Milovníci všeho kokosového pozor! Připravte se na nejlepší recepty na kokosové kuličky, jaké kdy budete mít šanci ochutnat!
Postupy jsou tak jednoduché a vyžadují minimum ingrediencí, že si na této dobrotě budete moct pochutnat za méně než 30 minut.
Jsou také skvělým nápadem, pokud chcete strávit hezký společný čas s vašimi dětmi. Recepty jsou totiž velmi jednoduché, bez pečení, ale plné zábavy!
Upečte si svůj kousek zábavy i vy.
Kokosové kuličky Raffaelo ze Salka
Toto dokonalé nepečené cukroví vás naprosto dostane. Sladké a lahodné domácí kuličky na způsob Raffaella s kondenzovaným mlékem a mandlemi se hodí nejenom jako sladké pohoštění, ale také jako malá sladká drobnost, když chcete někomu udělat radost malým dárečkem.
Co budeme potřebovat
- 125 g cukru
- 100 g másla (pokojová teplota)
- 250 g sušeného mléka
- 90 g sušeného strouhaného kokosu
- 250 g drcených vanilkových oplatek (použijeme ty dlouhé cukrové oplatky s náplní uprostřed)
- Lžička čistého vanilkového extraktu
- 60 g pražených lískových ořechů
- 125 g sušeného strouhaného kokosu na posypání
Postup
- Stojanový mixér nastavíme na střední rychlost a 2 minuty prošleháme máslo a cukr
- Snížíme rychlost na nízkou a přidáme sušené mléko, sušený strouhaný kokos, vanilkové oplatky a vanilku
- Šleháme, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí
- Směs přikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky
- Pomocí naběračky vytvoříme kuličky těsta
- Do středu každé kuličky vložíme lískový ořech a tvarujeme kuličky
- Každou kuličku obalíme v kokosu a dáme na servírovací talíř
- Ihned podáváme nebo skladujeme ve vzduchotěsné nádobě
- Kokosové kuličky uchováváme v chladu po dobu 4 až 5 dnů

Meruňkové kuličky se zázvorem a kokosem
Tento recept na jednoduché a zdravé kokosové kuličky využívá jen přírodní ingredience, které vám poskytnou rychlý příval energie, už po jediném soustu. Sušené meruňky a med drží pohromadě kokos a oves, zatímco zázvor a tahini prohlubují sladké chutě. Dobrota připravená za pouhých 25 minut. Můžete si je dát jako snídani, odpolední svačinku nebo sladkou pochoutku po večeři.
Postup
- 300 g sušených meruněk
- 90 g ovesných vloček
- 90 g jemně nastrouhaného neslazeného kokosu
- 6 lžic tahini
- 3 lžíce medu
- Lžička mletého zázvoru
- Špetka soli
Postup
- Smícháme meruňky, ovesné vločky, kokos, tahini, med, zázvor a sůl v kuchyňském robotu
- Ingredience spolu propracujeme, dokud se směs nerozdrolí, ale dá se s ní stále pracovat a vytvářet kuličky
- Mokrýma rukama (aby se na ně směs nelepila) pevně vymodelujeme koule o velikosti polévkové lžíce
- Kuličky z kokosu umístíme do skladovací nádoby nebo na servírovací tác
Čekáte velkou návštěvu a víte, že by vám jen kokosové kuličky nestačily? Podávejte jeden z těchto kokosových řezů podle našeho receptu a potěšte návštěvou něčím sladkým na zakousnutí ke kávě.

