Důležité vitamíny a kde je hledat

Jako vitamíny jsou označovány látky, které jsou v malém množství nezbytné pro naše zdraví a nacházíme je v naší smíšené stravě. Z vitamínů, které jsou pro náš organismus nejdůležitější, jich dnes uvádíme pět.

Druhy vitamínů

Ke každému z níže uvedených základních vitamínů je připojena informace, v kterých hlavních potravinách je najdeme. Recepty na zpracování surovin obsahujících příslušné vitamíny můžete najít v jednotlivých rubrikách A-Z receptů.

Vitamín A

Vitamín A posiluje zrak, ochraňuje sliznici a pokožku, dobře působí i na růst vlasů. Je obsažen v tuku, máslu, sýrech a vejcích. Ze zeleniny si jej naše tělo dokáže vyrobit z karotenu, který se nachází ve špenátu, v kapustě, rajčatech, hlávkovém salátu. V ovoci je karoten obsažen zejména v meruňkách. U zelenin je karotenu v zevních listech větší množství než ve vnitřních. Vitamín A je rozpustný v tucích, proto například při dušení mrkve nebo jiné zeleniny, přidáváme alespoň malé množství tuku. Vitamín A se poškozuje dlouhým ohříváním, proto volíme rychlejší úpravu a podávání čerstvých, ne ohřívaných pokrmů.

Vitamín B1

Vitamín B1 je velmi potřebný pro správnou činnost nervové soustavy. V potravě ho získáváme z droždí, hrachu, vepřového masa, ledvinek, ovesných vloček, obilnin a tmavého chleba. U obilnin je obsažen těsně pod slupkou obilných zrn, proto se snažíme využívat celozrnné mouky, která je v tomto směru vitamínově bohatší než vymílaná mouka. Vitamín B1 je rozpustný ve vodě a vůči teplu je poměrně odolný.

Vitamín B2

Vitamín B2 tvoří tkáně. Je obsažen v mléce, obilninách, čerstvém mase, vejcích, zelí, kapustě špenátu, zeleném hrášku a jiných zeleninách. Dále vitamín B2 najdeme v čerstvých houbách, játrech a ledvinkách.

Vitamín C

Vitamín C snižuje únavu, zvyšuje odolnost proti infekčním nákazám a zlepšuje hojení ran. Velmi důležitý je tím, že snižuje riziko kornatěni cév. Obsažen je především v ovoci a zelenině, nejvíce vitamínu C je v citrusových plodech. Bohatým zdrojem vitamínu C jsou ale také syrové papriky, šťáva z rajčat a částečně i zelí. Snažíme se proto využít sezónních vlivů, kdy je ovoce i zelenina čerstvé a nepříliš dlouho skladované a podáváme je v syrovém stavu, pokud možno co nejčastěji. Ovoce i zeleninu čistíme a krájíme pouze nerezovými nástroji a pracujeme rychle, abychom oba druhy nevystavovali oxidaci a tím snížení obsahu vitamínu. Ze stejných důvodů při tepelné úpravě volíme šetrnější postupy.

Vitamín D

Vitamín D pomáhá při stavbě kostí a napomáhá správnému hospodaření našeho těla s vápníkem. Vitamín D najdeme v rybím tuku, mořských rybách, mléku, máslu a vejcích. Mořské ryby doplňují naši stravu také jódem.

Rady na závěr

Jistě není možné každý připravovaný pokrm přepočítávat na denní potřebnou dávku vitamínů. Je ale jistě možné snažit se o co nejpestřejší složení stravy jak pro dospělé, tak pro děti. Dostatek důležitého vitamínu C pak zajistíme přídavky k hlavním denním pokrmům. Může to být syrové ovoce nebo zelenina, upravená jako zeleninová obloha či salát, zelené natě na pomazánky nebo ovocné nebo zeleninové nápoje.
 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *