Kefír

Kefír zdravý a dostupný nápoj

Jedná se o druh mléčného výrobku, vyrobený z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna, které obsahuje specifické mléčné bakterie a kvasinky. Tento kvašený mléčný nápoj má konzistenci podobnou řídkému jogurtu a nakyslou, mírně perlivou chuť.

Proč je kefír prospěšný zdraví ?

Kefír patří mezi výborné přírodní antibiotikum. Bakterie a kvasinky obsažené v kefíru  jsou pro člověka příznivými mikroorganismy, které se v kefíru rychle množí. Ve střevech pak vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozličné infekční bakterie a viry, a tím je vytěsňují.

Kdy se doporučuje zařazovat častěji kefír a podobné výrobky  do stravy ?

  • v případě antibiotické léčby, antibiotika likvidují přirozenou střevní bakteriální mikroflóru
  • při chronických kožních potížích a sklonech ke kvasinkovým zánětům
  • při střevních onemocněních
  • na podporu snížené imunity

A co ještě obsahuje kefír ?

  • je zdrojem řady vitamínů a minerálů
  • vitamíny skupiny B příznivě ovlivňují krev a funkci nervové soustavy, působí proti stresu.
  • Vitamín B7 – biotin, někdy také označovaný jako vitamín H, patří k takzvaným vitagenům, tedy látkám, které jsou zdrojem energie a fungují jako stavební materiál buněk.
  • vitamíny A, D, K a dále

Jak můžeme použít kefír v kuchyni ?

Využívá se především jako chlazený, který můžeme pít samostatně, mixovaný s ovocem, nebo může být součástí snídaně, jídel s haluškami nebo noky. Můžeme ho použít také při přípravě různých salátových dresinků , ochutíme ho nasekanými čerstvými bylinkami, různými druhy koření, prolisovaným čerstvým česnekem.
Lze s ním také zadělávat různé druhy těsta na moučníky nebo palačinky či lívance, přidat ho můžeme i do polévek.

Kefír

zdroj : www.indiaweightlosskefir.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také