Lékořice není jen v gumových bonbónech! Přečtěte si o jejích léčivých účincích i využití v kuchyni

Lékořice dominuje zejména v cukrovinkách, ale její využití je mnohem širší.

Věděli jste, že má obsáhlé lékařské využití a že tyto vlastnosti využívali již starověcí Egypťané?

Přečtěte si náš článek a zjistěte jaké další využití, kromě gumových bonbónů, tato bylinka má, do jakých receptů ji zakomponovat a jaké zdravotní benefity nám může poskytnout!

Co je lékořice?

Kořen lékořice je prastará bylina, o které se všeobecně věří, že má léčivé vlastnosti. Objevuje se v historických dokumentech po celém světě, od rané čínské medicíny až po starověký Egypt.

Lékořice se stále používá jako přísada do oblíbeného blízkovýchodního nápoje erk-soos, který má zklidňovat žaludek, a díky svým zklidňujícím vlastnostem se znovu objevuje jako oblíbená přísada v čajích.

Kořen lékořice tvoří skvělou kuchařskou přísadu s elegantní bylinkovou chutí a tóny anýzu a fenyklu. Lékořice funguje stejně dobře ve slaných i sladkých pokrmech.

Nejrůznější podoby bylinky, které lze zakoupit.
Zdroj: verywellhealth.com

Stručná historie lékořice

Rostlina lékořice je bylina pocházející z jihozápadní Asie a Středomoří, a je zmíněná již v prvním čínském herbáři. Lékořice, jedna z nejdůležitějších rostlin v Asii, od starověku se používá v lékařství k léčbě kašle, jaterních onemocněních a otrav jídlem.

Předtím to byli Egypťané, Asyřané a Řekové, kteří jako první využili jejích terapeutických vlastností, zatímco do Evropy ji jako první přinesli dominikánští mniši.

Kde roste lékořice?

Lékořice pochází z jižní Evropy a pěstuje se hlavně ve Středomoří a v některých částech Spojených států.

Bylina může dorůst až do výšky 1 metru a má složené listy se čtyřmi až osmi oválnými lístky. Lékořice nese shluky modrých květů a vytváří ploché lusky, které jsou 7 až 10 cm dlouhé.

Používané kořeny jsou asi 1 metr dlouhé a asi 1 cm široké v průměru. Jsou měkké, vláknité a pružné a uvnitř jsou zbarveny jasnou žlutou.

Rozebraná lékořice jako rostlina na jednotlivé části.
Zdroj: stock.adobe.com

Jak se dělá lékořice?

Kořeny lékořice, které se sklízejí na podzim, jsou rozemlety speciálním mlýnkem. Z rozemletého kořene se extrahuje šťáva, která se uvaří a přemění v hustou tekutinu.

Jakmile je dosaženo správné konzistence, pasta se slije do nádob, a poté se nařeže do požadovaných tvarů.

Lékořici lze koupit jako surový kořen, v čisté formě, v prášku, jako sirup na trhu je mnoho variant lékořice a má velmi široké využití nejen v potravinářství, ale i v kuchyni, při výrobě například pečiva nebo zmrzliny.

Kořen lékořice je vzácný, ale lze jej nalézt ve specializovaných obchodech. Mletý prášek, směsi a čaje jsou mnohem běžnější a často se vyskytují v obchodech se zdravou výživou.

Zdroj: Food Insider

Zdravotní účinky lékořice

Pokud budeme používat lékořici jako lék, potom jsou zásadní její protizánětlivé účinky, ale je také dobrým zdrojem vitamínů B1, B2, B3 a B5 a také vitamínu E a obsahuje vápník, železo, fosfor, hořčíku draslík a zinek. Další zdravotní benefity jsou uvedeny níže.

Pomáhá při kožních onemocněních

Kořen lékořice obsahuje více než 300 sloučenin, z nichž některé vykazují silné protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky.

Extrakt z kořene lékořice používá k léčbě různých kožních onemocnění, včetně akné a ekzémů.

Pomáhá při poruchách trávení

Extrakt z kořene lékořice se často používá ke zmírnění zažívacích potíží, jako je reflux kyseliny, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.

Pomáhá při léčbě peptických vředů

Peptické vředy jsou bolestivé vředy, které se tvoří v žaludku, dolním jícnu nebo tenkém střevě. Obvykle jsou způsobeny zánětem způsobeným bakterií.

Extrakt z kořene lékořice může pomoci při jejich léčbě.

