Vaříme, dokud se vývar z většiny nevyvaří, přibližně 15-20 minut
  4. Když se čočka vaří, nakrájíme si na kostičky cibuli a orestujeme jí na másle
  5. Restujeme jí, dokud není zlatavá
  6. Do hrnce s čočkou přidáme zbylé ingredience a orestovanou cibulku i s máslem
  7. Vše smícháme dohromady a sundáme z plotny
  8. Čočku necháme 15 minut odpočívat
  9. Když čočka odpočívá, na pánvi, kde jsme restovali cibulku, opečeme rovnoměrně ze všech stran klobásu
  10. Opékáme jí 10-15 minut na mírnou teplotu, aby se prohřála i uvnitř a na povrchu byla křupavá
  11. K tomuto receptu na čočku na kyselo se skvěle hodí i kyselé okurky, které hezky zneutralizují mastnou chuť klobásy
Výživná uvařená luštěnina s klobásou a další zeleninou.
Zdroj: delishknowledge.com

Čočka na kyselo se slaninou

Vykouzlete s pár základními ingrediencemi oběd pro celou rodinu, který bude jednak výborně chutnat a za druhé vám ušetří spoustu času a peněz.

Co budeme potřebovat

Na čočku

  1. Lžíce oleje
  2. 170 g slaniny
  3. Cibule (nakrájená nadrobno)
  4. Mrkev (nakrájená na kostičky)
  5. Lžíce kmínu
  6. 2 lžičky pálivé papriky
  7. 2 lžičky sladké papriky
  8. 300 g čočky
  9. 350 ml vývaru
  10. 2 bobkové listy
  11. 3 lžíce bílého vína (nebo jablečného octa)
  12. Lžíce citronové šťávy
  13. Sůl
  14. Pepř
  15. Lžíce cukru
  16. 2 lžíce petrželky

K servírování

  1. zakysaná smetana
  2. paprika
  3. Lžíce másla

Postup

  1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme olej
  2. Přidáme 100 g slaniny, cibuli a mrkev
  3. Opékáme, dokud slanina není vypražená a cibule zlatavá
  4. Přidáme kmín a papriku
  5. Vaříme na střední teplotu, dokud se koření nerozvoní
  6. Vmícháme čočku a promícháme
  7. Poté přidáme vývar, tymián a bobkové listy
  8. Směs přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a čočku vaříme 25-35 minut
  9. Vaříme, dokud čočka nezměkne a vývar se nevyvaří
  10. Pokud jsme zvolili hnědou čočku, tak pozor, aby se nerozvařila, protože se vaří rychleji než čočka zelená
  11. K čočce přidáme ocet, šťávu z citronu a zbylé koření
  12. Přidáme cukr a ochutnáme
  13. Podle vlastních preferencí dokořeníme, aby měla čočka vyváženou sladko kyselou chuť
  14. Sundáme z plotny a necháme 10 minut odpočívat
  15. Na menší pánvi si na másle orestujeme zbylou slaninu
  16. Slaninu vypražíme, aby byla na skus křupavá
  17. Uvařenou čočku na kyselo podáváme se zakysanou smetanou, posypanou vypraženou slaninou a paprikou
Čočka se zeleninou a slaninou servírovaná v miskách.
Zdroj: healthyseasonalrecipes.com

Pokud vám uvařená kyselá čočka ještě zbyde na druhý den, je možné z ní udělat polévku a to úplně snadným způsobem. Jednoduše přidejte vodu nebo vývar a rozmixujte tyčovým mixérem.

Pokud dáváte přednost husté polévce, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, brambory vývar a nakonec mražený hrášek nebo konzervované scezené a propláchnuté bílé fazole.

Podávejte se zakysanou smetanou a velkou hrstí nasekaného čerstvého kopru. Pro další inspiraci na lahodné polévky se podívejte na tyto polévkové recepty z čočky.

Kyselá čočka s cibulkou a špeclemi

Tento klasický německý pokrm je plný bílkovinou nabité čočky, slaniny a zeleniny. Recept na čočku na kyselo v tomto podání má velmi hustou konzistenci a je doplněný tradičním švábském špecle spolu s německým kvalitním vepřovým párkem.

Co budeme potřebovat

  1. 5 plátků slaniny (nakrájené na kostičky)
  2. Velká cibule (nakrájená nadrobno)
  3. Lžíce másla
  4. Mrkev (nastrouhaná)
  5. Pórek (nakrájený nadrobno)
  6. 500 g čočky
  7. 600 ml hovězího vývaru
  8. Lžička soli
  9. Bobkový list
  10. Lžička pepře
  11. Lžička cukru
  12. 25 ml bílého octa
  13. Nasekaná čerstvá petrželka
  14. Špecle
  15. Vepřové párky (s vysokým obsahem masa min. 90 %)

Postup

  1. Slaninu si opečeme na středně rozpáleném hrnci
  2. Přidáme cibuli a pokračujeme ve vaření, přibližně 5-7 minut
  3. Cibule nám musí zesklovatět
  4. Přidáme máslo, mrkev a pórek
  5. Vaříme dalších 5 minut
  6. Přidáme čočku, vývar a bobkový list
  7. Promícháme a dochutíme solí, pepřem a cukrem
  8. Celou směs přivedeme k varu
  9. Snížíme teplotu a přikryjeme poličkou
  10. Takto čočku vaříme asi 40 minut, dokud není měkká
  11. Poté přidáme ocet a petržel
  12. Pokračujeme ve vaření dalších 5 minut
  13. Pokud se vám čočka zdá příliš hustá, naředíme jí trochou vývaru
  14. Ochutnáme a čočku dochutíme pepřem, solí nebo octem
  15. Hotovou kyselou čočku sundáme z plotny a necháme jí na 10 minut odpočívat
  16. Mezitím si podle návodu připravíme špecle a vepřové párky
  17. Uvařené špecle podáváme s čočkou na kyselo, párky a kyselou okurkou
Červená čočka s indickým chlebem a zakysanou smetanou.
Zdroj: biancazapatka.com

Čočka se v obchodech prodává v několika různých odrůdách. Mezi nejčastěji používaný druh se řadí čočka hnědá a čočka zelená. Ale jsou tu i další méně známe odrůdy jako například černá čočka a červená čočka.

Každý druh má svá specifika, která je dobrá před vlastním vařením znát, abychom dosáhli toho nejlepšího výsledku. Čočka hnědá a zelená je bohatá na kyselinu listovou a železo, proto se doporučuje těm, kteří trpí chudokrevností. Tuto čočku je nutné před samotným vařením odmočit ve studené vodě. A je výborná na přípravu polévek.

Červená čočka je dobrým zdrojem železa, selenu, fosforu a dalších látek, které umožnují rovnoměrné uvolňování glukózy do krve, proto je ideální surovinou pro diabetiky nebo někoho kdo drží dietu, zároveň je skvělým zdrojem bílkovin pro miminka, když přechází na tuhou stravu.

Černá čočka takzvaná beluga má vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Její velkou výhodou je, že se před vlastním vařením nemusí namáčet, proto je skvělou surovinou, pro ty kdo vaření nemohou věnovat dostatek času.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X