Vynikající recepty na nakynutý bramborák upečený v troubě je ta správná alternativa, pokud chcete jíst zdravěji

Už jste někdy vyzkoušeli recept na kynutý bramborák z trouby?

Je to skvělá alternativa, ke klasickému smaženému na pánvi.

Je zdravější, chutnější a můžete ho zakousnout vlastně úplně ke všemu.

Zkusíte ho?

Kynutý bramborák z trouby

Tato kynutá placička z brambor je něco, jako chutný bramborový koláček. Při pečení vám vznikne kapsička, kterou lze naplnit libovolnou náplní podle chuti. Samotné těsto je velmi jemné, proto ho můžete podávat buď k dobrému masu, jako je recept na hovězí maso s pepřem, nebo bramborák zakusovat k indickému butter chicken!

Co budeme potřebovat

  • 100 ml teplého mléka
  • 150 g vařených brambor
  • 150 g mouky
  • 25 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička suchého droždí
  • 10 g čerstvého droždí

Postup

  • Do teplého mléka přidejte cukr a droždí, nechte 5-10 minut odstát, dokud se droždí nerozpustí.
  • Uvařené brambory rozmělníme na pyré, přidáme máslo a sůl.
  • Poté přidáme mléko s droždím.
  • Postupně přidáváme mouku, hněteme v měkké těsto. Těsto hněteme přibližně 5 minut.
  • Těsto dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě 40–60 minut kynout, dokud se nezdvojnásobí.
  • Uhněteme těsto, rozdělíme na 8 kuliček o hmotnosti 50–55 g.
  • Zapněte troubu, aby se zahřála na 200 stupňů.
  • Každou kuličku vyválejte na placičku o průměru 12 cm.
  • Snažte se je opatrně vyválet, aby se těsto nepotrhalo, protože při pečení bude otvorem unikat vzduch a bramborák se příliš nenafoukne.
  • Pečte 4 koláče na jednom plechu v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 8-10 minut.
Bramborová placka upečená v troubě.
Zdroj: diyjoy.com

Kynutý bramborový koláč z droždí se sýrovou náplní

Tento recept na kynutý bramborák z trouby se sýrovou a bramborovou náplní je tradičním pokrmem osetské kuchyně. Příprava koláče je celkem jednoduchá. Nejprve si připravte kynuté těsto, poté uvařte bramborovou kaši se strouhaným sýrem a nakonec ho podávejte jako vydatnou přílohu k salátu Caesar.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 5 g suchého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml vody nebo mléka
  • 400-450 g mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Na náplň

  • 350 g brambor
  • 250 g slaného sýra
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Máslo

Postup

  • Na kynuté těsto rozpusťte droždí v míse s vlažným mlékem nebo vodě s 1 lžičkou cukru.
  • Přidejte 2-3 lžíce mouky, dobře promíchejte metličkou.
  • Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut.
  • Na těsto přidejte sůl a 1/3 prosáté mouky do droždí v míse a dobře promíchejte.
  • Poté přidejte 1/3 mouky a znovu dobře promíchejte.
  • Přidejte olej a zbývající mouku.
  • Z těsta vytvarujte kouli a vložte do mísy lehce vymazané tukem.
  • Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.
  • Připravte si náplň.
  • Brambory oloupeme, dáme do hrnce a podlijeme vodou.
  • Brambory vařte asi 25 minut do změknutí.
  • Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Přidejte k bramborám a promíchejte.
  • Pomocí tyčového mixéru vše zpracujte na pyré.
  • Pyré podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
  • Troubu předehřejte na 250 °C.
  • Poprašte pracovní plochu trochou mouky.
  • Těsto opatrně prohněteme a rozdělíme na 3 díly a vytvarujeme kuličky a zploštěte je.
  • Doprostřed dejte náplň.
  • Okraje placičky k sobě přitiskněte přes náplň a vytvarujte kuličku.
  • Plech vyložte pečícím papírem.
  • Povrch kuliček lehce propíchejte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.
  • V předehřáté troubě na střední příčce pečete asi 15 minut do zlatova.
  • Vyjměte plech s bramborákem z trouby.
  • Bramborák potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

K vydatnému a zdravému obědu se určitě hodí i nějaký dobrý nápoj. Ten si nejlépe připravíte doma, protože budete vědět, co do něj dáváte. S tím vám pomůže SodaStream, podívejte se na naší recenzi, kde zjistíte, jaký vybrat.

Sýrem naplněný bramborák upečený v torubě.
Zdroj: twoplaidaprons.com

Pečená bramborová placka v troubě

Spotřebovat kaši z předešlého dne je občas pěkný oříšek. S naším receptem na kynutý bramborák z trouby to jde raz dva. Dalším skvělým způsobem, jak kaši spotřebovat je ji zapéct v troubě s masem, jako v našich receptech.

Co budeme potřebovat

  • 20 ml teplého mléka
  • 1 lžíce másla
  • 200 g bramborové kaše
  • 1 rozšlehané vejce
  • 200 g mouky
  • 10 g suchého droždí
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička citronové kůry

Postup

  • Smíchejte teplé mléko s droždím a nechte 10 min odstát.
  • Přidejte 1 polévkovou lžíci másla a naběhnuté droždí do kaše.
  • Přidejte 1 rozšlehané vejce, mouku, mléko a citronovou kůru.
  • Směs vložte na pečící papír a vytvarujte placku.
  • Pečte v troubě na 180 stupňů 15 – 20 minut.
Věž s malých bramboráčků z bramborové kaše.
Zdroj: theanthonykitchen.com

Jak využít zbytky brambor?

Bramborové placky s brokolicí a sýrem
Je to přeměna bramborové kaše ze smetanové na křupavou. Naplňte je česnekem, brokolicí a ostrým čedarem, poté obalte ve strouhance.

Plněné lištové těsto bramborami
Náplň připravíte tak, že uvaříte trochu mrkve a smícháme se zbylou bramborovou kaší, vařenou cibulí, hráškem, koriandrem, mátou, garam masalou, serrano a solí. Po lžících směs naskládejte na čtverečky z listového těsta, přeložte, zmačkněte a upečte.

Čokoládový bramborový koláč s ganache
Víme, že to zní divně. Ale v tomto čokoládovém koláči jsou zbytky bramborové kaše s klasickými ingrediencemi, jako jsou cukr, mouka, máslo a rozpuštěná čokoláda.

Pečené brambory se smetanovou omáčkou z bílého pepře
Připravte si bešamel ochucenou bílým pepřem, který dodá zemitou chuť a ochutí vaše zbylé pečené brambory.

Pečené brambory s krémovým pažitkovým pestem
Pokud máte upečené brambory, vydlabejte dužinu a smíchejte ji s česnekem, rukolou, jarní cibulkou, pažitkou a olivovým olejem. Slupku brambor naplňte směsí a pečte 20 minut, dokud náplň na povrchu nezhnědne.

Bramborová pórková polévka
Začněte změkčením pórku v holandské troubě, poté přidejte uvařené brambory a vodu. Rozmixujte v mixéru a voilà!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X