Kokosové kuličky s čokoládou
Tato sladká dobrota s jemným krémem je směsí sladké tvarohové náplně a kokosu, které jsou obaleny bohatou čokoládovou polevou ze dvou druhů.
Co budeme potřebovat
- 250 g plnotučného smetanového sýra
- 2 lžíce másla
- Lžička kokosového extraktu
- 750 g moučkového cukru (plus další na poprášení/tvarování kuliček)
- 250 g slazeného strouhaného kokosu
- 400 g mléčných čokoládových lupínků
- 250 g polosladkých čokoládových lupínků
- 2 lžíce másla
Postup
- Ve středně velké míse pomocí ručního rozmixujeme smetanový sýr, máslo a kokosový extrakt, dokud směs nebude hladká a krémová
- Do směsi nejprve přisypeme polovinu moučkového cukru a rozmixujeme
- Poté přidáme zbývající polovinu moučkového cukru a mícháme mixérem
- Vmícháme slazený strouhaný kokos
- Misku zakryjeme plastovým obalem a dáme na 30 minut do chladničky
- Plech vyložíme pečicím papírem
- Z vychladlé směsi tvarujeme kuličky
- Vytvarované kuličky pokládáme n plech
- Pokračujeme v modelování kuliček, dokud směs nespotřebujeme
- Plech vložíme do mrazáku a kuličky chladíme alespoň 1 hodinu
- Do misky vhodné do mikrovlnné trouby vložíme kousky mléčné čokolády společně s jednou lžící tuku a v 30 vteřinových intervalech v mikrovlnné troubě zahříváme a průběžně mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nebude hladká
- Kuličky vyndáme z mrazáku
- Pomocí vidličky namáčíme jedno vejce po druhém do čokolády tak, aby se úplně obalilo
- Vejce z čokolády vyjmeme a jemně s nim poklepeme o stěnu misky, aby okapala přebytečná čokoláda
- Poté je pokládáme na pečící papír a poté všechny dáme do lednice na cca 15 minut ztuhnout
- Polosladké čokoládové lupínky a zbývající polévkovou lžíci tuku v 30 vteřinových intervalech taktéž dohladka rozpustíme v mikrovlnné troubě
- Polosladkou čokoládu dáme do igelitového pytlíku, odstřihneme roh a vychlazené kokosové kuličky v čokoládě, polosladkou čokoládou ještě cik-cak pokapeme
- Necháme čokoládu ztuhnout, asi 5 minut
- Kokosové kuličky s čokoládou ihned podáváme nebo je uchováváme v chladu ve vzduchotěsné nádobě, dokud nebudou připraveny k podávání.

Kuličky z kokosu a arašídového másla
Vyrobit tyto kokosové koule s rumem zabere méně než 20 minut nebo dokonce ještě méně času, pokud zapojíte děti! Žádné pečení a žádné rozpouštění čokolády, pouze smíchání několika ingrediencí a nekonečná zábava s vašimi ratolestmi!
Co budeme potřebovat
- 125 g přírodního arašídového másla (mandlového másla nebo másla z lískových ořechů)
- 90 g neslazeného strouhaného kokosu
- Lžička javorového sirupu
- 125 g hořké čokolády (rozpuštěné)
Na posypání
- 90 g jemně nastrouhaného sušeného kokosu
Postup
- Plech vyložíme pečicím papírem
- Smícháme arašídové máslo (nebo jiné), kokos a javorový sirup ve střední misce
- Ze směsi vytvarujeme kuličky
- Kuličky položíme na připravený plech
- Vložíme je do mrazáku a mrazíme je asi 15 minut, dokud nejsou pevné
- Kuličky obalujeme v rozpuštěné čokoládě
- Poté je na dalších 15 minut vrátíme do mrazáku, aby čokoláda ztuhla
- V půlce času kuličky vyndáme a obalíme je ve strouhaném kokosu a znovu je vrátíme do mrazáku
Pro další inspiraci na rychlé, ale lahodné dobroty z kokosu, čerpejte z těchto receptů na kokosové pusinky neboli kokosky!

Objevte podobné tipy
Tmavé kuličky z kokosu
Zveme všechny fanoušky čokolády a kokosu! Tyto kokosové kuličky hořké čokolády jsou lahodnou pochoutkou, kterou si můžete během chvilky připravit přímo doma, a to pouze z několika základních ingrediencí.
Postup
- 125 ml kokosového oleje
- 125 g tmavého kakaového prášku
- 60 ml javorového sirupu
- Lžička vanilkového extraktu
- Lžíce tmavého rumu
- 90 g neslazeného jemně nastrouhaného kokosu
Co budeme potřebovat
- Na mírnou teplotu si zahřejeme střední hrnec
- Přidáme kokosový olej a kakaový prášek
- Mícháme, dokud se nevytvoří hladká směs a všechen kokosový olej se nerozpustí
- Pot hrnec odstraníme z tepla
- Vmícháme javorový sirup a vanilkový extrakt a mícháme, dokud se nezapracují
- Přidáme strouhaný kokos a mícháme, dokud se vše dobře nespojí
- Směs zakryjeme a vložíme jí do chladničky asi na 20 minut, dokud nebude dostatečně pevná, aby se z ní snadno tvořily kuličky
- Může být zapotřebí delší doba chlazení
- Plech vyložíme pečicím papírem
- Z vychlazené kokosové směsi tvarujeme kuličky
- Umístíme je na připravený plech
- Lehce je zakryjeme a vložíme do mrazáku asi 30 na minut, dokud neztuhnou
- Ihned podáváme nebo skladujeme ve vzduchotěsné nádobě až týden
- Kuličky lze také zamrazit po dobu až 3 měsíců

