Málokdo rád tráví v kuchyni věčnost.
Zároveň byste ale rádi své rodině dopřáli chutné a vydatné jídlo.
Přesně proto pro vás máme recepty na gnocchi se sýrovou omáčku v 5 lahodných variantách.
Zkuste je s kuřecím masem, brokolicí nebo artyčoky!
Gnocchi s omáčkou ze 3 sýrů
Kdo by nemiloval sýr! A co teprve takovou omáčku ze 3 druhů sýrů promíchanou s bramborovými noky! Ozdobte praženými vlašskými ořechy a čerstvou pažitkou a získáte tak jednoduché, ale gurmánské jídlo.
Co budete potřebovat
- 1 šálek jemně nastrouhaného parmazánu
- 1/2 šálku mascarpone
- 1/4 šálku mléka
- 100 g jemného plísňového sýra
- 625 g bramborových noků
- 2/3 šálku nahrubo nasekaných vlašských ořechů, opražených
- 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- rukola, k servírování
Postup
- Parmazán, mascarpone, mléko a plísňový sýr dejte do hrnce na střední teplotu.
- Zahřívejte za častého míchání 3 až 4 minuty nebo dokud nebudete mít hladkou omáčku (směs nenechte dojít k varu).
- Dochuťte pepřem.
- Mezitím vařte gnocchi v hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu, dokud nezměknou.
- Sceďte a vraťte do hrnce.
- Přidejte sýrovou omáčku.
- Promíchejte
- Gnocchi nandejte do misek.
- Navrch dejte vlašské ořechy a pažitku.
- Podávejte s rukolou.

Bramborové noky s brokolicí a sýrovou omáčkou
Připravte si rychlou bezmasou večeři, kterou zvládnete připravit za 20 minut a ještě si na ní pochutná celá rodina!
Co budete potřebovat
- 800 g gnocchi
- 1 brokolice nakrájená na růžičky velikosti sousta
- 150 g krémového sýra
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 1 lžička italského koření
- ¾ šálku kuřecího vývaru
- ½ šálku strouhaného parmazánu
- ½ lžičky vloček červeného chilli nebo podle potřeby
- sůl a pepř dle potřeby
Postup
- Přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci, přidejte gnocchi a vařte podle návodu na obalu, většinou to bývají 2-3 minuty.
- Uvařené gnocchi poznáte podle toho, že vyplavou na hladinu vody.
- Gnocchi poznáte, že jsou uvařené, když vyplavou na hladinu vody.
- Gnocchi vyndejte děrovanou lžící z vroucí vody a dejte je stranou.
- Do vroucí vody přidejte růžičky brokolice, vypněte plamen a pokračujte v přípravě krémové omáčky.
- Rozehřejte pánev na středně vysokém plameni, dokud nebude horká, přidejte máslo a olivový olej a zahřívejte, dokud se nerozpálí a máslo se nerozpustí.
- Orestujte nakrájenou cibuli, dokud nebude měkká a voňavá, přidejte krémový sýr a kuřecí vývar a promíchejte.
- Přidejte italské koření, vločky chilli a parmazán a míchejte, dokud se parmazán nerozpustí.
- Brokolici sceďte a přidejte do omáčky, vařte 1 minutu nebo dokud se omáčka mírně nezredukuje.
- Uvařené gnocchi vmíchejte do omáčky, ochutnejte a podle potřeby osolte a přidejte černý pepř.
- Nechte ještě 2-3 minuty provařit, omáčka by v tuto chvíli měla být zredukovaná a krémová.
- Sundejte z ohně a ihned podávejte s kapkou čerstvě vymačkané citronové šťávy.
- Nechte si chutnat!