Může mít protirakovinné vlastnosti

Extrakt z kořene lékořice byl pro svůj obsah četných rostlinných sloučenin s antioxidačními a protizánětlivými účinky zkoumán pro své ochranné účinky proti některým typům rakoviny.

Extrakt z lékořice byl spojován se zpomalením nebo prevencí růstu buněk u rakoviny kůže, prsu, tlustého střeva a konečníku a prostaty.

Také může pomoci léčit orální vředy v ústech, kterými lidé s rakovinou někdy trpí jako vedlejší účinek chemoterapie a ozařování.

Zmírňuje záněty dýchacích cest

Extrakt z kořene lékořice i čaj mohou díky svým protizánětlivým a antimikrobiálním účinkům pomoci při potížích horních cest dýchacích.

Některé studie uvádějí, že čaj a extrakt z kořene lékořice mohou chránit před streptokokem v krku a předcházet bolestem v krku po operaci.

Na co je lékořice?

  • žvýkání kořene pomáhá při zánětech hrdla
  • zmírňuje příznaky nachlazení
  • zmírňuje křeče a záněty
  • pomáhá vylučovat hleny z plic, pročišťuje průdušky
  • jemné a přirozené projímadlo
  • pomáhá při pálení žáhy a problémech s trávením
  • pomáhá při léčbě žaludečních vředů
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • přidává se do léků proti kašli
Různé zdravotní benefity, které se spojují s léořicí.
Zdroj: top10homeremedies.com

Jak vařit s lékořicí

Tvrdé a dřevité kořeny lékořice uvolňují většinu chuti, když jsou namočené v horké tekutině. Čaje, sirupy, omáčky a pudinky lze tedy zvýraznit tóny lékořice přidáním jejího kořene, zahřátím v tekutině, a poté jejím vyjmutím před podáváním. Zvyšte intenzitu chuti přidáním více kořenů nebo prodloužením doby, po kterou jsou kořeny v těchto receptech na bylinkový čaj louhované.
Kořeny lékořice mají intenzivní aroma i chuť, aniž byste je museli zahřívat. Stejně jako vanilkové lusky se dají použít k dochucení cukru a jako sušené bobule jalovce se dají použít k oživení slaných marinád.
Lékořici v prášku nebo lékořicovou směs lze přidat přímo do receptů. Ať už je to špetka zamíchaná do masové pomazánky, zamíchaná do těsta na koláč nebo do sladkého pudinku. Lze jí přidat i do mouky k přípravě našeho speciálního vánočního cukroví s anýzem nebo čerstvých těstovin.
Její chuť se nejlépe skloubí se zvěřinou, jako je holub, křepelka nebo v těchto receptech na sváteční kachnu, stejně jako s touto vepřovou plecí na jablkách.
Hořko-bylinné tóny jalovce se také dobře hodí k chuti lékořice, například receptu s treskou.
Ve sladkém provedení se lékořice hodí k něčemu ne tak výraznému, jako je u receptu na zmrzlinu nebo v našem receptu na Panna cottu.
Lékořice se také dobře hodí k dalším bylinkám, jako je zázvor a máta, rebarbora a maliny.
Na závěr hostiny můžeme podávat i lékořicový likér, který se doma připravuje z prášku, cukru, vody a alkoholu.
Panna Cotta s lékořicí podávaná ve vysoké skleničce.
Zdroj: louisespis.com

Co obsahuje pendrek?

Glycyrrhizin (také nazývaný kyselina glycyrrhizová) je chemická látka obsažená v černé lékořici, která dává cukrovinkám charakteristickou chuť.

Je třeba poznamenat, že řada potravin na bázi lékořice neobsahuje skutečnou lékořici, ale používá náhražku v podobě dochucovadla zvanou anýzový. Kromě toho, většina cukrovinek zřídka obsahuje extrakt z lékořice. Místo toho jsou naplněny ochucovadly, která propůjčují její třešňovou nebo jahodovou příchuť.

Produkty, které obsahují pravou lékořici, jsou obvykle takto označeny a mezi přísadami je uveden extrakt z lékořice nebo kyselina glycyrrhizová.

Použité zdroje

All about licorice: history, production and use in the kitchen, Michela Becchi, Gambero Rosso, 01. 05. 2021, [citováno: 02. 05. 2022]
What Are Licorice Root's Benefits and Downsides?, Health line, [citováno: 02. 05. 2022]
The spooky and dangerous side of black licorice, Bill Sullivan, The Conversation, 26. 10. 2020, [citováno: 02. 05. 2022]
X