Kuřecí maso patří mezi stálice spousty kuchyní.
Dá se připravit na spoustu způsobů a skvěle chutná.
My pro vás dnes máme lahodné recepty na kuře na medu, na kterých si pochutná celá rodina.
Tak se na ně pojďme společně podívat!
Kuřecí prsa v krémové omáčce s medem a hořčicí
Křehké kuřecí maso se smetanovou omáčkou s medem a dijonskou hořčicí se připravuje neuvěřitelně rychle a snadno a skvěle se tak hodí pro náročné pracovní dny či víkendy, kdy nemáte čas na dlouhé vyvařování.
Co budete potřebovat
- 2 velká kuřecí prsa podélně rozkrojená napůl
- sůl a pepř podle chuti
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- hladká mouka
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla rozdělené
- 1/3 šálku kuřecího vývaru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 1 šálek smetany ke šlehání
Postup
- Kuřecí prsa rozkrojte podélně napůl, abyste měli 4 menší řízky.
- Posypte je česnekovým práškem, solí a pepřem a poté obalte v mouce.
- Zahřejte olivový olej a jednu lžíci másla na pánvi na středně vysokém plameni.
- Jakmile je pánev rozpálená, přidejte kousky kuřete a opékejte je 4–5 minut z každé strany nebo dokud nezezlátnou.
- Pokud olej začne hodně prskat, snižte teplotu.
- Jakmile je maso opečené, vyjměte ho z pánve a dejte stranou.
- Sundejte pánev z ohně a přidejte zbytek másla, kuřecí vývar, dijonskou hořčici a med.
- Vraťte pánev na sporák a nastavte teplotu na střední.
- Omáčku míchejte, dokud se hořčice nerozpustí (ujistěte se, že se tekutina úplně nezredukuje).
- Přidejte smetanu.
- Jakmile omáčka opět probublá, přidejte zpět maso.
- Nechte vařit 5 minut, nebo dokud není kuře propečené a omáčka zredukovaná podle vašich představ.
- Nechte si chutnat!
Máme pro vás i další skvělé recepty s medem v 5 různých variantách. Ochutnejte luxusní kachní prsa, italské kuličky i oblíbené perníčky!
Pečené kuře na medu a citronech
Rozmazlete tento víkend svou rodinu lahodným receptem na pečené kuře. Chutné koření, křehká cibule a sladký med posouvají tuto klasiku na vyšší úroveň.
Co budete potřebovat
- 2 velké cibule
- 1 velké celé kuře (cca 1,9 kg)
- 60 g másla
- 2 BIO citrony
- 4 sušené bobkové listy
- 2 a ½ lžíce medu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Nakrájejte cibuli a vložte ji do pekáčku.
- Kuře osušte kuchyňskými utěrkami, celé ho potřete máslem a zevnitř i zvenku osoltea opepřete.
- Položte na cibuli a vymačkejte na něj šťávu z 2 citronů.
- Půlky citronu vložte do kuřete spolu s bobkovými listy.
- Kuře pokapejte medem a pečte 1 hodinu a 10 minut, nebo dokud není propečené.
- Pokud kuře hnědne příliš rychle, přikryjte alobalem.
- Upečené, vychladlé kuře skladujte ve šťávě z pekáče, aby zůstalo vlhké.
- Vydrží v chladu až 3 dny.
Objevte podobné tipy
Křupavé kuřecí kousky se zeleninou v pikantní medové omáčce
Připravte si dokonale křupavé smažené kuřecí maso v neodolatelné chilli medové omáčce za pouhých 30 minut! Podávejte s rýží jako lahodnou večeři či oběd.
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa
Na restovanou směs:
- 2 lžíce kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
- ¼ lžičky česnekového prášku
- špetka bílého pepře (volitelně)
- ¼ lžičky soli
- 4 kuřecí stehenní řízky, nakrájené na kousky velikosti sousta
- rostlinný olej
- 2 cm kus čerstvého zázvoru, jemně nasekaný
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená
- 2 velké červené nebo zelené papriky, nakrájené na kousky velikosti sousta
K servírování:
- 2 jarní cibulky/cibulky, nakrájené na tenké plátky
- opečená sezamová semínka
Postup
- Ingredience na omáčku smíchejte v malém džbánku nebo misce a dejte stranou.
