Nemůžete se dočkat, až vám do nosem zavane libá vůně grilovaného masa?
Patří grilování mezi vaše oblíbené odpočinkové činnosti?
Pak rozhodně vyzkoušejte také grilované ryby. V současné době již naštěstí nejste odkázáni jen na vlastnoruční lov ryb, ale můžete si je koupit v obchodě. A to buď mražené, nebo chlazené.
Grilovaná ryba v alobalu
Na přípravu ryby grilované v alobalu si přichystejte tresku. Tato mořská ryba má velmi chutné bílé maso, které patří mezi nejoblíbenější.
INGREDIENCE:
- filé z tresky
- 2 malá rajčata
- 1 paprika
- středně velká cibule
- 2 malé žampiony nebo hlíva ústřičná
- listová petržel
- lžička másla
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
POSTUP:
- Připravíme si filé z tresky, které omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme.
- Rybu položíme na alobal, jemně zakápneme šťávou z citronu, přidáme nasekanou petrželovou nať.
- Na rybu vložíme plátek másla a nasypeme směs nakrájených rajčat, papriky a hub.
- Vše opatrně zabalíme, abychom neprotrhli alobal, čímž by nám utíkala pryč šťáva.
- Dobře rozpálíme gril a grilujeme asi 10 minut.
- Podávat můžeme se suchým bílým vínem.
Tip: K přípravě tohoto receptu se skvěle osvědčí grilovací pánev. Už nějakou doma máte? Najděte tu svou v recenzi grilovacích pánví.
Objevte podobné tipy
Grilovaná ryba v misce
Pro grilování ryb se dnes prodávají drátěné ploché košíčky nebo misky, ve kterých ryba drží tvar a zabrání se tak rozpadu masa.
Grilování s touto pomůckou je vhodné zvláště tehdy, kdy máme k dispozici opravdu mimořádně křehkou rybu.
INGREDIENCE:
- ryba bez kůže – losos nebo treska
- máslo
- olivový olej
- cukr
- citron
- tabasco
POSTUP:
- Nejprve si připravíme marinádu na rybu. V kastrolu necháme teplem na sporáku spojit máslo, olej, šťávu z citronu a tabasco. Marinádu nalijeme do misky.
- Lososa nebo tresku omyjeme a osušíme a naložíme asi na půl hodiny do marinády.
- Potom rybu vložíme do grilovací misky a grilujeme asi 12 minut.
Grilovaná ryba na roštu
Mezi běžné venkovní grily můžeme zařadit mřížkové grily nebo grily s lávovým kamenem.
Oba druhy grilů dobře rozehřejeme tak, aby poskytovaly jen sálavé teplo, v žádném případě negrilujeme nad plameny.
Gril před vložením masa potřeme olejem, stejně jako porce nebo kusy masa a grilujeme za častého obracení a potírání olejem.
INGREDIENCE:
- sladkovodní ryba – pstruh
- čerstvé byliny – tymián, nať petržele
- olivový olej
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Pstruha dobře omyjeme a osušíme.
- Pak ho z venku i zevnitř osolíme a ochutíme pepřem.
- Do vnitřku ryby vložíme čerstvé byliny.
- Připravíme si gril, který pořádně roztopíme na vysokou teplotu.
- Pstruha položíme na rozpálený rošt a grilujeme – z každé strany asi 10 minut.
- Nezapomeňte během grilování maso obracet, aby se vám nespálilo.
Jako hlavní přílohu ke grilovaným rybám podáváme pečivo nebo pečené brambory a pestrou zeleninovou oblohu nebo zeleninový salát.
Samotné maso můžeme doplnit a současně i dochutit již zmíněným bylinkovým máslem nebo různými studenými omáčkami.
Pokud byste raději zdravější ryby, zkuste naše tipy na ryby nalehko.
Už jste zkusili ryby dát zaudit do Muurikka Smoker? Vřele doporučuji. http://www.gril-muurikka.cz/muurikka-smoker-a317