Hledáte nápad pro výborný, rychlý, ale levný oběd? S těmito recepty na čočku na kyselo zabijete všechny mouchy jednou ranou!
Pokrmy nejsou náročné, prakticky vám bude stačit jeden hrnec.
A jsou i neskutečně lahodné, čočka se přímo rozplývá na jazyku.
Čočka na kyselo s vejcem a smaženou cibulkou
Klasický „one pot“ recept neboli jídlo uvařené v jednom hrnci. Tento recept na kyselou čočku je opravdu chutné, snadno se připravuje a je vysoce výživné. Sladkokyselá chuť zelené čočky je dokonale vyvážená díky octu, cibuli, soli a černému pepři.
Co budeme potřebovat
Na čočku
- 450 g zelené čočky
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce oleje
- 180 g cibule (nadrobno nakrájené)
- 60 ml octa (nebo bílého vína)
- Lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- Lžíce cukru
Na smaženou cibulku
- 2 lžíce oleje
- 120 g cibule (nadrobno nakrájené)
Na přílohu
- Volské oko
- Nakládané okurky
- Nasekaná čerstvá petrželka
Postup
- Čočku si důkladně propláchneme pod studenou vodou
- Scedíme jí do velké mísy
- Přidáme vodu, tak aby byla přibližně 5 centimetrů nad čočkou
- Čočku necháme takto odmočit minimálně hodinu, nejlépe však přes noc
- Odmočenou čočku i s vodou přelijeme do většího hrnce
- Přidáme bobkové listy a přivedeme jí k varu
- Když se čočka začne vařit, teplotu snížíme na střední teplotu a dále vaříme v odkrytém hrnci
- Vaříme jí přibližně 15-18 minut, dokud není zcela změklá
- Ale pozor, by se nezačala rozpadat
- Když má čočka správnou strukturu, vyhodíme bobkové listy
- Čočku přecedíme přes síto do velké mísy
- Scezenou vodu si schováme a dáme stranou
- Na střední teplotu si v hrnci zahřejeme rostlinný olej
- Přidáme cibuli a vaříme, dokud nám nezesklovatí
- Přidáme uvařenou čočku, ocet, sůl a pepř
- Vmícháme cukr, trochu scezené vody a vaříme dalších 10 minut
- Pro krémovější konzistenci odebereme trochu čočky, kterou rozmixujeme dohladka a poté jí vrátíme zpět do hrnce a promícháme
- Čočku ochutnáme a popřípadě dochutíme podle našich preferencí
- Na smaženou cibulku si na malé pánvičce současně smícháme olej s nakrájenou cibulí
- Pomalu jí zahříváme na střední teplotě, dokud není zlatohnědá, přibližně 10-12 minut
- Cibulku dáme stranou a na stejné pánvi si usmažíme volské oko
- Na středně rozehřátou pánev si rozklepneme vejce a přiryté pokličkou ho vaříme, dokud není bílek zcela uvařený
- Čočku na kyselo podáváme posypanou smaženou cibulkou, s volským okem a nakrájenou kyselou okurkou

Kyselá červená čočka s lilkem
Okořeňte večeři tímto super zdravým receptem s vysokým obsahem vlákniny, nabitým železem a počítá se jako 4 z vašich 5 jídel denně – je to navíc levné!
Co budeme potřebovat
- 100 g červené čočky
- Lžička kurkumy
- Lžíce tamarindové pasty
- Cibule (nakrájená na plátky)
- Stroužek česneku (prolisovaný)
- Kousek zázvoru (nastrouhaný)
- Lžička kari
- Lilek (nakrájený na plátky)
- 500 ml vody
Postup
- Čočku, kurkumu a tamarindovou pastu zalijeme 500 ml vody
- Přidáme sůl a začneme vařit
- Čočku vaříme 15 minut, dokud nám nezměkne
- Z hrnce odstraníme veškerou pěnu, která se nám vytvořila
- Mezitím si na vetší pánvi rozehřejeme olej
- Přidáme cibuli, česnek a zázvor
- Opékáme dozlatova asi 5 minut
- Do směsi na pánvi přidáme kari a vaříme další 2 minuty
- Přidáme čočku a pokračujeme ve vaření dalších 10 minut
- Vedle si rozehřejeme pánev na velmi vysokou teplotu
- Lilek potřeme olejem a okořeníme
- Okořeněné plátky lilku na pánvi smažíme z každé strany 2-3 minuty
- Čočku na kyselo podáváme s opečeným lilkem
Čočku můžete podávat i s uvařenou basmati rýží, limetkovým nebo mangovým chutney a koriandrem.

