Lahodné recepty na kuřecí stehna na zelí v 5 různých variantách. Inspirujte se!

Kombinace kuřecího masa a zelí je velice chutná a zdravá.

Proto jsme si pro vás dnes připravili 5 jednoduchých receptů na kuřecí stehna na zelí, které jsou vhodné pro celou rodinu.

Máme pro vás varianty s kysaným i hlávkovým zelím.

Užijte si to!

Kuřecí stehna s kysaným zelím a baby brambory

Jednoduchá a chutná kuřecí stehna s baby bramborami a kysaným zelím z jedné pánve. Skvělý tip na rodinný oběd či večeři!

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 x 250 g kuřecích stehen
  • mořská sůl a drcený černý pepř
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 300g baby brambor, půlených
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 malé snítky bobkový list
  • 540 g kysaného zelí
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • zakysaná smetana k podávání

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Rozehřejte olej ve velké těžké pánvi vhodné do trouby na středním ohni.
  • Kuře osolte, opepřete a kůží dolů opékejte 6 minut nebo dozlatova.
  • Otočte a vařte opékejte další 4 minuty.
  • Vyjměte maso z pánve a dejte stranou.
  • Přidejte do pánve cibuli, brambory, kmín a bobkové listy a za stálého míchání vařte 6 minut.
  • Přidejte kysané zelí a vývar a promíchejte.
  • Vraťte kuře do pánve, přikryjte pokličkou a přendejte do trouby.
  • Pečte 30 minut.
  • Odkryjte a pečte 20 minut, nebo dokud nejsou brambory a kuře zlaté a propečené.
  • Osolte, opepřete a podávejte se zakysanou smetanou.
Kuřecí stehna s baby bramborami a kysaným zelím v pánvi s vařečkou.
www.donnahay.com.au

Máme pro vás i dalších 7 luxusních receptů na kombinaci masa a zelí, které musíte ochutnat. Vyzkoušejte je všechny!

Kuřecí stehna se zelím a citronem z jedné pánve

Není nad snadné pokrmy z jedné pánve, na jejichž přípravu neušpiníte hromadu nádobí. A přesně takový je i tento recept na pečená kuřecí horní stehna s bílým zelím a citrony. Užijte si ho!

Co budete potřebovat

  • 6 kuřecích horních stehen (s kostí a s kůží)
  • 2 šálky nakrájeného bílého zelí
  • 1 velká nakrájená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžičky mořské soli
  • 1,5 lžičky mletého černého pepře
  • 3 lžičky česnekového prášku
  • 3 lžičky provensálských bylinek nebo tymiánu
  • 0,25 šálku kuřecího vývaru
  • 2 nakrájené citrony
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Zatímco se trouba předehřívá, připravte si zeleninu.
  • Cibuli nakrájejte na půlměsíčky.
  • Zelí nakrájejte na co nejtenčí kousky.
  • Citron nakrájejte na kolečka.
  • Semínka vyhoďte.
  • Kuřecí stehna bohatě posypte solí, pepřem, česnekovým práškem a provensálskými bylinkami nebo sušeným tymiánem z obou stran.
  • Na sporáku rozehřejte pánev vhodnou do trouby se 2 lžícemi olivového oleje.
  • Kuřecí stehna opékejte na středně vysoké teplotě 2–3 minuty z každé strany.
  • Jakmile je maso opečené, přendejte ho na talíř.
  • Do pánve přidejte zelí a cibuli a 1/4 šálku kuřecího vývaru.
  • Vložte maso zpět do pánve a přidejte několik plátků citronu.
  • Přeneste pánev do předehřáté trouby a pečte (odkryté) 20-30 minut, nebo dokud není maso zcela upečené.
  • Pomocí teploměru na maso zkontrolujte vnitřní teplotu kuřete.
  • Vařené kuřecí musí mít v nejtlustší části masa alespoň 73 °C.
  • Pro podávání přidejte nasekanou petrželku!
Pečená kuřecí horní stehna s bílým zelím a citrony na pánvi.
www.foodbyjonister.com

Užijte si i naše recepty na jídlo z jednoho hrnce 5x jinak! Vychutnejte si například vepřové s rýží, těstoviny s cuketou a žampiony nebo zelnou polévku.


Pečená kuřecí stehna na hlávkovém zelí

Křupavá a šťavnatá kuřecí stehna v marinádě ze sezamového oleje a sójové omáčky pečená spolu s hlávkovým zelím jsou neuvěřitelně lahodná a skvěle se hodí jako rychlá večeře během náročného pracovního dne.

Co budete potřebovat

  • 1 lžička oleje neutrální chuti
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo olivového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa (nebo jiného)
  • 1 lžíce Srirachy (volitelně)
  • 8 kuřecích stehen
  • 1 špetka soli a pepře podle chuti
  • 1 hlávkové zelí o hmotnosti cca 1 – 1,5 kg

