Máte už dost složitého pečení různých buchet a dortů, abyste potěšili svou rodinu sladkým moučníkem?
Vyzkoušejte naše recepty na grilovaný ananas, který nejen že poslouží jako skvělý dezert, ale můžete ho podávat i jako předkrm či přílohu k masu či rybám.
Ochutnejte variantu s javorovým máslem, rumovou omáčkou či limetkovým karamelem.
Zní to lahodně, že ano?
Tak se na to pojďme společně podívat!
Grilovaný ananas s rumovou omáčkou
Ochutnejte tento snadný a naprosto delikátní dezert z grilu, který oceníte nejen při letních grilovačkách! Sladké plátky ananasu doplněné kopečkem vanilkové zmrzlina, lahodnou rumovou omáčkou a praženými mandlemi si prostě zamilujete.
Co budete potřebovat
- 1 ananas, oloupaný a nakrájený na 6-8 kroužků (jádro odstraňte)
- 1/2 šálku tmavého rumu
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 2 lžičky másla (volitelně)
- 1/4 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- vanilková zmrzlina a pražené nakrájené mandle k podávání
Postup
- Předehřejte gril na 200 °C.
- Očistěte a naolejujte rošty.
- Ananas oloupejte, nakrájejte na 6-8 kroužků o tloušťce přibližně 2 cm a kroužky zbavte jádřince.
- Kolečka ananasu lehce potřete olejem nebo rozpuštěným máslem.
- Zatímco se gril předehřívá, smíchejte třtinový cukr, rum, skořici, máslo (pokud ho používáte) a špetku soli.
- Směs přiveďte k varu a vše promíchejte.
- Snižte teplotu na středně nízkou a nechte omáčku vařit, dokud nebude zredukovaná a dostatečně hustá, asi 5 minut.
- Omáčku nalijte do sklenice nebo servírovací misky a dejte stranou, zatímco se ananas griluje.
- Kolečka ananasu položte na gril a přiklopte víkem.
- Grilujte 2–3 minuty, nebo dokud ananas nezezlátne a nebudou na něm stopy po grilování, poté kolečka otočte a grilujte další 2–3 minuty.
- Vyjměte ananas z grilu a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny, rumovou omáčkou a opraženými nakrájenými mandlemi.

Grilované pokrmy si můžete připravit i na některé z grilovacích pánví, které jsou na trhu dostupné. Podívejte se na naše recenze litinových pánví, mezi kterými najdete i pánve vhodné na grilování.
Ananas z grilu s limetkovým karamelem
Tak tohle je opravdová lahůdka! Proč péct složité dezerty, když stačí zapnout gril, položit na něj ochucený ananas a podávat ho s luxusním karamelem s limetkou, kokosovou smetanou a chilli? Tak si ho spolu pojďme společně připravit!
Co budete potřebovat
- 1 ananas, oloupaný a zbavený jádřince, nakrájený na osminky
- kůra z 1 limetky
- ¼ šálku třtinového cukru
- ¼ lžičky chilli vloček
Na limetkový karamel:
- 1 šálek cukru
- ½ šálku kokosové smetany
- šťáva a kůra z 1 limetky
- ¼ lžičky chilli vloček
Postup
- Smíchejte kůru z 1 limetky, ¼ hrnku třtinového cukru a chilli vločky směsí potřete kousky ananas.
- Ananas položte na gril a grilujte, dokud lehce nezuhelnatí.
- Do hrnce dejte šálek třtinového cukru a vařte, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje.
- Přidejte kokosovou smetanu.
- Vařte, dokud není karamel hladký.
- Přidejte limetkou šťávu a kůru a chilli vločky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Grilovaný ananas podávejte pokapaný karamelem.

Grilovaný ananas s pikantní medovou polevou
Tyto grilované kousky ananasu s polevou z medu, limetky, skořice a jalapeňos jsou skvělou inspirací na letní pokrm, který si zamiluje snad každý. Můžete je podávat jako předkrm, přílohu či dezert.
Co budete potřebovat
- 1 zralý ananas
- 10 špejlí (dřevěných nebo ocelových)
Na medovou polevu:
- ½ šálku medu
- 1 velká limetka
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky soli
- 1 malá paprička jalapeňo
Postup
- Pokud používáte dřevěné špejle, nechte je před grilováním namočené ve vodě alespoň 30 minut.
- Vyčistěte gril a zapněte jej na vysokou teplotu, aby byla jeho vnitřní teplota asi 200 stupňů Celsia.
- Mezitím si nakrájejte ananas na 10 kousků, které později napíchnete na špejle.
- Přidejte ingredience na polevu do malé misky a promíchejte.
- Do středu každého kousku ananasu zapíchněte špejli.
- Nemusíte ananas propíchnout skrz na skrz, ale zastavte se cca 2,5 cm od horní části.
- Takto připravené špízy položte na talíř a potřete je z obou stran polevou.
- Špízy položte na gril přímo nad plameny a zavřete víko.
- Asi po 5 minutách je polijte polevou.
- Znovu zavřete víko.
- Špízy grilujte pouze z jedné strany.
- Jakmile se na ananasu objeví zuhelnatělé stopy po grilování, vyjměte ho z grilu a položte na velký plochý servírovací talíř.
- Potřete špízy zbylou polevou a před podáváním nechte alespoň 15 minut chladit.
- Užijte si to!

