Houby shiitake v 5 vynikajících receptech. Užijte si jejich jedinečnou chuť!

Shiitake jsou lahodné, zemité houby s bohatou chutí umami.

My jsme si pro vás tentokrát připravili ty nejchutnější recepty s shiitake v hlavní roli, díky kterým se do této houby zamilujete!

Zkuste je grilované, pečené i restované.

Skvělé jsou ve všech podobách!

Pikantní shiitake s česnekem a skleněnými nudlemi

Tyto pikantní houby shiitake s česnekem, chilli a nudlemi z mungo fazolí jsou skvělým rychlým letním pokrmem, který zvládnete uvařit bez dlouhého času stráveného u sporáku. Snadno se připravuje a potřebujete na něj pouhých 10 ingrediencí!

Co budete potřebovat

  • 16 středních hub shiitake
  • 1 a 1/2 lžíce lisovaného česneku
  • 2 červené thajské chilli papričky, nakrájené
  • 50 g vlasových nudlí z mungo fazolí
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 a 1/2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 3 lžíce horké vody
  • 3/4 lžičky cukru
  • 1 lžíce čerstvého koriandru, nakrájeného

Postup

  • Přiveďte k varu vodu ve středním hrnci.
  • Odstraňte stonky z hub shiitake a houby opláchněte, abyste odstranili nečistoty.
  • Přidejte nasekaný česnek a nasekané chilli do malé žáruvzdorné misky.
  • Dejte stranou.
  • Když se voda vaří, přidejte do ní nudle z mungo fazolí.
  • Uvidíte, jak okamžitě změknou, když se dotknou horké tekutiny.
  • Nudle vyjměte sítkem nebo naběračkou na těstoviny, sceďte a dejte stranou.
  • Přidejte houby do vroucí vody a blanšírujte do měkka, asi 2 minuty.
  • Sceďte, a když jsou dostatečně vychladlé, abyste je mohli uchopit, nožem do nich udělejte hluboké rýhy v křížovém vzoru.
  • Houby potřete ústřicovou omáčko.   
  • Vezměte malé množství skleněných nudlí a vytvořte z nich hnízdo kolem ukazováčku a prostředníčku.
  • Umístěte hnízdo na vrchol každé houby.
  • V malém hrnci rozehřejte olej, dokud se nebude třpytit.
  • Česnek a chilli papričky zalijte asi 1 lžící horkého oleje a zbytek oleje dejte zpět na sporák, aby zůstal teplý.
  • Do směsi česneku a chilli přidejte světlou sójovou omáčku, horkou vodu a cukr.
  • Míchejte, dokud se vše nespojí, a lžičkou nandejte směs na každé hnízdo nudlí.
  • Zbylou omáčkou rovnoměrně pokapejte i houby.
  • Znovu zahřejte olej, dokud se nebude třpytit, a opatrně nalijte malé množství na každou houbu.
  • Česnek na nudlích by měl při kontaktu prskat.
  • Posypte koriandrem a podávejte.
Houby s česnekem, chilli a nudlemi z mungo fazolí na talíři.
www.thewoksoflife.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze indukčních varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Pečené houby shiitake

Pečené shiitake jsou vynikající, když se podávají samotné jako svačinka i jako příloha či předkrm. Navíc jsou hotové za méně než 20 minut!

