TOP 7 receptů na oblíbené koláče a koláčky

Máte ze zahrádky spoustu ovoce a nevíte co s ním?

Proč z něj nepřipravíte dobré koláče nebo koláčky?

Jaký recept je vašim největším favoritem?

Nemusí to být samozřejmě jen ovoce čím se koláče a koláčky plní. Variant existuje mnoho, ať už jsou to ořechy, tvaroh nebo třeba povidla. My jsme pro vás sesbírali 7 nejlepších receptů na koláče i koláčky, které patří mezi stálice v našich kuchyních.

Zřejmě největší klasikou jsou ty, které se dělají z kynutého těsta, ale k zahození nejsou ani koláče z litého těsta. Fantazii se meze nekladou, takže je možné vykouzlit v podstatě jakýkoliv koláč podle chuti, která vás konkrétně přepadne.

Jak udělat těsto na koláče?

Kolacove testo

Koláče a koláčky jsou oblíbenou pochoutkou a hodí se pro jakoukoliv příležitost. Existuje mnoho receptů na koláčové těsto, každý má to své oblíbené, na které nedá dopustit. Přesto stojí za to občas vyzkoušet i něco jiného, nového a jednoduchého. Našli jsme pro vás skvělé kynuté těsto, jež vypadá jako kynuté, chutná jako kynuté, ale přitom se vůbec kynout nenechává.

INGREDIENCE:

  • 60 dkg hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 125 g Hery (nebo 200 ml oleje)
  • 2 lžíce cukru krystal nebo krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 250 ml vlažného mléka

POSTUP:

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, rozdrobíme do ní droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažným mlékem.
  2. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto, které budeme ihned zpracovávat.
  3. Rozdělíme si ho na dvě části a z každé vyválíme silnější plát, z kterého vykrájíme velká kolečka (kdo chce, může rádýlkem nařezat čtverečky).
  4. Okraje koleček nebo čtverečku ohrneme, abychom si utvořili ohraničení důlku s náplní.
  5. Do středu dáme dostatek náplně a naskládáme na plech.
  6. Potřeme rozšlehaným žloutkem a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C.
  7. Pečeme dozlatova.
  8. Kromě koláčů, je možné tvořit i buchty, kapsy a podobně.

Nekynutý švestkový koláč

Svestkovy kolac bez kynuti

Švestky jsou oblíbeným druhem ovoce, který prostě milujeme v jakékoliv podobě. Ať už ve formě koláčů, povidel nebo třeba tekuté jako například slivovice.

INGREDIENCE1:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 Omega tuk (100 %)
  • špetka soli
  • 50 – 100 ml mléka

INGREDIENCE2:

  • 1 kg švestek
  • 125 g másla
  • cukr moučka
  • polohrubá mouka

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku a rozdrobíme do ní droždí.
  2. Tuk nastrouháme a přihodíme do mísy.
  3. Přidáme droždí, které rozdrobíme a špetku soli.
  4. Rozklepneme vejce a rovněž dáme do mísy.
  5. Nakonec vše zalijeme vlažným mlékem.
  6. Vypracujeme hladké těsto, které nesmí lepit (kdyby lepilo, přidáme ještě trochu polohrubé mouky).
  7. Vyválíme plát na velikost plechu, případně koláčové formy, to záleží na tom, co máme.
  8. Plech vyložíme pečicím papírem a přeneseme na něj těsto.
  9. Upravíme okraje tak, aby bylo těsto všude stejné.
  10. Poklademe omytými a hlavně vypeckovanými švestkami.
  11. Posypeme hotovou drobenkou.
  12. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a necháme péct zhruba 30 minut.

Lehký tvarohový koláč

Rychly tvarohovy kolac

Tvaroh můžeme na všechny způsoby, ať už jako pomazánku, sladký dezert nebo v podobě moučníku. Koláč je rychlý, snadný a velmi chutný.

INGREDIENCE1:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1/2 kostky g Hery
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • meruňkový nebo rybízový džem na pomazání těsta.

INGREDIENCE2:

  • 2 kostky měkkého tvarohu
  • 1 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový pudink
  • 1/2 hrnku cukru moučka

POSTUP:

  1. Suroviny na těsto dáme na vál nebo do robota a zpracujeme v těsto.
  2. Připravíme si koláčovou formu, tu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  3. Vložíme do ní těsto a rukama ho namačkáme do celé formy.
  4. Výška okrajů by neměla přesahovat 1,5 cm.
  5. Všechny suroviny na náplň rozmixujeme.
  6. Celý plát potřeme zavařeninou a na ni pak vyklopíme hotovou tvarohovou náplň.
  7. Uhladíme a vložíme do trouby předehřáté na 160°C.
  8. Pečeme zhruba 1 hodinu a poté vyjmeme a necháme vychladit.
  9. Teprve až když je koláč chladný, rozkrájíme ho na řezy.

Jahodový koláč s drobenkou

Jednoduchy jahodovy kolac s drobenkou
Zdroj: http://www.karisann.com

Sezónní ovoce se na koláče hodí nejlépe a jahody nejsou výjimkou. Tento koláč je rychlý, jednoduchý a vynikající.

