Luxusní recepty na ananas na grilu 5x jinak. Zpestřete své letní grilovačky touto pochoutkou!

Máte už dost složitého pečení různých buchet a dortů, abyste potěšili svou rodinu sladkým moučníkem?

Vyzkoušejte naše recepty na grilovaný ananas, který nejen že poslouží jako skvělý dezert, ale můžete ho podávat i jako předkrm či přílohu k masu či rybám.

Ochutnejte variantu s javorovým máslem, rumovou omáčkou či limetkovým karamelem.

Zní to lahodně, že ano?

Tak se na to pojďme společně podívat!

Grilovaný ananas s rumovou omáčkou

Ochutnejte tento snadný a naprosto delikátní dezert z grilu, který oceníte nejen při letních grilovačkách! Sladké plátky ananasu doplněné kopečkem vanilkové zmrzlina, lahodnou rumovou omáčkou a praženými mandlemi si prostě zamilujete.

Co budete potřebovat

  • 1 ananas, oloupaný a nakrájený na 6-8 kroužků (jádro odstraňte)
  • 1/2 šálku tmavého rumu
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 2 lžičky másla (volitelně)
  • 1/4 lžičky mleté ​​skořice
  • špetka soli
  • vanilková zmrzlina a pražené nakrájené mandle k podávání

Postup

  • Předehřejte gril na 200 °C.
  • Očistěte a naolejujte rošty.
  • Ananas oloupejte, nakrájejte na 6-8 kroužků o tloušťce přibližně 2 cm a kroužky zbavte jádřince.
  • Kolečka ananasu lehce potřete olejem nebo rozpuštěným máslem.
  • Zatímco se gril předehřívá, smíchejte třtinový cukr, rum, skořici, máslo (pokud ho používáte) a špetku soli.
  • Směs přiveďte k varu a vše promíchejte.
  • Snižte teplotu na středně nízkou a nechte omáčku vařit, dokud nebude zredukovaná a dostatečně hustá, asi 5 minut.
  • Omáčku nalijte do sklenice nebo servírovací misky a dejte stranou, zatímco se ananas griluje.
  • Kolečka ananasu položte na gril a přiklopte víkem.
  • Grilujte 2–3 minuty, nebo dokud ananas nezezlátne a nebudou na něm stopy po grilování, poté kolečka otočte a grilujte další 2–3 minuty.
  • Vyjměte ananas z grilu a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny, rumovou omáčkou a opraženými nakrájenými mandlemi.
Sladké plátky grilovaného ananasu doplněné kopečkem vanilkové zmrzlina, lahodnou rumovou omáčkou a praženými mandlemi na talíři se lžící.
www.reciperunner.com

Grilované pokrmy si můžete připravit i na některé z grilovacích pánví, které jsou na trhu dostupné. Podívejte se na naše recenze litinových pánví, mezi kterými najdete i pánve vhodné na grilování.

Ananas z grilu s limetkovým karamelem

Tak tohle je opravdová lahůdka! Proč péct složité dezerty, když stačí zapnout gril, položit na něj ochucený ananas a podávat ho s luxusním karamelem s limetkou, kokosovou smetanou a chilli? Tak si ho spolu pojďme společně připravit!

Co budete potřebovat

  • 1 ananas, oloupaný a zbavený jádřince, nakrájený na osminky
  • kůra z 1 limetky
  • ¼ šálku třtinového cukru
  • ¼ lžičky chilli vloček

Na limetkový karamel:

  • 1 šálek cukru
  • ½ šálku kokosové smetany
  • šťáva a kůra z 1 limetky
  • ¼ lžičky chilli vloček

Postup

  • Smíchejte kůru z 1 limetky, ¼ hrnku třtinového cukru a chilli vločky směsí potřete kousky ananas.
  • Ananas položte na gril a grilujte, dokud lehce nezuhelnatí.
  • Do hrnce dejte šálek třtinového cukru a vařte, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje.
  • Přidejte kokosovou smetanu.
  • Vařte, dokud není karamel hladký.
  • Přidejte limetkou šťávu a kůru a chilli vločky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Grilovaný ananas podávejte pokapaný karamelem.
Ochucené kousky ogrilovaného ananasu s karamelem s limetkou, kokosovou smetanou a chilli na talíři.
www.farmtofork.com.au

Grilovaný ananas s pikantní medovou polevou

Tyto grilované kousky ananasu s polevou z medu, limetky, skořice a jalapeňos jsou skvělou inspirací na letní pokrm, který si zamiluje snad každý. Můžete je podávat jako předkrm, přílohu či dezert.

