Recept na domácí Krtkův dort v pěti variantách. Oblíbený na narozeniny, ale i jen tak

Dort krtek patří mezi nejoblíbenější dorty na dětských oslavách. Nepohrdnou jím však ani dospělí a jen se po něm zapráší.

Tento dezert si můžete udělat z domácích surovin aniž byste potřebovali kupované polotovary. A je to opravdu snadné.

Pojďme si ukázat recepty na domácí krtkův dort, které zvládne opravdu každý.

Krtkovo klasický narozeninový dort

Pokud si děti poručili na oslavu narozenin právě tento dortík, nebo je chcete touto dobrotou překvapit, klasický recept je tou správnou volbou. Vždycky je lepší nechat dort alespoň 3 hodiny vychladit v lednici.

Ingredience na korpus

  • 100g másla pokojové teploty
  • 140g moučkového cukru
  • 150g hladké mouky
  • 30g kakaa (nejlépe holandského typu)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 75 ml mléka

Ingredience na náplň

  • 3 banány, podélně rozpůlené
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Nastrouhaná mléčná čokoláda (podle chuti – stačí 3/4 tabulky)

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Připravte si dortovou formu, kterou na dně vyložíte pečícím papírem a po stranách vymažte máslem.
  • Smíchejte všechny ingredience na korpus a vyšlehejte je elektrickým mixérem do hladka – asi 5 minut.
  • Nalijte těsto do formy a rovnoměrně rozložte.
  • Pečete asi 30 minut a poté nechte úplně vychladnout.
  • Nyní jemně odstraňte střed dortu a ponechte asi jeden palec okraje a část dna. Vydlabanou část korpusu si dejte stranou.
  • Podélně rozřízlé banány položte do vydlabaného dortu.
  • Smetanu ke šlehání, moučkový cukr a vanilkový extrakt smíchejte v míse a vyšlehejte do tuha. Přidáte nasekanou čokoládu.
  • Náplň rovnoměrně rozložte na banány a vytvořte kopeček.
  • Poté posypete vydlabaným drobkovým těstem, čímž docílíte, že dort bude vypadat jako krtinec.
  • Dejte na 3 hodiny vychladit a poté servírujte.
Narozeninový krtkův moučník se šlehačkou uvnitř
Zdroj: dirnrlkitchen.com

Hrnkový krtkův dort na plech

Jednoduchý recept na plech jistě zvládne každý. Je hrnkový, takže hotový do chvilky.

Ingredience na korpus

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 2 vajíčka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa (nejlépe holandského typu)
  • Špetka soli

Ingredience na náplň

  • 1 vanička plnotučného tvarohu (250g)
  • 400g zakysané smetany
  • 300ml mléka
  • 1 pytlík vanilkového pudingu
  • 250ml smetany ke šlehání (30%)
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 100g mléčné či hořké čokolády (podle chuti, nasekané)
  • 5-7 banánů (podle chuti)

Postup

  • V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.
  • V další míse smíchejte žloutky, cukr, olej a rozšlehejte dohladka. Poté přidejte připravenou sypkou moukovou směs a promíchejte.
  • Poté do směsi vmíchejte ušlehaný sníh z bílků a špetky soli.
  • Vymažte a vysypte plech a do něj rovnoměrně rozetřete těsto.
  • Dejte péct na 180°C asi na 25 minut a poté nechte zcela vychladnout.
  • Uvařte pudink z mléka, 4 lžic cukru a nechte taktéž zcela vychladnout.
  • Utřete dohladka tvaroh s vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou. Vychladlý pudink po částech vmíchejte.
  • Smetanu ušlehejte do tuha, smíchejte s nasekanou čokoládou a poté vmíchejte do pudinkové směsi. (podle chuti doslaďte)
  • Až korpus vychladne, vydlabejte do něj asi 1cm prohlubeň, přičemž nechte zhruba centimetrový okraj.
  • Na vydlabaný korpus naskládejte podélně rozpůlené banány. Mezery mezi banány vyplňte krémem a zbylý krém navrstvíte rovnoměrně po korpusu na banány.
  • Část korpusu, kterou jste vydlabali si rozdrobte na jemné drobky a posypete jím celý dort. Moučník dejte ztuhnout do lednice alespoň na 3 hodiny, nejlépe však přes noc.
  • Vychladlý dort servírujte.
Tvarohový dort krtinec pečený na plechu
Zdroj: kuechengoetter.de

Zdravý veganský dort krtek s malinami

Pokud na tento dort máte chuť, ale chcete si jej trochu odlehčit, pak je tento recept tím pravým pro vás. Navíc je zcela veganský, tudíž bez mléčných výrobků a vajec.