Domácí malinové kuličky s kokosem
Toto je nejlepší recept na kokosové kuličky s malinovou příchutí bez ořechů a bez pečení. Ochutnejte tuto zdravou bombu a už si Raffaelo z obchodu nikdy nekoupíte!
Co budeme potřebovat
- 140 g mražených malin
- 140 g ovesných vloček
- 2 lžíce javorového sirupu
- Lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
- Lžíce chia semínek
- 50 g sušeného kokosu
Postup
- Maliny, ovesné vločky, javorový sirup, kokosový olej, chia semínka a 40 g kokosu vložíme do kuchyňského robotu a zpracujeme do hladké směsi
- Směs přendáme do misky a zakryjeme plastovým obalem
- Dáme jí do lednice alespoň na 4 hodiny, nebo dokud směs nezhoustne a neztuhne
- Zbývající kokos dáme do malé misky
- Po 1 polévkové lžíci z malinové směsi vyválíme kuličky
- Ty poté obalíme v kokosu, aby byly celé zakryté
- Kokosové kuličky uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 2 týdnů

Tipy jak kuličky skladovat
Kokosové kuličky můžeme skladovat v ledničce i v mrazáku.
Pokud víte, že kuličky spotřebujete v nadcházejících 7 dnech, potom je vložte do vzduchotěsné skladovací nádoby a uložte je do lednice. Tam takto kuličky vydrží až 7 dní.
Můžete pozorovat, že se jejich chuť může v průběhu dní měnit. To není na závadu, protože dochází pouze k tomu, že se chutě koření rozkládají a tím pádem mění.
Pokud jste kuliček udělali velký nadbytek a víte, že je v nejbližší době nesníte, potom vám doporučuji, kuličky zamrazit.
Umístěte je do mikrotenového sáčku nebo jakékoliv uzavíratelné nádoby a uložte je do mrazáku.
Pokud je budete chtít servírovat, stáčí je den předem vyndat a nechat rozehřát při pokojové teplotě.
Jak kuličky dále vylepšit?
Na oslazení
- Kokosový cukr
- Agávový sirup
- Javorový sirup
- Stévie
- Čekankový sirup
Další vhodné ingredience
- Ořechová ochucená másla (kešu, mandlové, pistáciové) – vhodné jako náhražka tuků v receptech
- Sušené ovoce (datle, fíky, meruňky, hrušky, jahody, zázvor) – vhodné jako náhražka sladidla
- Rostlinná semínka (chia, konopné, lněné, sezamové, dýňové) – když chcete přidat něco navíc
- Ořechy (para, vlašské, pistácie, kešu) – když chcete křupat
Kam kokos použít?
- Když pečete s kokosovou moukou, nahraďte 20 procent mouky v receptu kokosovou moukou.
- Pokud s ním pečete, kokosový olej má vyšší procento tuku než máslo. Když chcete nahradit máslo kokosovým olejem, budete muset použít méně kokosového oleje.
- Pokud jde o vaření, panenský kokosový olej propůjčuje jídlům, jako jsou veškeré smažené pokrmy a například kari, příjemnou tropickou kokosovou chuť.
- Místo smetany přidejte do kávy kokosové mléko.
- Připravte si volská oka na pánvi s kokosovým olejem.
- Naneste olej na vlasy pro hydrataci a zkrocení neposedných vlasů.
- Olej vetřete do pokožky, abyste snížili suchost.
- Naneste olej na nehtovou kůžičku pro zlepšení zdraví nehtů.
- Naneste ho na pleť a poté setřete kosmetickými ubrousky, abyste odstranili make-up.