Co budete potřebovat

  • 1 zralý ananas
  • 10 špejlí (dřevěných nebo ocelových)

Na medovou polevu:

  • ½ šálku medu
  • 1 velká limetka
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky soli
  • 1 malá paprička jalapeňo

Postup

  • Pokud používáte dřevěné špejle, nechte je před grilováním namočené ve vodě alespoň 30 minut.
  • Vyčistěte gril a zapněte jej na vysokou teplotu, aby byla jeho vnitřní teplota asi 200 stupňů Celsia.
  • Mezitím si nakrájejte ananas na 10 kousků, které později napíchnete na špejle.
  • Přidejte ingredience na polevu do malé misky a promíchejte.
  • Do středu každého kousku ananasu zapíchněte špejli.
  • Nemusíte ananas propíchnout skrz na skrz, ale zastavte se cca 2,5 cm od horní části.
  • Takto připravené špízy položte na talíř a potřete je z obou stran polevou.
  • Špízy položte na gril přímo nad plameny a zavřete víko.
  • Asi po 5 minutách je polijte polevou.
  • Znovu zavřete víko.
  • Špízy grilujte pouze z jedné strany.
  • Jakmile se na ananasu objeví zuhelnatělé stopy po grilování, vyjměte ho z grilu a položte na velký plochý servírovací talíř.
  • Potřete špízy zbylou polevou a před podáváním nechte alespoň 15 minut chladit.
  • Užijte si to!
Grilované kousky ananasu s polevou z medu, limetky, skořice a jalapeňos na špejlích servírované na talíři.
www.alekasgettogether.com

Čekáte návštěvu a chcete jim připravit něco dobrého a netradičního ke kávě? S našimi recepty na ananasové buchty nemůžete sáhnout vedle! Vyzkoušejte bábovku, chlebíček nebo obrácený koláč. Nebudou chybět ani oblíbené řezy na plech.


Ananasové čtvrtky na grilu s javorovým máslem

Ogrilovaný čerstvý ananas politý máslem s javorovým sirupem a posypaný ořechy má dokonalý elegantní nádech, který ocení všichni vaši hosté. Připravte jim tuto dobrotu a vždy se k vám budou rádi vracet!

Co budete potřebovat

  • 1/4 šálku javorového sirupu
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného
  • 1 čerstvý ananas
  • 2 lžíce nasekaných makadamových nebo lískových ořechů, opražených

Postup

  • Smíchejte sirup a máslo a dejte stranou.
  • Ananas podélně rozčtvrťte a horní část nechte připojenou.
  • Navlhčete papírovou utěrku olejem na vaření a pomocí kleští s dlouhou rukojetí olej rozetřete na grilovací rošt, aby se lehce potáhl.
  • Ananas grilujte bez víka na středním ohni 5 minut.
  • Otočte, potřete javorovým máslem a grilujte dalších 5–7 minut nebo dokud nebude ananas hotový.
  • Potřete grilovaný ananas javorovým máslem a posypte ořechy.
  • Podávejte se zbylým javorovým máslem.
  • Dobrou chuť!
Ogrilovaný čerstvý ananas politý máslem s javorovým sirupem a posypaný ořechy na talíři.
www.tasteofhome.com

Grilovaný ananas s pomerančovou polevou

Tento recept vám od začátku do konce zabere pouhých 20 minut a výsledkem bude sladký, pikantní a šťavnatý sen! Grilovaný ananas podávejte jako snadný předkrm, přílohu nebo dezert.

Co budete potřebovat

  • 1 zralý ananas
  • 4 lžíce másla
  • 1/3 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku pomerančové šťávy
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžíce limetkové šťávy nebo více podle chuti

Postup

  • Ananas oloupejte a nakrájejte podélně na osm klínků; odstraňte jádřinec.
  • Klínky ananasu vyskládejte na pečicím plech s okrajem a dejte stranou.
  • V malém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
  • Přidejte třtinový cukr a míchejte, aby se rozpustil.
  • Opatrně vmíchejte pomerančovou šťávu, nechte probublat a poté přidejte chilli, sůl, pepř a hřebíček.
  • Zvyšte plamen, přiveďte k varu a vařte, dokud se směs nezredukuje na asi ½ šálku a nezhoustne do řídké sirupovité konzistence.
  • Sundejte z ohně a vmíchejte limetkovou šťávu.
  • Nechte několik minut vychladnout a poté nalijte přibližně 2/3 polevy na ananas.
  • Promíchejte.
  • Zbývající polevu si nechte na potírání.
  • Pokud vám poleva příliš zhoustne, vmíchejte do ní trochu vody a vraťte ji na chvíli na sporák.
  • Ananas grilujte na přímém středním ohni a během toho ho polévejte vyhrazenou polevou, občas otáčejte, dokud klínky nebudou mít na některých místech zlatavě hnědé grilovací stopy, asi 7–10 minut.
  • Podávejte se zbylou polevou.
Grilované kousky ananasu s pomerančovou polevou.
www.carlsbadcravings.com

Nezapomeňte vyzkoušet i naše zdravé recepty na smoothie s ananasem 5x jinak. Jsou snadné na přípravu, osvěžující a exotické!

Jak nakrájet ananas na grilování

Existujte několik způsob, jak můžete nakrájet ananas, aby se hodil na grilování. U obou metod začněte odříznutím horní a spodní části ananasu, abyste měli rovný povrch, se kterým můžete pracovat. Ostrým nožem přejeďte svisle po vnější kůži, abyste ji odstranili.

  • Chcete-li ananas nakrájet na kolečka, položte ho na bok a nakrájejte jej příčně na plátky o velikosti cca 2,5 cm. K odstranění jádřince, který je uprostřed, použijte vykrajovač ananasu, kulatý vykrajovač na cukroví nebo odřezávací nůž.
  • Druhou metodou je naříznout ananas podél jádřince, abyste odkrojili velké plátky dužiny. Pak je můžete nakrájet na menší kousky. Ujistěte se, že jsou cca 2 cm tlusté a dostatečně velké, aby vám nespadly mezi grilovací rošty.

A jak se vám naše dnešní recepty na grilovaný ananas líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X