Objevte podobné tipy
Čočka na kyselo s klobásou
Dopřejte svému rozpočtu na potraviny oddych, s tímto lahodným receptem na sladkokyselou čočku. Čočka je nejen levná, ale také plná živin, jako je vláknina, železo a fosfát.
Co budeme potřebovat
- 600 ml kuřecího vývaru
- 450 g čočky
- 2 bobkové listy
- Lžička soli
- 75 g másla
- 2 cibule
- Lžička kari
- 50 ml červeného vinného octa
- 50 ml medu
- Lžička oregana
- Lžička worcesterské omáčky
- Klobásu s vysokým obsahem masa (alespoň 85 %)
- 3 stroužky česnek (nakrájený na kostičky)
Postup
- Do velkého hrnce přidáme vývar, čočku a bobkové listy
- Čočku začneme vařit na střední teplotu
- Vaříme, dokud se vývar z většiny nevyvaří, přibližně 15-20 minut
- Když se čočka vaří, nakrájíme si na kostičky cibuli a orestujeme jí na másle
- Restujeme jí, dokud není zlatavá
- Do hrnce s čočkou přidáme zbylé ingredience a orestovanou cibulku i s máslem
- Vše smícháme dohromady a sundáme z plotny
- Čočku necháme 15 minut odpočívat
- Když čočka odpočívá, na pánvi, kde jsme restovali cibulku, opečeme rovnoměrně ze všech stran klobásu
- Opékáme jí 10-15 minut na mírnou teplotu, aby se prohřála i uvnitř a na povrchu byla křupavá
- K tomuto receptu na čočku na kyselo se skvěle hodí i kyselé okurky, které hezky zneutralizují mastnou chuť klobásy

Čočka na kyselo se slaninou
Vykouzlete s pár základními ingrediencemi oběd pro celou rodinu, který bude jednak výborně chutnat a za druhé vám ušetří spoustu času a peněz.
Co budeme potřebovat
Na čočku
- Lžíce oleje
- 170 g slaniny
- Cibule (nakrájená nadrobno)
- Mrkev (nakrájená na kostičky)
- Lžíce kmínu
- 2 lžičky pálivé papriky
- 2 lžičky sladké papriky
- 300 g čočky
- 350 ml vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 lžíce bílého vína (nebo jablečného octa)
- Lžíce citronové šťávy
- Sůl
- Pepř
- Lžíce cukru
- 2 lžíce petrželky
K servírování
- zakysaná smetana
- paprika
- Lžíce másla
Postup
- Ve velkém hrnci si rozehřejeme olej
- Přidáme 100 g slaniny, cibuli a mrkev
- Opékáme, dokud slanina není vypražená a cibule zlatavá
- Přidáme kmín a papriku
- Vaříme na střední teplotu, dokud se koření nerozvoní
- Vmícháme čočku a promícháme
- Poté přidáme vývar, tymián a bobkové listy
- Směs přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a čočku vaříme 25-35 minut
- Vaříme, dokud čočka nezměkne a vývar se nevyvaří
- Pokud jsme zvolili hnědou čočku, tak pozor, aby se nerozvařila, protože se vaří rychleji než čočka zelená
- K čočce přidáme ocet, šťávu z citronu a zbylé koření
- Přidáme cukr a ochutnáme
- Podle vlastních preferencí dokořeníme, aby měla čočka vyváženou sladko kyselou chuť
- Sundáme z plotny a necháme 10 minut odpočívat
- Na menší pánvi si na másle orestujeme zbylou slaninu
- Slaninu vypražíme, aby byla na skus křupavá
- Uvařenou čočku na kyselo podáváme se zakysanou smetanou, posypanou vypraženou slaninou a paprikou