- Smíchejte kukuřičnou mouku nebo škrob, česnekový prášek a volitelně bílý pepř ve středně velké misce, která je dostatečně velká, aby pojala kousky kuřete.
- Kuřecí kousky vložte do mísy ke kukuřičné mouce a důkladně rukama promíchejte.
- Zahřejte pánev na vysokém plameni a přidejte asi 0,5 cm vrstvu oleje.
- Když je olej rozpálený, přidejte kuřecí kousky a opékejte pár minut z každé strany.
- Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Opatrně odstraňte přebytečný olej z pánve a opékejte chilli, česnek a zázvor 1–2 minuty, dokud se nerozvoní.
- Přidejte papriky a pár minut opékejte, dokud nezačnou měknout.
- Přilijte omáčku, nechte několik sekund zredukovat a poté přidejte kousky kuřete.
- Ihned podávejte s rýží, ozdobené jarní cibulkou a opraženými sezamovými semínky.
Asijská kuchyně je známá svými pestrobarevnými pokrmy plnými exotických chutí. Vyzkoušejte i naše tradiční recepty na čínské nudle ať už s masem nebo bez. Inspirujte se variantami rýžových nebo vaječných nudlí, které jsou na přípravu snadné a ve finále velmi chutné!
Glazovaná kuřecí stehna
Kořeněné kuřecí maso v kombinaci se sladko-pikantní omáčkou je perfektním jídlem pro celou vaši rodinu a navíc má tak úžasnou chuť!
Co budete potřebovat
- 1 šálek pomerančové šťávy
- 1/2 šálku jablečného octa
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/4 šálku medu
- 2 lžíce chilli
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 kg kuřecích stehenních řízků
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Postup
- V malém hrnci smíchejte pomerančový džus, jablečný ocet, třtinový cukr, med, chilli, koriandr a římský kmín.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit 35–45 minut nebo dokud se omáčka nezredukuje na jeden šálek.
- Do středního hrnce přidejte olivový olej a zahřejte na středně vysokém plameni.
- Kuřecí maso osolte a opepřete a opékejte, dokud jejich vnitřní teplota nebude mít 74 stupňů Celsia.
- Zalijte pomerančovou omáčkou a nechte 1-2 minuty provařit.
- Ihned podávejte.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek, ve kterých se dočtete vše potřebné pro správnou volbu. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Kuře pečené na pivě s medem
Už jste někdy zkoušeli péct kuře na plechovce piva? Pokud ne, máte nyní jedinečnou příležitost! Kuře je úžasně kořeněné a navíc glazované medem s hrubozrnnou hořčicí. Lahůdka!
Co budete potřebovat
- 1 celé kuře o hmotnosti cca 2 kg
- 1x 500 ml plechovka ležáku
Na koření:
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 a 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/4 lžičky černého pepře
- olivový olej
Na glazuru:
- 80 ml medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- velká špetka sušených chilli vloček
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů s ventilátorem a připravte si velký pekáč na pečení.
- Kuře osušte kuchyňskými utěrkami.
- Vezměte velký sáček a přidejte do něj mořskou sůl, česnekový prášek, chilli vločky, uzenou papriku a černý pepř.
- Sáček protřepejte, aby se koření promíchalo, poté přidejte do sáčku celé kuře a znovu protřepejte.
- Vyjměte kuře ze sáčku a poklepejte na koření, které zůstalo uvízlé na dně sáčku.
- Vezměte si plechovku ležáku a nalijte asi 125 ml piva na dno pekáče.
- Plechovku se zbylým pivem položte na pekáč.
- Posaďte kořeněné kuře na plechovku od piva a zatlačte dolů, aby to vypadalo, jako by kuře sedělo.
- Kuře pokapejte trochou olivového oleje a vložte ho do trouby na 45 minut.
- V malém džbánku smíchejte med, sójovou omáčku, hořčici, česnek a chilli vločky.
- Po 45 minutách vyjměte kuře z trouby, přelijte ho medovou glazurou a vraťte do trouby na dalších 15 minut, dokud nebude křupavé a zlatohnědé.
- Opatrně zvedněte kuře z plechovky a položte na prkénko, aby 10 minut odpočívalo zakryté alobalem.
- Podávejte s opečenými baby bramborami a salátem.
A jak se vám naše dnešní recepty na kuře na medu líbily? Napište nám do komentářů!