Kombinace kuřecího masa a zelí je velice chutná a zdravá.
Proto jsme si pro vás dnes připravili 5 jednoduchých receptů na kuřecí stehna na zelí, které jsou vhodné pro celou rodinu.
Máme pro vás varianty s kysaným i hlávkovým zelím.
Užijte si to!
Kuřecí stehna s kysaným zelím a baby brambory
Jednoduchá a chutná kuřecí stehna s baby bramborami a kysaným zelím z jedné pánve. Skvělý tip na rodinný oběd či večeři!
Co budete potřebovat
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 x 250 g kuřecích stehen
- mořská sůl a drcený černý pepř
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 300g baby brambor, půlených
- ½ lžičky kmínu
- 2 malé snítky bobkový list
- 540 g kysaného zelí
- 250 ml kuřecího vývaru
- zakysaná smetana k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Rozehřejte olej ve velké těžké pánvi vhodné do trouby na středním ohni.
- Kuře osolte, opepřete a kůží dolů opékejte 6 minut nebo dozlatova.
- Otočte a vařte opékejte další 4 minuty.
- Vyjměte maso z pánve a dejte stranou.
- Přidejte do pánve cibuli, brambory, kmín a bobkové listy a za stálého míchání vařte 6 minut.
- Přidejte kysané zelí a vývar a promíchejte.
- Vraťte kuře do pánve, přikryjte pokličkou a přendejte do trouby.
- Pečte 30 minut.
- Odkryjte a pečte 20 minut, nebo dokud nejsou brambory a kuře zlaté a propečené.
- Osolte, opepřete a podávejte se zakysanou smetanou.

Máme pro vás i dalších 7 luxusních receptů na kombinaci masa a zelí, které musíte ochutnat. Vyzkoušejte je všechny!
Kuřecí stehna se zelím a citronem z jedné pánve
Není nad snadné pokrmy z jedné pánve, na jejichž přípravu neušpiníte hromadu nádobí. A přesně takový je i tento recept na pečená kuřecí horní stehna s bílým zelím a citrony. Užijte si ho!
Co budete potřebovat
- 6 kuřecích horních stehen (s kostí a s kůží)
- 2 šálky nakrájeného bílého zelí
- 1 velká nakrájená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžičky mořské soli
- 1,5 lžičky mletého černého pepře
- 3 lžičky česnekového prášku
- 3 lžičky provensálských bylinek nebo tymiánu
- 0,25 šálku kuřecího vývaru
- 2 nakrájené citrony
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Zatímco se trouba předehřívá, připravte si zeleninu.
- Cibuli nakrájejte na půlměsíčky.
- Zelí nakrájejte na co nejtenčí kousky.
- Citron nakrájejte na kolečka.
- Semínka vyhoďte.
- Kuřecí stehna bohatě posypte solí, pepřem, česnekovým práškem a provensálskými bylinkami nebo sušeným tymiánem z obou stran.
- Na sporáku rozehřejte pánev vhodnou do trouby se 2 lžícemi olivového oleje.
- Kuřecí stehna opékejte na středně vysoké teplotě 2–3 minuty z každé strany.
- Jakmile je maso opečené, přendejte ho na talíř.
- Do pánve přidejte zelí a cibuli a 1/4 šálku kuřecího vývaru.
- Vložte maso zpět do pánve a přidejte několik plátků citronu.
- Přeneste pánev do předehřáté trouby a pečte (odkryté) 20-30 minut, nebo dokud není maso zcela upečené.
- Pomocí teploměru na maso zkontrolujte vnitřní teplotu kuřete.
- Vařené kuřecí musí mít v nejtlustší části masa alespoň 73 °C.
- Pro podávání přidejte nasekanou petrželku!

Užijte si i naše recepty na jídlo z jednoho hrnce 5x jinak! Vychutnejte si například vepřové s rýží, těstoviny s cuketou a žampiony nebo zelnou polévku.
Objevte podobné tipy
Pečená kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Křupavá a šťavnatá kuřecí stehna v marinádě ze sezamového oleje a sójové omáčky pečená spolu s hlávkovým zelím jsou neuvěřitelně lahodná a skvěle se hodí jako rychlá večeře během náročného pracovního dne.
Co budete potřebovat
- 1 lžička oleje neutrální chuti
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo olivového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa (nebo jiného)
- 1 lžíce Srirachy (volitelně)
- 8 kuřecích stehen
- 1 špetka soli a pepře podle chuti
- 1 hlávkové zelí o hmotnosti cca 1 – 1,5 kg
Postup
- Předehřejte troubu na 220ºC.
- Nalijte lžičku oleje neutrální chuti do pánve.
- V malé misce smíchejte sezamový olej, kokosový olej, sójovou omáčku, rýžový ocet a srirachu, pokud používáte.
- Vložte stehna do velké mísy.
- Vše dochuťte solí a pepřem.
- Stehna přelijte 1/4 šálkem připravené směsi a nechte marinovat, dokud se trouba předehřívá.
- Zelí nakrájejte na cca 2,5 cm klínky.
- Klínky dejte do velké mísy, vše dochuťte solí a pepřem a zalijte zbývající směsí oleje a sójové omáčky.
- Kuřecí stehna dejte na připravený plech a rovnoměrně je rozprostřete.
- Pečte 10 minut.
- Vyjměte plech z trouby a kolem stehen naskládejte klínky zelí.
- Pečte dalších 20 až 25 minut, nebo dokud maso nezezlátne a nepropeče se.
- Vyjměte plech z trouby a přeneste maso na talíř, aby si odpočinulo.
- Zelí vraťte do trouby a pečte dalších 10 až 15 minut, nebo dokud se šťáva nezredukuje a okraje zelí nezkaramelizují.
- Podávejte!