Čekáte návštěvu a chcete jim připravit něco dobrého a netradičního ke kávě? S našimi recepty na ananasové buchty nemůžete sáhnout vedle! Vyzkoušejte bábovku, chlebíček nebo obrácený koláč. Nebudou chybět ani oblíbené řezy na plech.
Objevte podobné tipy
Ananasové čtvrtky na grilu s javorovým máslem
Ogrilovaný čerstvý ananas politý máslem s javorovým sirupem a posypaný ořechy má dokonalý elegantní nádech, který ocení všichni vaši hosté. Připravte jim tuto dobrotu a vždy se k vám budou rádi vracet!
Co budete potřebovat
- 1/4 šálku javorového sirupu
- 3 lžíce másla, rozpuštěného
- 1 čerstvý ananas
- 2 lžíce nasekaných makadamových nebo lískových ořechů, opražených
Postup
- Smíchejte sirup a máslo a dejte stranou.
- Ananas podélně rozčtvrťte a horní část nechte připojenou.
- Navlhčete papírovou utěrku olejem na vaření a pomocí kleští s dlouhou rukojetí olej rozetřete na grilovací rošt, aby se lehce potáhl.
- Ananas grilujte bez víka na středním ohni 5 minut.
- Otočte, potřete javorovým máslem a grilujte dalších 5–7 minut nebo dokud nebude ananas hotový.
- Potřete grilovaný ananas javorovým máslem a posypte ořechy.
- Podávejte se zbylým javorovým máslem.
- Dobrou chuť!

Grilovaný ananas s pomerančovou polevou
Tento recept vám od začátku do konce zabere pouhých 20 minut a výsledkem bude sladký, pikantní a šťavnatý sen! Grilovaný ananas podávejte jako snadný předkrm, přílohu nebo dezert.
Co budete potřebovat
- 1 zralý ananas
- 4 lžíce másla
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 1/2 šálku pomerančové šťávy
- 1 lžička chilli prášku
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky černého pepře
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžíce limetkové šťávy nebo více podle chuti
Postup
- Ananas oloupejte a nakrájejte podélně na osm klínků; odstraňte jádřinec.
- Klínky ananasu vyskládejte na pečicím plech s okrajem a dejte stranou.
- V malém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte třtinový cukr a míchejte, aby se rozpustil.
- Opatrně vmíchejte pomerančovou šťávu, nechte probublat a poté přidejte chilli, sůl, pepř a hřebíček.
- Zvyšte plamen, přiveďte k varu a vařte, dokud se směs nezredukuje na asi ½ šálku a nezhoustne do řídké sirupovité konzistence.
- Sundejte z ohně a vmíchejte limetkovou šťávu.
- Nechte několik minut vychladnout a poté nalijte přibližně 2/3 polevy na ananas.
- Promíchejte.
- Zbývající polevu si nechte na potírání.
- Pokud vám poleva příliš zhoustne, vmíchejte do ní trochu vody a vraťte ji na chvíli na sporák.
- Ananas grilujte na přímém středním ohni a během toho ho polévejte vyhrazenou polevou, občas otáčejte, dokud klínky nebudou mít na některých místech zlatavě hnědé grilovací stopy, asi 7–10 minut.
- Podávejte se zbylou polevou.

Nezapomeňte vyzkoušet i naše zdravé recepty na smoothie s ananasem 5x jinak. Jsou snadné na přípravu, osvěžující a exotické!
Jak nakrájet ananas na grilování
Existujte několik způsob, jak můžete nakrájet ananas, aby se hodil na grilování. U obou metod začněte odříznutím horní a spodní části ananasu, abyste měli rovný povrch, se kterým můžete pracovat. Ostrým nožem přejeďte svisle po vnější kůži, abyste ji odstranili.
- Chcete-li ananas nakrájet na kolečka, položte ho na bok a nakrájejte jej příčně na plátky o velikosti cca 2,5 cm. K odstranění jádřince, který je uprostřed, použijte vykrajovač ananasu, kulatý vykrajovač na cukroví nebo odřezávací nůž.
- Druhou metodou je naříznout ananas podél jádřince, abyste odkrojili velké plátky dužiny. Pak je můžete nakrájet na menší kousky. Ujistěte se, že jsou cca 2 cm tlusté a dostatečně velké, aby vám nespadly mezi grilovací rošty.
A jak se vám naše dnešní recepty na grilovaný ananas líbily? Napište nám do komentářů!