Pokud vám uvařená kyselá čočka ještě zbyde na druhý den, je možné z ní udělat polévku a to úplně snadným způsobem. Jednoduše přidejte vodu nebo vývar a rozmixujte tyčovým mixérem.
Pokud dáváte přednost husté polévce, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, brambory vývar a nakonec mražený hrášek nebo konzervované scezené a propláchnuté bílé fazole.
Podávejte se zakysanou smetanou a velkou hrstí nasekaného čerstvého kopru. Pro další inspiraci na lahodné polévky se podívejte na tyto polévkové recepty z čočky.
Kyselá čočka s cibulkou a špeclemi
Tento klasický německý pokrm je plný bílkovinou nabité čočky, slaniny a zeleniny. Recept na čočku na kyselo v tomto podání má velmi hustou konzistenci a je doplněný tradičním švábském špecle spolu s německým kvalitním vepřovým párkem.
Co budeme potřebovat
- 5 plátků slaniny (nakrájené na kostičky)
- Velká cibule (nakrájená nadrobno)
- Lžíce másla
- Mrkev (nastrouhaná)
- Pórek (nakrájený nadrobno)
- 500 g čočky
- 600 ml hovězího vývaru
- Lžička soli
- Bobkový list
- Lžička pepře
- Lžička cukru
- 25 ml bílého octa
- Nasekaná čerstvá petrželka
- Špecle
- Vepřové párky (s vysokým obsahem masa min. 90 %)
Postup
- Slaninu si opečeme na středně rozpáleném hrnci
- Přidáme cibuli a pokračujeme ve vaření, přibližně 5-7 minut
- Cibule nám musí zesklovatět
- Přidáme máslo, mrkev a pórek
- Vaříme dalších 5 minut
- Přidáme čočku, vývar a bobkový list
- Promícháme a dochutíme solí, pepřem a cukrem
- Celou směs přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a přikryjeme poličkou
- Takto čočku vaříme asi 40 minut, dokud není měkká
- Poté přidáme ocet a petržel
- Pokračujeme ve vaření dalších 5 minut
- Pokud se vám čočka zdá příliš hustá, naředíme jí trochou vývaru
- Ochutnáme a čočku dochutíme pepřem, solí nebo octem
- Hotovou kyselou čočku sundáme z plotny a necháme jí na 10 minut odpočívat
- Mezitím si podle návodu připravíme špecle a vepřové párky
- Uvařené špecle podáváme s čočkou na kyselo, párky a kyselou okurkou

Čočka se v obchodech prodává v několika různých odrůdách. Mezi nejčastěji používaný druh se řadí čočka hnědá a čočka zelená. Ale jsou tu i další méně známe odrůdy jako například černá čočka a červená čočka.
Každý druh má svá specifika, která je dobrá před vlastním vařením znát, abychom dosáhli toho nejlepšího výsledku. Čočka hnědá a zelená je bohatá na kyselinu listovou a železo, proto se doporučuje těm, kteří trpí chudokrevností. Tuto čočku je nutné před samotným vařením odmočit ve studené vodě. A je výborná na přípravu polévek.
Červená čočka je dobrým zdrojem železa, selenu, fosforu a dalších látek, které umožnují rovnoměrné uvolňování glukózy do krve, proto je ideální surovinou pro diabetiky nebo někoho kdo drží dietu, zároveň je skvělým zdrojem bílkovin pro miminka, když přechází na tuhou stravu.
Černá čočka takzvaná beluga má vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Její velkou výhodou je, že se před vlastním vařením nemusí namáčet, proto je skvělou surovinou, pro ty kdo vaření nemohou věnovat dostatek času.