Makarony

Makarony známé italské těstoviny

Jedná se nejčastěji o druh semolinových těstovin pocházející z Itálie. Těstoviny mají podlouhlý silnější a dutý tvar.

Semolinové těstoviny jsou vyrobeny z pšeničné krupice  – semoliny, která je umleta z kvalitní tvrdozrnné pšenice,  která se vyznačuje vyšším podílem bílkoviny lepku a nižším glykemickým indexem.

Jaký výhody mají makarony ze semoliny ?

Těstoviny ze semoliny jsou v porovnání s klasickými těstovinami mnohem kvalitnější. Nerozvařují se, jsou chutnější, mají hezčí barvu a i po uvaření si dlouho uchovávají svou pevnou strukturu.

Jaké složení mají vybrané druhy makaronů ve 100 g

Významné látky a energie
Semolinové těstoviny sušené
Energie 1447 kJ
Voda 12 %
Sacharidy 70,4 g
Vláknina
3,8 g
Tuky
11,8 g
Bílkoviny
 1,3 g
Minerální látky
 0,6 g
  Semolinové těstoviny vařené
Energie
 560 kj
Voda  66 %
Sacharidy
 27,2 g
Vláknina  1,5 g
Tuky
 4,6 g
Bílkoviny
 0,5 g
Minerální látky
 0,2 g
 Vaječné těstoviny sušené
Energie 1503 kJ
Voda 12,1 %
Sacharidy 75,5 g
Vláknina
2,9 g
Tuky
9,9 g
Bílkoviny
2,1 g
Minerální látky
0,4 g
  Vaječné těstoviny vařené
Energie
545 kj
Voda 66 %
Sacharidy
29,2 g
Vláknina 1,2 g
Tuky
3,8 g
Bílkoviny
0,8 g
Minerální látky
0,2 g

Použití makaronů v kuchyni

Makarony ze semoliny se vaří na skus. Po uvaření se makarony podávají s nejrůznějšími omáčkami a mohou se i zapékat.

Makarony

zdroj : www.gock.hu

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00