Možná vás budou zajímat naše recenze pánví německé značky Woll. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Gnocchi se sýrem, hráškem a šunkou
Jednodušší recept už snad ani nemůže existovat! A přitom je tak chutný. Bramborové noky podávané se sýrovou omáčkou, hráškem a nakrájenou šunkou si zamilují nejen vaše děti.
Co budete potřebovat
- 500 g gnocchi
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 1/2 šálku strouhaného čedaru
- 1/3 šálku strouhaného sýra Asiago
- 1/3 šálku strouhaného parmazánu
- 1/2 šálku mraženého hrášku
- 200 g šunky nakrájené na kostičky
Postup
- Vodu v hrnci přiveďte k varu na vysokém plameni.
- Přidejte gnocchi a vařte, dokud nevyplavou na povrch.
- Sceďte a dejte stranou, dokud nebudete připraveni k použití.
- Umístěte velkou pánev s vysokým okrajem na střední plamen a přidejte máslo.
- Jakmile je máslo rozpuštěné, přidejte česnek a restujte asi 30 sekund, dokud nebude voňavý.
- Vmíchejte mouku.
- Pomalu zašlehejte mléko.
- Neustále šlehejte, dokud není směs hladká a nezačne lehce houstnout.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka.
- Snižte teplotu na minimum.
- Přidejte všechen sýr, hrášek a šunku.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Vmíchejte gnocchi a podávejte teplé.

A co naše recepty na dýňové gnocchi? Dýni používáme buď přímo do noků nebo do omáčky. Navíc pro vás máme i veganskou a bezlepkovou variantu, takže u nás si přijde na své úplně každý!
Bramborové noky s artyčoky a baby špenátem
Perfektní dekadentní příloha nebo hlavní chod z jedné pánve, které přijdete na chuť! Nezašpiníte hromadu zbytečného nádobí, pokrm máte na talíři za pár minut a přitom se jedná o takovou lahůdku.
Co budete potřebovat
- 230 g sýra Philadelphia, změkčeného
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 šálek kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 500 g gnocchi
- 400 g konzervovaných artyčoků (balených ve vodě), propláchnutých, scezených a nakrájených
- 2 šálky čerstvého baby špenátu
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmazánu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Philadephii nechte chvíli odležet na lince.
- Artyčoky nakrájejte nahrubo.
- Přidejte olivový olej do pánve na střední plamen.
- Vmíchejte Philadephii, dokud se nerozpustí.
- Přidejte česnek a vařte asi minutu.
- Přilijte kuřecí vývar a omáčku míchejte, dokud nebude hladká.
- Přidejte gnocchi a artyčoky.
- Promíchejte.
- Přidejte do pánve baby špenát.
- Zakryjte pánev a nechte 5 minut vařit.
- Vmíchejte sýr a nechte gnocchi vařit odkryté dalších pár minut, dokud nebudou hotové.
- Pokrm podle potřeby dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.

Gnocchi s kuřecím masem, sýrem a slaninou
Bramborové noky, křupavá slanina, jemné kuřecí maso a krémová sýrová omáčka! Už se vám sbíhají sliny? Tak se pojďte podívat na náš recept.
Co budete potřebovat
- 6 plátků slaniny nakrájených na malé kousky
- 2 kuřecí prsa nakrájená na kousky velikosti sousta
- 1 velký stroužek česneku, nasekaný
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1 špetka italského koření
- 500 g nevařených gnocchi
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V hluboké pánvi na středně vysokém ohni opečte slaninu, dokud není křupavá (asi 10 minut).
- Mezitím si připravte maso.
- Jakmile je slanina hotová, vyjměte ji z pánve a na pánvi nechte asi lžíci tuku.
- Zbytek tuku vyhoďte nebo uložte pro jiné použití.
- Přidejte maso do pánve a restujte 2-3 minuty za častého míchání, nebo dokud zvenku nezbělá.
- Pokud se kuře při pokusu o zamíchání lepí, dejte mu trochu více času, aby se přirozeně uvolnilo.
- Do pánve přidejte česnek a pořádně promíchejte.
- Snižte teplotu na střední a poté do pánve přidejte kuřecí vývar, smetanu, italské koření, gnocchi a slaninu.
- Dobře promíchejte.
- Zakryjte pánev a vařte 4 minuty.
- Sundejte pokličku a vařte ještě několik minut, dokud omáčka nezhoustne podle vašich představ, občas promíchejte.
- Vmíchejte parmazán a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Ihned podávejte.

Vyzkoušejte i naše další recepty na křehké kuřecí maso s nadýchanými gnocchi. Připravte si tuto lahůdku jako praví Italové!
A jak se vám naše dnešní recepty na gnocchi se sýrovou omáčkou líbily? Napište nám do komentářů!