Už jste někdy vyzkoušeli recept na kynutý bramborák z trouby?
Je to skvělá alternativa, ke klasickému smaženému na pánvi.
Je zdravější, chutnější a můžete ho zakousnout vlastně úplně ke všemu.
Zkusíte ho?
Kynutý bramborák z trouby
Tato kynutá placička z brambor je něco, jako chutný bramborový koláček. Při pečení vám vznikne kapsička, kterou lze naplnit libovolnou náplní podle chuti. Samotné těsto je velmi jemné, proto ho můžete podávat buď k dobrému masu, jako je recept na hovězí maso s pepřem, nebo bramborák zakusovat k indickému butter chicken!
Co budeme potřebovat
- 100 ml teplého mléka
- 150 g vařených brambor
- 150 g mouky
- 25 g másla
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička suchého droždí
- 10 g čerstvého droždí
Postup
- Do teplého mléka přidejte cukr a droždí, nechte 5-10 minut odstát, dokud se droždí nerozpustí.
- Uvařené brambory rozmělníme na pyré, přidáme máslo a sůl.
- Poté přidáme mléko s droždím.
- Postupně přidáváme mouku, hněteme v měkké těsto. Těsto hněteme přibližně 5 minut.
- Těsto dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě 40–60 minut kynout, dokud se nezdvojnásobí.
- Uhněteme těsto, rozdělíme na 8 kuliček o hmotnosti 50–55 g.
- Zapněte troubu, aby se zahřála na 200 stupňů.
- Každou kuličku vyválejte na placičku o průměru 12 cm.
- Snažte se je opatrně vyválet, aby se těsto nepotrhalo, protože při pečení bude otvorem unikat vzduch a bramborák se příliš nenafoukne.
- Pečte 4 koláče na jednom plechu v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 8-10 minut.

Kynutý bramborový koláč z droždí se sýrovou náplní
Tento recept na kynutý bramborák z trouby se sýrovou a bramborovou náplní je tradičním pokrmem osetské kuchyně. Příprava koláče je celkem jednoduchá. Nejprve si připravte kynuté těsto, poté uvařte bramborovou kaši se strouhaným sýrem a nakonec ho podávejte jako vydatnou přílohu k salátu Caesar.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 5 g suchého droždí
- 1 lžička cukru
- 300 ml vody nebo mléka
- 400-450 g mouky
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
Na náplň
- 350 g brambor
- 250 g slaného sýra
- Sůl
- Mletý černý pepř
- Máslo
Postup
- Na kynuté těsto rozpusťte droždí v míse s vlažným mlékem nebo vodě s 1 lžičkou cukru.
- Přidejte 2-3 lžíce mouky, dobře promíchejte metličkou.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut.
- Na těsto přidejte sůl a 1/3 prosáté mouky do droždí v míse a dobře promíchejte.
- Poté přidejte 1/3 mouky a znovu dobře promíchejte.
- Přidejte olej a zbývající mouku.
- Z těsta vytvarujte kouli a vložte do mísy lehce vymazané tukem.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.
- Připravte si náplň.
- Brambory oloupeme, dáme do hrnce a podlijeme vodou.
- Brambory vařte asi 25 minut do změknutí.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Přidejte k bramborám a promíchejte.
- Pomocí tyčového mixéru vše zpracujte na pyré.
- Pyré podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
- Troubu předehřejte na 250 °C.
- Poprašte pracovní plochu trochou mouky.
- Těsto opatrně prohněteme a rozdělíme na 3 díly a vytvarujeme kuličky a zploštěte je.
- Doprostřed dejte náplň.
- Okraje placičky k sobě přitiskněte přes náplň a vytvarujte kuličku.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Povrch kuliček lehce propíchejte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.
- V předehřáté troubě na střední příčce pečete asi 15 minut do zlatova.
- Vyjměte plech s bramborákem z trouby.
- Bramborák potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
K vydatnému a zdravému obědu se určitě hodí i nějaký dobrý nápoj. Ten si nejlépe připravíte doma, protože budete vědět, co do něj dáváte. S tím vám pomůže SodaStream, podívejte se na naší recenzi, kde zjistíte, jaký vybrat.

Objevte podobné tipy
Pečená bramborová placka v troubě
Spotřebovat kaši z předešlého dne je občas pěkný oříšek. S naším receptem na kynutý bramborák z trouby to jde raz dva. Dalším skvělým způsobem, jak kaši spotřebovat je ji zapéct v troubě s masem, jako v našich receptech.
Co budeme potřebovat
- 20 ml teplého mléka
- 1 lžíce másla
- 200 g bramborové kaše
- 1 rozšlehané vejce
- 200 g mouky
- 10 g suchého droždí
- 50 ml mléka
- 1 lžička citronové kůry
Postup
- Smíchejte teplé mléko s droždím a nechte 10 min odstát.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci másla a naběhnuté droždí do kaše.
- Přidejte 1 rozšlehané vejce, mouku, mléko a citronovou kůru.
- Směs vložte na pečící papír a vytvarujte placku.
- Pečte v troubě na 180 stupňů 15 – 20 minut.

Jak využít zbytky brambor?
Bramborové placky s brokolicí a sýrem
Je to přeměna bramborové kaše ze smetanové na křupavou. Naplňte je česnekem, brokolicí a ostrým čedarem, poté obalte ve strouhance.
Plněné lištové těsto bramborami
Náplň připravíte tak, že uvaříte trochu mrkve a smícháme se zbylou bramborovou kaší, vařenou cibulí, hráškem, koriandrem, mátou, garam masalou, serrano a solí. Po lžících směs naskládejte na čtverečky z listového těsta, přeložte, zmačkněte a upečte.
Čokoládový bramborový koláč s ganache
Víme, že to zní divně. Ale v tomto čokoládovém koláči jsou zbytky bramborové kaše s klasickými ingrediencemi, jako jsou cukr, mouka, máslo a rozpuštěná čokoláda.
Pečené brambory se smetanovou omáčkou z bílého pepře
Připravte si bešamel ochucenou bílým pepřem, který dodá zemitou chuť a ochutí vaše zbylé pečené brambory.
Pečené brambory s krémovým pažitkovým pestem
Pokud máte upečené brambory, vydlabejte dužinu a smíchejte ji s česnekem, rukolou, jarní cibulkou, pažitkou a olivovým olejem. Slupku brambor naplňte směsí a pečte 20 minut, dokud náplň na povrchu nezhnědne.
Bramborová pórková polévka
Začněte změkčením pórku v holandské troubě, poté přidejte uvařené brambory a vodu. Rozmixujte v mixéru a voilà!