Což takhle dát si kebab?
A což si ho takhle připravit přímo doma?
Ano i vy si můžete tuto dobrotu připravit ve vaší kuchyni a rozdíl mezi kupovaným bude pouze v tom, že bude uvařen s láskou a z těch nejlepších ingrediencí.
Pojďme si představit ty nejlepší recepty na domácí kebab.
Domácí döner kebab v tortille
Na tento recept je nejlepší použít kuřecí stehna bez kosti. Místo kuřecího můžete použít třeba jehněčí nebo hovězí. Hotovým masem můžete naplnit tortillu jak je tomu v tomto receptu, nebo jím zkrátka naplňte svůj talíř a přikusujte pečivo.
Ingredience na maso
- 1 kg stehenních řízků bez kosti
- Olivový olej
Ingredience na marinádu
- Kelímek bílého jogurtu
- 3 stroužky nadrceného česneku
- 1 lžička koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky sladké papriky (nebo pikantní)
- 1 lžička mletého pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžíce citronové šťávy (nebo kvalitní citronky)
- 2 lžíce olivového oleje
Pro podávání
- Tortillové placky
Postup
- Smíchejte ingredience na marinádu ve velké misce.
- Nakrájejte maso na na kostičky a přidejte do připravené marinády, dobře promíchejte
- Zakryjte alobalem a nechte marinovat v lednici minimálně 3 hodiny, ideální na 24 hodin. Pokud necháte jen 3 hodiny, přidejte navíc 1/2 lžičky soli.
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Vyberte si pánev takové velikosti, aby špízy zůstaly podepřeny na stěnách pánve.
- Vyjměte kuře z ledničky a rozdělte kuřecí kousky na 2 hromádky.
- Vezměte kus kuřecího masa a poté navlékněte na špíz. Opakujte a přitlačte kuře těsně k sobě. Opakujte s dalším špízem.
- Podepřete 2 špízy na okrajích pekáče. Povrch pokapejte olejem.
- Špízy pečte po dobu 35 minut nebo dokud povrch není zlatavý s některými spálenými kousky.
- Polévejte lžící kuřecí šťávou. Poté špízy otočte, pokapejte olejem a pečte ještě 25 minut.
- Po upečení znovu přelijte šťávou a nechte 5 minut stát.
- Hotové špízy postavte svisle nebo pod úhlem a maso nakrájejte na tenké plátky.
- Tortillu naplňte dostatečným množstvím masa, případně přidejte zeleninu dle chuti, zabalte a podávejte.

Domácí vepřový barbecue kebab
V zemích středního východu se toto maso z náboženských důvodů nepřipravuje. Vy si ale kebab můžete s tímto masem připravit a potěšit tím své strávníky. Kebab podávejte s pita chlebem, v tortille nebo jen tak s pečivem.
Ingredience
- 500g vepřové kýty (nebo jakékoliv vepřové maso)
- 1 hrnek bílého cukru
- 1 hrnek sójové omáčky
- 1 cibuli nakrájenou na kostičky
- 5 stroužků nadrceného česneku
- 1 lžička mletého černého pepře
Postup
- Cukr, sójovou omáčku, cibuli, česnek a černý pepř smíchejte ve velké misce.
- Nakrájejte vepřové maso na kostky, přidejte do mísy a promíchejte.
- Zakryjte alobalem a nechte v lednici nejméně 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Předehřejte troubu na 200°C nebo v případě funkce grilu na 180°C.
- Navlékněte vepřové maso na špízy a pečte v předehřáté troubě dozlatova až do mírného spálení. (10-13 minut z každé strany).
- Hotové maso odřezávejte ze špízu svisle na tenké plátky.
- Naplňte libovolné pečivo, např. tortillu nebo pita chléb a podávejte s jakýmkoliv dresingem a zeleninou.

TIP: Milovníci špízů pozor! Nahlédněte a připravte si ten nejlepší špíz ať už s masem nebo třeba s ovocem.
Objevte podobné tipy
Domácí kuřecí kebab
Nejoblíbenějším masem, které se na tento pokrm používá je právě kuřecí. Vyzkoušejte jej i vy u sebe doma a všem se jistě budou sbíhat sliny.
Ingredience
- 1kg kuřecích prs nebo stehenních řízků bez kosti
Ingredience na marinádu
- 150 g přírodního bílého jogurtu
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 0,5 lžičky skořice
- 0,5 lžičky sušeného chilli (více dle preferencí)
- 3 stroužky česneku
- Kůra a šťáva z 1 citronu
- Sůl a mletý pepř
Postup
- Ve velké misce dobře promíchejte ingredience na marinádu.
- Kuřecí maso nakrájejte na kostky a přidejte do marinády.
- Vše řádně promíchejte, mísu zabalte alobalem a nechte marinovat v lednici po dobu 2 hodin, nejlépe přes noc.
- Namarinované maso navlékejte na špejle nebo špíz a dejte péct do předehřáté trouby asi na 20 minut.
- Během pečení můžete 1-2x polít šťávou, které maso pustí. Maso tak bude šťavnatější.
- Po upečení maso ze špízů odkrájejte svisle na plátky.
- Hotovým masem naplňte tortillu či pita chléb, přidejte dresink, zeleninu a podávejte.

Jehněčí kebab v domácím pita chlebu
Připravte si trochu odlišný kebab a to s jehněčím masem. Ukážeme si také, jak upéct svůj vlastní pita chléb, který se s tímto masem bude skvěle doplňovat.
Ingredience na kebab
- 600g jehněčího masa
- 1 lžíce skořice
- 3 lžíce mletého kmínu
- Špetka muškátového oříšku
- 1 stroužek česneku
- 1 hřebíček
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 svazek ředkviček
- 10 plátků salátové okurky
- Jarní cibulka
- Salát
- Citronová šťáva
- 250ml bílého jogurtu
- Špetka koření garam masala
Ingredience na pita chléb
- 200g hladké mouky
- 200g celozrnné mouky
- 5g sušeného droždí
- 0,5 lžíce soli
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 300ml teplé vody
- Špetka cukru
- Rostlinný olej
Postup
- Nejprve si zadělejte na chléb.
- Smíchejte mouku, droždí, sůl, špetku cukru. Poté přilijte olivový olej s teplou vodou a vypracujte hladké těsto.
- Těsto propracujte na pomoučněném vále alespoň 5 minut. V případě, je-li těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
- Z těsta vytvarujte kouli, potřete ji olivovým olejem a nechte ji v misce kynout alespoň 90 minut.
- Mezitím si nakrájejte maso na kostky, dejte do mísy a smíchejte se skořicí, kmínem, muškátovým oříškem, česnekem a 2 lžícemi oleje.
- Dochuťte solí a pepřem a nechte marinovat, zatímco si připravíte salátovou zeleninu.
- Smíchejte nakrájené ředkvičky, okurku, jarní cibulku a salát s citronovou šťávou.
- Namarinované maso napichujte na špíz a dejte péct v zapékací míse alespoň na 20 minut. (Při pečení polejte šťávou, kterou maso pustí)
- Po vykynutí těsta na chléb potřete plech olejem. Těsto vyklopte na vál, rozdělte na 6 kousků, které vytvarujte do koulí.
- Každou kouli rozválejte na placku 6mm tlustou a dejte péct na 7-10 minut. Placky se zpravidla nafouknou a chytnou zlatavou barvu.
- Na hotový pita chléb nakrájejte maso ze špízů, nandejte salát, polijte trochou jogurtu a posypte garam masala.

Stroje na domácí kebab
Dnes jsou na trhu elektroniky nejrůznější vymoženosti. Nemusíte ani vlastnit bistro či restauraci prodávající kebab. Stačí si pořídit elektrický gril na grilování masa z pohodlí domova. Díky tomuto přístroji si budete moci grilované maso všeho druhu dopřát po celý rok.
Inspirujte se, jak správně grilovat, jakou marinádu použít, jaké přílohy nebo omáčky jsou ty nejlepší.
Pro inspiraci při výběru toho ideálního grilu pro vás následujte hodnocení nejlepších elektrických shashlibnits. Jistě vás nadchnou a vy si budete grilované pokrmy dopřávat jak jen libo ráčí.
A jak vlastně vznikl kebab?
Historie kebabu se datuje v Turecku, odkud jsou první zmínky o tomto pokrmu. Původně se kebab připravoval pečením masa na horizontálním grilu, později se maso vrstvilo na rožeň.
Později po 25 letech vznikl název kebab, tentokrát ve městě Bursa, kde jistý řezník zpracoval jehněčí maso na mleté a poté jej navrstvil mezi plátky masa. Po jeho ugrilování jej podával s jogurtem a máslíčkem na chlebových plackách. Právě v Burse vznikl název döner kebab.