Ingredience na korpus

  • 100g veganského másla (např. ghí nebo kokosové máslo)
  • 90g cukru
  • 1 rozmačkaný banán
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 240g hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 30g kakaového prášku
  • 150ml rostlinného mléka (mandlové, sójové – podle chuti)
  • Špetka soli

Ingredience na náplň

  • 450ml rostlinné smetany ke šlehání (2 hrnky)
  • 400g sójového tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 3 banány (rozpůlené podélně)
  • 150g čerstvých nebo mražených malin

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte si dortovou formu nebo vyložte pečícím papírem.
  • Utřete veganské máslo s cukrem a roztlačeným banánem nebo rozmixujte.
  • V míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, kakao a sůl. Přidejte smetanu, máslovou směs, mléko a postupně vmíchejte prášek do pečiva. V případě potřeby přidejte více mléka.
  • Těsto rozprostřete do formy a pečte asi 30 minut, dokud z dortu nevytáhnete čistou špejli. Korpus nechte vychladnout.
  • Ušlehejte šlehačku, přidejte moučkový cukr, tvaroh, vanilku a pokračujte ve šlehání, dokud směs nebude tuhá.
  • Nastrouhejte si čokoládu a vmíchejte do krému. Poté dejte vychladit do ledničky dokud nevychladne korpus.
  • Vychladlý korpus ve středu opatrně vydlabejte, přičemž ponechte 1 cm dna a 1,5 cm okraje.
  • Vydlabané kusy si rozdrobte na malé kousky a odložte stranou.
  • Rozpůlené banány rozložte na vydlabané dno korpusu a rozprostřete maliny.
  • Poté naneste hotový a vychladlý krém a vytvoříte tak kopeček. Krém pak překryjete rozdrobeným korpusem a jemně je přitlačte.
  • Před podáváním nechte koláč alespoň 2 hodiny vychladit v lednici.
Zdravý dort s malinami na zdravý způsob
Zdroj: biancazapatka.com

Máte v plánu přípravu dortu, avšak nechce se vám péct? Vyzkoušejte některý z těchto nepečených dortů.

Jednoduchý krkův dort s mascarpone

Oproti předchozímu zdravému receptu je tento pravým opakem. Díky mascarpone a tvarohu je dort hutný a jistě nasytí všechny hosty.

Ingredience na korpus

  • 300g hladké mouky
  • 3 vejce, oddělené žloutky od bílků
  • 200ml mléka
  • ½ hrnku změklého másla
  • 180g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 sáček prášku do pečiva

Ingredience na náplň

  • 250g mascarpone
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 250g polotučného tvarohu
  • 200g zakysané smetany
  • 120g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Tabulka hořké nebo mléčné čokolády (nasekané)
  • 2-4 banány podle chuti

