Výběr TOP 7 receptů pro první jarní grilování

Dokážete si představit jaro bez grilování s přáteli či rodinou?

Víte, že podle statistik griluje každý druhý Čech minimálně dvakrát v měsíci?

Máte své oblíbené recepty nebo rádi čerpáte inspiraci na internetu?

Tu správnou grilovačku na zahradě, chalupě nebo třeba i na dvorku za domem, si můžete vychutnat kdykoliv vás napadne. Základ všeho tvoří gril, který musí být vybrán co nejlépe.

Do venkovních prostor je nejideálnější klasický gril na dřevěné uhlí, pokud grilujete uvnitř domu, pak zvolte gril elektrický.

Zpět však k masu. Nejčastěji se používá klasika v podobě hovězího, oblíbené je však i kuřecí či ryby. My jsme pro vás sestavili 7 nejlepších receptů, díky nimž si jarní grilování užijete na maximum.

Marinada na grilovanou krkovicku
zdroj: dishmaps.com

Jednoduchá marináda na grilovanou krkovičku

Pamatujte si, že bez koření a bylinek, byste se ani do žádného grilování neměli pouštět. Maso, které nenaložíte do správné marinády a neokořeníte, jak má být, bude mdlé, nudné a celkově pokazí celou atmosféru grilování.

To samé platí i v případě krkovičky, která potřebuje správný kořeněný a bylinný kabátek, aby chutnala jak má.

INGREDIENCE

  • čerstvá citronová šťáva z 2 citronů
  • 1 máslo
  • snítka čerstvé šalvěje (1 lžíce sušené)
  • snítka tymiánu (1 lžíce sušeného)
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje

POSTUP

  1. Krkovičku pokapeme šťávou z citronu, potřeme tenkou vrstvou změklého másla, posypeme mletým pepřem, šalvějí a tymiánem (můžete také máslo rozpustit a bylinky i koření v něm rozmíchat a potom natřít na maso).
  2. Připravíme si uzavíratelnou mísu, rozložíme do ní maso, pokapeme olejem a uložíme na chladné místo. Pak už jen stačí maso hodit na gril a užít si tu pravou grilovačku.

Grilovaná krkovice

Grilovana krkovicka v medove marinade
zdroj: riehlfood.com

Připravte si klasickou krkovičku pro 4 nebo klidně i 6 strávníků a užijte si šťavnaté masíčko společně.

INGREDIENCE

  • 4 plátky krkovice nejlépe z mladého kusu (případně 6)
  • 2 cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce kečupu
  • 2 lžíce vinného octa
  • 4 lžíce oleje
  • špetku pálivé papriky
  • 2 lžičky worchestrové omáčky
  • sůl
  • 2 lžíce medu (pokud nemáte rádi, dejte místo něj cukr podle chuti)
  • čerstvě mletý čtyřbarevný pepř
  • 2 lžičky majoránky (ideálně čerstvé, ale může být i sušená)
  • 2 hrsti zelené petrželky

POSTUP

  1. Každý plátek jemně naklepeme paličkou na maso z každé strany tak dvakrát, to bohatě stačí, poté opepříme a osolíme (řada lidí solí maso až v průběhu grilování, záleží, jak jste zvyklí).
  2. Do velké mísy dáme utřený česnek, co nejjemněji nasekané cibule, kečup, worchestrovou omáčku, vinný ocet, olej, papriku, med, majoránku a nasekanou zelenou petrželku.
  3. Vše důkladně promícháme a vložíme plátky krkovičky. Obracíme je tak dlouho, dokud se marináda nedostane úplně všude. Jakmile máme hotovo, necháme maso v marinádě naložené ideálně přes noc. Pokud vás bude tlačit čas, stačí i několik hodin.
  4. Než položíme krkovičku na gril, vyjmeme jí z marinády, osušíme (nejlépe kuchyňskými papírovými utěrkami) a teprve potom položíme na gril, který ještě předtím potřeme olejem. Opékáme z obou stran zhruba 5 – 10 minut. Záleží na tom, jak silné plátky použijeme.
Náš tip: Nechcete čekat s grilováním na léto? Díky nejlepším pánvím na grilování si můžete připravit pochoutku kdykoliv i u vás doma.