Kuřecí stehna na červeném zelí s česnekovými máslovými fazolemi
Úžasný zimní pokrm z jedné pánve, který vás skvěle zasytí i zahřeje. Kombinace pečených kuřecích stehen, sladkého červeného zelí a šťouchaným máslových fazolí s česnekem je naprosto neodolatelná!
Co budete potřebovat
- 2 kuřecí stehna
- slunečnicový olej
- 1 kostka zeleninového bujonu
- polovina velké hlávky červeného zelí
- 1 červená cibule
- 1 hruška
- ½ tyčinky skořice
- ½ lžičky jalovcových bobulí
- 1 badyán
- 1 lžička nového koření
- 2 lžičky třtinového cukru
- 60 ml červeného vína
- 4 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1 plechovka máslových fazolí
- sůl a pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Kuřecí stehna potřete trochou oleje a dobře je ochuťte solí a pepřem.
- Dejte do trouby na pekáč péct na 20 minut.
- Mezitím kostku vývaru smíchejte s 250 ml vroucí vody.
- Míchejte, dokud se nerozpustí.
- Zelí rozpulte a řezem ve tvaru V odstraňte tuhý středový kořen.
- Polovinu zelí nakrájejte nadrobno.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli.
- Hrušku i se slupkou nastrouhejte.
- Cibuli s nastrouhanou hruškou smíchejte ve velké pánvi vhodné do trouby se zelím, skořicí, jalovcem, badyánem, novým kořením, cukrem, vínem a vývarem.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Kuřecí stehna vyndejte z trouby a vložte do směsi z červeného zelí.
- Zakryjte pánev poklicí nebo těsně přiléhající vrstvou alobalu.
- Snižte teplotu trouby na 190 °C a pečte 40 minut.
- Zatímco se maso peče, oloupejte stroužky česneku, vložte je do hrnce s bobkovým listem a jen trochu podlijte vodou.
- Mírně duste 20 minut, dokud česnek úplně nezměkne.
- Máslové fazole sceďte a propláchněte.
- Přidejte je do hrnce s česnekem a vařte za mírného míchání, dokud se úplně nezahřejí, asi 5 minut.
- Slijte přebytečnou vodu, odstraňte bobkový list a vidličkou nebo šťouchadlem na brambory rozmačkejte česnek a fazole na hrubou kaši.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Vyndejte pokrm z trouby a dochuťte zelí podle svých představ.
- Kuřecí stehna podávejte na spoustě zelí s rozmačkanými fazolemi jako přílohou.

Možná se vám budou hodit i naše recenze litinových pánví. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Marinované kuřecí maso pečené s mrkví a zelím
Kuřecí stehna v marinádě ze sójové omáčky, medu a koření pěti vůní pečená spolu s mrkví a hlávkovým zelím do naprosté dokonalosti. Po tomto pokrmu se budete olizovat!
Co budete potřebovat
- 2 kg kuřecích horních stehen
- 1 hlávkové zelí, nakrájené na 2,5 cm klínky
- 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na 5 cm klínky
- 1 lžíce sojové omáčky nebo tamari
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce koření pěti vůní
- 1 lžička česneku
- 1/4 šálku + 2 lžíce olivového oleje
- drcené červené chilli na dochucení
- jarní cibulka
Postup
- Předehřejte troubu na 220° C.
- Na velkou pánev naaranžujte zelí a mrkev, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a osolte 1 lžičkou mořské soli.
- V malé misce smíchejte sójovou omáčku, med, koření pěti vůní, česnek a ¼ šálku olivového oleje.
- Ve velké misce promíchejte maso spolu s marinádou.
- Pečte 35 minut, poté maso vyjměte a pečte zeleninu dalších 10 minut.
- Ozdobte vločkami červeného chilli a nakrájenou jarní cibulkou.
- Dobrou chuť!

Hlávkové zelí se vyskytuje v různých tvarech a barvách, včetně červené, fialové, bílé a zelené. Jeho listy mohou být vrásčité nebo hladké. Je navíc nabité vitamíny K a C a minerály jako je draslík nebo vápník. Víte, jak zelí vypěstovat a zpracovat? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku o hlávkovém zelí!
A jak se vám naše dnešní recepty na kuřecí stehna na zelí líbily? Napište nám do komentářů!