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • V misce vyšlehejte do pěny oddělené žloutky s polovinou cukru. Poté zašlehejte olej s mlékem.
  • V míse smíchejte mouku s kakaem, práškem do pečiva a vmíchejte do žloutkové směsi.
  • Dále vyšlehejte bílky se špetkou soli do sněhu. Přisypte druhou polovinu cukru a poté ušlehejte sníh, který na vrchu tvoří tuhé špičky.
  • Vzniklý tuhý sníh pak přidejte do těsta a smíchejte.
  • Dortovou formu si na dně vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem. Těsto do ní rozprostřete a pečte asi 35-40 minut, dokud nevytáhnete čistou špejli.
  • Mezitím si smíchejte mascarpone, smetanu, cukr a vyšlehejte šlehačem do pevného krému.
  • Poté do něj za stálého šlehání přidejte vanilkový extrakt a pomalu přidávejte také tvaroh se zakysanou smetanou. Nakonec zašlehejte nastrouhanou čokoládu.
  • Upečený a vychladlý korpus vydlabejte tak, aby dno mělo alespoň 1 cm a okraje 1,5cm. Vydlabaný obsah poté rozdrobte na malé kousíčky a dejte stranou.
  • Na vydlabaný korpus položte podélně rozpůlené banány, na ně naneste krém. Nanášejte krém, dokud nevytvoříte tvar krtiny.
  • Celý moučník pak posypte drobečky z vydlabaného korpusu a jemně je zatlačte.
  • Hotový dort dejte vychladit alespoň na 3 hodiny, nejlépe však přes noc.

TIP: Zbylo vám trochu krému a drobečky korpusu? Smíchejte je dohromady, vytvořte z těsta kuličky a dejte vychladit. Po ztuhnutí máte co mlsat u televize.

Tvarohovo-mascarpone krtinec s banánem
Zdroj: einfachbacken.de

Krtkův dort s tvarohem a jahodami

Tento dort si můžete upéct téměř s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi. V tomto receptu zvolím jahody, jejichž kombinace s tvarohem je bezkonkurenční.

Ingredience na korpus

  • 175g hladké mouky
  • 100g změklého másla
  • 100g cukru
  • 2 velká vejce
  • 75ml mléka
  • 2 lžíce kakaového prášku (holandské kakao)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Ingredience na náplň

  • 400g polotučného tvarohu
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 vrchovaté lžíce vanilkového jogurtu
  • 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 100g hoblin tmavé čokolády
  • 500g čerstvých nebo mražených jahod

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Rozpusťte máslo v mikrovlnné troubě nebo na sporáku. Očistěte jahody a odstraňte zelenou stopku.
  • V misce smíchejte mouku, kakao a 1 čajovou lžičku prášku do pečiva.
  • Poté rozklepněte vejce, cukr a 1 sáček vanilkového cukru do mixovací nádoby a míchejte je 2 až 3 minuty mixérem nebo kuchyňským robotem, dokud směs nebude nadýchaná.
  • Poté pomalu přimíchávejte směs mouky, mléko a rozpuštěné máslo a vše dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
  • Hotové těsto vylijte do máslem vymazané dortové formy a pečte cca 25 minut. Nechte vychladnout.
  • Do velké mixovací nádoby vložte tvaroh, 2 vrchovaté lžíce vanilkového jogurtu, 1 vrchovatou lžíci zakysané smetany, kelímek smetany a míchejte mixérem po dobu 2-3 minut. 
  • Nakonec přidejte nasekanou čokoládu a poté nechte vychladnout v lednici.
  • Polévkovou lžící vydlabejte korpus tak, aby dno bylo 1 cm vysoké a okraje 1,5 cm vysoké. Vydlabané kousky dejte stranou.
  • Na vydlabaný korpus naskládejte jahody, na které nanesete připravený a vychlazený krém tak, aby jste vytvořili kopeček připomínající krtinec. Navrch navrstvíte nadrobené kousky korpusu, které jste si dali stranou a jemně přitlačte.
  • Hotový moučník dejte vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny a podávejte.
Jahodový dort krtek s tvarohem a čokoládou
Zdroj: emmaslieblingsstuecke.com

Pokud vás tento dort příliš nezaujal a chcete vyzkoušet jiný chutný dort na oslavu, inspirujte se těmito 5 jednoduchými recepty na pečené i nepečené dorty.

Video na přípravu krtkova dortu

Pokud si nevíte rady, nebo tápete při přípravě tohoto originálního moučníku z devadesátých let, koukněte na video, které vám jeho postup ještě o něco více přiblíží.

Video je sice v němčině, avšak k inspiraci vám jistě postačí.

Nakonec pokud nemáte ten správný elektrický šlehač, inspirujte se recenzí na ruční elektrické šlehače.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.