Grilované žampiony

Grilovane zampiony se slaninou
zdroj: badgirlbbq.blogspot.com

Žampiony můžeme v jakékoliv podobě, ostatně kdo by je nemiloval třeba na křupavé pizze. Ovšem grilované žampiony jsou vynikající a hlavně snadno připravenou chuťovkou.

INGREDIENCE

  • 24 menších žampionů stejné velikosti
  • 30 dkg anglické slaniny
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 kg cherry rajčátek
  • žlutá a červená kapie na ozdobu

POSTUP

  1. Všechny žampiony očistíme a odkrojíme nožičku. Hlavičky rozložíme na prkénko, opepříme, lehce osolíme a každou jednotlivou obalíme v plátku slaniny. Nachystáme si jehly na špízy a střídavě na ně napichujeme žampiony ve slanině a cherry rajčátka.
  2. Připravené špízy položíme na čistý grilovací rošt a necháme zvolna grilovat zhruba 10, maximálně 12 minut. Během grilování pravidelně otáčejte a kontrolujte, aby se slanina nepřepalovala.
  3. Podávejte s kapii nakrájenou na proužky. Kdo má rád, může přidat ještě okurku, ředkvičky a podobně.

Grilovaná žebra

Grilovana zebirka
zdroj: micelis-italian.com

Žebírka na grilu, to je prostě klasika. Dobře připravená žebra jsou přímo božskou manou a každý si rád nějakou tu obíračku dopřeje, když je to taková lahůdka.

INGREDIENCE

  • 1 kg vepřových žeber
  • 8 polévkových lžic oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička nahrubo mletého pepře
  • 2 lžíce sladkého kečupu
  • 2 lžíce pomerančové marmelády
  • 3 lžíce sezamových semínek

POSTUP

  1. Mase nejdříve omyjeme pod studenou vodou, důkladně osušíme a odložíme stranou. V míse smícháme olej, sójovou omáčku, pepř, kečup a pomerančovou marmeládu.
  2. Jednotlivé díly masa potřeme marinádou, naskládáme do jiné mísy a necháme zakryté marinovat v lednici několik hodin nebo do druhého dne. Zbývající marinádu rozhodně nevyhazujte, ale schovejte si jí v chladu na grilování.
  3. Před grilováním maso vyndáme zhruba hodinku předem. Poté posypeme sezamovými semínky, rozložíme na hliníkovou grilovací misku a položíme na gril (kdo chce, může misku vynechat a grilovat podle vlastních zvyklostí).
  4. Grilujeme zhruba 25 – 30 minut. Během grilování průběžně potírejte marinádou. Podávejte s čerstvým pečivem, nejlépe voňavou bagetou.

Grilované kuře

Krupave grilovane kuratko
zdroj: caribbeanpot.com

Voňavé a křupavoučké kuřátko dokáže vykouzlit úsměv na rtech nejednoho labužníka. Když to navíc nepřeháníte s kořením a připravíte ho jednoduše a přesto chutně, potěší dvojnásob.

INGREDIENCE

  • 1 kuře
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 1 vrchovatá lžíce kořenící směsi na kuře

POSTUP

  1. Kuře naporcujeme, zbavíme vnitřností, omyjeme a osušíme.
  2. Máslo rozpustíme, přidáme kořenící směs a promícháme. Kuře potřeme z obou stran kořeněným máslem a položíme na gril.
  3. Výhodou je, že není potřeba, aby se maso naleželo, takže ho klidně můžeme připravit i na poslední chvíli, když přijde nečekaná návštěva.
  4. Jednotlivé porce rozložíme na gril a postupně opečeme z jedné i druhé strany dozlatova. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina.