INGREDIENCE1:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 300 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 0,5 kostky droždí
  • 1 žloutek
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce rumu

INGREDIENCE2:

  • 160 g polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 180 g cukru moučka
  • 120 g změklého másla
  • jahody na ozdobu

POSTUP:

  1. Do mísy prosejeme všechny sypké suroviny.
  2. Uprostřed utvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem.
  3. Lehce promícháme s droždím, aby se rozpustilo.
  4. Přidáme olej, rum, žloutek a vypracujeme hladké těsto.
  5. Vyklopíme ho na plech vymazaný olejem.
  6. Pomocí stěrky nebo mastných dlaní těsto roztáhneme po celém plechu.
  7. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem. Celou plochu těsta posypeme jahodami, které očistíme a osušíme.
  8. Z mouky, másla a obou cukrů uděláme drobenku a nasypeme na jahody.
  9. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme dozlatova.
  10. Upečený koláč necháme vychladnout a teprve potom krájíme.
  11. Při servírování můžeme ještě posypat cukrem nebo ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny.

Jablečný koláč bez kynutí

Nekynuty jablecny kolac

Moučníků z jablek nikdy není dost, a proto zkuste tento vláčný jablečný koláč, po kterém se jen zapráší.

INGREDIENCE1:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g Hery
  • 2 vejce
  • 1 kostka roždí
  • 100 ml mléka
  • 3 lžičky cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva

INGREDIENCE2:

  • 8 středně velkých jablek
  • Hrst rozinek
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • Cukr dle chuti
  • Skořice dle chuti

POSTUP:

  1. Připravíme si mísu, do ní prosejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, vlažné mléko a ostatní suroviny.
  2. Vypracujeme těsto, které ihned zpracujeme.
  3. Ze 2/3 těsta vyválíme plát o síle 0,5 – 1 cm, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Připravíme náplň a rozprostřeme po celé ploše.
  5. Zbývající těsto rozválíme a nakrájíme na proužky, ze kterých uděláme mřížku přes náplň.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme zhruba 30 – 40 minut (dozlatova).
  7. Po upečení necháme vychladnout. Poté nakrájíme a můžeme podávat. Kdo chce, ještě pocukruje, ale nemusí to být.

Borůvkový koláč litý

Lity boruvkovy kolac
Zdroj: http://www.whatmegansmaking.com

Pokud vás začnou nudit švestky, jahody či jablka, vsaďte na borůvky.

INGREDIENCE:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g rozpuštěné hery
  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • Špetka soli
  • citronová kůra z půlky citronu
  • 250 ml mléka
  • 1 kg borůvek + drobenka na ozdobu

POSTUP:

  1. Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme.
  2. Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto.
  3. Poklademe propranými a okapanými borůvkami.
  4. Zasypeme drobenkou a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
  5. Pečeme zhruba 30 minut dozlatova.
  6. Po upečení počkáme, až koláč vychladne a poté jen nakrájíme.

Svatební koláčky

Krehke svatebni kolacky

Přestože si spousta lidí myslí, že svatební koláčky jsou vhodné jen pro příležitost, jakou je právě svatba, je to chyba. Klidně si je můžeme připravit kdykoliv během roku a pochutnat si na mnoha příchutích.

INGREDIENCE1:

  • 25 dkg másla
  • 4 žloutky
  • 3 dkg cukru krupice
  • 80 dkg hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 25 dkg Omegy (100% tuk)
  • 1/2 lžičky soli
  • 7 dkg droždí

INGREDIENCE2:

  • 25 dkg másla a 250 ml rumu na potření
  • 50 dkg cukru moučka a 2 vanilkové cukry na obalení

POSTUP:

  1. Začneme přípravou kvásku a to tak, že si do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, zamícháme a necháme vzejít.
  2. Připravíme si vál, prosejeme na něj mouku, osolíme a trochu promícháme.
  3. Vytvoříme si důlek, nastrouháme do něj máslo i 100 % tuk a přidáme žloutky.
  4. Jakmile kvasnice nakynou minimálně do poloviny, můžeme je nalít do důlku.
  5. Vypracujeme těsto a hned ho vyválíme.
  6. Nakrájíme podle uvážení, přidáme libovolnou náplň (povidla, tvaroh, jablka atd.).
  7. Každý koláček zamotáme a naskládáme na vymaštěný plech. Klidně těsně jeden vedle druhého.
  8. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 20 minut.
  9. Upečené koláčky ihned po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným máslem, v němž rozmícháme rum.
  10. Nemusíme se bát vypotřebovat vše, koláčky mohou klidně plavat. Chuťově budou ještě lepší.
  11. Jakmile máme vše potřené, necháme koláčky trochu vychladnout a pak je obalíme v cukru.

Moravské koláčky

Vynikajici moravske kolacky
Zdroj: https://www.mimibazar.cz

Sladkých pochoutek nikdy není dost, proto přicházíme s lahodnými moravskými koláčky, které prostě musíte zkusit.

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 kostky droždí
  • 3 žloutky
  • 200 ml rostlinného oleje
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička citronové kůry

INGREDIENCE2:

  • švestková povidla a tvarohová náplň
  • drobenka na ozdobu

POSTUP:

  1. Do mísy prosejeme mouku, uděláme do ní důlek a rozdobíme droždí.
  2. Zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.
  3. Necháme vzejít kvásek.
  4. Potom přihodíme žloutky, sůl, muškátový oříšek a citronovou kůru.
  5. Přilijeme olej a vypracujeme hladké těsto.
  6. Z těsta vykrajujeme bochánky, vytvarujeme z nich placičky jako koláčky a skládáme na plech.
  7. Naplníme tvarohem a do středu dáme trochu povidel.
  8. Posypeme připravenou drobenkou a necháme zhruba 15 – 20 minut odpočinout.
  9. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme dorůžova.

Které koláčky jsou vaše nejoblíbenější?

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *