Makarony známé italské těstoviny
Jedná se nejčastěji o druh semolinových těstovin pocházející z Itálie. Těstoviny mají podlouhlý silnější a dutý tvar.
Semolinové těstoviny jsou vyrobeny z pšeničné krupice – semoliny, která je umleta z kvalitní tvrdozrnné pšenice, která se vyznačuje vyšším podílem bílkoviny lepku a nižším glykemickým indexem.
Jaký výhody mají makarony ze semoliny ?
Těstoviny ze semoliny jsou v porovnání s klasickými těstovinami mnohem kvalitnější. Nerozvařují se, jsou chutnější, mají hezčí barvu a i po uvaření si dlouho uchovávají svou pevnou strukturu.
Jaké složení mají vybrané druhy makaronů ve 100 g
Významné látky a energie |
Semolinové těstoviny sušené |
|
Energie | 1447 kJ | |
Voda | 12 % | |
Sacharidy | 70,4 g | |
Vláknina |
3,8 g | |
Tuky |
11,8 g | |
Bílkoviny |
1,3 g | |
Minerální látky |
0,6 g | |
Semolinové těstoviny vařené | ||
Energie |
560 kj | |
Voda | 66 % | |
Sacharidy |
27,2 g | |
Vláknina | 1,5 g | |
Tuky |
4,6 g | |
Bílkoviny |
0,5 g | |
Minerální látky |
0,2 g | |
Vaječné těstoviny sušené | ||
Energie | 1503 kJ | |
Voda | 12,1 % | |
Sacharidy | 75,5 g | |
Vláknina |
2,9 g | |
Tuky |
9,9 g | |
Bílkoviny |
2,1 g | |
Minerální látky |
0,4 g | |
Vaječné těstoviny vařené | ||
Energie |
545 kj | |
Voda | 66 % | |
Sacharidy |
29,2 g | |
Vláknina | 1,2 g | |
Tuky |
3,8 g | |
Bílkoviny |
0,8 g | |
Minerální látky |
0,2 g |
Použití makaronů v kuchyni
Makarony ze semoliny se vaří na skus. Po uvaření se makarony podávají s nejrůznějšími omáčkami a mohou se i zapékat.
zdroj : www.gock.hu