Grilovaný hermelín

Hermelin na grilu
zdroj: tripadvisor.co.uk

Grilování s přáteli bez hermelínu? Tak to je absolutní nesmysl, protože neexistuje lepší chuťovka mezi jednotlivými masovými chody, než je právě grilovaný hermelín.

INGREDIENCE

  • 4 hermelíny (případně víc, záleží na vás)
  • 100 ml oleje
  • 1 polévková lžíce grilovacího koření
  • 4 – 5 stroužků česneku

POSTUP

  1. V misce smícháme olej s grilovacím kořením a prolisovaným česnekem. Vzniklou směsí pak potřeme jednotlivé hermelíny kolem dokola a každý zabalíme do kusu alobalu.
  2. Odložte na hodinu do chladu, aby se sýr s kořením rozležel. Nakonec grilujeme na grilu s dřevěným uhlím.
  3. Ideální přílohou je zeleninový salát a k tomu česneková nebo bylinková bageta.

Grilovaná cuketa

Grilovane cukety s kozim syrem a matou
zdroj: seriouseats.com

Pokud jde o cuketu, je to oblíbená zelenina, kterou často používáme třeba na přípravu bramboráku, ale dá se udělat také zapečená nebo dokonce v trojobalu. Ovšem na grilu je to opravdu bomba.

INGREDIENCE

  • 800 g cukety (asi 4 malé)
  • 4 lžičky slunečnicového oleje
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř čtyř barev
  • 1 lžíce oregana
  • 160 g kozího sýra
  • 4 polévkové lžíce čerstvé sekané máty

POSTUP

  1. Cukety důkladně omyjeme, podélně nakrájíme na 3 podobně velké dílky.
  2. Po obou stranách je potřeme olejem, osolíme, opepříme a zasypeme oreganem.
  3. Takto připravené cukety položíme na gril a opečeme z obou stran, každou zhruba 3 minuty.
  4. Kozí sýr si rozkrájíme na proužky, rozložíme na grilované cukety a necháme ho roztavit.
  5. Ozdobíme mátou a servírujeme nejlépe se zeleninou, skvělá je třeba červená paprika.

Grilovaná zelenina s pikantní omáčkou

Vynikajici grilovana zelenina s omackou
zdroj: health.com

Mnoho lidí považuje grilování zeleniny za nudu, když to ale uděláte pořádně, není to tak. Zelenina je vynikajícím zpestřením každé větší či menší grilovačky a určitě by se na ni nemělo zajímat.

INGREDIENCE

  • 4 svazky jarních cibulek
  • 4 středně velká rajčata
  • 2 malé cukety (asi 300 g)
  • 2 kyselejší jablka
  • 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 6 lžic sójové omáčky
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 šálek řeřichy

POSTUP

  1. Jarní cibulky očistíme a odřízneme jim přebytečnou nať. Pokud jsou větší, můžeme je i rozpůlit.
  2. Rajčata opláchneme, osušíme a odložíme stranou. Cukety omyjeme a šikmo rozkrájíme na půl centimetrové plátky.
  3. Všechna jablka rozdělíme na čtvrtiny, z každé odstraníme jádřinec a každou jednotlivou čtvrtku nakrájíme na 3 části.
  4. Vše dáme do mísy a zalijeme 3 polévkovými lžícemi olivového oleje. V jiné misce smícháme citronovou šťávu, sójovou omáčku, pepř a zbývající olivový olej. Přidáme lístky tymiánu, které otrháme ze snítek a promícháme.
  5. Zeleninu rozložíme na hliníkovou fólii a tu pak položíme na rozpálený gril. Budeme ji péct z každé strany asi tak 4 minuty, přičemž jí pokapeme připravenou marinádou. Nakonec vše ozdobíme snítkami řeřichy a je to.

Tohle bylo našich 7 receptů, které rozzáří každou vaší grilovací párty. Jako vhodný nápoj ke grilovanému masu je pivo pro dospělé, ale pro nezletilé či abstinenty doporučíme lahodné a osvěžující limonády.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.