Co budete potřebovat

  • 500 g hub shiitake
  • 3 lžíce olivového nebo avokádového oleje
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 lžíce nasekané plocholisté petrželky (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Plech s okraje vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  • Dejte shiitake do cedníku a proplachujte je pod studenou tekoucí vodou po dobu 30-45 sekund a přitom s nimi pohybujte, abyste je zbavili všech nečistot.
  • Kloboučky hub přeneste na čistou utěrku a osušte papírovými utěrkami.
  • Přendejte shiitake na připravený plech.
  • Pokapejte olivovým olejem a posypte solí a pepřem.
  • Pomocí čistých rukou promněte, abyste se ujistili, že jsou rovnoměrně potažené olejem a kořením.
  • Kloboučky hub uspořádejte na plechu v jedné vrstě směrem dolů.
  • Pečte v předehřáté troubě 10 minut, vyjměte z trouby, otočte a pečte dalších 8–10 minut, nebo dokud nejsou větší houby na okrajích křupavé a menší křupavé po celém povrchu.
  • Ochutnejte a v případě potřeby přidejte sůl či pepř.
  • Přendejte na servírovací talíř a volitelně ozdobte čerstvými bylinkami.
Upečené houby s čerstvými bylinkami na talíři se lžící.
www.foolproofliving.com

Máme pro vás i 5 netradičních receptů na placky s houbami. Vyzkoušejte je všechny!

Shiitake restované s černým pepřem a čerstvým rozmarýnem

Tento snadný a zdravý vegetariánský recept na houby shiitake vařené s černým pepřem, balzamikovým octem a čerstvým rozmarýnem je vynikající jako příloha či skvěle funguje v kombinaci s těstovinami, na toastech či steaku.

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 8 snítek rozmarýnu
  • 500 g hub shiitake, nakrájených na plátky a zbavených tuhých nožiček
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • ¼ lžičky čerstvého černého pepře

Postup

  • V případě potřeby houby očistěte papírovou utěrkou.
  • Zahřejte velkou pánev na středně vysoké teplotě.
  • Když je horká, přidejte olivový olej.
  • Vložte 5 snítek rozmarýnu do olivového oleje a nechte cca 30 sekund lehce prskat.
  • Přidejte nakrájené houby a osolte.
  • Vařte cca 3-5 minut, nebo dokud houby nepustí vodu a nezačnou hnědnout.
  • Přidejte balzamikový ocet a promíchejte.
  • Přidejte černý pepř (začněte ¼ lžičkou) a ochutnejte.
  • Pokud máte rádi pikantnější, přidejte další pepř.
  • Vařte 1 minutu nebo dokud se všechen balzamikový ocet nevsákne nebo neodpaří.
  • Odstraňte snítky rozmarýnu z pánve.
  • Houby servírujte se snítkami čerstného rozmarýnu.
  • Nechte si chutnat!
Houby vařené s černým pepřem, balzamikovým octem a čerstvým rozmarýnem na talíři.
www.eatsimplefood.com

Zeleninová polévka s shiitake a miso pastou

Vyzkoušejte tento recept na zdravou, sytou polévku, která vás skvěle zahřeje a uspokojí vaše chuťové buňky! Kombinaci tofu, pak choi, shiitake, bílé miso pasty a zázvoru prostě nejde odolat.

Co budete potřebovat

  • 1 balení extra pevného tofu
  • 3 pak choi (oddělte bílou a zelenou část)
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 280 g hub shiitake, nakrájených na plátky
  • 1 šálek nasekané mrkve
  • 3 jarní cibulky, nakrájené + další na ozdobu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • sušené červené chilli (volitelně)

Postup

  • Tofu sceďte, zabalte ho do savých ubrousků či utěrky a zatižte ho alespoň na 20 minut, aby se z něj uvolnil nálev.
  • Nožem rozdělte pak choi na stonky a vršky.
  • Stonky a vršky dejte zvlášť stranou a každou část nakrájejte na menší kousky.
  • Do velkého polévkového hrnce přidejte ¼ šálku vývaru a nastavte teplotu na středně vysokou.
  • Nasekaný česnek restujte 2 minuty za stálého míchání, aby se nepřipálil.
  • Česnek přidejte do vývaru v hrnci.
  • Dále přidejte houby, bílou část pak choi, nasekanou mrkev a jarní cibulku a míchejte 2 minuty.
  • Přidejte zbytek vývaru, bílou miso pastu, sójovou omáčku a sušený česnek a nechte polévku přivést k varu.
  • Snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut.
  • Nakrájejte tofu na kostičky a přidejte ho do hrnce spolu se zelenou částí pak choi.
  • Vařte po dobu 5 minut.
  • Podávejte s nakrájenou jarní cibulkou a volitelně i se sušeným červeným chilli.
Polévka z tofu, pak choi, hub, bílé miso pasty a zázvoru ve dvou malých hrncích na dřevěném prkýnku. Vedle je mistička chilli, velká lžíce a mistička s jarní cibulkou.
www.tastingtable.com