Postup

  • Předehřejte troubu na 220ºC.
  • Nalijte lžičku oleje neutrální chuti do pánve.
  • V malé misce smíchejte sezamový olej, kokosový olej, sójovou omáčku, rýžový ocet a srirachu, pokud používáte.
  • Vložte stehna do velké mísy.
  • Vše dochuťte solí a pepřem.
  • Stehna přelijte 1/4 šálkem připravené směsi a nechte marinovat, dokud se trouba předehřívá.
  • Zelí nakrájejte na cca 2,5 cm klínky.
  • Klínky dejte do velké mísy, vše dochuťte solí a pepřem a zalijte zbývající směsí oleje a sójové omáčky.
  • Kuřecí stehna dejte na připravený plech a rovnoměrně je rozprostřete.
  • Pečte 10 minut.
  • Vyjměte plech z trouby a kolem stehen naskládejte klínky zelí.
  • Pečte dalších 20 až 25 minut, nebo dokud maso nezezlátne a nepropeče se.
  • Vyjměte plech z trouby a přeneste maso na talíř, aby si odpočinulo.
  • Zelí vraťte do trouby a pečte dalších 10 až 15 minut, nebo dokud se šťáva nezredukuje a okraje zelí nezkaramelizují.
  • Podávejte!
Kuřecí stehna v marinádě ze sezamového oleje a sójové omáčky pečená spolu s hlávkovým zelím v pekáči.
www.alexandracooks.com

Kuřecí stehna na červeném zelí s česnekovými máslovými fazolemi

Úžasný zimní pokrm z jedné pánve, který vás skvěle zasytí i zahřeje. Kombinace pečených kuřecích stehen, sladkého červeného zelí a šťouchaným máslových fazolí s česnekem je naprosto neodolatelná!

Co budete potřebovat

  • 2 kuřecí stehna
  • slunečnicový olej
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • polovina velké hlávky červeného zelí
  • 1 červená cibule
  • 1 hruška
  • ½ tyčinky skořice
  • ½ lžičky jalovcových bobulí
  • 1 badyán
  • 1 lžička nového koření
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 60 ml červeného vína
  • 4 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 1 plechovka máslových fazolí
  • sůl a pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 220°C.
  • Kuřecí stehna potřete trochou oleje a dobře je ochuťte solí a pepřem.
  • Dejte do trouby na pekáč péct na 20 minut.
  • Mezitím kostku vývaru smíchejte s 250 ml vroucí vody.
  • Míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Zelí rozpulte a řezem ve tvaru V odstraňte tuhý středový kořen.
  • Polovinu zelí nakrájejte nadrobno.
  • Oloupejte a nakrájejte cibuli.
  • Hrušku i se slupkou nastrouhejte.
  • Cibuli s nastrouhanou hruškou smíchejte ve velké pánvi vhodné do trouby se zelím, skořicí, jalovcem, badyánem, novým kořením, cukrem, vínem a vývarem.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Kuřecí stehna vyndejte z trouby a vložte do směsi z červeného zelí.
  • Zakryjte pánev poklicí nebo těsně přiléhající vrstvou alobalu.
  • Snižte teplotu trouby na 190 °C a pečte 40 minut.
  • Zatímco se maso peče, oloupejte stroužky česneku, vložte je do hrnce s bobkovým listem a jen trochu podlijte vodou.
  • Mírně duste 20 minut, dokud česnek úplně nezměkne.
  • Máslové fazole sceďte a propláchněte.
  • Přidejte je do hrnce s česnekem a vařte za mírného míchání, dokud se úplně nezahřejí, asi 5 minut.
  • Slijte přebytečnou vodu, odstraňte bobkový list a vidličkou nebo šťouchadlem na brambory rozmačkejte česnek a fazole na hrubou kaši.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Vyndejte pokrm z trouby a dochuťte zelí podle svých představ.
  • Kuřecí stehna podávejte na spoustě zelí s rozmačkanými fazolemi jako přílohou.
Pečená kuřecí stehna se sladkým červeným zelím v pekáči.
www.riverford.co.uk

Možná se vám budou hodit i naše recenze litinových pánví. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Marinované kuřecí maso pečené s mrkví a zelím

Kuřecí stehna v marinádě ze sójové omáčky, medu a koření pěti vůní pečená spolu s mrkví a hlávkovým zelím do naprosté dokonalosti. Po tomto pokrmu se budete olizovat!

Co budete potřebovat

  • 2 kg kuřecích horních stehen
  • 1 hlávkové zelí, nakrájené na 2,5 cm klínky
  • 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na 5 cm klínky
  • 1 lžíce sojové omáčky nebo tamari
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce koření pěti vůní
  • 1 lžička česneku
  • 1/4 šálku + 2 lžíce olivového oleje
  • drcené červené chilli na dochucení
  • jarní cibulka

Postup

  • Předehřejte troubu na 220° C.
  • Na velkou pánev naaranžujte zelí a mrkev, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a osolte 1 lžičkou mořské soli.
  • V malé misce smíchejte sójovou omáčku, med, koření pěti vůní, česnek a ¼ šálku olivového oleje.
  • Ve velké misce promíchejte maso spolu s marinádou.
  • Pečte 35 minut, poté maso vyjměte a pečte zeleninu dalších 10 minut.
  • Ozdobte vločkami červeného chilli a nakrájenou jarní cibulkou.
  • Dobrou chuť!
Kuřecí stehna v marinádě ze sójové omáčky, medu a koření pěti vůní pečená spolu s mrkví a hlávkovým zelím v pekáči se lžící.
www.thefeedfeed.com

Hlávkové zelí se vyskytuje v různých tvarech a barvách, včetně červené, fialové, bílé a zelené. Jeho listy mohou být vrásčité nebo hladké. Je navíc nabité vitamíny K a C a minerály jako je draslík nebo vápník. Víte, jak zelí vypěstovat a zpracovat? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku o hlávkovém zelí!

A jak se vám naše dnešní recepty na kuřecí stehna na zelí líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X