Pokud jste fanoušci asijské kuchyně, pak určitě oceníte i naše recepty na čínské polévky, které jsou jednoduché a zaberou vám málo času. Nezapomněli jsme na vás ani s oblíbenou pikantní kyselou polévkou!

Grilované houby shiitake s umami máslem

Tak tohle je naprostá delikatesa! Pokud chcete překvapit své hosty na letní grilovačce, připravte jim tuto pochoutku, po které se budou oblizovat.

Co budete potřebovat

  • 8 velkých nebo 16 malých hub shiitake
  • olivový olej

Na umami máslo:

  • 40 g másla, změklého
  • 3 g sušené řasy kombu, jemně umleté ​​v mlýnku na koření
  • ¼ sušené houby shiitake, jemně umleté ​​v mlýnku na koření
  • 1 lžička pražených sezamových semínek
  • ¼ lžičky rybí omáčky
  • ¼ lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • ¼ lžičky bílé miso pasty

Postup

  • Rozpalte si gril.
  • Máslo dejte do misky se ¾ lžičky mletého kombu, ¼ lžičky mletého shiitake a  zbývajícími ingrediencemi na umami máslo a dobře promíchejte.
  • Z hub vyhoďte tuhé stonky, potřete olejem, dochuťte solí a grilujte na vysokém ohni za občasného obracení, dokud nezezlátnou a nezměknou (4–6 minut).
  • Chcete-li podávat, naaranžujte horké houby na talíř žábrami nahoru a naplňte je lžičkou umami másla.
  • Dobrou chuť!
Houby z grilu plněné ochuceným máslem servírované na talíři s vidličkou.
www.gourmettraveller.com.au

Jak shiitake správně očistit?

  • Namočte papírovou utěrku a jemně otřete klobouček každé houby. Nezapomeňte vyčistit i zadní stranu.  Odstraňte veškeré viditelné nečistoty nebo zbytky, které se skrývají pod žábrami nebo kolem nich.
  • Můžete také použít odstředivku na salát, což vám zabere méně času než čistit každou houbu zvlášť. Vložte shiitake do odstředivky na salát a oplachujte je pod studenou vodou po dobu 30–45 sekund. Ihned odstřeďte, abyste odstranili co nejvíce tekutiny. Pokud nemáte odstředivku na salát, můžete použít cedník. Jednoduše houby rychle opláchněte, každou otřete suchou kuchyňskou utěrkou a nechte je uschnout na vzduchu.
  • Je populárním mýtem, že stonky hub shiitake jsou jedovaté a v důsledku toho nepoživatelné. Ve skutečnosti jsou tyto stonky technicky jedlé a jedovaté nejsou. Přesto většina lidí stonky nekonzumuje, protože mají nepříjemnou dřevitou chuť a jsou příliš vláknité a žvýkací. Skvěle se však hodí do vývarů, kterým dodají bohatou chuť umami.

Houby shiitake nejen že skvěle chutnají, ale jsou také velmi zdravé. Tyto houby jsou základním prvkem mnoha pokrmů asijské kuchyně. Možná si nejste jisti, jak je vařit, pokud jste je ještě nikdy nezkoušeli. Možná si ani nejste jisti, kde je můžete koupit a jak je skladovat. V našem komplexním článku o shiitake se dozvíte vše nutné, co potřebujete vědět, než si je doma připravíte.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X